0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
опс сега видях, че този въпрос за палеца и биберона е обсъждан в друга тема:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=47130.msg934127#msg934127
*
vaci , да съм казвала, че някой няма право на мнение?  :lol: Просто съм коментирала нечие мнение, понеже и аз имам право на свое. Говорим си дет' сЪ вика - няма проблем за мен.

И все пак, то не стига да имаш мнение, ами трябват и аргументи за него. Предполагаемите "психо-предимства" за бебе което е повито - са недоказуеми и наистина хипотеза./в смисъл - няма човек, който да може да потвърди, че на 3 седмици се е успокоявал, защото е бил повиван/. Много е добра аналогията на Elena B в случая с усмирителната риза. Ако ме друсне нервна криза и ме омотаят в такава "риза", че да не буйствам - няма да взема да се успокоя.
От друга страна - чисто медицинските рискове от повиване са отдавна известни и доказани. Проблеми с тазобедрените стави са имали поколения хора, точно заради тази практика, поради което същата е отхвърлена с времето. Лично аз - не знам някой педиатър, /пък ортопед още по-малко/ да вземе да препоръча бебе да бъде повито.  :? Не ми е известно и на курсове за бъдещи родители да се препоръчва повиване - баш напротив, съветват майките точно това, което съм написала. Детето да бъде обличано в широки дрешки, от естествени материи и да му се осигури пълна възможност за движения - каквито и колкото често пожелае.

И понеже мисля, че недоразумението в случая идва повече от употребата на израза "повиване" - ще разгранича нещата. Класическо повиване - бебето пристегнато и омотано в пелена като пънче е грешка, която носи риск за здравето му. Не хипотетичен - реален риск.
Бебето да бъде обгърнато, но все пак свободно да се движи и без "насилствено" да се променя естествената за възрастта му позиция на крачетата - е съвсем друго нещо. Затова казах, че или мама гушка бебе, което се стряска. Или ако мама не иска/не може - има редица начини и приспособления, които да "имитират гушкане". Няма нищо сложно да "отграничиш" бебето от околното /твърде голямо за него и стряскащо го пространство/ и да му помогнеш да усети къде свършва то, къде започва околния свят и без повиване в класическия смисъл. Примерно с "подпиралките" за кошара, има бебета които в този период поспиват в шезлонг, люлка, столче за кола дори /с подложка/. Или просто му правиш "гнездо" от навити на руло пелени. Варианти - бол и все по-добри от повиване. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Мисля Цигу беше пускала снимки на специална пелена за повиване, която си използват в САЩ.
Иначе ето бебешко гнездо за новородени https://sites.google.com/a/redpoint-bulgaria.com/rp1/catalogue/gnezdo-cocoonababy






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Misty

  • ***
  • 273
  • "Най-хубавото предстои!"
Относно стряскането, всички бебета се стряскат.До към 3 мес. се стряскат от ръцете си и се будят когато ги размахат неволно, когато спят.Затова е добре да се повиват не стегнато.Аз Борис го увивам в едно тънка поларена завивка, и спи по спокойно.

E, точно това са "бабешки дивотии".  :? Какво значи да се повива бебето,? Да го сложиш да спи пакетирано като колет?  :lol: Бебето/детето се облича с широка, комфортна дрешка за сън, ако искаш го завиваш, ако искаш го гушкаш в случай, че е неспокойно..., но трябва да има възможност да извършва всякакви спонтанни движения, дори спейки. Ако целта е да спи на по-уютно местенце, наподобяващо гнездо и се чувства тревожно в твърде голямата кошара - за целта си има редица приспособления. Може и "самоделни" да си направиш.
Всеки има право на мнение без да става обект на ирония и подбив!Нека спазваме добрият тон!Споделяме опитности, нека който иска да пробва и да приеме това , което е добре за него, било то и "бабешки дивотии"!!!
Относно повиването тип "пакет".Нямам предвид този вид!Макар, че аз съм повивана и ми няма нищо!Здрава права жена съм 172см., които не вярва, мога да приложа снимков материал... :lol:
« Последна редакция: Май 15, 2012, 17:18:01 pm от Misty »


*
Мисля Цигу беше пускала снимки на специална пелена за повиване, която си използват в САЩ.
Да, нещо подобно http://www.amazon.co.uk/Halo-Innovations-Sleepsack-Swaddle-Organic/dp/B003E68UNG/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1337089552&sr=8-2
И все пак, то не стига да имаш мнение, ами трябват и аргументи за него.
Да, Американската Асоциация - вече писах.
Предполагаемите "психо-предимства" за бебе което е повито - са недоказуеми и наистина хипотеза./в смисъл - няма човек, който да може да потвърди, че на 3 седмици се е успокоявал, защото е бил повиван/
Не, но за мен е достатъчно да видя бебето си спокойно спящо, когато е повито.
От друга страна - чисто медицинските рискове от повиване са отдавна известни и доказани.
Както и плюсовете - спокойно бебе, удължен сън, намален риск от синдрома на внезапната смърт, и тн.
Рисковете са свързани с неправилна практика на повиване - прекалено стягане и изпъване на крайниците, използване на прекалено много слоеве одеала, повиване след препоръчителния период от 0-6 седмици, когато бебето вече иска, и трябва да се движи.

Всички тези аргументи не си ги измислям аз, нито искам да убедя някого да повива или не бебето си. Просто излагам факти. Както и преди съм казала, всеки може сам да направи своето информирано решение. Аз съм го направила, и не съжалявам. Дотук преставам.


*
Аз също повивах детето си с голям успех, точно с чувалчето/одеалце от линка и с одобрението на семейния лекар. Както са правили и продължават да правят хиляди родители в  Щатите, било с чувалче, било с чаршаф или одеало. Правят го и тези родители във форума на работещите в Университета на Калифорния - Бъркли (http://parents.berkeley.edu/advice/babies/swaddling.html) - опитът им е споделен тук интелигентно и аргументирано.

Предвид нуждата на бебето от поне 14-15 часа сън на денонощие, трудно възможно е то да бъде прегръщано за успокояване през цялото това време, всеки ден и всяка нощ в продължение на 6 месеца.

Това няма нищо общо с едновремешното повиване на бебетата и е добро разрешение, ако се прилага правилно и до определена възраст. Пиша го не за отявлените противници, а за майките, които биха проявили интерес към още един вариант за постигане на по-здрав и по-дълъг сън на бебето под 6 месеца.
*
Пиша го не за отявлените противници, а за майките, които биха проявили интерес към още един вариант за постигане на по-здрав и по-дълъг сън на бебето под 6 месеца.
:good_post:


*
Хаха....е, за пореден път се убеждавам, че все трябва да изпишем две страници, та да се разбере, че говорим за едно и също. Накратко - все не се получава май. ;)
Нищо против нямам и аз, за подробно описаните последно практики  и от Цигу и от vaci наречени "повиване" - точно обратното. Исках да подчертая само, че това е много по-различно от повиване в повой, както са правили бабите ни, че и с доста от нас се е случвало. Понеже не се знае коя забързана майка с малко бебе как ще разбере точно този израз и ако недогледа нещо - да вземе да пристегне бебето и да го омота в 3 ката пелени по "класическия метод". Не подценявам интелекта на майките, но си спомням колко ми беше кът времето с прясно родено бебе и колко ми беше изветрял мозъка.  :lol:
Хайде мир! :D

И докато сме на подобна тематика, да споделя малко личен опит, в случай че някоя мама има същия проблем. Много от вас помнят сигурно колко време оревавах форума, че Дани не спи в кошарата и какво ли не опитвах и не и не. И сега не спи там де ;)
Той не се е стряскал като новородено, даже и завит не изкарваше дълго, повит - абсурд. Сега също не дава да го завивам и спи "разхождайки" се на голяма площ по цяла нощ - за сметка на това пък - непробудно. След известно време наблюдения, установих, че въпреки дълбоко заспиване в кошарата в началото, при първите  две- три "превъртания насън", като опре някъде и се разбужда. Ако успея пак да го успя, на следващото пробуждане заради "ограничения в площта" - писва, хубаво събуден, изнервен и няма спирка.
Откакто окончателно го оставих да си спи нашироко на спалнята - 12 часа и нагоре си откарва непробудно в 99% от случаите. Заспива за 5 мин., на абсолютно тъмно и после като вземе да се търкаля насам-натам - спи си като пън и всичко е ОК. Никъде не опира и съответно - няма какво да го събуди и изнервира. Та има и такива деца, на които "тясното" им е проблем, ако и да не са масовия случай.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Jbrul, а не те ли е страх, че Дани така може да падне от спалнята? (ние вече имаме такъв запис, хем аз бях до нея, ама тя беше по-бърза от мен)
[/url]
*
Jbrul, а не те ли е страх, че Дани така може да падне от спалнята? (ние вече имаме такъв запис, хем аз бях до нея, ама тя беше по-бърза от мен)

Вече не - обезопасих т.е. - не може да падне въртейки се насън. Отделно, че аз така или иначе го наблюдавам с камера, ако не съм в стаята - при какъвто и шум и движение да е - все са ми там очите. Ако е буден - вече и сам може да слиза от нея, все пак е по-големичък. А и повече се пази де, не е като бебе на 6-8-10 месеца ;)
Иначе - падал ми е от спалнята таман 3 пъти, първия от които пред очите ми. Посегнах да го хвана и за милиметри ми се изплъзна.  :? Неприятно е изживяването, а и предвид че моята спалня е висока 80см. почти - хипер неприятно си беше. Голям късмет, че само с цицина се размина. Другите 2 пъти - пак бях в стаята и си стана "играчка-плачка", но вече беше по-голям и се приземи "правилно" - на ръце и пазейки главата та рева само за спорта тогава, не че се удари.

Другото, което е опция е сгъваема кошара за игра, но квадратна. Взех му такава за хола да си играе, докато един следобед ми хрумна да го приспя там и да видя какво ще стане. Спа си като пън - площ за въртене имаше, а и преградите са меки - дори "да опре" -  не следва събуждане. Но пък нямах място за нея в спалнята, а и вече е твърде голям и там му идва тясно. Сега от спалня 2 на 2 аз спя на 1/4 - на останалото той. Ама...к'во да сЪ праИ - поне има спане, та не се оплаквам.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Моят змей сега спи в квадратна кошара за игра и голямо търкаляне пада нощем.  :lol: Даже казвам на баща му, че вече стига на ръст от край до край и той ме посъветва да му кажа, да спи по диагонал.  8)






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Ние спим в и кошарата и извън нея. :) Обаче голямо въртене пада.
КОгато спи в кошарата, тъй като не се обръща, се върти по диагонал. :lol: :lol: Колко пъти се е събуждал тъй като е напреки на кошарата, а вече не е 50 см.и му е къса. Замята краката наляво и дясно, сгъва се на две, да има как ще си лапне пръстите на краката и така заспива всяка вечер - най-малко сме сгънати на буквата "Г", чат пат стигане и до "V"" :jump12:
Абсурд е да задържи одеало или каквото и да е покривало върху себе си. Даже и краката се опитва да муши между решетките, ама спалния чувал му пречи-това е единствения начин да е завит. Ако не се оправи с позите ще спим в чувал до 1 клас :lol: :lol:

П.П. Ей го, краката пак са му във въздуха и спи :lol:
« Последна редакция: Май 15, 2012, 22:17:46 pm от ivanita »


*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)