0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,
Имам установен автоимунен тиреоидит на Хашимото от 2008 г., като тогава само автоантителата бяха повишени и ТСХ беше в норма. Същото беше установено и чрез ехография. Пиех си селен и мултивитамини и това беше. В края на 2009-началото на 2010 г. получих вече хипофункция на жлезата и започнах да приемам еутирокс 4 Х 100 мг и 3 по 75 мг зимата и обратното през лятото. Тогава също си направих ехография на жлезата и беше в доста по-влошено състояние от първата ехография. Лекарят ми каза да си направя ехография около 1,5 година по-късно пак евентуално за някакви възли, ако се появят, и т.н. Е, вчера бях на ехограф пак - при същия енодкринолог, и хоп, приятна изненада: оказа се, че жлезата ми е в много по-добро състояние от предходната ехография, което според думите на лекаря е много необичайно и интересно, тъй като това заболяване се характеризира с еднопосочно влошаване на състоянието на жлезата. Дали жлезата ще продължи да се подобрява засега никой не може да каже, и само времето ще покаже, и дали въобще ще се стигне до отмяна на л-тироксина, но аз си имам някои мои обяснения за подобряването на състоянието ми, които искам както да споделя, така и да попитам ако има други жени с подобен случай. Тук говоря не за промяна на тсх-изследванията, или автоантителата, а за състоянието на самата жлеза, видно от ехография. През тези  2-3 години откакто знам, че имам Хашимото, а впоследствие и хипофункция на жлезата промених доста начина си на живот, просто така се случи, а не умишлено с цел някакво лечение. За разлика отпреди започнах да ходя много по-често сред природата - пеша из планините, колело из планините, дори и в града доста разходки, екстремни преживявания като бънджи и други, както и си намерих хора с подобни интереси, с които добре си прекарваме и много се смеем. За храненето - не съм го променила много, но смея да твърдя, че винаги самият ми организъм е изисквал здравославна храна: вегетарианка съм (не ям месо и риба) от над 10 години (сега съм на 31), наблягам на салатите и плодовете и домашно квасено кисело мляко, просто защото много ги обичам, сладки неща ям рядко, с една дума обичам простата храна! За стреса: вярно е, че когато въобще ми откриха хашимото и след това хипофункцията имах доста сериозни лични проблеми, и е вероятно въобще стресът, който съм изживяла тогава, да е повлиял за отключването на това заболяване; обаче по отношение на работата, си работя все така усилено, както преди да знам, че имам хашимото, така и след това.
Та, с една дума: ще ми се традиционните лекари най-после да вземат освен да предписват на заболелите от това автоимунно заболяване л-тироксин, и да компенсират по този начина липсата на произвежданите от жлезата хормони, но без да лекуват на практика самата болест, да започнат да търсят причините за него, което разбира се изисква много повече време от 15-те или 20-те минути, в които те питат за косопад, запек и ала-бала и после ти написват рецептата за л-тироксин.
Пак ще повторя, че никой не знае в каква посока ще продсължи да се развива състоянието на моята жлеза, но е факт, че има ПОЛОЖИТЕЛНО ПОДОБРЕНИЕ, т.е. жлезата има белези, че се самовъзстановява.
Сега попрегледах и английски сайтове за лекуване на това заболяване и забелязвам, че има такива за природни лечение, което именно включва овладяване на стреса, подходяща храна и други. А при традиционния ендокринолог дори и съвети не ти дават какво да ядеш или да не ядеш. Та, искам да кажа на жени с такъв проблем, че е вероятно това заболяване да не остане на човек за цял живот и е вероятно да има лечение, но човек наистина трябва да намери начина сам за себе си и да не се примирява с обяснението, че се абонираме за хапчето за цял живот!
Хашимото се оказа много често заболяване при жените
аз също го имам
подобряване във функцията на жлезата и постигане на еутироидизъм е възможно,но това си остава хронично заболяване напрактика за цял живот ,с ремисии и подобрения
за съжаление оказва влиянив върху забременяването
това ,което споделяте за храната и спорта е много добре и трябва да го изпробвам
kiti133, благодаря ти за страхотния постинг. Моето хашимото пък ту го има, ту го няма. Много фактори влияят: стрес, начин на живот, хранене, хормони, дори и настинки и вируси, също тютюнопушенето е вредно за щитовидната.

В крайна сметка според схващанията на съвременната медицина Хашимото се отключва от 2 основни причинителя (конкретни, ако оставим на страна общите фактори като спорт, стрес, здравословно хранене и здравословен начин на живот, които влияят не само на щитовидната, ами на общото здравословно състояние):
- инфекциозни причинители;
- алергични реакции
Наблягам, че говорим за "отключване" на заболяването. Наистина в последствие зависи от самият организъм до колко ще може да се справи сам със ситуацията, до колко е млад все още.

Да, има такива случаи на възстановяване на жлезата.

Медицината за това е малко или много с вързани ръце, защото всеки човек е много различен от гледна точка:
- начин на живот;
- стрес;
- възраст;
- имунна система и справянето й с различни инфекциозни и автоимунни "ситуации" (да го наречем).

От там им идват проблемите на медицината и несправянето с такива състояния.

Но никой лекар няма да седне и прав текст да ти го каже, че всичко е много индивидуално, че прекалено много фактори влияят, че медицината не е панацея и в крайна сметка усилията там са насочени не към търсене на причината, а към лекуване на симптоми и състояния в следствие на нещо друго.

Това е моето мнение по въпроса.

Иначе и аз имам познати, например след изкарване на хепатит -> хашимото -> лечение, но след няколко години жлезата успява сама да се справи. Има случаи на отключване на Хашимото след мононуклеоза и т.н.

Аз например съм с хронична инфекция с епщайн бар вирус и много алергични реакции давам, моята щитовидна пък на това реагира.

Индивидуално е всичко, но медицината прекалено много "генерализира" всичко.

И само да добавя, че ДА, здравословният начин на живот е много важен, изчистване на тялото и на психиката от различни "токсини" :)

И друго важно нещо: организмът сам си казва от какъв вид хранителни вещества има нужда, това е нещото, което ние разбираме като "Ох, че ми се яде.... еди какво си". Така че ти си послушала твоето тяло :) Малко хора го правят.
« Последна редакция: Декември 28, 2011, 09:41:48 am от Magdalena78 »
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
малко късно се включвам в темата аз съм с Хашимото от 2008г.,инсулинова резистентност през зимата пия еутирокс от 125мл. през лятото 100мл.ходя на работа пеша разстоянието е около 1км.от вкъщи,но проблема при мен е на работа голям психологически натиск от страна на колежката...но ще се справим,трябва да сме силни и да не обръщаме внимание на страничните влияния.Успех в борбата
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
И аз в редиците ... Досега бях чувала само за самоонищожение на ЩЗ за самовъзстановяване -не! Темата е интересна, ако имате препоръки или вид изпробвано леЧение, споделете :wink: