0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Търся съвет
« -: Февруари 03, 2005, 10:20:09 am »
Аz съм Pipe от dir-a. Рещих да сложа темата и тук, zа моми4етата, които не ходят в dir-a.
Момичета искам да споделя. Сигурно написаното ще излезе дълго, дано да не е объкващо.
Преди повече от 3 месеца имах лапароскопска операция за диагностика и премахване на миоми, както и хромопертубация. Една миома е извадена, други две са изгорени, всичко останало е без проблем. Имахме назначени 3 месеца въздържание. През това време месечния ми цикъл /изключвам първия/ беше 17,17,24 дни /при нормален 26-28 дена/. На втория контролен преглед докторът видя киста с размер на 20 мм /никога преди това не съм имала кисти/. По негови думи - доста често явление след лапарокопия!!!!! Назначи ни план - по време на ову кекс, и след 7-ия ден след ову да отидем за прогестерон. Отидох на 9-ти ден. По времето, когато изследвах прогестерона имах леко кафеникаво зацапване, никога не съм имала преди. То продължи 2-3 дни. Тогава лекарят изказа много предположения, но на последния преглед каза, че е от прогестерона, защото е много нисък.
Преди два дни бях на лекар пак. Няма киста. Прогестеронът ми е 3.8 /в каквито и единици да го мерят/!!! В net-а пише, че референтните стойностти са между 3 и 20, стойност над 5 говори, че би могло да има ову, стойност над 10 показва добра овулация, моите са 3.8!!
По- големият ужас дойде за мен, когато докторът ми каза, че отново имам миома в размер на 10мм. Успокои ме, че не пречела, била малка,....за сега.
Лекарят ми назначи хормонална стимулация. Взависимост от спермограмата на мъжа ми, цикълът може да продължи с вътрешно-маточна инсеминация или по естествен начин. Стимулацията е с пурегон. Тогава, не бях подготвена за това и нито една мисъл не можах да генерирам. Сега седейки, четейки започвам малко да обмислям нещата. Първото е, че на мен не ми е правено проследяване на овулация. Как лекарят реши, че пурегон е нещото, което ще ме стимулира най- добре? Единствено от много ниския прогестерон ли? Нормалната стимулация е с Кломифен. Този препарат действа на щитовидата да произведе повече FSH, а пурегона си е чист FSH. Незнам кое е по- добре за организма. С пурегона се образуват много фоликули, за какво са ми, като няма да правя инвитро?? Или този прогестерон говори, че случая с ову-то е трагичен? Може ли да се предположи, че това е временно хормонално разстройство, имайки предвид нередовния ми цикъл? Но пък практиката показва, че нормално след лапарокопия не се получава нередовен месечен цикъл. Тук имаше една започната и недовършена тема за остаряването на яйчниците, за жалост и аз нищо не намерих в net-а. До каква степен засилената стимулация разрушава функцията на яйчниците?
Месечният ми цикъл закъснява с 10 дни. Ще използвам времето докато ми дойде да се срещна пак с докторът.
Момичета, помогнете ми да си изясня картинката по- добре. Какво да питам, какво да предложа, към какво да насоча разговора. Дали ми се губи нещо, дали не пропускам нещо важно.
Благодаря ви, че ме изчетохте.
*
Търся съвет
« Отговор #1 -: Февруари 03, 2005, 10:49:31 am »
Ей Кафенце, аз отде да знам, че си нащо Пайпи  :D
Мила, какво е това хромопертубация? За какво дава информация?
Много се радвам, че вече ги няма миомите и кистата и имате зелена светлина за действие :)
Искам да те попитам колко инжекции Пурегон имаш за цялата стимулация? При ин витро все пак се бият всеки ден по 2 в продължение на 8-14 дни. Пурегона е рекомбинантен FSH.
Нали ще те гледа на УЗИ?
Щом е казал да не се притесняваш за миомата споко, значи наистина няма проблем. Имаше една статия в сайта за миомите пише с какви размери не пречат. Пробвай с търсенето!
Ето за FSH статията за яйчниковия резерв и остаряването на яйчниците:
Яйчников резерв
Прочети там става ясно как стойностите на този хормон показват степента до която яйчниците реагират на стимулация.
Пожелавам да е успешно начинанието, хубави показателите на мъжа ти и каквото и да е то - инсе или естествено забременяване да се получи най-хубавото, което желаеш ! Дръж ни в течение  :D
*
Търся съвет
« Отговор #2 -: Февруари 03, 2005, 13:32:59 pm »
Cygnus, тъпо стана с регистрацията. Сега трябва да регистрирам нов потребител ли или мога някакси да сменя името?
Хромопертубация _ преписах го от епикриzата, като 4етох zа нея раzбрах, 4е се прави по време  на лапароскопия, вкарва се някакво вещество в тръбите и се наблюдава с лапароскопа zа проходимост. Надявам се добре да съм го раzбрала.
Но, неzнам дали не сме решавали малките проблеми беz да се обърне навреме внимание на големия проблем. Но колкото пове4е 4ета, толкова пове4е раzбирам, 4е нещо липсва в картинката.
Пурегонът ми го иzписа по 50мг от 3 до 10 ден. Като уzи ще има на 3ъи и 10ъи ден. При теб какви са доzите? Само пурегон или в комбинация?
*
Търся съвет
« Отговор #3 -: Февруари 03, 2005, 13:38:23 pm »
По една инжекция на ден ли си?
Аз съм по 2 инжекции на ден (50-ки) докато екипът прецени, че съм за пункция... Така, че не знам колко ще отидат ... купуват се ден за ден
Абе екстра ти е регистрацията :) Нали те знаем вече  :lol:
Такъв един тонизиращ и ароматен ник ;)
*
Търся съвет
« Отговор #4 -: Февруари 03, 2005, 13:47:07 pm »
cygnus, на мен ми го иzписаха пурегона само zа стимулация, не zа инвитро. Това ме притеснява. Неzнам основателно ли е или не, да търся ли друг лекар или не. Неzнам, ако се стигне до инвитро, яи4ниците ми могат съвсем да блокират. Неискам да се 4уствам като опитен zаек.
 :roll:
*
Търся съвет
« Отговор #5 -: Февруари 03, 2005, 13:55:18 pm »
Знам, Пайпи, че не правиш ин витро.
На едно момиче в клуба също й бяха изписали при обикновена стимулация или стимулация за инсеминация беше 2 или 3 инжекции за цялата стимулация - Пурегон по 50 IU. На самата опаковка пише, че се изписва и в случай само за стимулация на овулацията. Погледни си упътването - не може да не пише, в кои случаи се прилага. Ще ти я препиша на български като се прибера в къщи. Имам няколко в хладилника ;)
Защо не споделиш притесненията си с лекаря? И после да ги споделиш и с нас?

Не знам какво може да им стане на яйчниците от такава стимулация ... правя я за втори и вероятно не последен път ...  не искам да мисля за това в момента ... Знам само, че много искам да имам бебе ...   :oops:
*
Търся съвет
« Отговор #6 -: Февруари 04, 2005, 10:39:32 am »
Az zaтова питам тук, zа да се подготвя с въпросника, да не zабравя нещо или нещо да ми убегне. Моят лекар работи само във вторник. Ако нещо пропусна, отивам zа следващия вторник. Като ми отговори, ще публикувам вси4ко. И не съм купувала още пурегона. 4удя се как така ми го иzписа с лека ръка и дали няма да си навредя пове4е. Защото тои не ми гарантира zабременяване _ нормално, неzнам колко време ще се тъп4а. Страхувам се да не си блокирам яи4ниците и нищо да не направя.
Ако има нещо интересно на опаковката на лекарството, препиши ми го.
Cygnus, и аz искам бебе. Много пожертвах zа това бебе, но съм готова да пожертвам още, стига да го имам. Мисля, 4е сега само това има смисъл в живота ми.
Да даде Господ на вси4ки ни. Ако не друго, със сигурност ще са наи_ оби4аните деца на света.
*
Търся съвет
« Отговор #7 -: Февруари 04, 2005, 10:56:22 am »
Ами добре тогава, Пайпи, най-добре го разпитай. Кажи му, че като пациентка си загрижена да знаеш какво се прави и какво се цели с това - в крайна сметка репродукцията не е лечение просто, както казва jam, а е процес, в който лекари и пациенти участват съвместно и равнопоставено - създава се нов живот!
Ето какво се сещам за момента, което бих попитала:
Чела съм, че Пурегон се използва най-често за стимулация на яйчниците при ин витро. Има ли опасност да получа хиперстимулация, тъй като при мен няма да се прави фоликулна пункция? Крие ли някакви рискове приемането на това лекарство за моите яйчници (евентуално блокиране и намаляване на яйчниковия резерв) и има ли риск да ми се наруши баланса на хормоните и овариалната функция? Има ли някакви допълнителни рискове и странични ефекти при прилагането му? Може ли тази стимулация да повлияе на миомата от 1 см. ако още е там? Тази миома би ли могла да попречи на бъдещо забременяване и успешно износване на бременността?
Не знаех, че нямаш опаковка на Пурегона и затова не я преписах снощи. Ако искаш довечера ще я пусна, че не е много малка ... и е двестранна с много малък шрифт.
Няма съмнение, че нашите деца ще са най-обичаните на света  :D
Дано по-скоро ги прегърнем  :D
Много успех ти желая и пиши как е минал прегледа!
Довечера ще ти препиша листовката.
*
Търся съвет
« Отговор #8 -: Февруари 04, 2005, 11:24:44 am »
Cygnus, ако неzнаех 4е си строителен инжинер, щях да се zакълна 4е си доктор!
*
Търся съвет
« Отговор #9 -: Февруари 04, 2005, 11:34:27 am »
хахаха, доктор по неволя   :balk_133: То май в много случаи се получава хора с някакво хронично заболяване да знаят повече за проблема си отколкото едно джи пи например  :(

Пък и се сетих за лафа: "Като се знам какъв съм инженер, че ме е страх да отида на лекар"
Аз лично държа да знам какво правят с мен!    :balk_199:
:balk_103:
*
Търся съвет
« Отговор #10 -: Февруари 04, 2005, 20:54:16 pm »
Пурегон (Puregon)

Какво е необходимо да знаете за PUREGON?

Пурегон съдържа хормон, наречен фоликуло-стимулиращ хормон (съкратено ФСХ) в дози 50, 100 или 150 международни единици (IU)  в една ампула или от 75 IU  в един флакон. Пурегон упражнява действието си само след инжектиране. Произвежда се под форма на суха субстанция, поставена в стъклени ампули или флакони, която се разтваря с помощта на разтворителя, съдържащ се във втората ампула. Освен ФСХ сухата субстанция съдържа още скуроза, натриев цитрат и полисорбат 20. Разтворителят съдържа натриев хлорид и дестилирана вода. Пурегом принадлежи към категорията лекарства, наречени "гонадотропини".

N.V. Organon Oss, The Netherlands

Как действа и за какво се използва Пурегон?

Фоликуло-стимулиращият хормон (ФСХ) играе важна роля в оплождането и размножителните способности на човека. Той е необходим за растежа и развитието на яйцеклетките при жените и образуването на семенни клетки при мъжете. Поради това Пурегон се използва за лечение на безплодие, дължащо се на недостиг на ФСХ. Пурегон се използва и при  специализираните медицински програми за асистирана репродукция като ин витро оплождане ("бебе в епруветка").

Преди да започнете лечение с Пурегон

Съществуват някои медицински причини, поради които Пурегон не трябва да се употребява. Не употребявайте Пурегон при тумор на яйчника, гърдата, матката или хипофизната жлеза, ако сте бременна или кърмите. Пурегон не трябва да се използва и при свръхчувствителност към човешки гонадотропини или към която и да е от съдържащите се в лекарството субстанции.

Когато започнете лечение с Пурегон

Непрекъснатият лекарски контрол е от извънредна важност.
Обикновено това се осъществява през ден чрез ултразвуково изследване на яйчниците и вземане на кръв и урина за лабораторен анализ. Резултатите от тези изследвания позволяват на лекаря да подбере оптималната доза Пурегон за следващия ден. Това е много важно тъй като прекалено високите дози Пурегон могат да доведат до свръхстимулация на яйчниците - рядко, но сериозно усложнение. То се проявява с болки в корема. Редовният контрол върху ефекта от лечението с ФСХ дава възможност на лекаря да избегне свръхстимулация на яйчниците. При наличие на болки в корема потърсете незабавно съвета на Вашия лекар.

Бременност

При бременност, настъпила след лечение с гонадотропни медикаменти, има повишена вероятност за раждане на близнаци или тризнаци.

Отражение върху способностите да се шофира или да се управляват машини

Според наличните данни, Пурегон не оказва въздействие върху вниманието и способността за концетрация.

Правилна употреба на лекарството

В каква доза? Вашият лекар ще подбере правилната доза Пурегон. Обикновено лечението започва с дневна доза от 75 до 150 IU ФСХ. Инжекциите продължават от 10 до 24 дни.

Как се инжектира лекарството?

Сухата субстанция се разтваря с разтворителя от втората ампула. Инжектира се бавно вътремускулно (в седалищната област, горната страна на бедрото или мишницата) или подкожно (например в коремната стена).

Кой да поставя инжекциите?

Вътремускулните инжекции се поставят само от лекар или медицинска сестра. В някои случаи Вие самостоятелно или Вашият партньор може да инжектирате лекарството. В такъв случай Пурегон се инжектира само подкожно. Лекарят ще ви обясни кога и как да вършите това.

Странични действия на Пурегон

Единственото известно усложнение на ФСХ е нежеланата свръхстимулация на яйчниците. Това се случва рядко и рискът може да се сведе до минимум чрез внимателен контрол върху развитието на яйцеклетките в курса на лечението.
Описани са и леки странични действия като побледняване, болка, зачервяване, оток и сърбеж около мястото на инжектиране.

Как да съхраняваме лекарството?

Пазете Пурегон в оригиналната опаковка и на безопасно място, далеч от деца. Пурегон се съхранява на тъмно, при температура от 2 до 30 градуса по Целзий. Не използвайте Пурегон ако ампулата на разтворителя съдържа частици или разтворът е мътен.
Срокът на годност е отбелязан върху кутията и на етикета като exp. След изтичане на този срок не използвайте Пурегон.

Допълнителна информация за Пурегон

Пурегон съдържа фоликуло-стимулиращ хормон (ФСХ) произведен чрез рекомбинантна ДНК технология. Благодарение на тази технология човешките гени, отговорни за човешки ФСХ, се въвеждат в яйчникови клетки на хамстер, които са много подходящи за едромащабно производство. В резултат на това полученият ФСХ е извънредно близък до естественият човешки ФСХ, който се произвежда от т. н. хипофизна жлеза - малка жлеза разположена в основата на мозъка. В тясно взаимодействие с друг хормон на хипофизата - лутеинизиращия хормон (ЛХ), ФСХ контролира функциите на репродуктивните органи (женските яйчници и тестисите на мъжа).
ФСХ изпълнява важна роля при ежемесечното узряване на фоликулите - малки кухини в яйчника, където се развива яйцеклетката. Ако в организма не се образува достатъчно естествен ФСХ, може да настъпи безплодие. В такива случаи лечението с Пурегон компенсира недостига. Зреенето на фоликулите се контролира чрез ултрзвуково изследване и определяне на нивото на естрадиол (женски полов хормон) в кръвта или урината. Когато фоликулът достигне необходимите размери, чрез прилагане на друг хормонален препарат с мощна ЛХ активност се постига отделяне на яйцеклетката (овулация). Въпреки прецизния контрол върху терапията, често се наблюдава развитие и отделяне на повече от една яйцеклетка. Това увеличава вероятността за многоплодна бременност.

Безплодието не се дължи единствено на недостиг на ФСХ. В редица случаи причината е свързана например с увреждане на фалопивите тръби или с мъжко безплодие. В подобни случаи се прилагат специализирани медицински методики за асистирана репродукция - ин-витро оплождане (IVF или "бебе в епруветка") или интрацитоплазматична спермална инжекция (ICSI). За нуждите на асистираната репродукция са необходими няколко яйцеклетки, които се оплождат в лабораторни условия. Пурегон може да се използва за стимулация на едновременното узряване на няколко яйцеклетки.
 


Общи напътствия при употреба на медикаменти

1. Това лекарство ви е предписано единствено и само за лечение на настоящ медицински проблем. То не трябва да се изпозлзва за лечение на други заболявания.
2. Не преотстъпвайте лекарството на другиго и неприемайте медикаменти предписани на други лица
3. Информирайте лекуващия си лекар какви други медикаменти приемате понастоящем. Виаги носете медицинския си картон, в който са посочени предписаните ви лекарства. Това е от особено значение в случай на инцидент.
4. Когато искате да се освободите от неупотребените медикаменти най-добре е да ги върнете в аптеката.
5. Запознайте хората, скоито съжителствате, с информацията от тази листовка.


Puregon

Информация за лекаря
Настоящата информация е извадка от съответната инструкция за предписване на медикамента.


Общи положения

Препоръчваните дози се представят съответствие със схемите за лечение с уринарен ФСХ. Чрез сравнителни клинични проучвания е установено, че Пурегон е по-ефективен от уринарните ФСХ-препарати както по отношение на по-ниската обща доза, така и във връзка с по-късия срок на лечение за постигане на пре-овулаторно състояние. По тези причини е препоръчително Пурегон да се използва в по-ниски дози, отколкото уринарните ФСХ медикаменти. Това се отнася както за оптимизиране на фоликуларното развитие, така и за свеждане до минимум на риска от нежелана овариална хиперстимулация. Ето защо Пурегон се произвежда и предлага и в ампули от по 50 и 100 IU.

Дозировка

Съществуват значителни интер- и интра-индивидуални различия в реакцията на яйчниците спрямо екзогенните гонадотропини. Поради това не е възможно да се препоръча универсална схема.
Следователно дозата трябва да се подбира индивидуално в зависимост от отговора на яйчниците. За подбор на оптимална доза са необходими ултразвукови изследвания, контрол на нивото на естрадиола и/или клинична оценка на естрогенната активност.

След подтискане на хипофизиарната функция чрез GnRh-агонист може да се наложи използването на по-високи дози Пурегон за постигане на адекватен фоликуларен отговор.

--- Ановулация / смутено фоликуларно развитие и/или инсуфициенция на corpus luteum
В най-общ план, препоръчва се прогресивна схема на лечение. Започва се с дневна доза 75 IU ФСХ. Началната доза се поддържа в продължение на поне 7 дни. При липса на овариален отговор, дневната доза се увеличава постепенно до момента, в който развитието на фоликулите и/или плазменото ниво на естрадиола покажат, че е налице адекватен фармакодинамичен отговор. За оптимално се приема ежедневно увеличение на нивото на естрадиола в диапазона 40 до 100%. След достигане на адекватното ниво на стимулация дневните дози се поддържат до настъпване на преовулаторно състояние. За преовулаторно състояние се приема състояние, при което е налице доминантен фоликул с ултразвукови размери над 18 мм и/или плазменото ниво на естрадиола достига диапазон от 300-900 picogram/ml (1000-3000 pmol/L). Средната продължителност на лечението е 7 до 14 дни. При достигане на преовулаторно състояние лечението с Пурегон се прекъсва и се предизвиква овулация чрез прилагане на човешки хорион-гонадотропин (hCG) в доза 5000 - 10000 IU. Дневната доза трябва да се понижи, когато броят на развиващите се фоликули е много висок или нивото на естрадиола се повишава много бързо (увеличение с повече от 100% дневно). Тъй като фоликулите с размер над 14 мм. могат да доведат до настъпване на бременност, при наличието на множество преовулаторни фоликули с размери над 14 мм. е налице риск от много плодна бременност. В такъв случай трябва да се отмени стимулацията с hCG, за да се избегне вероятността от многоплодна бременност.

--- Контролирана овариална хиперстимулация за нуждите на специализираните медицински програми за асистирана репродукция. Прилагат се редица протоколи за стимулация. Препоръчва се начална доза 150-225 IU. поне през първите 4 дни. След това дозата се приспособява индивидуално, в зависимост от отговора на яйчниците. Данните от клиничните изследвания сочат, че обикновено поддържащата доза варира от 75 до 375 IU. при продължителност на прилагане от 6 до 12 дни, макар, че в отделни случаи са необходими по-продължителни срокове на лечение. Пурегон може да се прилага както самостоятелно, така и в комбинация с агонист на GnRh с оглед избягване на преждевременна лутеинизация. В последния случай може да се наложи прилагане на по-висока обща доза Пурегон. Овариалният отговор се контролира чрез ултразвуково изследване и определяне на плазмения естрадиол. Когато ултразвуковото изследване докаже наличие на най-малко три фоликула с размери от 16 до 20 мм. и е налице задоволително ниво на естрадиола - 300-400 picigram/ml (1000-3000 pmol/L) за всеки отделен фоликул с размери над 18 мм. , от 30 до 40 часа след последната апликация на Пурегон се индуцира финалната фаза на зреене на фоликулите чрез инжектиране на 5000-10 000 IU hCG. Яйцеклетките се изтеглят след 34-35 часа. Когато Пурегон е бил прилаган комбинирано с агонист на GnRh с цел поддържане на лутеалната фаза могат да се използват две до три последователни апликации на hCG  доза 1000 до 3000 IU звършени до деветия ден от трансфера на ембриона.

Начин на приложение

Сухата субстанция Пурегон се реконституира с приложения разтворител. За избягване на болка при инжектиране, както и за предотвратяване на изтичане на разтвор от мястото на апликация, е препоръчително да се инжектира бавно интрамускулно или подкожно. При подкожна апликация е необходимо да се променя мястото на инжектиране с оглед профилактика на липоатрофия.

По преценка на лекаря и след подходяща инструкция и обучение, самата пациентка или нейните близки могат да извършат подкожното инжектиране на Пурегон.
*
Търся съвет
« Отговор #11 -: Февруари 06, 2005, 15:49:46 pm »
Cygnus, оби4ам те!
*
Търся съвет
« Отговор #12 -: Февруари 06, 2005, 16:12:26 pm »
Щом е за тебе    :sunshine: :balk_177: Пиши след прегледа какво е казал и решил докторът! Ще стискаме палци всичко да е наред и успехът да е съвсем съвсем близко.  :balk_103: