0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*


Тема на броя: “На изчезване ли са българите?”

Защо застарява нацията ни, защо намалява населението, защо хората, които са лишени от най-голямата радост – да имат собствени деца – са принудени да се обединяват в името на своята хуманна кауза? Част от отговорите на тези въпроси можете да прочетете на стр. 4-5

България има нужда от деца,
А най-голямото щастие е да ги създадем и обичаме

Това е мотото на сдружение “Зачатие” , което ще обедини и подпомага семействата, които не могат да имат деца.

Болните хора говорят за своите болести. Защото ги боли, защото имат нужда от грижа, защото се стремят да привлекат съчувствие. Но има група хора, които се страхуват и срамуват да говорят за своите проблеми. По тази причина страдат от неволните коментари на околните, както и от безразличието на обществото.

За над 200 000 двойки в България желанието за собствено дете не е просто блян. То е борба - всекидневна, болезнена и скъпо струваща и  за жалост, често завършваща с неуспех. Те не могат да се интегрират добре в обществото, защото повечето техни приятели и връстници имат деца, общуването с тях е по-различно и разговорите се въртят около децата. Проблемът е много дискретен, а същевременно толкова мащабен, че хората нямат сили да се справят с него.

При повечето заболявания хората не крият своята диагноза. Те правят асоциации, сдружения, общества, борят се за своите права, излизат пред медиите. Ако не друго, поне говорят помежду си и се подкрепят. А за съжаление при бездетните двойки, това няма как да стане. Дори на запад груповата терапия при такива семейства се избягва, защото се пази дискретност. Те имат единствено интернет-сайтовете и форумите, където могат да споделят своята болка. Така че лекарите не могат да разчитат на подкрепа и от страна на пациентите си.

Сдружение “Зачатие” е израз на готовността на тези млади семейства да излязат от тъмния ъгъл на своята болка и изолация и да кажат на обществото “България има нужда от деца, а най-голямото щастие за нас би било да ги създадем и обичаме.” Сдружението бе основано на 6 март тази година. Целта му е да обедини, подпомага и информира семействата, които не могат да имат деца.

Сдружение “Зачатие” ще осигурява подкрепа при разработването на политиката за намаляване на демографския срив и увеличаване осведомеността на българските граждани по проблемите на репродуктивното здраве. То ще работи в сътрудничество със сродни български и чуждестранни организации, с български държавни органи и организации, както и с представители на частния бизнес. Сред целите на сдружението е разработване на стратегия и програми за борба със стерилитета. То ще бъде активен посредник между бездетните семейства и институциите за осигуряване на подкрепа и за постигане на консенсус по проблемите на репродуктивното здраве.

Членове на сдружението могат да бъдат физически и юридически лица. В дейността му могат да участват всички, които желаят да подкрепят семействата, поели по трудния път на борбата с безплодието: специалисти в областта на решродуктивното здраве, стерилитета, лекари, представители на обществени организации, медии, представители на бизнеса, хора минали по този път и желаещи да вдъхнат кураж на тези, които сега поемат по него и към всеки, който е добър и съпричастен човек, с отношение и разбиране на болката на другите.
« Последна редакция: Януари 18, 2015, 08:57:26 am от cygnus »