0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gardenerela
« -: Октомври 24, 2011, 00:27:01 am »
здравейте , търсих темата някъде , но не я намерих ,ще ми се да попитам някоя от вас имала ли е подобен проблем .Преди 2 месеца ми я откриха и ми изписаха 1 глобула Ломексин като нищо за партньора , след няма и месец оплакванията ми се появиха пак , аз си взех пак Ломексин , но този път нямаше ефект , вече незнам как да се лекувам и какво да правя , четох много статии , някой казват , че партньора трябва да се лекува други казват , че тази бактерия не живее в мъжкия организм незнам , моля за съвет и най важното е , че в момента правим опити за бебче .Благодаря предварително
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: gardenerela
« Отговор #1 -: Октомври 25, 2011, 13:26:49 pm »
Отиди отново на лекар. Нека той прецени и да ти назначи лечение. Партнъора ти също.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
Re: gardenerela
« Отговор #2 -: Ноември 22, 2011, 21:58:45 pm »
Преди около 2 години имах гарднерела, но с 2 курса на антибиотика метронидазол се махна. Ето инфо:


Бактериална вагиноза

Gardnerella vaginalis е нормален обитател на влагалището ( при 50% от жените не предизвиква инфекция), но при свръхрастеж става причинител на т.нар. бактериална вагиноза. Специфично е, че течението от влагалището при тази инфекция има миризма на риба. Инфекцията се дължи на дисбаланс на микробната флора-лактобацилите, които протектират влагалището намаляват, а се увеличават анаеробните бактерии. Киселинността на влагалището намалява и то става алкално. Инфекцията засяга сексуално активни млади жени. Може да бъде следствие и от продължително антибиотично лечение за друго заболяване с честа смяна на антибиотиците, свръхупотреба на дамски душ, употреба на тампони и др. Инфекцията с Gardnerella (бактерии) не се лекува с антимикотични препарати, какъвто е например Orungal. Лекува се с препарати срещу анаеробни бактерии. Не се препоръчва дамски душ в случаи на тази инфекция. Необходимо е да се лекувате, тъй като нелечението може да доведе до т.нар. тазова-възпалителна болест. Бактериалното възпаление на влагалището, което предизвиква течение се нарича бактериална вагиноза. Тя е една от най-честите инфекции на долния генитален тракт, срещаща се сред жени в репродуктивна възраст. Предизвиква се от бактерии които, се развиват в бедна на кислород или безкислородна атмосфера (анаеробни микроорганизми-гарднерела вагиналис). Болестотворният  организъм се нарича гарднерела. Заболяването се развива, когато тези бактерии започнат да се размножават по-бързо от нормалното. Появява се бяло, воднисто течение,  особено след полов акт, понеже се осъществява химична реакция. Гарднерелата се разпространява не само по полов път. При мъжете се среща много рядко, но те са преносители. Бактериалната вагиноза се характеризира с течение, сърбеж, парене, смущения в уринирането.  Оплакванията се засилват преди и след менструация. Бактериалната вагиноза се лекува лесно. Няма тежки и трайни последици за здравето на жената от БВ, но заедно с нея може да има други инфекции на женската полова система, които са значително по-опасни за здравето и детеродните способности.
Описание на Gardnerella Vaginalis

Gardnerella vaginalis първоначално била описана от Gardner и Dukes през 1955. Инфекцията често е съпроводена със сиво или жълто течение с неприятен мирис,  което се увелличава след използването на сапун.

Причини за Gardnerella Vaginalis

Бактерията може да се открие при жена без предхождащи полово-преносими болести  и често протича без симптоми. За разлика от другите вагинални инфекции бактериалната вагиноза не се предизвиква от един патогенен микроорганизъм. Симптомите, свързани с нея, са резултат от увеличеното преобладаване и концентрацията на някои факултативни и анаеробни бактерии, които нормално се доказват във влагалищната микрофлора: увеличава се преобладаването на Gardnerella vaginalis, някои анаероби (Bacteroides sp., Peptostreptococcus sp. и Mycoplasma hоminis) и е намалено съдържанието на Lactobacillus. Освен това стократно е увеличена интравагиналната концентрация на G. vaginalis и хилядократно - на анаеробите. Така че диагнозата не зависи от откриването на някакъв микроорганизъм във влагалището, а изисква установяване на променена влагалищна микросреда.
Бактериалната вагиноза (БВ) не се причинява от ниска хигиена. В действителност прекомерното миене, с което може да се промени нормалния баланс на бактериите във влагалището и е много вероятно да се развитие на БВ.

БВ предава ли се по полов път?

Не, БВ може да засегне всяка жена,  включително и тези, които не правят секс. Никаква бактерия не се предава в този случаи. Сексуалния партньор на жена с БВ не е необходимо да се лекува. Обаче, в някои случаи БВ може да се приеме като полово предавана. Тя може да се развие след смяна на сексуалния партньор. В тези случаи инфекцията не е „хваната” от никого. Обаче смяната на сексуалния партньор може да засегне баланса на нормалната бактериалан флора във влагалището.


Признаци на Gardnerella Vaginalis

Признаците на  инфекцията обикновено включват вагинална секреция с неприятна миризма асоциираща се с миризма на мухъл или риба. ("musty" or "fishy" odor). Количеството на секрецията е доста променливо  и може да има влагалищен или външен сърбеж, който се свързва с тази инфекция. Секрецията се забелязва най-вече преди и след цикъл и след сексуални контакти. Много жени дори нямат никакви симптоми.

Диагноза
Диагнозата бактериална вагиноза може да се постави клинично или чрез оцветяване по Грам на вагинален секрет. Стандартната клинична диагноза е добре установена и включва наличието най-малко на 3 от следните 4 клинични характеристики на вагиналния секрет: хомогенен вид, рН над 4.5, неприятна миризма на риба при алкализиране с 10% КОН (калиева основа) и наличие на clue cells. Последните са вагинални епителни клетки, покрити с бактерии така, че границите им са неясни. Оцветяването по Грам се основава на идентифицирането на определени бактериални морфотипове. Диагнозата чрез оцветяване по Грам корелира добре с диагнозата, поставена по клинични признаци. Количествени вагинални култури, газово-течна хроматография и пролинаминопептидаза могат да се използват за диагностициране на бактериалната вагиноза, но тези методи не са лесноприложими и прости, а клиничните критерии и оцветяването по Грам не са точни.
Изследва се физиологичен разтвор смесен с вагинален секрет. Наблюдават се не много бели кръвни клетки и лактобацили. Характерните " clue cells" идентифицират като на точици или като гранулирани епителни клетки ("clue cells" are identified as numerous stippled or granulated epithelial cells). Това е причинено от прикрепването на почти еднаква площ на  Gardnerella Vaginalis към техните повърхности.

Колониите от Gardnerella Vaginalis могат както да бъдат прикрепени към края на епителните клетки, така и да плуват свободно в  материала, който се изследва.

Какви са възможните усложнения при БВ?

Беременност: Ако имате неизлекувана БВ по време на бременността, има  риск от усложнения.  Например преждевременно раждане, спонтанен аборт, инфектиране на матката след раждане.
Хирургия: Ако имате нелекувана БВ, вероятността за развитието на инфекция на матката е по-голяма след определената операция. Например, след прекратяване на бременност или влагалищна хистеректомия (hysterectomy). Обаче се дават антибиотици преди различни операции, ако имате БВ, които обикновено предпазват от инфекции.
СПИН: Ако имате нелекувана БВ, има голям риск от развитието на СПИН инфекция, ако има полов контакт с някой, който е заразен със СПИН.

Какво е лечението при БВ?

Лечението включва антибиотици като метронидазол, амоксицилин, клиндамицин.

Metronidazole

Курс с тези таблетки е обичайно лечение. Изчистват БВ в приблизително 8 от 10 случая. Запознайте се с листовката на лекарството за евентуални странични ефекти и противопоказания.   Обикновено основните пунктове от лечението с този медикамент са:
-Обичайна доза 400мг – два пъти на ден за седем дена. Еднократната доза от 2г е алтернатива, въпреки че моде да е по-малко ефективна и да е причина за много странични ефекти.

-Някои хора се чувстват зле, и може да повръщат, когато приемат медикамента. Това е по-малко вероятно да се случи, ако вемате таблетките след хранене. Металния вкус също е обичаен страничен ефект.

-Не консумирайте никакъв алкохол по време на приема на препарата, както и през следващите 48 часа след спирането му. Взаимодействието му с алкохола може да предизвика повръщане или други проблеми.

Други антибиотици за лечение на БВ:

Влагалищен гел Metronidazole или Сlindamycin.

БВ често протича без симптоми  или пък те са леки. Също така има шанс БВ постепенно да отшуми и без третиране с лекарства, в случай че баланса на бактериите във вагината се коригират сами.  В случай на бременност обаче е добре да се вземат мерки, за да се предпазите от евентуален риск по време на бременността, ако имате БВ.

БВ е възможно да се появи отново в рамките на 3 месеца при половината от жените, които са лекувани успешно. Ако се появи отново, повторния курс на лечение с антибиотици обикновено е успешен. В малък процент от жените има повтарящи се епизоди на БВ  и е необходим повторен курс на лечение с антибиотици.
« Последна редакция: Ноември 22, 2011, 22:02:29 pm от rosefromstars »