0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Превод на статия от Daily Mail, London 4 Октомври 2011

Жените, които са с наднормено тегло, дори само с няколко килограма, са с намалени шансове за забременяване при инвитро процедура, предупреждават експерти. Дори раждането на живо бебе се намалява с 9% при тях, а рисковете за спонтанен аборт са с 24% завишени.
Известно е, че силното затлъстяване пречи при инвитро, но за първи път се доказва, че дори минималното наднормено тегло е рисков фактор при тези процедури.
Консултантът др. Tarek El-Toukhy е провел проучване при повече от 400 жени, преминаващи през инвитро процедура към Отделението за Ассистирана Репродукция към Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.
‘Бяхме изумени, всъщност колко голямо значение за успеха на инвитро процедурата има наднорменото тегло, дори не затлъстяване.’ казва той. ‘За да увеличим шанса от успешна бременност, ние сега препоръчваме на жените да са колкото може по-близо до здравословното им тегло преди процедура.’
Проучването изчислява БМИндекса на пациентките като разделя теглото в килиграми на височината в метри и се определят процентите успеваемост. 
Жените с наднормено тегло имат 24% допълнителен риск от спонтанен аборт и 9% по-нисък шанс за живородено бебе. При затлъстелите жени, рискът от спонтанен аборт се повишава с 40%, а шансовете за живо раждане се намаляват с 20%.
Откритията, публикувани в списание Human Reproduction, са обединени с резултатите от 32 други проучвания, които са достигнали до същите изводи. За да се даде идея за категориите: жена висока 1.67см и тежаща 60 кг е със здравословно тегло. Ако обаче тя тежи 76кг ще бъде с наднормено тегло, а при 89кг – затлъстяла. Др. El-Toukhy казва: ‘Колкото по-високи са стоиностите на BMI, толкова повече намаляват шансовете за успех.’
Вероятните обяснения са, че при напълняване се променя хормоналния баланс в тялото. Инсулина, лептина – хормони за регулиране на теглото и метаболизма, както и тестостерона играят важна роля за определяне качеството на яйцеклетката, ембриона и приемствеността на маточната лигавица.
Инвитро специалистите не настояват жените с наднормено тегло или затлъстели да свалят килограми. ‘Зависи от обстоятелствата’, казва др. El-Toukhy. ‘Жена на 29 години може да си позволи да загуби 6 месеца, за да отслабне с десетина килограма преди процедура, но жена на 43 има много по-малко време за губене.’
Др. Adam Balen, от British Fertility Society, казва: ‘Важно е да предоставим информацията на двойките, за да могат те да направят всичко по силите си, за да увеличат шансовете си за бебе.’

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2044944/Being-just-slightly-heavy-cuts-IVF-hopes.html?ito=feeds-newsxml#




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
Статията е много добра, но все пак да се има в предвид, че всеки организъм е различен и различно реагира на хормоналните лекарства, с които се стимулират жените по време на инвитро процедурите. Колкото и да се старае човек понякога не се получава, а когато е и предразположен за по-бързо напълняване.

Благодаря за информацията! За съжаление не става ясно при какви стойности на БМИ се забременява по-лесно. Ако приемем, че е валидна стандартната норма БМИ между 18 и 25, тогава звучи по-поносимо.

Иначе всяка жена смята, че има наднормено тегло  :?
Спомнете си тази картинка:



Всъщност, проверих го: при ръст 1,67 и 70 кг, какато е написано в статията, БМИ е точно 25 (горната граница на нормата), докато при увеличаване на теглото до 76 кг води до БМИ 27 (наднормено). В нета има калкулатори на БМИ, има и едни кръгли рекламни "изчислители" от картон, но ето и формулата, за да е по-ясно:
БМИ= теглото, делено на ръста на квадрат.
« Последна редакция: Октомври 07, 2011, 06:52:01 am от lemon »
*
Преди първата ми инсеминация на прегледа се установи, че имам задържан фоликул и мнението на док беше че защото съм пълна затова не пукам фоликули/макар че това ми беше първото и последното установено непукане на фоликули/По формулата моето БМИ е 26.