0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ПКЯ и малко мъжки тревоги
« -: Август 21, 2011, 15:00:49 pm »
Здравейте, мили дами! Първо да се извиня, че може би не съм на подходящото място, но виждам, че сте много навътре в нещата и затова си позволих да ви занимая малко.
1) Приятелката ми е на 24 и са и казали, че има поликистозни яйчници. Постоянно има едно леко бяло течение (от години явно), което и казали, че е вследствие на този синдром и не трябва да я притеснява и тя си ходи с ежедневни превръзки. Аз обаче не съм съвсем сигурен - нормално ли е това? Притеснявам се за нея, понеже знам, че всякакви такива течения, освен менструалното, не са нормални. Хем има ПКЯ, хем са и казали да внимава много, че може да забременее изключително лесно - не е ли точно обратното?
2) Имам и още един въпрос - може ли проблем със стомаха вследствие на храна да наруши за малко менструацията? Дойде и - първия ден нормално, през нощта срещу втория обилно, втория ден пак - сравнително обилно и през нощта на втория срещу третия ден се събуди от силни болки в стомаха (май преяде вечерта или храната не беше нещо наред) и после целият трети ден болките в стомаха постепенно изчезваха, но цикълът се върна едва на четвъртия ден. Третият все едно го пропусна. Секс последно бяхме правили 8 дни преди да и дойде цикъла (на практика на ден 20-ти от МЦ), който не закъсня (точно на 28-мия ден, в това отношение тя е като часовник), правим го винаги с презерватив.
Има ли от какво да се притеснявам или е било от стомашните проблеми? Много си я обичам и пазя и искам да сме спокойни. Още ни е рано за бебчета :).
« Последна редакция: Август 21, 2011, 15:03:11 pm от askboy »
Re: ПКЯ и малко мъжки тревоги
« Отговор #1 -: Август 21, 2011, 15:51:51 pm »
Здравей, askboy.
На въпроса за ПКЯ - прав си че това може да доведе до проблеми със забременяването, но не е задължително. Доктора явно го е казал с друга цел - просто да е внимателна по принцип.
За болките по време на менструация - в конкретния случай може и да е от храната, но е възможно и да се е спукала някоя киста, това са само догатки не може да се каже със сигурност. Важното е че болката е отшумяла и се чувства добре.
Ако ви притеснява да не е бременност, просто да направи един тест - той решава всички притеснения и въпроси.

Сега за "бялото течение" - дали е свързано с проблем се проверява с микробиология на влагалищен секрет / на еякулат при мъжа. Трябва да отиде на гинеколог и да поиска да и се направи такова изследване, целта е да се провери дали секрета не се дължи на някакви микроорганизми във влагалището (гъбички, ентерококи, стерпококи и едни куп други). Ако се изолира нещо се прави антибограма, на база на която и двамата пиете антибиотици и после и двамата правите контролно изследване.
Ако не се изолира нищо, може да е просто по-обилен секрета, който по принцип си го има, но не трябва да е много обилен, да има миризма, цвят или по-особена консистенция (това са признаци за инфекция).

Съветвам ви да си направите по едно изследване за хламидия - и двамата - взема се кръв. Това е полово предавана болест, която често протича безсимпомно, но може да доведе до сериозни проблеми с репродуктивното ви здраве.

Щом си обичаш момичето е хубаво и отговорно да го пазиш от непланирана бременност, пожелавам ви като й дойде момента да нямате проблеми с реализирането й :)
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: ПКЯ и малко мъжки тревоги
« Отговор #2 -: Август 21, 2011, 16:12:06 pm »
Благодаря, radosttinka. Полезна информация, но в крайна сметка не разбрах нормално и обичайно ли е това еднодневно прекъсване на менструацията в следствие на случилото се?
А относно нежеланата бременност - това, че и дойде 8 дни след обезопасен полов акт, не дава ли достатъчно сигурност? :) Не искам да я притеснявам допълнително с тестове. То не може след всеки път тест :P
Re: ПКЯ и малко мъжки тревоги
« Отговор #3 -: Август 21, 2011, 16:18:57 pm »
Относно прекъсването на цикъла за ден, рядко се случва и не мога да ти дам и ориентировъчен отговор на какво се дължи. Може би някое момиче на което и се е случвало подобно нещо може да сподели по-късно.

Във вашия случай тестовете са натоварващи, и наистина е кофти всеки месец да проверяваш. За мен няма нищо притеснително, ако цикъла си е редовен на 28 дни, значи всичко си е наред, а и след като е бил нормално обилен и продължителен, като изключим прекъсването за ден, няма за какво да се притеснявате, особено след безопасен секс.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: ПКЯ и малко мъжки тревоги
« Отговор #4 -: Август 21, 2011, 21:26:22 pm »
askboy, напълно подкрепям мнението на Радостинка. Относно прекъсването на МЦ за 1н ден, на мен ми се е случвало от много силен стрес.
Това с острата болка в стомаха дано да не се повтори. Общо взето вариантите са: или спукана киста (всяка жена поне 1н път в живота си го има това), или апендицит. Но второто е малко вероятно, след като бързо са минали болките, нямала е температура и т.н. Не е нещо страшно с една дума.
Обичай си жената, радвайте се на живота и си я гледай :) И послушайте съветите на Радостинка.
« Последна редакция: Август 21, 2011, 22:00:14 pm от Magdalena78 »
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
Re: ПКЯ и малко мъжки тревоги
« Отговор #5 -: Септември 17, 2011, 22:16:31 pm »
ПКЯ понякога има яко болезнен цикъл, може този да е бил такъв. Пазете се и се радвайте един на друг. Ако микробиологията не покаже нищо , това течение може да е от ПКЯ наистина и няма как да се оправи.