0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
ин витро, запушени тръби...???
« -: Май 28, 2011, 09:46:05 am »
 Опитваме да забременеем от край време.Спермограмата е добра.След редица изследвания, които са задоволителни, вчера след хидротубация се оказва, че май тръбите са ми запушени. Предложиха ми след месец да повторя изследването, защото е възможно да е моментен спазъм на тръбите. КАК ТАКА? Aко и следващия път се окажат запушени ми предлагат лапаро или директно ин витро. Хидротубацията последното изследване ли е за общото състояние на репродуктивната ми способност или има и още???
 От София съм, но си записах си час в Плевен ако решим за лапарото. Преди година там ми направиха отворена операция за премахване на три миомни възела, и там ми казаха, че на пръв поглед всичко изглеждало нормално с тръбите ми.
 След като Ви се оплаках въпросите са ми- дали да не премина директно към инвитрото и до колко сложна е тази процедура?  и ако първия опит си го поема аз -каква сума ми е достатъчно необходима изцяло за тази процедура? И все пак лапароскопията дали да я подмина.....
 Предварително благодаря ако някой ми даде поне един отговор на хилядите ми лутания
 Хубав ден!
Re: ин витро, запушени тръби...???
« Отговор #1 -: Май 28, 2011, 10:03:39 am »
Сумата е около 5 000 лв., минимум. Има и допълнителни разходи за изследвания. Процедурата не е много сложна, но отнема време за прегледи, поставяне на инжекции. Неудобството е голямо ако пътуваш от друг град за книниката. Преди да вземеш решение как да продължиш посети някоя от клиниките по стерилитет в страната - тав се занимават и с предварителните изследвания и диагностика и преценяват към каква процедура да се пристъпи, ако няма шанс за спонтнанно забременяване. Има си някои стандарти в последователността на изследванията, лечението и процедурите. В такава клиника се очаква да спестиш време, лутане, излишни или направо погрешни ходове. УСпех.
*
Re: ин витро, запушени тръби...???
« Отговор #2 -: Май 28, 2011, 10:20:41 am »
Може би пропуснах да кажа, че в момента посещавам клиника ин витро "София". Хормоните, кръвната картина, жълтото тяло и общо взето всичко ми е наред освен хистеросонографията (запушване на тръбите). Преминали сме през повечето изследвания...
Разбира се не мога да губя времето на доктора с хилядите си въпроси, но май не ми се налага някакво стилулиране с инжекции и т.н...На следващия преглед ще питам обаче. Това е след месец, а аз вече се поизнервих. Чета в момента и разни мнения... Запушените тръби, отпушване и повторното им запушване след определен период... Също се надявам да минем под 5000лв. за ин витро защото повечето неща сме ги минали, уф!
*
Re: ин витро, запушени тръби...???
« Отговор #3 -: Май 28, 2011, 11:08:33 am »
Добре е, че си се насочила към клиника по стерилитет - там са наясно за правилните стъпки за диагностика. Лекарят ти иска да повтори изследването за проходимостта на тръбите, за да е сигурен, преди да се предприемат по-сериозни стъпки - лапароскопия, ин витро. Лапароскопията е щадяща хирургическа процедура, при която се установява състоянието на тръбите, но все пак си е операция. А ин витро не може да се предприема, без лекарят да е наясно със състоянието на тръбите, затова и етапите (изследванията), през които се минава до вземане на решение за ин витро трябва да са внимателно проверени. Разбира се, при теб все още не е ясно дали ще се стигне дотам, така че не се настройвай предварително.

Относно въпросите ти към лекаря. Запиши си на едно листче всичко, което те вълнува и го попитай на следващата ви среща - ще ти отговори. Все пак, става въпрос за твоето здраве - трябва да си информирана какви процедури ще ти бъдат направени и защо - тези разговори в никакъв случай не могат да се тълкуват като губене на времето на лекаря.
*
Re: ин витро, запушени тръби...???
« Отговор #4 -: Май 28, 2011, 11:29:36 am »
Благодаря!
Знаете ли колко време е необходимо за въстановяване след подобна лапароскопия?
Права сте, че трябва тези въпроси да ги задам на лекаря си, просто няма търпение да намеря отговорите им.
*
Re: ин витро, запушени тръби...???
« Отговор #5 -: Май 28, 2011, 11:34:09 am »
Ето тук има подробна информация за лапароскопията, включително и за периода на възстановяване: http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=474&Itemid=17
Re: ин витро, запушени тръби...???
« Отговор #6 -: Май 28, 2011, 14:20:41 pm »
veto, докторът ти ще прецени дали има нужда от лапароскопия, но все пак е хубаво преди да правите каквото и да било да установите проблема..Аз имам две снимки и едно лапаро и в крайна сметка лапарото установи с точност проблема..разбира се всичко е по преценка на лекаря и той трябва да ти каже как да действате..но ако прецените лапаро, не се притеснявай, защото възстановяването е наистина бързо..мен ме оперираха в 14:00 на единия ден и в 10:00 сутринта на другия ме изписаха.. след два-три дни бях забравила за всичко..но все пак възстановяването зависи и от организма на всеки отделен човек...успех :D
*
Re: ин витро, запушени тръби...???
« Отговор #7 -: Май 28, 2011, 14:44:33 pm »
Благодаря!
Мен не ме притеснява самото възтановяване, а кога организма при успешно лапаро на мат. тръби ще е годен за оплождане! След операцията ми на матката имах забрана за шест месеца за опити. Наистина дълги месеци! Имам и друго притеснение, че ми се е появила нова миома и се притеснявам ако много изчаквам тя ще порасне бързо както предните и...пак наново...а те са опасни защото нарастват заедно с бременноста и е опасно за плода. Знам, че правят лапароскопия и на бременни и в четвъртия месец, но ще ми се насъбере.
Търся мнението ви, защото ако ми бяха обърнали внимание преди време нямаше да се стигне до тук. Не съм щадяла време и пари за здравето си, но различни лекари- разни мнения.
*

    Eille

  • *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
Re: ин витро, запушени тръби...???
« Отговор #8 -: Май 28, 2011, 15:46:46 pm »
veto, на мен след лапарото ми казаха да подновя опитите след два месеца. Чела съм и за момичета, които в месеца след лапароскопията започват процедура по ин витро. Самата операция е много лека, не се притеснавяй. Късмет!


*
Re: ин витро, запушени тръби...???
« Отговор #9 -: Май 28, 2011, 18:34:30 pm »
Благодаря Ви за информацията!
До колкото разбирам на вас са ви правили лапароскопия на маточните тръби!? Бихте ли ми казали къде ви я направиха и колко струва?
*
Re: ин витро, запушени тръби...???
« Отговор #10 -: Май 28, 2011, 18:39:40 pm »
Разгледай тази тема : http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=19129.0
Re: ин витро, запушени тръби...???
« Отговор #11 -: Май 28, 2011, 19:38:17 pm »
veto, май повечето тук сме с лапароскопии наистина, това е нормално за състоянието ни. Без да искам да те плаша, аз след моята лапароскопия се възстанових почти за времето, което се възстановявах и след отворена коремна операция и бях в болницата 5 дни  8O Мисълта ми е, че всичко е до организъм и май зависи и дали ще е само диагностична или ще отстраняват и сраствания. Лекарят ми ми каза тогава опитите да започват веднага след като изляза от болницата, че "няма време". Отпушваха какво отпушваха...нищо не стана. Явно се запушиха пак.
Така че, ако доктора настоява-направи лапароскопията. Колко време ще се възстановяваш, ще знаеш едва след това със сигурност ;) Превид и миомата ти, мисля че трябва да се вземе комплексно решение, но с лекаря ти! Успех ти желая  :)

*
Re: ин витро, запушени тръби...???
« Отговор #12 -: Май 29, 2011, 18:56:38 pm »
Благодарна съм за подкрепата ви! Пооспокоих се малко и ще изчакам какво ще каже доктора.
Моят доктор е Владимиров от ин витро "София". Спомням си, че ми каза, че в клиниката му също правят лапароскопии. Не знам дали обаче работят със здравната каса, но утре не пречи да се обадя на рецепция и да питам. За всеки случай си записах час при Горчев. От преди година останах доволна от екипа му... Ще следвам мечтата си и надявам се нещата да вървят горе- долу гладко в тази посока :)
Пожелавам ви здраве и късмет, момичета!
*
Re: ин витро, запушени тръби...???
« Отговор #13 -: Юни 09, 2011, 11:35:10 am »
Моя приятелка забременя в месеца, докато беше болничен след лапарото. Пожелавам същото на теб, а и на мен (че съм в сходно положение)!