0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Честито, разградчанки! :)
Мимсе  :bighug: :bighug: :bighug:
*
Другата седмица най-вероятно ще започне сформирането на комисията. Комисията ще важи само за тази година, за следващата ще се сформира нова. Преди малко единият ни общински съветник е говорил със секретаря на общината.
*
Зам. кмета на Разград търси връзка с пациентска организация за представител в комисията. Казаха ми го под секрет. Звъня, но не мога да се свържа, затова утре ще отида лично, да се 'предложа' за тази година.
*

    ayla

  • *
  • 4
  • Различието е ценост,а не преграда.
Успех!
*
Re: Резултати от кръглата маса проведена на 14
« Отговор #24 -: Декември 03, 2011, 09:20:03 am »
Момичета, имам новина!

Документи вече се приемат в деловодството на Община Разград. За съжаление правилникът е на служебния ми комп и нямам тук точно набора от документи. Но и като цяло най-добре е като се отиде в деловодството да се поиска списък с документи. Ще бъда в Разград вече в сряда, мога тогава да отида и да поискам такъв списък.
*
Със средства, предвидени с бюджета на Община - Разград, се финансират лица с безплодие, лечимо с методите на АРТ (IVF, ICSI, IUI) при наличие на следните индикации:
1.   Безплодие   с   неизяснена  чрез   конвенционалните   диагностични   методи етиология;
2. Ендометриоза, засягаща аднексите и свързана с безплодието;
3. Тубарен стерилитет при жената /МКБ-Х: №97.1/, доказан лапароскопски: а/ липса на маточни тръби двустранно /оперативно отстранени/,
б/ едностранна липса с контралатериална непроходимост или стеноза,
в/ двустранна непроходимост на маточните тръби /вкл.след стерилизация/,
г/едностранна непроходимост с контралатериална стеноза,
д/ двустранна интерстициална или истмична стеноза,
е/ състояние след пластика на маточни тръби,  най-малко  12 месеца след
пластика, при положение че не е настъпвала вътрематочна бременност.
4. Стерилитет при жената, свързан с липсата на овулация поради LUFS.
5. Стерилитет, свързан с мъжки фактор /МКБ-Х: №97.4/.



Списък изследвания, нужни за кандидатстването:

И за ваучер от 500 лв за изследвания, и за парично подпомагане от 2500 лв са нужни следните документи:

1. Копие от лична карта, заверено от притежателя с 'Вярно с оригинала'
2. Попълнени трите приложения, които прилагам като допълнителен файл.
(има няколко други като семеен статус, постоянен адрес на територията на община Разград, липса на задължения към общината, липса на запрещение, които се обяснява на място - някои декларации ги дават те, някои трябва да се вземат от институциите)

Ваучерът покрива следните изследвания:

а/ микробиологични,
б/ спермален анализ,
в/ за трансмисивни инфекции,
г/ кръвногрупова принадлежност и резус фактор,
д/ хормонални - преди КОХС,
е/ на кръвни картини, биохимия и хемостаза преди КОХС,
ж/ други специфични изследвания /генетични, имунологични и др./,
з/ индукция на овулацията и/или КОХС с кломитен цитрат и др. СЕРМ,
и/ ембриоредукция,
й/ предимплантационна генетична диагностика или скрининг /РСО/РО8/,
к/овоцитна донация,
л/ ембриодонация,
м/ СIЕТ, ZIРТ и др.подобни.

2500 лв могат да се използват за:

1.  Контролирана овариална хиперстимулация /КОХС/ с един или повече от един от следните лекарствени продукти /по групи/:
а/ аналози на гонадолибералина /агонисти или антагонисти/,
б/ гонадотропни хормони /уринарни или рекомбинантни/,
в/ други /за лутеална поддръжка/ - стероиди и/или хорионгонадотропин.
2. АРТ методи /ин витро методики/:
а/ фоликулна пункция под ехоглафски контрол;
б/ класическо ин витро оплождане;
в/ оплождане чрез ICSI;
г/ ембриотрансфер;
д/ инсеминации от партньора или дарител;
е/ ин витро матурация;
ж/ тестикуларна и/или епидидимална биопсии /TeSE, РЕSА, МЕSА/.



За 2500 лв се искат допълнителни изследвания:

1.    етапни епикризи,
2.    документи за извършване на един или повече от следните методи: ХСГ
и/или лапароскопия и/или лапаротомия, като ехографското изследване не е доказателствен метод,
3.    документи за извършване на два или повече спермални анализа, последният от  които  е  извършен  преди  не  повече  от  6  месеца  преди  подаване  на заявлението. Ползват се критериите на Световната здравна организация /СЗО/ за нормоспермия,  като  е  желателно  поне  едно  от  изследванията да  е  с морфология, оценена по критериите на Крюгер,
4.   при липса на овулация поради LUFS, документи относно поне два цикъла с ехографски разчитания и снимки,
5.    при неизяснен стерилитет - данни за безплодие в период поне две години, лекувано чрез конвенционални методи, вкл. с реализирани поне два цикъла с вътрематочни инсеминации.

(не всички, от тях са нужни тези, които доказват лично вашата нужда от АРТ - запушени тръби, липса на овулация, мъжки фактор...)


*
Браво и в Разград мислят вече за повече деца. :grouphug2:
*
До края на януари в Разград се приемат заявления за финансово подпомагане от общинския фонд „Ин витро". Петчленна комисия, ще определи одобрените, те ще могат да получат между 500 и 2500 лв., за да извършат опит за асистирана репродукция.

Първото заседание на комисията вече е насрочено за 10 февруари, неин председател е началникът на отдел „Здравеопазване" в община Разград Нергис Федаил, в нея участват още двама общински съветници - председателят на бюджетната комисия Петко Стоянов и на здравната д-р Левент Апти, шефът на АГ-отделението в разградската болница д-р Мишел Озиолор и Янка Георгиева от фондация „Искам бебе". Членовете на комисията работят на обществени начала, техните заседания са закрити. Както петимата от комисията, така и общинските служители, приели заявленията на бездетните семейства имат ангажимент за конфиденциалност: нямат право да разгласяват факти и обстоятелства, които са им станали известни в хода на тяхната дейност.

Право да кандидатстват пред общинския фонд „Ин витро" имат двойки с постоянен и настоящ адрес в община Разград поне от 3 години, не трябва да имат задължения пред общинския бюджет, трябва да са здравно осигурени, да не са осъждани или поставяни под запрещение, както и да е налице доказан стерилитет, лечим единствено с методите на асистираната репродукция. Освен медицинските документи, доказващи стерилитета, двойките трябва да попълнят подготвена от администрацията бланка за заявление за финансово подпомагане, както и декларации, че не са под запрещение и помежду си не са в кръвно родство по права линия и по съребрена линия до четвърта степен.

500 лв. могат да получат тези, които имат нужда от диагностика, а до 2500 лв. - за прилагане на метод за асистирана репродукция.

Правилникът за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми е публикуван на сайта на община Разград. Решението за създаване на общинския фонд „Ин витро" бе взето на сесия на местния парламент миналото лято по предложение на съветниците от ГЕРБ. За 2011 г. отделената сума е 20 000 лв., а за 2012 г. - 40 000 лв.

*
Само напомням на момичетата от Разград, че тече последна седмица за прием на документи! Срокът е 31ви януари.
*
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1177&Itemid=31

Разградският общински фонд за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми обявява прием на документи за последен път през 2012 г. От 17.08. до 10.10.2012 г. е последната кампания за 2012 г. по приемане на документи за финансово подпомагане на лица и семейства с репродуктивни проблеми от Община Разград. Общината вече преведе първите суми на семейства, които са одобрени за финансиране на изследвания и АРТ. Отпуснатата сума през 2012 г. е почти 50 000 лв., но засега са кандидатствали само 5 семейства, и 5-те са одобрени за финансиране. До 10 октомври т.г. в стая 510а в Община Разград документите си могат да подадат семейства, които: 
 

- са извършили или ще извършат през настоящата календарна година изследвания или процедури по асистирана репродукция. За направените разходи трябва да представят касови бележки, фактури и съответната медицинска документация (етапни епикризи, изследвания);
- не са финансирани през 2012г. от националния Фонд за асистирана репродукция;
- поне единият член на семейството да е жител на Община Разград от минимум три години и др.

Пълният текст на Правилника за подпомагане, както и срока за приемане на заявления може да бъде прочетен на сайта на Община Разград (http://www.razgrad.bg/) в раздел "Обяви". На Отдел "Здравеопазване" в Община Разград (стая 510а) е предоставена и схемата "Бременност не настъпва, а сега накъде" изработена от членове на сдружение "Зачатие" под редакцията на д-р Мариела Даскалова.