0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
На 14 май 2011 г. в Разград се проведе кръгла маса, организирана от Сдружение "Зачатие" и партия ГЕРБ, на тема „Стерилитетът – поглед от всички страни”. Целта на кръглата маса беше да се обсъдят проблемите на семействата с репродуктивни проблеми от област Разград и възможностите за тяхното подпомагане. В кръглата маса участваха:

•   г-н Тодор Димитров - народен представител - партия ГЕРБ
•   д-р Валентин Василев - областен управител - област Разград
•   г-н Петър Василев - зам. директор на РЗОК - Разград
•   г-жа Галина Георгиева - зам. областен управител- област Разград
•   г-жа Радиана Димитрова - общински съветник - Разград
•   г-жа Валентина Френкева - общински съветник - Разград
•   г-жа Елка Драмалиева - старши експерт в РИО - Разград
•   д-р Иван Петров - изпълнителен директор на МБАЛ Св. Иван Рилски - Разград
•   д-р Георги Кулишев - Заместник Председател на Съвета на Директорите на МБАЛ Св. Иван Рилски - Разград
•   д-р Мишел Озиолор - акушер-гинеколог, началник АГ отделението на МБАЛ Св. Иван Рилски - Разград
•   д-р Людмил Андреев - акушер-гинеколог - Разград
•   д-р Радка Стоянова - акушер-гинеколог - Разград
•   д-р Орлин Велков - акушер-гинеколог - Разград
•   д-р Мариела Даскалова – ебмриолог - МЦ Надежда репродуктив - Пловдив
•   д-р Васил Даскалов - акушер-гинеколог - МЦ Надежда репродуктив - Пловдив
•   д-р Минко Еврев акушер-гинеколог - МЦ „Технобиос” - София
•   г-жа Росица Иванова –репродуктивен биолог - МЦ „Технобиос” - София
•   д-р Даниел Димов - Медицински център "Свети Иван Рилски" – Шумен
•   г-жа Стефка Сарафова - Захариева - председател на Сдружение "Зачатие"
•   г-жа Мария Карагеоргиева - член на Сдружение "Зачатие" регионален координатор гр. Разград
•   г-жа Петина Найденова - член на УС на Сдружение "Зачатие"
•   г-жа Донка Куцарова - член на УС на Сдружение "Зачатие"
•   г-жа Мария Стирянова - член на УС на Сдружение "Зачатие"
•   г-н Добромир Захариев - администратор на сайта на Сдружение "Зачатие"
•   пациенти
•   журналисти

Срещата откри председателят на сдружение "Зачатие" - г-жа Стефка Сарафова. Тя представи дневния ред и благодари на всички присъстващи за ангажираността, съпричастността и подкрепата, която оказват с присъствието си, към тази значителна група български граждани, които се борят да станат родители.

Регионалният координатор на сдружение "Зачатие" за Разград - Мария Карагеоргиева - съобщи чудесната новина, че на 13 май 2011 г. Разград се е състоял благотворителен бал, организиран от партия ГЕРБ, като събраните средства ще се изразходват за финансиране на две цялостни ин витро процедури за двойки от Разград и финансиране на два диагностични пакета за други две двойки. Сдружение "Зачатие" оценява високо този жест и отправя искрените си благодарности към организаторите на този бал и към всички дарители, които ще подпомогнат сбъдването на няколко съкровени мечти. Семействата от Разград, които желаят да кандидатстват за получаване на това финансиране, трябва да се свържат с офиса на партия ГЕРБ - град Разград.

Г-н Тодор Димитров, народен представител от партия ГЕРБ, информира присъстващите за докладна записка относно програма за финансово подпомагане на двойки със стерилитет, която ще бъде внесена в най-скоро време за разглеждане в Общински съвет - Разград и изрази надеждата си тя да бъде подкрепена. Предлага се определяне на сума от 30 000 лева, която ще бъде предназначена за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми от Разград.

Д-р Мариела Даскалова, медицински консултант на сдружение "Зачатие" и един от неговите основатели, представи проблемите на двойките с репродуктивни проблеми в Разград. Тя отчете обнадеждаващия факт, че в последните години в област Разград се наблюдава малко по-висока раждаемост в сравнение със средната за страната. На база на приблизителни статистически данни се предполага, че двойките с репродуктивни проблеми в областта са между 3 000 и 4 000. Д-р Даскалова представи настоящия модел на подпомагане на тези семейства от страна на системата на здравеопазването и посочи какво още е необходимо да се направи. Тя подчерта изключително важната роля на профилактиката на репродуктивните заболявания.

Г-жа Стефка Сарафова, председател на сдружение „Зачатие”, представи пред областната и общинска администрация на Разград опита на другите общини в създаването на програми за финансиране на двойки със стерилитет и ги запозна с дейността на държавния Център "Фонд асистирана репродукция". Тя предложи възможности за финансиране, които е целесъобразно да бъдат предоставени на семействата с репродуктивни проблеми в Разград. Акцентира се на приоритетното финансиране на двойки, които в момента не се ползват от финансиране чрез националния фонд, както и за изследвания и лечения, които фондът не покрива.

Г-жа Донка Куцарова от сдружение „Зачатие” представи на гостите проекта на сдружението за програма за превенция на репродуктивните заболявания, озаглавена "Бъди в час по репродуктивно здраве". Програмата ще стартира в края на месец юни 2011 година и предстои да се превърне в дългосрочна целогодишна информационна кампания на Сдружение "Зачатие", ориентирана към младежите. Г-жа Куцарова подчерта изключителното значение на профилактиката за учениците между 14 и 19 години и описа възможностите за организиране на тази кампания на местно ниво.

Дискусията беше изключително креативна, роди много идеи, обсъдени бяха много предложения и се постигна градивен и конструктивен диалог.

Д-р Радка Стоянова - акушер-гинеколог от Разград, поздрави организаторите на кръглата маса и посочи, че такова събитие се случва за първи път в нейния град.
Преди да стигнат до нужната им информация, хората губят много години и хиляди левове по нелицензирани центрове. Шест години провеждат в Разград профилактични прегледи на 200-300 жени от всякаква възраст напълно безплатно. Кампанийно по училищата се организират информационни събития, но е необходимо тази тема да залегне трайно в програмата на училищата. Тя подчерта, че в Разград има много амбициозни кадри - акушер-гинеколози и биолози - и има възможност голяма част от дейностите да се извършват в самия град. Д-р Стоянова сподели своето предложение стерилитетът да залегне в програмите на НЗОК и да могат двойките да се диспансеризират. В тази връзка, д-р Даскалова припомни, че сдружение "Зачатие" многократно е изразявало това предложение пред компетентните институции, но досега не е имало резултат. По този начин би имало има подробна информация за броя на двойките със стерилитет във всеки град, за конкретните им проблеми, възраст, давност на стерилитета. Д-р Даскалова също изрази своето недоволство от нелицензираните центрове, но сподели, че това е много трудно да се документира, за разлика от лицензираните центрове, които подлежат на строг контрол. Г-жа Петина Найденова от сдружение „Зачатие” изрази своите притеснения, че в малките градове една голяма част от двойките се притесняват да признаят открито проблема си и отлагат с години посещението на лекар.

Д-р Кулишев приветства инициативата от името на Съвета на директорите на МБАЛ Св. Иван Рилски - Разград. Той изрази тяхната готовност да подкрепят всяко начинание в максимално удобен за колегите им и всички пациенти вариант. Той обърна специално внимание на имунологичните проблеми, антифосфолипидни антитела, като част от изследванията, които е необходимо да бъдат заложени в пакетите за подпомагане. Общината, за жалост, не е толкова богата, но всичко е въпрос на познаване на проблема и добро желание.

Обсъдиха се подробно въпросите как да бъде осъществено финансирането. Г-н Тодор Димитров подчерта, че с докладната ще се внесе проект за правилник и ще се потърси ефективната форма. Независимо от съмненията дали ще се приеме предложението, г-н Димитров изрази увереността си, че сме длъжни да опитаме. На този етап се предлага програма-минимум, с надеждата да се постави едно добро начало. Г-жа Стирянова от сдружение „Зачатие” обясни, че във всички общини, които подпомагат двойки с репродуктивни проблеми, здравната комисия заседава и одобрява кандидатите, като в 90% от комисиите участват представители на пациентските организации. Това гарантира публичност и прозрачност в разпределянето на средствата.

Г-жа Елка Драмалиева от Регионалния инспекторат на Разград поздрави сдружение „Зачатие” и благодари за неговата мисия. Упълномощена от директора на инспектората – г-жа Петя Димитрова, тя обеща да окаже съдействие и е убедена, че този „Час по репродуктивно здраве” може да се случи в Разград. Сред младежите не се коментират въпросите за сексуалното здраве, но точно темата за репродуктивното здраве е необходимо да се представи сред учениците със съдействието на специалистите. Получихме пълната подкрепа и обещание за съдействие във всички училища в Разград. Класните ръководители в училищата ще имат свободата да изготвят и определят как да е структурирана програмата за техния час, те познават най-добре учениците си.

Д-р Кулишев внесе идеята за създаване на горещ телефон за информация на двойките с репродуктивни проблеми, а д-р Андреев -акушер-гинеколог, предложи да се организира специално оборудван кабинет по стерилитет, към който да се обръщат двойките, при които не настъпва бременност. г-н Димитров подчерта, че за създаването на тези кабинети е нужна цялостна национална стратегия и ако е възможно, да се помисли за възможността за създаване на такъв кабинет на общинско ниво, но това като последващ етап на програмата.
Д-р Еврев от МЦ „Технобиос” благодари на "Зачатие" и на организаторите на събитието и сподели, че всички акушер-гинеколози имат правата и ценза да отговорят на нуждите на тези пациенти. Трябва им колега-андролог. Д-р Димов от МЦ „Св. Иван Рилски” Шумен, поздрави инициативата от свое име и от името на д-р Стаменов и сподели, че изграждането на репродуктивна структура е сложно нещо. Като част от структура, максимално близо до Разград - град Шумен, той изрази своята готовност за покрепа с дейност, с контакти и с информация.

Искаме да благодарим от сърце на всички, които допринесоха да се състои кръглата маса в Разград – на нашата координаторка в града - Мария Карагеоргиева, която бе помислила за всеки детайл, на г-н Тодор Димитров от ГЕРБ, на областната и общинска администрация в Разград, на всички специалисти акушер-гинеколози от региона, които в почивния ден изразиха своята подкрепа към инициативата ни, на лекарите по репродуктивна медицина, които пътуваха от София, Пловдив и Шумен, на момичетата от "Зачатие", които всички бяха на линия от всички краища на страната. Надяваме съвсем скоро да имаме резултати и те да надминат очакванията ни.
« Последна редакция: Май 14, 2011, 21:59:33 pm от cygnus »
*
Re: Резултати от кръглата маса проведена на 14
« Отговор #1 -: Май 15, 2011, 10:40:53 am »
Искам да благодаря на Сдружение Зачатие за тяхната всеотдайност, на Мели, д-р Даскалов, Стефка, Добри, Дони, Лисунгера и Адаша (мини), че се вдигнаха от 4-те края на България (буквално), оставиха си децата и дойдоха в Разград.
На Разградските 'Зачатки', че винаги са насреща и са сплотени в борбата си.
Знам, че няма да го прочете, но искам да благодаря и на шефа ми, че така присърце взе всичко и беше насреща за всичко.
Тази седмица нашите общински съветници ще внесат докладната, която да се има предвид при преразглеждането на бюджета на шестмесечието.
Искрено се надявам и вярвам, че скоро и разградските двойки ще получат своята надежда.

Много, много ви обичам и благодаря че Ви има!!!
*
Благодарности и поздравления  :youwoman:
*
Аз искам специално да благодаря на Мимка. Беше помислила за абсолютно всичко и почти цялата работа бе свършена от нея. Както и на нея се в огромна степен дължи внасянето на бъдещата докладна за общинско финансиране, което дано дано дано да стане факт след няколко месеца. Миме, благодаря ти от сърце и се гордея, че те познавам. Кръглата маса беше на изключително ниво, всички се отнесоха с огромно разбиране към проблемите ни и стратегиите, които предлагаме. Доказателство, че работим в правилната посока и по правилния начин. Прегръщам те, Змийке :)
*
Аз искам специално да благодаря на Мимка. Беше помислила за абсолютно всичко и почти цялата работа бе свършена от нея. Както и на нея се в огромна степен дължи внасянето на бъдещата докладна за общинско финансиране, което дано дано дано да стане факт след няколко месеца. Миме, благодаря ти от сърце и се гордея, че те познавам. Кръглата маса беше на изключително ниво, всички се отнесоха с огромно разбиране към проблемите ни и стратегиите, които предлагаме. Доказателство, че работим в правилната посока и по правилния начин. Прегръщам те, Змийке :)

абсолютно съвпада с моето мнение :D
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Аз искам специално да благодаря на Мимка. Беше помислила за абсолютно всичко и почти цялата работа бе свършена от нея. Както и на нея се в огромна степен дължи внасянето на бъдещата докладна за общинско финансиране, което дано дано дано да стане факт след няколко месеца. Миме, благодаря ти от сърце и се гордея, че те познавам. Кръглата маса беше на изключително ниво, всички се отнесоха с огромно разбиране към проблемите ни и стратегиите, които предлагаме. Доказателство, че работим в правилната посока и по правилния начин. Прегръщам те, Змийке :)

абсолютно съвпада с моето мнение :D
и с моето:)
Мимс, благодаря ти за всичко.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
и аз съм очарована, скоро ще дойдем и на гости
друго си е да имаш организационен секретар под ръка  :D
страхотна организация, най-добре организираната ни КМ, благодаря ти Адаш
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Браво момичета!
Браво и поклон!  :youwoman:
Благодаря ви!   :ballons:
*
Давам отчет: След голямо умуване, днес най-после докладната беше внесена (трябваше да се измисли от кой ресор да бъдат взети парите и пренасочени за тази програма). Веднага щом ми я оставят в офиса с входящия номер ще я кача тук. Сега ще мине през комисия и разгледана на юнската сесия. Дано общите ни усилия бъдат възнаградени!
*
Супер, Мими :) Дано има успех! :) Благодаря ти от сърце.
*
Качвам тук докладната и правилника.
Върнаха докладната на първото заседание на комисията, тъй като била, цитирам 'правно неиздържана'. Докладната я бяхме взели едно към едно с докладните на другите общини, които странно как бяха правно издържани навсякъде, само при нас не.  :x
Миналата седмица докладната и правилникът бяха преправени от зам. областната управителка, която е юрист. Вече и двете са си правно издържани и бяха внесени в деловодството отново.
Да видим на следващото заседание какво ще измислят....
*
Ето и статията от заседанието на комисията....
*
Олеее, Мимсе, сега го виждам това :) Трябва да го качим на първа на сайта! Надявам се, че ще мине :)
Честито на Разград!!! Мимка  :youwoman: :youwoman: :youwoman:
« Последна редакция: Юли 04, 2011, 11:04:54 am от cygnus »
*
Днес изтича 14 дневния срок за обжалване на това решение. Ако до края на деня няма такова (до тук няма), Разград може да се поздрави със своя фонд за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми ( ДО 20 000 лв за тази година и 40 000 за следващата).
Благодаря на всички, които ни подкрепиха. Благодаря на членовете на УС, които дойдоха на кръглата маса от всички краища на България (буквално), че и дори спаха на полеви 'ремонтни' условия (  :oops: :oops: :oops:), благодаря на момичетата от Разград, които помогнаха за оформянето на правилника. Недоволни винаги ще има, но аз за себе си съм щастлива, че за първи път в Разград успяхме да направим нещо от този мащаб! В края на краищата, който търси кусури - да се беше вдигнал сам да организира и направи нещата факт!!!
Утре официализираното решение трябва да излезе в местните весници, след което ще започне сформиране на комисията и надявам се скоро - официалното приемане на документи. Ще пиша тук веднага щом има яснота по тези въпроси.
За сега прилагам самото решение, извадено от протокола от сесията на Общински съвет Разград, а също и правилника.
Нека изчакаме до утре, преди да го обявим официално на първа страница.



--------------------------------------------------------------------------------


РЕШЕНИЕ
           № 988

В последните години се наблюдава тенденция на отрицателен демографски прираст в нашата страна и неотменно първо място по ниска раждаемост на глава на населението по всички статистики в сравнение с други страни в Европа и света. По-тревожен факт буди снижаването на възрастовата граница сред жените, които не могат да се сдобият с дете по естествен биологичен път. За съжаление на територията на община Разград има много двойки, борещи се за дете.
Според данни на НСИ за 2009 г. 15% от хората във фертилна възраст имат репродуктивни проблеми. Към настоящия момент това прави 3210 души на територията на нашата община. Според същите данни 5 % от тях, или 160 души се нуждаят от ин витро процедура, за да се сдобият със свое дете.
Високите цени на лекарствата, манипулациите и все още ниската ефективност на процедурите (около 20-30% успеваемост) не позволяват на много двойки да имат свое бебе. Сравнително високата безработица и ниски доходи в малките общини в България, каквато е нашата допълнително спъват тези двойки. Крайната цена за една процедура варира между 6000 и 12 000 лв.
Това налага помощ от финансови средства за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми.

•   Основни цели които се поставят с приемането на правилника :
-   финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на Община Разград;
-   повишаване на раждаемостта на глава от населението в Община Разград.
•   Финансови и други средства за прилагане изискванията на правилника за финансово подпомагане на двойки семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на Община Разград – от бюджета на Община Разград.
•   Очаквани резултати  - повишаване на раждаемостта на глава от населението в Община Разград.
•   Правилника за финансово подпомагане на двойки семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на Община Разград не е в противоречие и е в  Съответствие с правото на Европейския съюз.
Изготвеният проект на Правилник за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на Община Разград, в съответствие с изискванията на чл.26, ал.2 от ЗНА е публикуван на интернет страницата на Община Разград на 05.07.2011 година.  
Предвид гореизложеното, на основание чл.21, ал.1, т.23 и чл.21, ал.2 от ЗМСМА, както и чл.6, т.22 и чл.8, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Разград, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, Общински съвет Разград, с 27 гласа „ЗА”, „против” – няма, „въздържали се” - няма,
Р Е Ш И:

1.   Общинска администрация да предложи в проекта за бюджет 2012 г. на община Разград средства в размер на 40 000 лв. за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми. Отпуснатите средства могат да се използват за диагностика или АРТ. Максималната помощ, която може да получи една двойка е 2 500 лв.
2.   За 2011 г. да се заделят средства в размер до 20 000 лв. от гласувания резерв за неотложни и непредвидими разходи като същите се разходват за финансиране на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми до края на годината.
3.   Критериите за избор на двойки, семейства и лица , както и процедурата за финансово подпомагане се уреждат чрез Правилник за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на община Разград.
4.   Приема Правилник за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни   проблеми на територията на община Разград.
5.   Определя за членове на комисията за разглеждане и одобряване на исканията за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми съгласно правилника за финансово подпомагане за територията на Община Разград следните общински съветници:
         а/ Председателя на постоянната комисия по социална политика, трудова заетост и здравеопазване;
        б/ Председателя на постоянната комисия по бюджет, финанси и икономическа политика.          
Забележка: АРТ- Асистирани репродуктивни технологии / IVF – Ин-витро, ICSI –  Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид, IUI  - Вътрешноматочна инсеминация
Настоящото решение да бъде изпратено на Кмета на община Разград и Областния управител на област Разград в 7 дневен срок от приемането му.
Настоящото решение подлежи на оспорване по реда на АПК пред Административен съд Разград.

П Р А В И Л Н И К
за финансово подпомагане на двойки, семейства  и лица с репродуктивни проблеми на територията на община Разград


ГЛАВА ПЪРВА

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1. С този правилник се определя реда, условията и процедурата за финансово подпомагане на двойки, семейства  и лица с репродуктивни проблеми с постоянен и настоящ адрес на територията на Община Разград  със средства, предвидени в бюджета на Община Разград.

Чл.2. Средствата, предвидени за финансово подпомагане на двойки, семейства  и лица с репродуктивни проблеми се гласуват всяка календарна година с бюджета на Община Разград, по предложение на комисията по този правилник.

Чл.3(1). Със средства, предвидени в бюджета на Община  Разград, се финансират двойки, семейства и лица с безплодие, лечимо с методите на АРТ (IVF, ICSI, IUI) при наличие на следните индикации:
1.Безплодие с неизяснена  чрез конвенционалните диагностични методи етиология;
2. Ендометриоза, засягаща аднексите и свързана с безплодието;
3. Тубарен стерилитет при жената /МКБ-Х: №97.1/, доказан лапароскопски:
а/ липса на маточни тръби двустранно /оперативно отстранени/,
б/ едностранна липса с контралатериална непроходимост или стеноза,
в/ двустранна непроходимост на маточните тръби /вкл.след стерилизация/,
г/едностранна непроходимост с контралатериална стеноза,
д/ двустранна интерстициална или истмична стеноза,
е/ състояние след пластика на маточни тръби,  най-малко  12 месеца след
пластика, при положение че не е настъпвала вътрематочна бременност.
4. Стерилитет при жената, свързан с липсата на овулация поради LUFS;
5. Стерилитет, свързан с мъжки фактор /МКБ-Х: №97.4/.
6. Други форми на стерилитет с доказана необходимост от лечение с методите на АРТ

(2). Със средства, предвидени в бюджета на Община Разград, се финансират:
1.  Контролирана овариална хиперстимулация /КОХС/ с един или повече от един от следните лекарствени продукти /по групи/:
а/ аналози на гонадолибералина /агонисти или антагонисти/;
б/ гонадотропни хормони /уринарни или рекомбинантни/;
в/ други /за лутеална поддръжка/ - стероиди и/или хорионгонадотропин.
2. АРТ методи /ин витро методики/:
а/ фоликулна пункция под ехоглафски контрол;
б/ класическо ин витро оплождане;
в/ оплождане чрез ICSI;
г/ ембриотрансфер;
д/ инсеминации от партньора или дарител;
е/ ин витро матурация;
ж/ тестикуларна и/или епидидимална биопсии /TЕSE, РЕSА, МЕSА/.

(3). Със средства, предвидени в бюджета на Община Разград,  се финансират и следните изследвания:
а/ микробиологични;
б/ спермален анализ;
в/ за трансмисивни инфекции;
г/ кръвногрупова принадлежност и резус фактор;
д/ хормонални - преди КОХС;
е/ на кръвни картини, биохимия и хемостаза преди КОХС;
ж/ други специфични изследвания /генетични, имунологични и др./;
з/ индукция на овулацията и/или КОХС с кломитен цитрат и др. СЕРМ;
и/ ембриоредукция;
й/ предимплантационна генетична диагностика или скрининг /РСО/РО8/;
к/овоцитна донация;
л/ ембриодонация;
м/ СIЕТ, ZIРТ и др.подобни.

 (4). Средствата, отпуснати на лица, семейства и двойки за финансово подпомагане, са в размер до 2500 лв. (две хиляди и петстотин лева) на заявител.
   
ГЛАВА ВТОРА

КРИТЕРИИ ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ НА НУЖДАЕЩИ СЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ ПРИ ЛИЦА С БЕЗПЛОДИЕ, ЛЕЧИМО ПРЕДИ ВСИЧКО С МЕТОДИТЕ НА АРТ. ДОКУМЕНТИ, ДОКАЗВАЩИ НЕОБХОДИМОСТ ОТ ЛЕЧЕНИЕ С АРТ ПРОЦЕДУРИ

Чл.4. Кандидатите трябва да отговарят на следните критерии, за да бъдат финансово подпомогнати за извършване на дейности по асистирана репродукция при лица с безплодие, лечимо преди всичко с методите на АРТ:

а/ да са български граждани, притежаващи постоянен и настоящ адрес на територията на Община Разград през последните три години. При двойките във фактическо съжителство и при семействата на това условие следва да отговаря поне единия от кандидатите;

б/ кандидатите да нямат задължения към Община Разград;

в/ да са здравно осигурени /без прекъснати здравно осигурителни права/;
г) да не са осъждани за престъпления от общ характер и поставени под запрещение;
д/ удостоверяване на статуса на лицата или двойките:
- при семейните - с копие от удостоверение за сключен граждански брак;
- при двойките, които са във фактическо съжителство с декларация;
- при лица, извън посочените по-горе, с доказан инфертилитет, избрали клиники, предлагащи АРТ процедури по донорски програми - с писмена декларация в свободен текст.
е/ да е налице доказан стерилитет /независимо с женски и/или с мъжки фактор/, лечим   единствено   с   методите   на   АРТ (IVF, ICSI, IUI).
Удостоверяването се извършва с медицински документи, изготвени в медицински заведения лицензирани за тези дейности: етапни епикризи, медицински картони, стимулационни протоколи, удостоверения от клиники с отразяване факта на лечението   на пациента при тях и извършените манипулации. При нужда комисията може да изисква и допълнителни документи и данни от медицинските заведения, както и да извършва проверки и запитвания.

Чл.5. Кандидатстването за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми, живущи на територията на Община Разград, със средства, предвидени в бюджета на общината, е за един опит в рамките на текущата година и не ограничава правото и възможността за кандидатстване за финансово подпомагане от Център „Фонд за асистирана репродукция".  При одобрение на кандидатите за финансово подпомагане от Център „Фонд за асистирана  репродукция" е необходимо същите да уведомят в три дневен срок комисията по настоящия правилник.
ГЛАВА ТРЕТА

ПРОЦЕДУРА ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОГАМАНЕ

Чл.6(1). Входираните искания за финансово подпомагане на процедурите по този правилник се разглеждат и одобряват от комисия, назначена със заповед на кмета на общината.
(2).  Комисията се състои от 5 члена и е в състав: Представител на Отдел „Здравеопазване” към Община Разград; двама общински съветници – един от постоянната комисия по бюджет, финанси и икономическа политика, и един от постоянната комисия по социална политика, трудова заетост и здравеопазване определени  от Общински Съвет Разград; АГ специалист; представител на пациентска организация.
(3).Членовете на комисията избират измежду състтава си председател на комисията.
(4). Членовете на комисията работят на обществени начала.
Чл.7. Комисията по този правилник осъществява следните функции в изпълнение на правомощията си :
а/ разглеждане, одобряване на искания и изготвяне на предложения до Кмета на Община Разград за финансово подпомагане на български граждани /лица, фактически съжителстващи двойки и семейства/, живущи на територията на Община Разград, за извършване на дейности по асистирана репродукция при безплодие, лечимо преди всичко с методите на АРТ;
б/ даване на методически указания относно процедурите по отпускане и разходване на финансовите средства за асистирана репродукция, предоставени от бюджета на Община Разград по предложение на комисията;
в/ осъществяване на контрол за спазване на критериите и условията за придобиване на права за ползване на средствата за извършване на дейности по асистирана репродукция.

Чл.8. Комисията обявява критериите, реда, срока и мястото за прием на документи  на сайта на Община  Разград.

Чл.9(1). Председателят на комисията  обявява на сайта на Община Разград часа, мястото и графика на заседанията на комисията. Срокът за насрочване на първото заседание не следва да бъде по-голям от един месец от изтичане на срока за прием на документи.
(2). Ако след изтичане на определения от комисията срок, одобрените документи не покриват предварително заложените в бюджета средства, следва да бъде обявен втори прием и разглеждане на документи.
(3) В случай, че кандидатите, отговарящи на критериите по настоящия правилник са повече от предвидените средства, класирането им се извършва по датата на входиране на техните заявления.
Чл.10.(1) Заседанията на комисията във връзка с финансовото подпомагане са редовни при присъствие на повече от половината от нейните членове.
(2).3аседанията на комисията са закрити.
(З).Решенията за одобряване на кандидатите за финансово подпомагане се вземат с  обикновено  мнозинство  от  присъстващите,  при  явно  гласуване.

Чл. 11.(1). За  всеки  от  кандидатите  се  изготвя  преписка  по  заявленията, включени в дневния ред на заседанието.
(2).Преписката се изготвя и представя на комисията от неин член, определен от Председателя на комисията.
(3).Заявлението по ал.1 се изготвя по Приложение № 1 и се придружава от:
•   Копие на лична карта, заверено от заявителя с гриф „вярно с оригинала".
•   Декларация, удостоверяваща липсата на кръвно родство по права линия и по съребрена линия до четвърта степен включително между заявителката и нейния партньор по образец Приложение № 2.
•   Декларация от заявителката, че не е поставена под запрещение. Приложение № 3
•   Декларация от съпруга /партньора/ на заявителката, че не е поставен под
запрещение Приложение № 4
•   Медицинска документация, удостоверяваща наличие на индикации (само при кандидатстване за финансова помощ в размер на 2500 лв за АРТ), като например:
1.    етапни епикризи,
2.    документи за извършване на един или повече от следните методи: ХСГ
и/или лапароскопия и/или лапаротомия, като ехографското изследване не е доказателствен метод,
3.    документи за извършване на два или повече спермални анализа, последният от  които  е  извършен  преди  не  повече  от  6  месеца  преди  подаване  на заявлението. Ползват се критериите на Световната здравна организация /СЗО/ за нормоспермия,  като  е  желателно  поне  едно  от  изследванията да  е  с морфология, оценена по критериите на Крюгер,
4.   при липса на овулация поради LUFS, документи относно поне два цикъла с ехографски разчитания и снимки,
5.    при неизяснен стерилитет - данни за безплодие в период поне две години, лекувано чрез конвенционални методи, вкл. с реализирани поне два цикъла с вътрематочни инсеминации.

Чл.12.  При  непълноти  или  неясноти  в  подадените  документи,  комисията уведомява кандидатите в тридневен срок от заседанието си, като им дава конкретен срок /не по-голям от месец/ за попълване на празнотите или корекции.

Чл.13. Комисията взема мотивирано решение по всяка преписка, което съдържа предложение за одобряване или неодобряване на заявителя/заявителите за отпускане на средства за извършване на асистирана репродукция.

Чл.14. За всяко заседание се изготвя протокол, който съдържа разгледаните заявления, решението по чл.13 и резултатите от гласуването. Протоколът се подписва от присъстващите членове на комисията и се предоставя на Кмета на Община Разград за издаване на заповед за изплащане на средствата.

Чл.15. Всеки заявител може да получи достъп до протоколите на комисията и взетите решения, само в частта касаеща обсъждането на неговото искане.

Чл.16. В тридневен срок след разглеждане на всички заявления и приключване на   заседанията,   комисията   изготвя  списък   на   одобрените кандидати.

Чл.17.(1) Изплащането на средствата в изпълнение на заповедта по смисъла на  чл.14, се осъществява, след представяне на първичен счетоводен документ и медицинска документация от лечебното заведение, получило разрешение по чл. 131, ал.1 от Закона за здравето в рамките на съответната бюджетна година.

(2) Заявителят представя заверено от него копие на фактурата, съдържаща описание и стойност на извършените дейности, медицински изследвания, лекарствени продукти, придружена със съответната медицинска документация в Община Разград.
(3) Средствата по ал. 1 се заплащат чрез банков превод в левове по посочена банкова сметка на заявителя.

Чл.18. Комисията представя отчет за дейността си на Общински Съвет Разград на всеки шест месеца.

ГЛАВА ЧЕТВЪРТА
КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ НА ДАННИ И ИНФОРМАЦИЯ

Чл.19. Членовете на комисията, лицата по чл.11 от настоящия правилник, както и служителите на общинската администрация, нямат право да разгласяват факти и обстоятелства, които са им станали известни в хода на тяхната дейност.

Приложение № 1
ЗАЯВЛЕНИЕ
за
Финансово подпомагане на двойки, семейства и лица   с репродуктивни проблеми на територията на община Разград
от
 
Заявител:
(трите имена на жената)
ЕГН
Лична карта №
издадена на/от
Постоянен адрес
Настоящ адрес
Телефон за контакт
e-mail
Гражданство
Семейно положение
Трите имена на съпруга (партньора)
ЕГН на съпруга
(партньора)

Лицето кандидатства за финансова помощ в размер на:

1.   2500 лв за финансиране на АРТ.
2.   500 лв за диагностика.
Индикация съгласно чл. 11 (при избор на т.1)
 

Прилагам следните документи съгласно чл. 11 ал.3:



Дата:                                                     Име и подпис на заявителя:
гр.
 



Приложение № 2
ДЕКЛАРАЦИЯ
Долуподписаните:
..................
(трите имена и ЕГН на жената)
И
..............................
(трите имена и ЕГН на партньора)
 
ДЕКЛАРИРАМЕ, че не сме в кръвно родство по права линия и по съребрена линия до четвърта степен включително помежду си.
 
Дата ....................... Име и подпис на жената:
гр./с. ....................... Име и подпис на партньора:

Приложение № 3
ДЕКЛАРАЦИЯ
 
Долуподписаната:
............................
(трите имена и ЕГН на жената)
 
ДЕКЛАРИРАМ, че не съм поставена под запрещение.
 
Дата .......................               Име и подпис на жената:
гр./с. .......................
 

 
Приложение № 4


ДЕКЛАРАЦИЯ
 
Долуподписаният:
............................
(трите имена и ЕГН на партньора)
 
ДЕКЛАРИРАМ, че не съм поставен под запрещение.
 
Дата .......................               Име и подпис на партньора:
гр./с. .......................











[/b]
« Последна редакция: Август 09, 2011, 15:00:38 pm от Змимка »
*
Браво Мимс, напълни ми сърцето :)

*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
В края на краищата, който търси кусури - да се беше вдигнал сам да организира и направи нещата факт!!!

Е това ми иде понякога да си го сложа с големи букви в подписа:)

Чудесна новина Мимс:)
*
*
Честито, разградчанки! :)
Мимсе  :bighug: :bighug: :bighug:
*
Другата седмица най-вероятно ще започне сформирането на комисията. Комисията ще важи само за тази година, за следващата ще се сформира нова. Преди малко единият ни общински съветник е говорил със секретаря на общината.
*
Зам. кмета на Разград търси връзка с пациентска организация за представител в комисията. Казаха ми го под секрет. Звъня, но не мога да се свържа, затова утре ще отида лично, да се 'предложа' за тази година.
*

    ayla

  • *
  • 4
  • Различието е ценост,а не преграда.
Успех!
*
Re: Резултати от кръглата маса проведена на 14
« Отговор #24 -: Декември 03, 2011, 09:20:03 am »
Момичета, имам новина!

Документи вече се приемат в деловодството на Община Разград. За съжаление правилникът е на служебния ми комп и нямам тук точно набора от документи. Но и като цяло най-добре е като се отиде в деловодството да се поиска списък с документи. Ще бъда в Разград вече в сряда, мога тогава да отида и да поискам такъв списък.
*
Със средства, предвидени с бюджета на Община - Разград, се финансират лица с безплодие, лечимо с методите на АРТ (IVF, ICSI, IUI) при наличие на следните индикации:
1.   Безплодие   с   неизяснена  чрез   конвенционалните   диагностични   методи етиология;
2. Ендометриоза, засягаща аднексите и свързана с безплодието;
3. Тубарен стерилитет при жената /МКБ-Х: №97.1/, доказан лапароскопски: а/ липса на маточни тръби двустранно /оперативно отстранени/,
б/ едностранна липса с контралатериална непроходимост или стеноза,
в/ двустранна непроходимост на маточните тръби /вкл.след стерилизация/,
г/едностранна непроходимост с контралатериална стеноза,
д/ двустранна интерстициална или истмична стеноза,
е/ състояние след пластика на маточни тръби,  най-малко  12 месеца след
пластика, при положение че не е настъпвала вътрематочна бременност.
4. Стерилитет при жената, свързан с липсата на овулация поради LUFS.
5. Стерилитет, свързан с мъжки фактор /МКБ-Х: №97.4/.



Списък изследвания, нужни за кандидатстването:

И за ваучер от 500 лв за изследвания, и за парично подпомагане от 2500 лв са нужни следните документи:

1. Копие от лична карта, заверено от притежателя с 'Вярно с оригинала'
2. Попълнени трите приложения, които прилагам като допълнителен файл.
(има няколко други като семеен статус, постоянен адрес на територията на община Разград, липса на задължения към общината, липса на запрещение, които се обяснява на място - някои декларации ги дават те, някои трябва да се вземат от институциите)

Ваучерът покрива следните изследвания:

а/ микробиологични,
б/ спермален анализ,
в/ за трансмисивни инфекции,
г/ кръвногрупова принадлежност и резус фактор,
д/ хормонални - преди КОХС,
е/ на кръвни картини, биохимия и хемостаза преди КОХС,
ж/ други специфични изследвания /генетични, имунологични и др./,
з/ индукция на овулацията и/или КОХС с кломитен цитрат и др. СЕРМ,
и/ ембриоредукция,
й/ предимплантационна генетична диагностика или скрининг /РСО/РО8/,
к/овоцитна донация,
л/ ембриодонация,
м/ СIЕТ, ZIРТ и др.подобни.

2500 лв могат да се използват за:

1.  Контролирана овариална хиперстимулация /КОХС/ с един или повече от един от следните лекарствени продукти /по групи/:
а/ аналози на гонадолибералина /агонисти или антагонисти/,
б/ гонадотропни хормони /уринарни или рекомбинантни/,
в/ други /за лутеална поддръжка/ - стероиди и/или хорионгонадотропин.
2. АРТ методи /ин витро методики/:
а/ фоликулна пункция под ехоглафски контрол;
б/ класическо ин витро оплождане;
в/ оплождане чрез ICSI;
г/ ембриотрансфер;
д/ инсеминации от партньора или дарител;
е/ ин витро матурация;
ж/ тестикуларна и/или епидидимална биопсии /TeSE, РЕSА, МЕSА/.



За 2500 лв се искат допълнителни изследвания:

1.    етапни епикризи,
2.    документи за извършване на един или повече от следните методи: ХСГ
и/или лапароскопия и/или лапаротомия, като ехографското изследване не е доказателствен метод,
3.    документи за извършване на два или повече спермални анализа, последният от  които  е  извършен  преди  не  повече  от  6  месеца  преди  подаване  на заявлението. Ползват се критериите на Световната здравна организация /СЗО/ за нормоспермия,  като  е  желателно  поне  едно  от  изследванията да  е  с морфология, оценена по критериите на Крюгер,
4.   при липса на овулация поради LUFS, документи относно поне два цикъла с ехографски разчитания и снимки,
5.    при неизяснен стерилитет - данни за безплодие в период поне две години, лекувано чрез конвенционални методи, вкл. с реализирани поне два цикъла с вътрематочни инсеминации.

(не всички, от тях са нужни тези, които доказват лично вашата нужда от АРТ - запушени тръби, липса на овулация, мъжки фактор...)


*
Браво и в Разград мислят вече за повече деца. :grouphug2:
*
До края на януари в Разград се приемат заявления за финансово подпомагане от общинския фонд „Ин витро". Петчленна комисия, ще определи одобрените, те ще могат да получат между 500 и 2500 лв., за да извършат опит за асистирана репродукция.

Първото заседание на комисията вече е насрочено за 10 февруари, неин председател е началникът на отдел „Здравеопазване" в община Разград Нергис Федаил, в нея участват още двама общински съветници - председателят на бюджетната комисия Петко Стоянов и на здравната д-р Левент Апти, шефът на АГ-отделението в разградската болница д-р Мишел Озиолор и Янка Георгиева от фондация „Искам бебе". Членовете на комисията работят на обществени начала, техните заседания са закрити. Както петимата от комисията, така и общинските служители, приели заявленията на бездетните семейства имат ангажимент за конфиденциалност: нямат право да разгласяват факти и обстоятелства, които са им станали известни в хода на тяхната дейност.

Право да кандидатстват пред общинския фонд „Ин витро" имат двойки с постоянен и настоящ адрес в община Разград поне от 3 години, не трябва да имат задължения пред общинския бюджет, трябва да са здравно осигурени, да не са осъждани или поставяни под запрещение, както и да е налице доказан стерилитет, лечим единствено с методите на асистираната репродукция. Освен медицинските документи, доказващи стерилитета, двойките трябва да попълнят подготвена от администрацията бланка за заявление за финансово подпомагане, както и декларации, че не са под запрещение и помежду си не са в кръвно родство по права линия и по съребрена линия до четвърта степен.

500 лв. могат да получат тези, които имат нужда от диагностика, а до 2500 лв. - за прилагане на метод за асистирана репродукция.

Правилникът за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми е публикуван на сайта на община Разград. Решението за създаване на общинския фонд „Ин витро" бе взето на сесия на местния парламент миналото лято по предложение на съветниците от ГЕРБ. За 2011 г. отделената сума е 20 000 лв., а за 2012 г. - 40 000 лв.

*
Само напомням на момичетата от Разград, че тече последна седмица за прием на документи! Срокът е 31ви януари.
*
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1177&Itemid=31

Разградският общински фонд за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми обявява прием на документи за последен път през 2012 г. От 17.08. до 10.10.2012 г. е последната кампания за 2012 г. по приемане на документи за финансово подпомагане на лица и семейства с репродуктивни проблеми от Община Разград. Общината вече преведе първите суми на семейства, които са одобрени за финансиране на изследвания и АРТ. Отпуснатата сума през 2012 г. е почти 50 000 лв., но засега са кандидатствали само 5 семейства, и 5-те са одобрени за финансиране. До 10 октомври т.г. в стая 510а в Община Разград документите си могат да подадат семейства, които: 
 

- са извършили или ще извършат през настоящата календарна година изследвания или процедури по асистирана репродукция. За направените разходи трябва да представят касови бележки, фактури и съответната медицинска документация (етапни епикризи, изследвания);
- не са финансирани през 2012г. от националния Фонд за асистирана репродукция;
- поне единият член на семейството да е жител на Община Разград от минимум три години и др.

Пълният текст на Правилника за подпомагане, както и срока за приемане на заявления може да бъде прочетен на сайта на Община Разград (http://www.razgrad.bg/) в раздел "Обяви". На Отдел "Здравеопазване" в Община Разград (стая 510а) е предоставена и схемата "Бременност не настъпва, а сега накъде" изработена от членове на сдружение "Зачатие" под редакцията на д-р Мариела Даскалова.