0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Таласемия
« Отговор #20 -: Март 14, 2011, 18:23:17 pm »
Здравейте,
искам да си направя изследване за таласемия, ...
Десинка здравей, правилно са ти казали, че за изследване на таласемия желязото трябва да е в норма, т.е. да си сигурна, че нямаш желязодефицитна анемия (както казва Serendipity). Ето тук може да видиш повече за желязодефицитната анемия:
http://arsmedica.bg/bg/illness/c_id/2536/subprm/haematology/alpha/0.html
Желязото се регулира само по предписание на доктор, сама аз не бих рискувала да го правя, защото не знаеш от какво е!!!
Относно таласемията - ако НЕ си с железен дефицит, НО ИМАШ ПО-НИСКИ СТОЙНОСТИ от обикновено на MCV (среден обем на еритроцитите) и MCH (средно съдържание на хемоглобина в един еритроцит) като си направиш пълна кръвна картина, тогава може да си носител на бета-таласемия.
P.S. Таласемията е наследствена болест, имат ли родителите ти притеснения, че са носители на този ген (и то пак тогава не е 100% сигурно, но ... все пак)? Аз примерно също винаги съм била с ниско желязо и всички ме определяха, че съм с желязодефицитна анемия, но веднъж баща ми се сети, че са му казали, че има таласемия и оттам тръгна ...
« Последна редакция: Март 14, 2011, 18:26:40 pm от Tonita80 »
*
Re: Таласемия
« Отговор #21 -: Март 14, 2011, 18:49:23 pm »
Правилно си обяснила, Тонита. Само ще добавя, че при ниски стойности на желязото, най-вероятно няма даже да изследват кръвта, защото е много вероятно да се получи недостоверен резултат. Първо се консултирай с лекар, Десинка, и не си самоназначавай никакви лечения. Успех.
Re: Таласемия
« Отговор #22 -: Февруари 08, 2017, 22:52:38 pm »
Темата е доооста старичка :P ,но аз да питам докъм днешна дата,изследването на таласемия още ли се прави само в София или вече може навсякъде.Видях ,че в лабораторийте предлагат това иследване,но дали ще е същото като в специализирана клиника?
« Последна редакция: Февруари 08, 2017, 22:55:16 pm от Рози79 »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Таласемия
« Отговор #23 -: Февруари 09, 2017, 09:52:49 am »
Ние изпращаме кръв в София, в НСБАЛХЗ.

Изследването за таласемия се прави, когато има наследственост в един от двата рода (на жената или на мъжа), както и когато има съмнение за носителство (което се вижда от ПКК).

Ето изискванията - Патология на хемоглобина (таласемия).


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу