0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #160 -: Февруари 27, 2011, 00:50:22 am »
За кръщене се чудя дали да правя. Не сме религиозни и затова се чудя до колко е уместно да налагам на децата си източното православие или те сами да си изберат религията осъзнато някой ден.

ох аз пък не съм толкоз бяла и добра :lol:  нямам търпение да го направа
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #161 -: Февруари 27, 2011, 07:54:32 am »
Mary :D ем си бяла, ем добра!

Кръщенето е акт на наследственост и традиция.
Ние не сме фанатично религиозни, спазваме ритуалите умерено,
така като ги усещаме и чувстваме. Без да влагаме натрапчивост и патос.
А децата когато пораснат винаги могат да предпочетат учение което харесват.

Ние кръстихме и двамата около първата им годинка,
не сме имали проблеми, не са плакали много за да остане лош спомен,
но смятам, че детенце трябва да е на около 6-7 месеца!
Църквата избрахме, след като бяхме там на друго кръщене,
отделна зала, само ние, топличко, свещенниците различни,
водиха ритуалите кротко и с благо отношение към децата!

Митака кръстихме на Димитровден, Калина две години по-късно
няколко дни преди този празник, защото се падаше делничен ден
и трудно можехме да освободим кръстницата от работа.
Като влезе октомври и у нас е нон-стоп поводи до Коледа.
Най-хубавото време от годината, здрави да са само,
тази година заплювам една дата и всичко накуп!
Отплесна се Мишанта, ще прощавате  :oops:

Била съм кръстница в Рилския манастир, преживяване с отрицателен знак-
малка и задушна зала, 5 разновъзрастови кръщелника, 100 човека с тях,
свещенника не ми се описва, претупване, изнервяне и див рев на едно 3г момиченце.
За да бъде всичко "съвършено" преобличах двумесечно бебе,
върху импровизирана масичка( скута на едната баба) седнала в едно от миндерчетата,
под критичния поглед на свещенника който бързаше да заключи!
После го видях долу в двора на манастира да продава картички и сувенири!

Жбрулче, добре дошла, Св. Св. Константин и Елена е чуден пролетен празник!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #162 -: Февруари 27, 2011, 09:03:00 am »
Моника я кръстихме на манастира в Кремиковци. Слънчево, спокойно. Много ми хареса. Живи и здрави, ако се наложи второ кръщане, пак там бих отишла. Племенника също го кръстихме там.  :)
За мен това е един хубав празник. Ние сме вярващи, ама по един такъв начин. Само и дълбоко в сърцата ни. Иначе, самите ритуали, много не ги спазвам. На църква рядко ходя. Според мен е важно какво чувстваш, не как го показваш. Важно е, вътре в теб да запазиш един добър човек.  :)
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #163 -: Февруари 27, 2011, 09:54:54 am »
А, lidia, това е моя начин на вярване. Решихме, че искаме да я кръстим може би по-скоро заради традицията. Аз си имах и подмолни причини де  :lol: - така спокойно можех да отбивам нелепите за мен предложения за връзване на конци и други дивотии по бебето против уруки. Отговорът ми беше - "кръстена е, Бог си я пази". И верно си я пази де - не е хващала уроки (щото мама не вярва).
А църквата в която я кръщавахме, освен дето много ни харесва, аз свързвам с 3, точно 3 неща за които много, ама много се бях помолила. Да оцелее бебчето на едни приятели, да задържи поне едно ембрионче друга приятелка и да дойде моето бебе. И трите се сбъднаха.Въпреки, че имаше няколко кръщенки за деня, всички се водеха поотделно. Не ни притупаха, свещеника беше много любезен и много мил с малката. Прескочи часта с "взех ти го.... - връщам ти го ....", защото малката се разплака след преобличането и той ми предложи да си я гушна. После ни остави да се нащракаме вътре с всички гости които пожелаха, въпреки че вече чакаха хората за друга кръщенка. След това ни изпрати навън и ни поговори още малко, на нас родителите и кръстниците. Изобщо много спокойно и неприпряно мина всичко.
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #164 -: Февруари 27, 2011, 10:29:17 am »
aditoo, не го знаех това за Драгалевския манастир (родителите - също), но, според мен, наистина трябваше да ни предупредят... Това бяха и единствените кръщенета за деня, та не знам какво му пречеше на попа да свърши работата два пъти (то и без това толкова чакахме втората група, че таман щеше да стигне времето ;) ). Както и да е - може би, ако организирате кръщене на църковен празник е добре да се уточните с попа дали ще сте единствени или ще е групово кръщене...? Ако има много желаещи...
Лично аз няма да кръщавам Борис - има си глава на раменете, да си прави избора сам, като стане достатъчно голям. И аз се кръстих на 18 години, по собтвено желание. Не сме религиозни, обичаите се спазват вкъщи, но не всички и, ако мога така да се изразя - в рамките на санитарния минимум.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #165 -: Февруари 27, 2011, 12:08:03 pm »
Ние кръстихме Йоана в една църква, където са ни чели много пъти молитва за рожба. Бяхме си обещали, ако имаме дете, там да го кръстим. Кръщенето беше на 21.11.- Въведение Богородично. На този ден беше пункцията ми. :)
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...





БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #166 -: Февруари 27, 2011, 13:18:25 pm »
Боже Кремче, вече сте я кръстили. Аз си се мотая и мисля, че има много време.Мислех около годинка, а виж наборите вече кръстени :D
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #167 -: Февруари 27, 2011, 13:55:04 pm »
Кремкарамел и на мен ми се върти такава идея в главата за църквата в Асеновград - там са ни чели молитва за рожба та се чудя дали да не идем там да я кръстим нашата бебка Трябва да звънна да питам дали кръщават деца в църквата Златната Ябълка
[/url]
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #168 -: Февруари 27, 2011, 15:22:32 pm »

Да се включа, макар и в последния ден на седмичката...

Ние кръстихме Константин на именния му ден - беше на 7мес. тогава. И освен, че беше на този празник исках и църквата да носи същото име -"Св. Константин и Елена". Потърсих такава в моя роден край (Гоце Делчев) и открих - в едно гранично село в планината -с. Парил, което към момента беше с 18 жители. Самото село също имаше празник тогава. Нямате си представа колко ни се радваха бабичките - всички дойдоха да ни поздравят, последната кръщенка в тази църква била преди 19 г. Специално бяха дали купела, в който потапят бебето да се калайдиса наново, изобщо голяма еуфория беше настанала покрай нас.
Пък кръстниците ни дойдоха чак от Бургас, досега не бяха идвали в този край и останаха очаровани.
След това ходихме с няколко близки и роднини в "хоремага" в родното село на баща ми - Илинден. И там цялото село дойде да ни поздрави. Като се има предвид колко млади хора живеят в тези села - такива поводи съвсем липсват. Та освен нашите приятни емоции бяхме доволни и от това, че предизвикахме такива на доста хора на вече преклонна възраст. Така ни се радваха всички...



Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #169 -: Февруари 27, 2011, 16:11:00 pm »
Привет и от мен в последния ден  :D

Аз още не съм правила погача, въпреки, че вече сме на 2 месеца и половина, но не бързам. Мисля да правя април като се постопли и минат гриповете. То и как да направя на 40тия ден като тя беше 1 месец в болница и си я взехме 2,500 кг. Абсурд при толкова малко бебе и в това време да идват хора.  А иначе има доста нетактични хора, които ме питат няма ли да правя, че най-накрая да видят бебето.

За кръщенето много се чудя. Баща й е италианец и католик и незнам в каква църква да я кръстя, дали православна или католическа. Най-добре тя да си избере каква иска да бъде, но това може да стане чак като порасне.
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #170 -: Февруари 27, 2011, 17:32:53 pm »
За мен, кръщенето е малък семейно-религиозен празник. Вярваща съм, но по-скоро като Лидия, в църква влизам главно по големите празници. 
Вероника кръстихме когато беше на 6 месеца, Никола на 10. И в двата случая месецът беше август. Само църквите бяха различни - Никола в най-голямата старозагорска църква Св.Николай, Вероника в Мъглижкия манастир. И двете деца не са ревали, напротив - бяха много спокойни и всичко мина повече от добре!
За Руската църква имам впечатление само от четенето на Чиста молитва, останах доволна. Общото ми впечатление от всички тези религиозни действия е, че малките църквички и манастири предлагат много по-качествена услуга, защото в днешно време това е един продукт, а не акт на религиозност.

Пожелавам на всички ви хубав празник, независимо от избора ви на място.
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #171 -: Февруари 27, 2011, 17:38:48 pm »
Мишанта, добре заварила!  :lol: Права си, мерси за идеята за дата за кръщене...освен това единият дядо е Константин - идеално. Другият му дядо е Павел, мисля че пак по топлото му беше ИД, значи и тогава може. Не, че не може и по всяко друго време де. Хич не мога да обясня, защо ме подръчква да е на някакъв църковен празник, вероятно щото съм идиотка, но това не е тайна  :wink:
Иначе за религиозността. Аз лично правя разлика между вяра и религия. Вяра си имам. Религия, църква, ритуали - "все са човешка направа" както казваше баба ми и да не си по канона, това не ти отнема вярата и не те прави лош човек, или лош християнин.
Ако си гадина по душа и поведение и да не излизаш от църквата - по-читав няма да станеш. Както важи и обратното. Само споделям моето си виждане, не го налагам.
Хубава вечер!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #172 -: Февруари 27, 2011, 19:31:51 pm »
мими, а що не донесе по едно парче погача на срещата?
Спомням си, че на другия ден се разболях и толкова се притесних да не съм заразила децата.

Приятна неделя от нашия отбор!  :wink:
Хаха, Деси, като ме гледаше с тези двамата тогава, как щях да направя погача? Освен с краката да я меся  :lol: Щеше да е мнооого вкусна  :lol:
И аз сега си спомних колко притеснена ми писа на другия ден. Спомени... стана ми много мило  :D
Сетих се и Фани как ми се търка цяла вечер  :lol:
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #173 -: Февруари 27, 2011, 21:49:22 pm »
мими, май добре сме ти се отъркали, защото доста се поувеличихме оттогава. Май има само една-две, на които със сигурност им предстои да станат майки.  :wink:

Виждам, че сте подхванали темата за кръщенетата. Аз съм кръстена, мъжът ми - не. Но не съм вярваща. Решили сме да не го кръщаваме малкия. Като стане пълнолетен, ако иска, да си избира сам религията. На майка ми все още й е иска да го кръстим. Все се надява жената, че ще си променим решението, но за момента няма изгледи. Е, поне се омъжих, макар и със закъснение.   8) 

Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #174 -: Февруари 27, 2011, 22:06:03 pm »
Другият му дядо е Павел, мисля че пак по топлото му беше ИД, значи и тогава може. Не, че не може и по всяко друго време де.
29-ти юни.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #175 -: Февруари 27, 2011, 22:08:16 pm »
мими, май добре сме ти се отъркали, защото доста се поувеличихме оттогава. Май има само една-две, на които със сигурност им предстои да станат майки.  :wink:
Хихи, явно ще е било заради 40тия ден на малките  :wink:
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #176 -: Февруари 27, 2011, 22:30:54 pm »
Моите и двамата са си кръщавани на именните си дни. Елена на 21 май, а Стефан на 27 декември. Ели беше почти на 8 месеца, а Стефан на 11. И двамата ги кръщавахме в голямата църква в Търново, където се венчахме с баща им, а и аз там се кръстих ден преди сватбата и на моя имен ден :). За реването ами поплакаха, нормално е чужд човек ги взема а и ги топи във вода, както се казва те и у дома като ги къпя ревът ;). Иначе и ние сме толкова религиозни, колкото мнозинството тук. Влизам в църква, когато изпитам остра нужда от това, а и ако Бог е навсякъде защо ми е да ходя в църква за да си "поговоря" с него.

Лека предстояща седмица на всички!

Лиско, радвам се че сте си у дома, пожелавам ви да не влизате в болница повече!  :crossfingers:
« Последна редакция: Февруари 27, 2011, 22:33:16 pm от gery_k77 »


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!