0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

високо кръвно брез бременността
« -: Февруари 15, 2011, 17:06:04 pm »
здравейте, последно врече усещам някакво неразположение, все ми е лошо, гади ми се, повече ми се лежи, нямам желание за разходки, а съм бременна в 4-5 месец. на последната консултация се установи, че вдигам кръвно ..средно стойности горна граница 140/130 на долна 90/80. изпратиха ме на кардиолог, а той ми предписа хапчета Допегит, които явно ще си пия до края на бременността. сега ще видим и дали заради този проблем съм се чувствала така отпаднала напоследък. изчетох много неща из форумите и долколко разбирам си е доста опасно това с кръвното...разкажете вие ако сте имали сходни случаи и сте пили това лекарство как ви се е повлияло?
*
Re: високо кръвно брез бременността
« Отговор #1 -: Февруари 15, 2011, 17:26:55 pm »
Сестра ми беше със същия проблем ,никога преди бременността не е страдала от високо кръвно , но след като забременя започна да вдига кръвно , изписаха и същите лекарства.Имаше ефект ,кръвното и се подържаше по ниско, но е хубаво и да спазваш малко хранителен режим ,в смисъл да не ядеш много кисело ,солено ,много течности , особено е хубаво да не пиеш изобщо газирано и сладко.Не искам да те плаша ,защото когато всичко си  се контролира ,няма проблем , но не е хубаво да го отминеш като нещо не значително ,защото малко или много си има своите опасности.При първата бременност на сестра ми не се отрази изобщо , но при втората (бебето се роди и доста едро)и заради кръвното и теглото му се поусложниха малко нещата , но вече малкия-голям бебок си е добре.За това ти казвам да не  мислиш лошата страна на нещата ,защото не е задължително да има някакъв проблем щом вдигаш кръвно, важното е да го следиш и да се пазиш.Но най важното е да си спокойна ,защото и това се отразява много на кръвното.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: високо кръвно брез бременността
« Отговор #2 -: Февруари 15, 2011, 17:50:14 pm »
аз съм вдигала до 160/100, бях на Допегит през цялата бременност и в болнични от към 17-та седмица нататък. не съм се чувствала отпаднала, но кръвното си го вдигах. кръвното трябва да се следи и контролира редовно. също така да се следи за отоци и поява на албумин в урината.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: високо кръвно брез бременността
« Отговор #3 -: Февруари 15, 2011, 19:49:58 pm »
и аз бях с високо кръвно по време на бремнността,а преди нея с доста ниско.Започнах Допегит още в 3-ти месец,защото от тогава се повиши.Започнах с ниски дози ,но накрая вече бях на 6 таблетки дневно и пак го чаквах до 160 на 110,за това ми включиха още едно лекарство.В 18-та седмица се появи и албумин в урината ,за това по-късно започнах да пия и протеини на Биогейм ( млечен 84%).Пиех и Омега 3 и Аспирин Протект.Бях и на диета - повече белтъчини ,по-безсолно ,без газирани напитки и т.н.
На две седмици ме гледаха с доплер ,наложи се да пия и Дузофарм.Отоци имах огромни,оставих в болницата 20 кг. В болнични бях от 12-та седмица ,родих в първият ден на 36-та.
Ситуацията не е за подценяване ,но всичко ще завърши добре ,ако се следиш редовно и при добър лекар.Мери кръвното всеки ден поне по 3-4 пъти,ходи на доплер,пускай редовно изследвания.
 По принцип твоето кръвно 140-90 се смята за нормално ,но ако преди бременността си била с ниско,трябва да се следят нещата.
« Последна редакция: Февруари 15, 2011, 19:53:24 pm от z22 »
<br />
*

    wild cat

  • ***
  • 404
  • Няма начин да няма начин!
Re: високо кръвно брез бременността
« Отговор #4 -: Февруари 16, 2011, 08:58:23 am »
Не се плаши от възникналия проблем, но се изследвай редовно, вземай всички назначени лекарства и спазвай дадените ти по-горе съвети.
За съжаление високото кръвно може да доведе до доста усложнения - прееклампсия, еклампсия и т.н. Дано не се стига до там, още повече че проблемът е открит навреме.
Успех и леко бременеене!  :D
Re: високо кръвно брез бременността
« Отговор #5 -: Февруари 16, 2011, 11:12:13 am »
Здравей, Дафи!
Аз бях с високо кръвно първата си бременност от седмия месец до края. От същия период започнах и приема на допегит, лежах и в болница за кратко. При наблюдение и следене на кръвното и белтъка, няма проблем. Дъщеря ми се роди 11 дена преди термин, но с ниски килограми. Нямаше други проблеми, вече е 5 годишна палавница. През сегашната си бременност съм също с високо кръвно, откриха ми го в самото начало, отново съм на същата терапия с Допегит - 3х1т. и на диета без солени и кисели храни. Не се притеснявай, следи си кръвното и ако ти е възможно намали приема на солени и кисели храни.
Лека бременност!