0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Спермограма - test Hyaluronan Binding Assay
« -: Май 29, 2006, 20:33:46 pm »
Здравейте!
Отдавна чета във форума, но едва днес реших да се регистрирам.
Имам конкретен въпрос и ще съм ви благодарна ако можете да ми помогнете. Със съпруга ми правим опити за забременяване от повече от 4 години. Днес направихме поредните изследвания. Можете ли да ми кажете нещо повече за test HBA (Hyaluronan Binding Assay)? Какво точно се изследва, фатални ли са лошите показатели (в смисъл на необратими) и какво е лечението (вариантите за действие ако няма лечение)? Показателите от спермограмата са: 34,4% при нормални стойности > 80%. Благодаря.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Спермограма - test Hyaluronan Binding Assay
« Отговор #1 -: Май 29, 2006, 21:57:25 pm »
Къде е правено изследването?

По същество това е тест, който се основава на способността на зрелите сперматозоиди да се прикрепват към един елемент от обвивката на яйцеклетката. Процентът показва каква част от сперматозоидите са завършили своята матурация и могат да се прикрепват. За мене е по - скоро изследователски тест, отколкото да има практическо приложение, но все пак по него вероятно може да се направи преценка примерно дали да се мине към ИКСИ в хода на една АРТ. Зависи с каква цел е направен, най - верен отговор ще ти даде лекаря, който го е назначил.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Спермограма - test Hyaluronan Binding Assay
« Отговор #2 -: Май 29, 2006, 22:06:17 pm »
Мели,
благодаря ти за бързия отговор. Изследването е правено в Ц-р по  репр. мед. и опл. ин витро "София" при д-р Тачева.
Изчаквам да станат готови и останалите изследвания (хормони, моите антитела) и тогава ще си запишем отново час при д-р Владимиров.
Много благодаря още веднъж.