0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

  nimika

 • *
 • 3357
 • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Честит Никулден!
« -: Декември 06, 2010, 11:57:10 am »
                       
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Никола Чудотворец. Първобразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днешна Турция). Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.
 
За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така, например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство.
 
Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Соред друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.
 
Свети Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.
 
В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.
 
Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.
 
В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци.  В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа.
 
***
 
На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее и ще умре. Костите на рибата се събират и изгарят, както на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.
 
Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени, коя домакиня е най-добра в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.Да са здрави , щастливи и дарени с много късмет и сполука всички именници!

Ние сме с мъжа ми и двамата  , така че да почерпя:Re: Честит Никулден!
« Отговор #1 -: Декември 06, 2010, 12:02:00 pm »
Честит имен ден!
Да сте живи и здрави,Нинче!
Честито на всички именници и на бургазлии,които имат празник на града!

*

  denisa

 • *****
 • 2681
 • Човек предполага, Господ разполага!
Re: Честит Никулден!
« Отговор #2 -: Декември 06, 2010, 12:50:28 pm »
Честит празник на всички именници! Бъдете здрави и много щастливи! Весел празник!
*

  yana-v

 • *****
 • 1207
 • Ще порасна голяма!!!
Re: Честит Никулден!
« Отговор #3 -: Декември 06, 2010, 15:32:04 pm »
Честит имен ден на всички малки и големи!

Да носят със здраве името си, да им носи много късмет и сполуки!

Весел празник! [/b]
Специални поздрави на малките Ники-та /лисиче Никол, професора Никола, малката Николета на Пешек/, и .... всички които празнуват!!!!

 :balk_7: :balk_14: