0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Lexi

Не съм съвсем сигурна, че историята ми е за тук, както и не съм сигурна дали имам диагноза или съм с неизяснен стерилитет, но може би постът ми ще е от полза за някой. Предварително се извинявам, ако се намесвам не на място.
В момента съм на 32 г., имам дете на 5 г., чакано 2 г., а от 4,5 г. опитваме за второ. Ходим сериозно по лекари от 1 - 1,5 г. Първо  при д-р В. Димитрова /Майчин дом/, после в Св. София, а понастоящем при д-р Владимиров /София/. Равносметката е:
Отстранен полип, изгорена раничка, хормони /ФСХ, ЛХ, естрадиол, прогестерон, пролактин, инсулин - в норма/, наличие на овулация, спермограма /вкл. и по Крюгер/ - в норма, изследвания за хламидий - отрицателни, изследвания за антитела - отрицателни, проходими тръби, две неуспешни инсеминации... т.е. почти всички възможни изследвания. Ако не бях попаднала при д-р Владимиров, най-вероятно все още щях да се чудя каква е причината и защо не става. Той беше първият, който на 2-ри ден от цикъла провери състоянието на яйчниците ми и установи намален обем, както и обърна внимание на факта, че жените в родата ми са с ранна менопауза. Тъй като стойностите на ЛХ и ФСХ многократно бяха в норма, направихме и теста с клостил, описан тук: http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=194  Резултатите бяха добри, естрадиолът ми отговаряше на 3 - 4 зрели яйцеклетки. Преди прегледът с УЗ попитах док. дали можем да отхвърлим диагнозата "изчерпване на яйчниковия резерв" за която вече говорихме. Отговорът беше, най-вероятно да. Но прегледът с УЗ показа не 3-4, а само един хубав фоликул. Именно този "лош отговор" при стимулация е характерен за жените с такава диагноза. При предишната ми стимулация в др. клиника резултатът пак беше един овулирал фоликул и един задържан. Това ни върна обратно на гадната диагноза.  "Гадна", защото на практика означава влошаване на качеството на яйцеклетките - нещо за което "лек" все още няма. Сега ми предстои инвитро, най-вече с диагностична цел, но ми се струва, че док., макар и да не казва нищо конкретно, не е оптимист.
Пиша всичко това, защото може би има и други момичета с тази диагноза, но водещи се с неизяснен стерилитет, които ако не попаднат при точния лекар, така и няма да разберат защо бебчето не идва. Все пак много се надявам да няма такива...
Една история с евентуална диагноза...
« Отговор #1 -: Май 22, 2006, 15:12:03 pm »
Лекси, би ли ми разяснила малко - естрадиол като за 3-4 яйцеклетки, но има само една, така ли? Щото нали по наличието на достатъчно естрадиол се съди за качеството на яйцеклетките, да не излиза, че ако е твърде много, пак не е добре? :roll:
А ЛХ и ФСХ са си с нормални стойности на 3-ти ден, така ли... И само заради намаления обем на яйчниците 8O

Иначе ти желая успех и опровергаване на диагнозата с ин-витрото :D
Благодаря ти, Бени!







*

    Lexi

Една история с евентуална диагноза...
« Отговор #2 -: Май 22, 2006, 15:30:15 pm »
FreshBreeze, естрадиолът беше над 800 единици, което предполагаше 4 зрели яйцеклитки /нали се приема, че приблизително 200 единици отговарят на една зряла/. За мен така и си остана необясним този факт, защото до колкото знам, естрадиолът се отделя от самата яйцеклетка т.е. при наличие на една такава той би трябвало да е окло 200. Ще се радвам, ако някой може да даде разумно обяснение.
ЛХ и ФСХ на няколко пъти са проверявани и са в норма.
Основание за диагнозата е не само намаления обем на яйчниците, а и наследственият фактор /майка, баба, леля, прабаба, и то по бащина линия, с менопауза под 40 г./ т.е. със същата диагноза, която най-често е наследствена или в резултат на радиоактивно облъчване. Друго основание е и "лошият" отговор при стимулация, което е характерно за изчерпване на яйчниковия резерв - и с клостил и без кластил по един фоликул. Просто нещата са още в ранен стадии и ФСХ-то е все още в норма...
*

    denito

  • *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
Една история с евентуална диагноза...
« Отговор #3 -: Май 22, 2006, 20:24:01 pm »
Lexi, съветвам те преди да се впускаш в Ин-витро да си направиш едно изследване на Инхибин Б, за да видиш в действителност какво е състоянието на яйчниковия ти резерв? Освен това може да опитате инсеминация дори и при наличието само на 1 яйцеклетка и резултатът да бъде добър. Вероятността да успеете ако нямате други проблеми /имплантационни, имунологични, генетични .../ е както и при Ин-витрото. Успех  :)


*

    adi

  • *****
  • 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Една история с евентуална диагноза...
« Отговор #4 -: Май 22, 2006, 22:05:28 pm »
Само за допълнение за естрадиола-....................При мен слет стимулация с клостилбегит на 11 ден от цикъла естрадиола беше 990,3при 2 фоликула (един голям и един малък който за нищо нестана)
*

    Lexi

Една история с евентуална диагноза...
« Отговор #5 -: Май 23, 2006, 09:16:41 am »
denito, мислила съм да направя изследвания на инхибин В при Конова в Плевен, но не виждам голям смисъл, защото каквито и да са резултатите, следващата ми стъпка ще е инвитрото с диагностична цел. Вече имам две инсета, ако диагнозата ми е такава, нямам никакво време за губене и единствено инвитрото ще покаже реалното качество на яйцеклетките /а аз съм почти сигурна, че проблемът е там/. Ако продължа с инсетата, най-вероятно ще си губя  времето т.к. инсето не е "лечение" при изчерпване на яйчниковия резерв. За тази диагноза евентуално се препоръчва инвитро. Именно инвитрото ще ми даде окончателен отговор относно яйчниковия ми резерв и шансовете ми за забременяване.
adi, а твоя док. даде ли ти някакво обяснение?
*

    oganche

  • ****
  • 957
  • Малката ми мацинка
Една история с евентуална диагноза...
« Отговор #6 -: Юни 10, 2006, 12:42:39 pm »
Цитат на: Lexi
защото каквито и да са резултатите, следващата ми стъпка ще е инвитрото с диагностична цел.

За съжаление това е единственият начин да се установи качеството на яйцеклетките. При мъжете е лесно-дадат материал и плувците се виждат в пълният им блясък. Обаче при нас жените уви е доста по-сложно. Според мен си се насочина в правилната посока и слушай доктора, защото той най-добре знае. Като доказателство ще ти дам за пример моят случай. Всичко при мен ОК, а при мъжа не толкова тежки проблеми, които да доведат до неуспех 3 инсемиания. Следва икси и едва, когато Д-р Тачева погледна яйцеклетките под микроскоп, точно тогава лъсна истинската причина-ужасна Ендометриоза. Тя увреждаше яйцата ми доста сериозно. Тогава и дойде отговорът за неуспешните инсеминации. Това беше и отговорът за неуспешното икси. Аз никога не съм съжалила, че см го направила, въпреки че беше неуспешно. В противен случай още щяхме да се чудим защо???! При едно инвитро се вижда всичко, което трябва да се види.
Късмет ти желая!