0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Каква е трайността на изцедената кърма
« -: Октомври 24, 2010, 21:03:14 pm »
Здравейте,

Мога ли да давам кърма изцедена около 2,5 часа преди храненето т.е. след предишното хранене? Колко часа е трайността на кърмата ако я държим на стайна температура?

Благодаря!


Re: Каква е трайността на изцедената кърма
« Отговор #1 -: Октомври 24, 2010, 21:06:38 pm »
Твърди се ,че на стайна температура кърмата е годна до 6 часа. Аз повече от 2-3 не съм я държала. В хладилник- 24 часа, във фризера- 6 месеца. Дано се включи някой с повече опит!

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
Re: Каква е трайността на изцедената кърма
« Отговор #2 -: Октомври 24, 2010, 21:49:03 pm »
Раши аз съм я държала винаги в хладилник, на най-задното отделение под камерата за 12 часа и после съм я давала подгрята. На стайна температура - 6 часа. Във фризера имам още запаси от юни месец и ги приема добре. Но да те предупредя - замразената кърма после има по-особен мирис - леко на сапун.
[/url][/url]
Re: Каква е трайността на изцедената кърма
« Отговор #3 -: Октомври 25, 2010, 07:54:38 am »
Откри се, че кърмата има свойства, които я предпазват от бактериално замърсяване, което позволява тя да бъде съхранявана по- дълго време, отколкото се мислеше до сега. Указанията за съхранение на кърма са както следва:

•   Прясно изцедена кърма може да бъде държана на стайна температура до над 10 часа (коластрата, или млякото което се образува до 6 дни от раждането, може да се съхранява 12 часа на стайна температура).

•   Прясно изцедена кърма може да бъде съхранявана на температура малко под стайната температура (например в хладилна чанта или друг охладител) за над 24 часа. Ако млякото е било държано на стайна температура преди да бъде поставено в охладителя, времето за безопасно съхранение в охладителя може да бъде намалено.

•    Прясна кърма може да бъде държана в хладилник за над 8 дни. Съхранявайте млякото на гърба на хладилника, а не на вратата. Ако млякото е държано на стайна температура или в охладител преди да бъде поставено в хладилника, времето за безопасно съхранение може да бъде намалено.

•   Прясна кърма може да се остави в камера в хладилника за над 2 седмици. Ако преди това то е държано на стайна температура, в охладител или в хладилник, времето за съхранение може да варира.

•   Прясно изцедена кърма може да бъде държана в камера със самостоятелно отделение в хладилника за над 3-6 месеца, в зависимост от това колко често се отваря вратата. Съхранявайте млякото в дъното на камерата. Ако млякото е било съхранявано на стайна температура, в охладител или в хладилник преди да бъде поставено в камерата, времето за безопасно замразяване може да бъде намалено.

•   Прясна кърма може да се остави в отделение за дълбоко замразяване (фризер тип „сандък”) за 6-12 месеца. Ако преди замразяването му е било съхранявано на стайна температура или в охладител или хладилник, времето на съхранение може да варира.

•   Предварително замразено мляко може да бъде държано в хладилник за над 24 часа след пълното му размразяване.

Едно последно нещо относно указанията: Въпреки че горното е най- последния публикуван набор от указания относно безопасното съхранение на кърма, имайте предвид, че това са все пак просто указания. Разумно е да опитате да се придържате колкото се може по-точно към тях, но мляко, което е по- старо от посочения безопасен период не трябва автоматично да се изхвърля. Млякото, което наистина е лошо има забелижим кисел вкус и мирис. Дори ако изцедената кърма е „с изтекъл срок” пак може да е безопасно да се даде на бебето, щом като още има пресен мирис и/или вкус.

Написано от Becky Flora, BSed, IBCLC
Последна версия: 31 юли, 2002
http://www.breastfeed-essentials.com/storagehandling.html
________________________________________
Източник: La Leche League's, "The Breastfeeding Answer Book" (1997) by Nancy Mohrbacher, IBCLC and Julie Stock, BA, IBCLC