0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Задавам въпроса си тук, защото предполагам почти всички пишещи в този подфорум използват Фраксипарин, аспирин и др. медикаменти влияещи на кръвосъсирването.

Може ли получаването на кръвоизливи по пръстите и дланите да е симптом за някакво заболяване на кръвоносните съдове или кръвта?

Какви изследвания могат да се направят, за да се установи или отхвърли това?
*
Re: лекарства влияещи на кръвосъсирването
« Отговор #1 -: Юни 29, 2010, 13:30:51 pm »
Не знам дали това ще ти помогне, но някъде 2007 год. доц. Маркова ми беше предписала да пия аспирин. След година и половина прием, странно започнаха да ми излизат сини петна по ръце, крака. Спомням си беше лятото, аз на сини петна сякаш някой ме е бил. Тогава се обадих на джипито и тя каза, че е от аспирина. И наистина като го спрях и синините изчезнаха. После разбрах, че трябва да го пия от 15 ден на цикъла. Хубаво ще бъде са се консултираш с лекар, защото може тези симптоми да са наистина признак на някакво заболяване, а може и да са от прием на лекарствата.
Не съм абсолютно сигурна, но мисля че тромбоцитите се изследват. Но да не те подведа консултирай се с лекар.
Re: лекарства влияещи на кръвосъсирването
« Отговор #2 -: Юни 29, 2010, 13:38:11 pm »
Здравейте, къде мога да прочета точно обяснение, защо аспирин протекта се пие от 15-тия ден на цикъла. Моята гинеколожка ми го изписа да го пия без спиране.
Re: лекарства влияещи на кръвосъсирването
« Отговор #3 -: Юни 29, 2010, 14:14:47 pm »
Аспиринът се пие след овулацията, защото може да я блокира.
Поне така се твърди в някои статии.
Преди няколко години, обаче, го изписваха да се пие постоянно.
Аз така след около 3-4 години започнах да получавам кървене от лигавиците на носа и др.
Спрях го и вече дори не го пия след трансфер.

А това с кръвоизливите ми може да е от ЕГН-то, но знам ли,  след толкова лекарства какво може да се случи.
Не вярвам джипито ми да е наясно с тези неща. Затова питам - може някой да си е следил показателите на кръвосъсирване и да знае.
*
Re: лекарства влияещи на кръвосъсирването
« Отговор #4 -: Юни 29, 2010, 15:58:29 pm »
Доре, когато бях при доц. Маркова, която ми каза да пия аспирин постоянно, тогава тя не беше много наясно май защо трябва да го пия, всъщност съм объркала годината 2005 беше. После като ми излезнаха петната и го спрях. След това бях на консултация при Конова и тя ми каза точно това - аспирина пречи на овулацията и се пие след 15 ден. И в последствие при генетичните изследвания се оказа, че имам мутация и че трябва след овулация да пия всеки ден по една таблетка до цикъл или евентуално и през бременност.
alia_alia, не забравяй, че не само ние пием аспирин. Много хора с други заболявания го пия, така че можеш и джипито да питаш или поне да я помолиш да ти пусне изследвания за кръвосъсирването. Не вярвам да е от ЕГН, а може и от някое лекарство да е.
Re: лекарства влияещи на кръвосъсирването
« Отговор #5 -: Юни 29, 2010, 16:20:17 pm »
teodor, какво да ти кажа, за тези прокървявания от аспирина ходих при какви ли не лекари. Бях луднала. Кръвното си мерех,какво ли не правих. Сама си пуснах изследванията. Сама установих разлика в тромбоцитите.
Никой не ги разтълкува. А лекарят, който ми водеше стимулацията държеше да продължа аспирина. Добре, че не слушам и съм инат. И майка ми пие аспирин от години, но аз кървя точно от него.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: лекарства влияещи на кръвосъсирването
« Отговор #6 -: Юни 29, 2010, 17:55:09 pm »
След това бях на консултация при Конова и тя ми каза точно това - аспирина пречи на овулацията и се пие след 15 ден.

В медицината има нещо много важно и то се нарича доза. Има хубава латинска сентенция "Дозата прави отровата". Аспиринът може /далеч не винаги/ да подтисне овулацията само ако се приема във високи дози, опитите са правени с дози от 10 мг до 100 мг на кг тегло. В терапевтичните дози, в които се изписва /по 81 до 100 мг дневно, което за една средностатистическа жена е в границите под 2 мг на кг тегло/ аспиринът не подтиска овулацията. Това може лесно да се проследи с фоликулометрия. В нашата практика имаме сериозен опит с приложението на аспирин протект /100 мг/ при жени в репродуктивна възраст и не сме констатирали проблеми с овулацията при тази терапия.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: лекарства влияещи на кръвосъсирването
« Отговор #7 -: Юни 29, 2010, 18:36:27 pm »
Мели, със сигурност си много права, но аз само написах това, което Конова ми каза. Добре че те има, да ни поправяш иначе току-виж сме си сготвили нещо.
alia_alia, разбирам те и аз не мога да го пия постоянно. Само като си спомня по средата на лятото как бях на синини и ме беше срам да излезна. Да ти кажа, последно като бях в Пирогов при проф. Мартинова, тя ми написа няколко изследвания, които в последствие разбрах, че са за тромбоцитите. Каза ми, че ако има отклонение, ще трябва да отида в Александровска, само там имали някакъв специален апарат, който ги брои и бил много точен, това само за информация.
*
Re: лекарства влияещи на кръвосъсирването
« Отговор #8 -: Юли 02, 2010, 17:11:47 pm »
Аля без да имам претенции,че съм достатъчно компетентна,искам да ти кажа,че кръвоизливи могат да се получат и от изтъняване на кожата и кръвоносните съдове това става от кортизона при по дълъг прием виждала съм как за 2-3минути мястото на напрежение(не казвам удар,или одраскване защото и по-малко става)първо посинява след това става мораво и после почва да кърви .Може и да може да се получи от аспирина,но не зная. 
Re: лекарства влияещи на кръвосъсирването
« Отговор #9 -: Юли 03, 2010, 22:52:37 pm »
Благодаря за информацията, Екатерина.
Ще го имам предвид. :)
*
Re: лекарства влияещи на кръвосъсирването
« Отговор #10 -: Юли 04, 2010, 00:07:42 am »
Аля, бих те посъветвала да отидеш да се консултираш с лекар хематолог например, но ако искаш, пусни си фибриноген, протромбин и ПКК.
Личният ти трябва да знае още какво да изследваш, например чернодробни ензими?
 
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
*
Re: лекарства влияещи на кръвосъсирването
« Отговор #11 -: Ноември 13, 2010, 18:38:27 pm »
Здравейте!Може ли някой да ми препоръча добър хематолог в София  :ask:При мен кървенето от носа е наследствено,но понеже ми предстои стимулация рвших да се консултирам.