0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Дневник на Елфи
« -: Май 20, 2010, 20:42:16 pm »
Ами, като има такъв форум, да взема да си направя един дневник аз. Предлагам и на останалите, интересуващи се от темата за здравословното хранене, спорта и диетите да си направят, така по-лесно консултантите ще наблюдават персоналните хранителни режими, физически данни и спортна активност, съответно ще ни помагат със съвети.
Така не рускуваме да разпилеем въпросите си в отделни теми.

Като начало данните ми  – 36 г., 54 кг, 164 см.
По-нататък ще си премеря обиколките, за да ги следя.

Като цяло, нямам особени проблеми с килограмите. Достигнала съм до извода, че на 54-55 кг. изглеждам и се чувствам най-добре. Поддържам ги лесно, защото не допускам да напълнея с повече от  4 -5 кг, и то в зимния период, когато вкъщи настава една кулинарна вакханалия, леле-мале. И двамата с мъжа ми обичаве да готвим. Като забогатея, ще се изнеса на някое райско кътче, където няма зима. И няма да се налага да диетувам напролет.

Според мен, един от най-важните въпроси, когато иде реч за здравословен начин на живот, е с какво се храним и кога го правим (особено в периода на  спазване на хранителен режим, сиреч диета).


С какво се храним аз и моето семейство

От доста години се стремя да се придържам към основните принципи на здравословното хранене. Това четенето на етикети на продуктите ми е като някаква идея-фикс, граничеща с орторексия, която (за нещастие на съпруга ми) превръща седмичното пазаруване в доста дълго и тягостно занимание. Това обаче е за продуктите, за които не съм измислила (все още) как да се снабдя от първоизточника.

Ние сме фенове на домашно приготвената храна. Правим си сами хляба, киселото мляко, сирене и т.н. млечни продукти. Вероятно забравям някои неща, но всичко, що мога да си го направя сама, го предпочитам от това в магазина.

Ястията приготвям със свежи продукти, много рядко купувам замразени такива(обикновено зеленчуци, които не мога да намеря на пазара). Замразено месо – абсурд. С прясно месо се снабдявам от месарницата на наши приятели, сигурна съм за качеството и произхода.

Консерви, полуфабрикати, чипсове и всякакви такива боклуци вкъщи се избягват, да не кажа, че са забранени.

Нещо важно - не ям пържено. Изключение – 2-3 пъти в годината хапвам пържени тиквички. Имах проблеми със жлъчката на младини, свикнала съм без обработени по този начин храни.

Не пия безалкохолни напитки, сокове и всякакви такива продукти, заради захарта, боите и натрия в тях. Това ми е останало от времето, когато спортувах активно и спазвах хранителни режими. Вече не изпитвам потребност от такива напитки.
Изключение – кола лайт.

Стремя се се да храня три пъти на ден, като последното ми хранене е около 18 ч. През уикендите си позволявам да правя програмата по-волна.

Ако ям сладко, гледам да е около обяд, така не ми се отразява на фигурата. Поне при мен е така. Без сладко не мога, това е положението, но гледам да не прекалявам. Сладкишите, естествено, не са от магазина, правя си ги сама – с домашни яйца и мляко.

Концентрати не пия. Обаче обичам винце. И то е домашно – оказа се, че баща ми прави страхотно вино, и за съжаление, направи това откритие едва преди 3 години.

Кафе – 2 на ден ми стигат.

Та това е в основни линии моето здравословно (с леки прегрешения) хранене. Хората са казали (перифразирам): за да си здрав, дръж краката топли, главата студена и не прекалявай с храната вечер.


Ле-ле, то стана роман, а аз още не съм стигнала до диетата.

Тя е лесна:

Дисциплината  е основната съставка.
Хранене три пъти на ден - задължително. Може да се хрускат плодове или зеленчуци между храненията.
Позволени храни – яйца, риба (немазна), пилешко, пуешко филе, кисело мляко, сиренце от време на време, плодове и зеленчуци. Термичната обработка – на плоча или на тиган, без мазнина. Салатите не овкусявам.
Понеже диетичното хранене е доста безвкусно, компенсирам със свежи зеленчуци и подправки като добавка в ястието – чесън, лук, магданоз, копър и т.н.
Никакъв алкохол и безалкохолни напитки, само вода и чай без захар.
Никакви мазнини, дори зехтин.
Никакъв хляб, дори черен.
Количество – колкото ми се яде(без да се тъпча, де).
Много, много вода и чай, особено вечер, когато оркестърът в стомаха е във вихъра си.
От плодовете избягвам много сладките – мандарини, грозде ( в момента не се сещам за други, ще добавям).
Вечерята ми е в 16-17 ч. След това – само вода и чай.

С нея отслабвам бавничко, но трайно и здравословно. Противник съм на диетите с ябълки и чай. Като ги чуя, косата ми се изправя. Това си е живо изтезание! И не смятам, че е здравословно.

По-нататък ще си кажа мнението за хранителните добавки и за нещата, които съм пропуснала. Спорта например. Проблемните ми зони са дупето и ръцете, нещо нормално за моята възраст.

Дневникът ми е отворен за коментари, забележки  и въпроси.

Ще си го попълвам, когато се отдам на тази моя пуста лакомия и кача някое кило отгоре и когато искам да споделя нещо интересно.

Тук ще си задавам въпросите относно спортния ми режим, когато се наканя да го започна и ще съм много благодарна на консултантите, ако надзъртат и ми помагат със съвети.
*
Re: Дневник на Елфи
« Отговор #1 -: Май 20, 2010, 22:04:31 pm »
Никакви мазнини, дори зехтин... отслабвам бавничко, но трайно и здравословно.

Елфи, френско гадже си ти и не знам за какво ти е диетата.
Поздравления за подбора и уважението към храната.

Чудя се обаче допустимо ли е да се лишаваш от всякакъв вид мазнини, пък било то временно? Май имам момент, в който метаболизмът страда и храната не се усвоява пълноценно, освен ако не е налице необходимия минимум мазнини.

Дано се включи някой, който разбира и знае.
*
Re: Дневник на Елфи
« Отговор #2 -: Май 20, 2010, 22:07:03 pm »
Предполагам, че мазнината в месото и млечните продукти е достатъчна. Пък и диетата ми не продължава повече от месец и половина.
Re: Дневник на Елфи
« Отговор #3 -: Май 24, 2010, 11:57:37 am »
Елиминирайки мазнините от храната, човек лишава тялото си от мастно-разтворитемите витамини: А, Д, Е и К.

Те от своя страна са жизнено важно за МНОЖЕСТВО процеси, протичащи в тялото.

Нека разгледаме как да се хранили тредиционните култури преди появата на модерното общество: Характерни черти на традициониите диети, Част 2

поздрави
Лазар
www.LiveToLift.com - здраве, персонално трениране, индивидуален подход

Персонални тренировки

Консултации
*
Re: Дневник на Елфи
« Отговор #4 -: Юни 15, 2010, 11:24:55 am »
Ох, аз явно съм писала доста неясно, но да уточня, че ограничавам мазнините само един път в годината, когато съм на диета. Това е един малък период от месец и половина.
*
Re: Дневник на Елфи
« Отговор #5 -: Юни 15, 2010, 14:11:33 pm »
 Като чета дневника на Елфи по повод храненето,сякаш аз съм го писала.Имам предвид отношението към натуралните продукти,изключване на пържено и консервирано.За мазнините мнението ми е такова:никакви РАФИНИРАНИ мазнини.Проблемът е в тяхното извличане и избистряне.Набавям си нужните мазнини от млечни,яйца,ядки.Всеки ден ям ядки,но различни.Редувам бадеми,орехи,лешници,фъстъци-каквото ми се прииска в този ден.При мен има една особеност с глутена.Не е цьолиакия,но все пак е някаква непоносимост.Затова изключих тестените.С редки изключения,когато приготвя някакъв сладкиш за семейството и обикновено след това съжалявам.Тестените сме заменили с безглутеновите продукти елда,овесени ядки,просо,понякога ориз.Често си приготвяме бобови.Последното откритие е нахут,приготвя се както фасул,но без негативите с подуването.Освен това се сварява много по-бързо и както казва мъжът ми:"нахранва добре".
И разбира се никакви майонези,сосове,кетчуп,никакъв алкохол/никаква бира!,не знам кой измисли,че е полезна/.Шоколад и безалкохолни,само на празник,не толкова от нужда,колкото от приобщаването с другите хора.   

*
Re: Дневник на Елфи
« Отговор #6 -: Юли 28, 2011, 00:48:19 am »
Да си изтупам дневника аз по късни доби и да си кажа мъката. Като си чета първото мнение, чак се размечтавам за времето, когато съм го писала и си бях на "идеалните" 54 кг.
Сега, поради различни обстоятелства - стрес, недоспиване, къде яла, къде - не /няма време от работа/, съм заприличала на чироз  :lol: Последното ми качване на кантара отчете 48 кг - оттогава го заобикалям и ме е страх да се кача.
Та, Лазаре /дано четеш и не си забегнал нейде на почивка/, трябва да качвам килограми. Купих си витамини /Центрум/, шефа ме преследва с некви манджи постоянно  :lol:, обаче трябва и май някакви протеинови шейкове да си купя, та да взема да кача някой килограм и да замязам на човек.
Обаче имам мнооого големи предубеждения към тия добавки, та в теб ми е надеждата да ме посъветваш какви точно да си купя.
« Последна редакция: Юли 28, 2011, 00:52:20 am от Елфи »