0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
В тази тема ще направим обзор на проблема възраст на жената и АРТ. Можете да допълвате и да коментирате.

Законодателството:
НАРЕДБА № 28/20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция, издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 55 от 6.07.2007 г. - регламентира ограниченията във възрастта на жената за процедурите инсеминация и яйчникова пункция.
Център „Фонд за асистирана репродукция” към Министерство на здравеопазването - няма регламент за възрастта, но препраща към Наредба 28

Сдружение Зачатие:
Кръгла маса "Фондът ин витро - предизвикателствата" - председателят на Сдружение „Зачатие” Анна Зашева акцентира върху необходимостта да се направят промени в нормативните актове, така че от Фонд Асистирана репродукция да могат да се възползват и жените с изчерпан яйчников резарв. Тя обърна внимание на факта, че се наблюдава дискриминационно отношение и по възраст спрямо жените над 43 г., които желаят да направят ин витро процедура. Всички присъстващи лекари от ин витро клиниките бяха еднодушни и подкрепиха исканията на Сдружение Зачатие.
Сдружение Зачатие внесе жалба в КЗД за допусната пряка дискриминация по възраст в края на 2009 г и все още няма отговор по внесената жалба.
Сдружение "Зачатие" участва в семинар в Европейския парламент на тема "Двойна дискриминация. Българските представители Ирина Попова от сдружение „Зачатие” и Радина Велчева от фондация „Искам бебе” представиха българския опит в извоюването на трудово-правна защита за жени с репродуктивни проблеми и акцентираха върху борбата за премахване на съществуващите случаи на неравнопоставеност в достъпа до здравни услуги за пациентки с репродуктивни проблеми въз основа на възрастова дискриминация.
Дебат в народното събрания на тема  "Регламентиране на сурогатната бременност и дебат за възрастовото ограничение при извършване на "ин витро" процедури в България" - дебат за възрастовото оганичение за извършване на ин витро процедури не се състоя.
Искане за отмяна на възрастовото ограничение от 43 г за аспирация на яйцеклетки при ин витро - сдружение „Зачатие” настоява за преразглеждане на издадената от Здравното Министерство НАРЕДБА № 28/20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция, издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 55 от 6.07.2007 г., подточка. 3.10.7 от Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1, т. 1 на Наредба № 28 от 20.06.2007 г, предвиждаща забрана за извършване на фоликулна пункция на жена в „напреднала репродуктивна възраст".

Медии, пациенти и специалисти за отпадане на възрастовото ограничение:
Жените - 24 март 2010: Късна бременност
Над 6 хиляди жени са кандидатствали за ин витро за година - бтв новините
Забранявали ин витро на жените на 43 години - бтв новините
Закон не дава бебе на 80 000
Д-р Валентин Лачев, болница "Св. Лазар"
Проф. д-р Козовски
Тройка на разсъмване - радио Витоша с подкрепата на МЦ „Олимед”, Варна, болница „Св.Лазар”, ЦРЗ "Надежда", РепроБиоМед и САГБАЛ „Д-р Щерев”
бтв Денят е прекрасен

Специалисти против отпадане на възрастовото ограничение:
Д-р Лъчезар Иванов, председател на здравната комисия в парламента
- Д-р Иванов, ще обсъждате ли възможността да бъде премахната наредба 28 и на българките да се разреши да преминават ин витро процедури и след 43-годишна възраст?
- Горната граница не е измислица на депутатите, нито на националния консултант по акушерство и гинекология д-р Василев. Има международни стандарти, според които именно 43 години са възрастта, до която има относително нисък риск за майката и плода. След това възможностите да има аномалии стават доста по-големи.
- А какво се случва, ако все пак ин витро бъде извършено на по-зряла възраст? Кой носи отговорност за нарушаването на наредбата - бъдещата майка или докторът?
- Бих казал, че и двете страни носят своята отговорност. Никой не спори, че има жени, които и до 50-годишна възраст са фертилни. Тенденцията сега обаче е да настъпва по-ранен климакс. Прекалено силното желание на жената да забременее е медицинска диагноза. Получават се всички признаци за бременност. Така че силното желание на една жена да има дете може да я накара да рискува живота си. Лекарите казват, че е хуманно да се прави ин витро и над определената възраст, това обаче излага здравето на жената на голям риск.

Доц. д-р Конова, управител на КИРМ Плевен
Петък, 30 Април 2010 11:18
Асоциация по репродуктивно здраве инициира кампания за сваляне горната граница за ин витро процедурите заплащани от Център "Фонд асиситрана репродукция". Това обяви управителят на плевенския ин витро център доц. Емилияна Конова. Идеята е парите да се пренасочат за финансиране на донорските процедури, допълни тя.
В момента възрастово ограничение има само за жените - 43 години. Няма ограничения за брой опити, но фондът финансира само 3 от тях. Позицията на експертите от Асоциацията по репродуктивно здраве е, че по чисто медицински показатели може да се разчита на успеваемост при ин витро процедура до 40, 41 максимум до 42 години за жената. Т.е. в момента е налице ситуация, в която фондът финансира семейства, при които шансът е много малък. Специалистите настояват фондът да поеме донорските процедури, тъй като голяма част от семействата имат нужда от донори или на яйцеклетки или на сперматозоиди.
Те излизат между 500 и 600 лева, защото се налагат много предварителни изследвания, уточни доц. Конова.
« Последна редакция: Май 01, 2010, 22:05:29 pm от Сдружение Зачатие »
*
Становище на БАСРЗ

До   
Г-жа СТЕФКА САРАФОВА-ЗАХАРИЕВА
и.д. Председател на Сдружение „Зачатие”


   УВАЖАЕМА Г-ЖО САРАФОВА,
   В отговор на Вашата молба за писмено становище бих желал да представя на Вашето внимание позицията на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве за възрастовите ограничения при провеждане на АРТ процедури, залегнали в Наредба № 28 от 20.06.2007 г. на Министерството на здравеопазването.
   Повечето членове на БАСРЗ са на мнение, че възрастовото ограничение за провеждане на АРТ процедури е дискриминационен акт и грубо нарушава изконното право на жената да има дете. Преценката за възможността една жена да забременее и износи бременност би трябвало да се основава единствено и само на медицински критерии и резултати от доказани методи за оценка на репродуктивните възможности на жената.
   Безспорен факт е, че с напредването на хронологичната възраст на жената, намалява и яйчниковият й резерв, което се отразява с намаляване на броя на яйчниковите фоликули, вкл. броят на фоликули с потенциал за растеж при хормонална стимулация и респективно броят и качеството на произвежданите яйцеклетки. При всяка отделна жена, обаче, тези процеси протичат с различни темпове и са изразени в различна степен, включително има жени с белези на силно редуциране на яйчниковата функция в млада възраст по различни причини. Именно поради това, възрастта сама по себе си не е достатъчен критерий за оценка на възможността при жената да настъпи бременност, от една страна и тя да завърши с раждане на здраво доносено дете, от друга. Такава преценка трябва да се прави само по доказани и познати на специалистите, работещи в областта на репродуктивното здраве, критерии. Тези критерии са залегнали в медицинските стандарти по Асиситирана репродукция и акушерство, гинекология и репродуктивно здраве.
   Роля на медицинския специалист е при среща с такива казуси да оцени реалната  възможност при конкретната пациентка да се добият достатъчно качествени яйцеклетки и да настъпи бременност, без това да застрашава нейното здраве. Тук в съображение влизат богата гама от маркери за оценка на яйчниковата функция като: хормонални изследвания – LH, FSH, E2, Prolactin, Progesteron, Anti-mullerian hormone, Inhibin B, образни маркери като брой на антралните фоликули в яйчниците, обем на яйчниците, кръвоснабдяване на яйчниците и маточната лигавица. Статистическите  изследвания и опитът сочат, е изследването на тези маркери отчита намаляване на яйчниковия резерв с напредване на хронологичната възраст на жената, но в същото време то може да бъде изразено в различна степен при жени на една и съща възраст. Преценката за иницииране на АРТ процедура при една жена трябва да подлежи също така на коректна оценка на потенциалните рискове от хормонална стимулация, особено при жени в напреднала възраст, по отношение на възможни усложнения – съдови, изменения на гръдните жлези, хипертонични пристъпи и др.
   Друга важна роля на медицинския специалист е да прецени условията при конкретната жена от износване на бременност и риска от усложнения на бременността, свързани с възрастта, предвид увеличената честота на спонтанни аборти, преждевременно раждане, артериална хипертония, диабет и др. Това налага по-задълбочен анализ и набелязване на диагностичен и терапевтичен план при проследяването на такава бременност, което би позволило нормално протичане на бременността и раждането на здраво доносено дете. По-големият обем грижи, които такава пациентка трябва да получи, не са основание тя да бъде лишена от правото на дете.
   В заключение, становището на нашата асоциация е, че нормативното ограничение за прилагане на АРТ проедури въз основа единствено на фактора възраст, е дискриминационно, грубо нарушаващо изконното право на жената да има собствено дете, въпреки напредналата възраст. То е чисто административно решение, което не съответства и противоречи на доказани медицински и научни факти и правилата за добра медицинска практика не само у нас, но и в Европа.
   Нашето мнение е, че предвид намаления шанс на жените в напреднала възраст за бременност дори след прилагане на АРТ процедури, право на финансиращите институции, разпределящи публични средства, е да преценят подобни ограничения. Не трябва да бъде ограничавано, обаче, правото на жената да се подложи на подобни манипулации, след заключение на акушер-гинеколог, специалист в областта на репродуктивните технологии, за липсата на контраиндикации и наличие на данни за добър яйчников резерв, когато тя е в състояние да финансира със собствени средства подобно лечение.

   
С уважение:
Доц. Атанас Щерев
Председател на БАСРЗ
19.04.2010 г.
Късна бременност
« Отговор #2 -: Май 21, 2010, 22:51:56 pm »
Вижте това предаване, интересно е.
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/6814/jenite_24_mart_2010_kysna_bremennost
*
Re: Късна бременност
« Отговор #3 -: Май 21, 2010, 23:01:40 pm »
Гледах го аз още през март. Джам се представи блястящо.
*
Интересна статия по темата от CNN http://www.cnn.com/2010/HEALTH/05/27/late.pregnancy.risks/index.html?hpt=C2

Джам, гледах Референдум най-после, прекрасна беше - много спокойна, точна и ясна. Браво на теб! Имаш поздравленията и на една моя колежка, която днес специално дойде да каже, че гледала предаването и много й харесало участието на "Зачатие" :)
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
Re: Възрастовото ограничение - мнения "за" и "против"
« Отговор #7 -: Октомври 01, 2010, 19:59:54 pm »

[url=http://www.zachatie.org/43][img]http://www.zachatie.org/43/ticker1.jpg[/img][/url]

[url=http://www.zachatie.org/43][img]http://www.zachatie.org/43/ticker2.jpg[/img][/url]

[url=http://www.zachatie.org/43][img]http://www.zachatie.org/43/ticker3.jpg[/img][/url]
Re: Възрастовото ограничение - мнения "за" и "против"
« Отговор #8 -: Октомври 17, 2010, 00:38:54 am »
        Здравейте, мили момичета!

Мисля, че ограничението  "43" е гадна форма на дискриминация и то в 21 век!Не говоря просто така.Аз съм лекар и  добре знам, че в природата такова ограничение няма!В практиката съм виждала десетки бременности до 50 г. възраст и една на 52г.Не казвам, че това се среща всеки ден, но не е нефизиологично, докато жената менструира и е здрава.Нека да няма такова ограничение за всички, навършили 43, защото звучи като присъда!Нека да подхождаме към всеки случай индивидуално и ако жената е здрава, със сравнително задоволителен яйчников резерв и без тежки хронични заболявания, да и бъде даден шанс да стане майка!Инстиктът за майчинство е толкова силен, че е светотатство да бъде забранено на тези жени да пробват.Само те си знаят цената, която плащат и в материално и в нематериално отношение.
       Искрено надяваща се и молеща се за всички вас! А.
 
« Последна редакция: Октомври 17, 2010, 00:54:38 am от angel 333 »
Re: Възрастовото ограничение - мнения "за" и "против"
« Отговор #9 -: Октомври 17, 2010, 22:08:27 pm »
Всеки отрязък от време си отива безвъзвратно, а всеки нов миг е скъп, колкото къс нефрит!


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia