0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Във връзка с темата Сурогатно майчинство от седмица и повече слушам, чета и наблюдавам изказвания на лекари, които заявяват, че и сега практикуват спокойно СМ (вкл и при неизяснен стерилитет), както и пациентки, които твърдят че в момента са включени в подобни програми. Почвам да си мисля, че всъщност това не е рядкост и предвид лекотата, с която се говори за подобни практики, съм убедена, че на изкушените двойки не се представя реалната картина на възможните рискове.

Всичко написано по-долу се отнася за сегашната законова ситуация и уредба в България

Моля, абстрахирайте се от факта, че долното е написано от мен. Говорете с адвокат, който не е ангажиран с темата и ще ви предупреди за възможните рискове. Категорично не говоря за морално/неморално,  правилно/неправилно, имам предвид единствено практически и непосредствена опасност за двойките, които искат да ползват СМ в момента в България.

Имайте предвид, че практикуването на СМ в настоящия момент и със съществуващата законова уредба в България, докато не е приет специален закон или промени в закони, е изключително опасно начинание и крие огромни рискове за вас.

В България СМ е ЗАБРАНЕНО поне за момента

Семеен кодекс:
Чл. 60. (1) Произходът от майката се определя от раждането.
(2) Майка на детето е жената, която го е родила, включително при асистирана репродукция.

НАРЕДБА № 28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция
Раздел IV - Медицински дейности и биологично-лабораторни методи, прилагани при
асистирана репродукция
3. При осъществяване на асистирана репродукция не се разрешава:
3.14. постигането на сурогатни бременности;

Наказателен Кодекс
Чл. 182а. (Нов - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) (1) Който с цел имотна облага склонява родител чрез дарение, обещание, заплаха или злоупотреба със служебно положение да изостави свое дете или да даде съгласие за осиновяването му, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба до две хиляди лева.
(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който склонява непълнолетен да даде съгласие за осиновяването си, когато законът го изисква.
(3) Който с цел противозаконна имотна облага посредничи между лице или семейство, желаещо да осинови дете, и родител, желаещ да изостави свое дете, или жена, приемаща да износи в утробата си дете с цел да го предаде за осиновяване, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба до три хиляди лева.
(4) Ако деянието по ал. 3 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба до четири хиляди лева.

Прочетете внимателно и:

Чл. 184. (1) Който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого, се наказва с лишаване от свобода до две години.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г.) Ако това бъде извършено с користна цел, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба от сто до триста лева.
Чл. 185. (1) Който самоволно прибере или задържи при себе си чуждо дете, ненавършило четиринадесет години, и незабавно не уведоми властта или не го върне на родителите или на настойника му, се наказва с лишаване от свобода до една година.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г.) Ако това е станало с насилие, заплашване или измама или с намерение да използува детето за користни или безнравствени цели, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба от сто до триста лева.

Ще опитам просто и ясно да обясня какви са рисковете. Темата не е за коментари а чисто информационна, затова ще бъде заключена. Ако имате  конкретен въпрос го задайте на ЛС

Сега по същество:

Как може да  бъде уредено  СМ към момента:
1. Сключвате договор с потенциална СМ или просто се разбирате на честна дума, ако ви е близка или роднина.

2. Лекарят, който ще извърши манипулациите,  задължително трябва да е в течение на вашите уговорки

3. Следват класическите ин витро процедури – за вземане на генетичен материал от поръчителите и ЕТ в Сурогатната майка.

4. Раждане

5. Съпругът на поръчителката припознава роденото дете.

6. СМ подписва декларация за съгласие детето да бъде осиновено

7. Поръчителката осиновява през съд по реда на чл.103 от СК

Какви са рисковете:

1. Договор за СМ към момента е нищожен – т.е  не произвежда правни последици (изкл факта, че НК криминализира подобно поведение). Просто казано, такъв договор не значи нищо и не можете да претендирате правата си по него. Още по-просто казано:
- не можете да си търсите вече дадени пари
- не можете да искате обратно евент. платени разноски
- не можете за задължите СМ да извърши желани от вас изследвания, нито да посещава определен доктор, нито да роди където вие желаете.
- няма земна сила, която да накара СМ да ви даде детето. Няма правен инструмент, с който да я принудите. Дори да предявите иск за бащинство и да поискате ДНК експертиза, която безспорно ще докаже, че генетичния баща на детето е поръчителя, майката при всички положения ще е СМ и детето няма как да й бъде отнето

2. Лекарят, извършващ манипулациите едва ли ще свидетелства във ваша полза, защото ще постави в риск себе си и работата си.

3. Евентуалния съпруг на СМ е баща на роденото бебе по закон, независимо от припознаването. И това моля, добре го запомнете и го разберете. Трябва да минете през съдебна процедура за оспорване на бащинството, за да се потвърди произхода от поръчителя.

4. В момента на раждането и изписването на бебето, няма как да бъдат извършени процедурите по оспорване на бащинство,  съгласие от майката за осиновяване и последващо осиновяване от страна на поръчителката Генетична Майка (ГМ). Ето защо, дори всичко да върви по вода, да не срещнете никакви спънки от страна на СМ и семейството и и да се приберете с новороденото бебче у дома, всъщност риска тук е най-голям, защото имате реално около 7, 8 месеца, в които сте заплашени от чл. 184 и 185 от НК.

Според закона вие ще бъдете родители едва след влизането в сила на съдебния акт, допускащ осиновяването. До тогава вие се намирате в хипотезата на цитираните членове.

Последно правя още веднъж уговорката, че всичко напосано се отнася за случаите, в които към настоящия момент, в България двойки се се замислят дали да не използват СМ
« Последна редакция: Април 29, 2010, 14:55:13 pm от Fussii »
В очакване ....