0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #120 -: Декември 31, 2012, 11:47:13 am »
Добавих и сол, ще доложа после за резултата :D Аз тавите и тенджерите също ги мия в машината, но ако има нещо залепнало го отстранявам преди това. Йенското сткъкло наистина е блестящо, гювечетата ми също. Имаха преди петънца около дръжките, където не мога да ги изтрия с гъба, просто са тесни процепите, всичко се махна :)
Сия, филтрите от абсорбатора наистина ли ги миеш там 8O Хич не ми е хрумвало. Аз ги кисна в Меглио и търкам после :? Накисваш ли ги преди това в нещо?
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #121 -: Декември 31, 2012, 14:03:12 pm »
Филтрите на абсорбатора ги слагам върху чиниите на горния ред, така ме посъветваха в магазина. Тави и тенджери ако са тефлон не им трябва обработка и те като йените блесват. На обикновена тава или тенджера и аз премахвам загорялото, че след изсушаване направо става изпечено и пада стъргане.
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #122 -: Декември 31, 2012, 14:59:38 pm »
Това с филтрите е райска работа. И аз лъскам като ненормална с меглиото! :x
Чувала съм, че тефлон не трябва да се слага в миялната и аз спрях да си пъхам единия тиган там, след като видях едно интересно побеляване и леко променяне на покритието. Но го ползвам за готвене, така, че и да лепка малко вече, не се забелязва. Но този за палачинките не е и помирисвал миялна.
А какви таблетки ползвате?
Аз смених няколко- финиш, clear, два вида от DM...драскат ми се стъклените съдове и чаши. Йенската вече е почти матова от драскотини. И дуралексовите ми чинии придобиха едни такива оттенъци многоцветни, като от неизмито веро. Някой има ли същия проблем?
Гланц не съм доливала отдавна, реших, че той наслоява нещо неприятно, ползвам все трикомпонентни таблетки. Идеи?
« Последна редакция: Декември 31, 2012, 15:04:28 pm от Мишле82 »

*
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #123 -: Декември 31, 2012, 16:26:23 pm »
Аз ползвам на Сомат гела или таблетките. Финиш нещо почнаха да го дървосват здраво.

А относно филтрите - в миялната ги мия на програмата за силно замърсени съдове, защото тя е с по-високи градуси. Понякога напръсквам преди това с обезмаслител. Идеално се измиват.
« Последна редакция: Декември 31, 2012, 16:28:48 pm от sia »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #124 -: Декември 31, 2012, 19:59:26 pm »
Моята Изаура ми е страхотна помощничка, без нея не мога и ден!
Душе, виж в магазините с транспортни дефекти и тези втора ръка.
Наши приятели си взеха наскоро, страхотна оферта даже за 12 комплекта.
Мога да проверя за сайта от който те я взеха.
На изплащане и в моменти на промоции също!
Моята е с 9 и си ни е достатъчна, но преди ремонта имахме малка за 6,
която подарихме, вече е на 9 - 10 години и работи на пълни обороти.

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #125 -: Декември 31, 2012, 20:02:46 pm »
Мишле, при мен също има подобни петна. Когато спрях да слагам гланц нещата се пооправиха, но не мога да кажа, че изобщо няма :?
От финиша и аз не съм доволна отдавна, в момента съм с медикс гел. Сия, моите филтри имта и пластмасова част по тях, това дали ще е проблем, ако ги пусна на по-висока температура? А Сомата добър ли е, доволна ли си от гела?
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #126 -: Януари 01, 2013, 00:43:15 am »
И моите филтри имат пластмасови части, нищо им няма.
Тиганите ми побеляват в машината понякога, но не лепнат пък и рядко ги слагам там(ако случайно е празна), уж сме 3-ма с бебо пък все пълна.
Тия следи по чашите мисля, че са заради липса на сол, но сутринта мога да прочета.
Аз ползвам калгонит и финиш, презимно ползвам програма на 65 градуса и не виждам разлика, все са чисти, веднъж се бях прецакала с прахообразен препарат.
*
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #127 -: Януари 01, 2013, 12:03:06 pm »
Сия, моите филтри имта и пластмасова част по тях, това дали ще е проблем, ако ги пусна на по-висока температура? А Сомата добър ли е, доволна ли си от гела?

Филтрите нямат видими пластмасови части, но може и да има някъде, не е имало проблем.

И да, доволна съм от Сомат - и от таблетките, и от гела.
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #128 -: Януари 02, 2013, 11:26:19 am »
Момичета, безценни сте :D
След изчистването на филтрите на съдомиялната и добавянето на сол, резултатите са идеални :D Снощи пуснах и единия филтър от абсорбатора за проба - ами друга работа си е без да търкаш с обезмаслител и ръкавици като луд 1 час :D Тази сутрин сложих и другия. Пуснах ги два пъти едно след друго, защото ползвах по-кратка програма, наистина са като нови :D Достраша ме да използвам най-високата температура заради пластмасовите части по филтрите, но и с тази постигнах удивителен резултат :D Определено когато ги мия на ръка не са така чисти.
Още веднъж благодаря на всички за съветите!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #129 -: Януари 02, 2013, 14:47:47 pm »
Момичета, безценни сте!
Лидия, Сия, Мише - целувки!
Мислех си и аз точно това - ако видя такава с дефект - сигурно няма да му мисля много. Печката ми е с керамичен плот и я купих точно такава - с малък дефект по боята - при транспортирането я бяха излющели. Голям зор видях да накарам мъжът ми да я вземем, но сега сме супер доволни. Вероятно и съдомиялна, ако си купя, ще е така. ;)

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #130 -: Януари 04, 2013, 11:11:55 am »
Печката ми е с керамичен плот и я купих точно такава - с малък дефект по боята - при транспортирането я бяха излющели. Голям зор видях да накарам мъжът ми да я вземем, но сега сме супер доволни.
Съгласна. Газ в къщи не вкарвам под никакъв предлог. Керамичните плотове загряват за секунди и когато уредът е клас А, всичко е ОК.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #131 -: Януари 04, 2013, 12:08:00 pm »
Аз да похваля насипния препарат за миялни на ДМ. От доста време миех с гел на Карфур или FAIRY, но сега се родих. Слагам 1 мерителна лъжичка от АМ :D в чекмеджето (миялната ми е с две отделни чекмеджета) и всичко блести. 8)
Аз също пускам филтрите на аспиратора само в машината. Моите са с пластмасови части. Мия на най-висока Т и проблеми няма.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

    power

  • *
  • 1116
  • трябва да сме силни !
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #132 -: Януари 10, 2013, 07:11:58 am »
Аз имам един малко тъп въпрос може би- моята съдомиална е Мидеа от най-старите модели и там таблетката се слага направо в нея,няма отделение с капаче, та мога ли да ползвам гел,дали ще измива добре?
07.10.2009
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #133 -: Януари 12, 2013, 18:37:17 pm »
Аз имам един малко тъп въпрос може би- моята съдомиална е Мидеа от най-старите модели и там таблетката се слага направо в нея,няма отделение с капаче, та мога ли да ползвам гел,дали ще измива добре?

Не мисля, че ще е проблем, просто дозирай препарата! За измиването, измива :D
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #134 -: Януари 22, 2013, 13:48:45 pm »
Я каква била работата с филтрите ... а не е ли проблем това, че са алуминиеви... или поне на такива ми изглеждат нашите. В книжката пише, че са "Mеталo-касетъчни", но не е уточнено от какъв метал са. И не пише, че могат да се мият в машина. Дали да рискувам?
« Последна редакция: Януари 22, 2013, 13:50:22 pm от Liteto »
*
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #135 -: Юли 13, 2014, 18:11:14 pm »
Тъй като сте подхванали темата за миялните машини, а аз съм на вълна купуване, имам няколко въпроса:
1. Към каква марка да се ориентирам?
2. Какви екстри е добре да има?

Моите уреди са на АЕG и LECTROLUX и съм доволна от тях, но не знам дали и за миялните се отнася. Насочила съм се към енергиен клас А+ или А++, но чета още доста неща, които не са ми ясни и не знам какво е важно - брой програми, отложен старт, някакви индикатори, филтри и т.н. За консумацията на електроенергия и вода е ясно.

Ще се радвам, ако ме насочите какво да избирам, на база опита, който имате при ползването на миялни машини  :)


*
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #136 -: Юли 13, 2014, 19:26:41 pm »
И аз като теб ползвах твърдо уреди на AEG, вкл. тостера ми беше техен. Проблем никога с нищо. НО! При предпоследното ми обзавеждане на жилище (2006-а), все още се внасяха уреди на въпросната марка произведени в Германия, много съществен момент. Бяха с по-ръбат дизайн от същия модел произведен "нейде из ЕС" и мааалко по-скъпи. Иначе - едно и също уж. ;) Тези в предишното ми жилище и досега работят безотказно.
Съдомиялни конкретно - таман две (за по 6 комплекта) имаме на AEG (призведени в Германия) и двете са пушка, едната купувана 2004-а, другата 2006-а. Когато тръгнах да си купувам за тук обаче, такава за 6 комплекта имаше само "Електролукс", всичко друго беше огромно (като пералня) и не ми вършеше работа. Беше ми спешно и затова купих въпросния "Електролукс", който разбира се не е правен в Швеция, ами...чума ли го знае, някъде из ЕС. На външен вид е същата като предишните две (те нали се обединиха двете компании). Обърнахме страната да намерим такава машина като предишните две - просто да е правена в Германия - нямаше. За щастие поне готварска печка AEG една имаше изостанала на склад тогава.

Горчиво съжалявам за покупката на тази съдомиялна!!! Нямаше и 5 месеца и - хоп проблемче и то каквоооо. Както вкараш съдовете - така ги изкарваш. Гаранционна нали, всичко 6, отива в сервиза и оттам ми казват, че я тествали - миела си. Брех! Носят ми я обратно, монтираме - наистина мие  8O Ама ми една седмица и после пак същото. Второ носене в сервиза и престой 3 седмици. Звънят ми да ходя да си я взема, отивам , питам какъв е бил проблема. Отговаря ми се, че проблем няма, не е ремонтирано нищо, тя просто си миела перфектно - вече издивях! Отказах да я взема и да подпиша, ходих до нас и си занесох МОИ мръсни съдове и поисках пред мен да се тества, да видя аз как мие точно.... Пуснахме я, отваряме - светят съдовете. Вече се чувствах като тотална идиотка, взимам си я пак, пускам я в нас - пак мие. Близо месец ми и после пак не мие.. Все пак ми е трета такава - мога да я разглобя и почистя със затворени очи, да й дозирам препарати, всичко...не е механичен проблем, или нещо от некадърна експлоатация. Убеждават ме накрая, че мръсната вода не ми се отичала добре, нещо изводите явно не ми били ОК. Вадя маркуча и оставям да се изтече в леген водата, отварям - същата история. Взимам от познат истинска миялна "Електролукс" (правена в Швеция) и с копчета със зъбчатки (поне 25 годишна), слагам я на мястото на моята, вързвам водите - мие, таааа пушек се вдига  :wink: Демек - моята си е дефектна. Трети път сервиз - трети път същото. Как я подкарват там да мие - не знам, но там мие, после у нас мие седмица и аре пак отначало. Има много електроника в нея, за мен това е дефект в платката. Платката струва колкото половината машина. Още 6 месеца гаранция има и не "няма да открият" реалния дефект, докато е в гаранция, а едва след като изтече същата.  :x  И, ако искам поправка - моля, ама да си платя аз новата платка тогава. Сега просто - някак я подкарват, за да ме принудят да си я взема без да има за какво да възразя и толкова. И КЗП не могат да ми помогнат - смятай.
Давам си сметка, че просто съм случила на калпав уред, не че марката му не е ОК. Но факт е, че НИТО ЕДИН от уредите (мои и на фамилията), които са немско производство - не е дефектирал никога. Вкл една пералня AEG, на 30 години, чиято пластмаса от времето е станала чисто жълта - пере, та пере ти казвам.

Разказвам ти подробно, за да ти обясня защо моят съвет е да купиш уред правен в някоя "бяла държава" (Германия. Швеция), но не и същата марка, ама правено нейде по комшиите. Ако ще втора ръка да е - пак по-малък шанс за дефекти имаш. Иначе си в моето положение - ново, "магазинско", в гаранция - да не ти дава Господ да опреш до ползването й обаче  :( Що съдове измих на ръка, чакайки да я оправят и сега - пак се е скапала.

Моята голяма слабост за този вид техника е Miele.  Taкава ми е сушилнята. Исках и съдомиялна такава, но имаха само от големите модели и нямаше как да взема. Значително по-скъпи са, но е по-вероятно да се спомина доста преди нещо от тези да спре да работи. Гаранцията им включва (поне когато сушилнята купувах) , при проблем - да дойдат да ти вземат уреда от вас и да ти донесат оборотен за временно ползване. Много важен момент за мен. Сушилнята ми я донесоха от София две момчета, инсталираха я и ми обясниха как се поддържа и експлоатира - всичко по книжка както е и ми го показаха. На "Московска" им беше офиса, по веригите ги нямаше преди.

Та от сърце те съветвам, ако имаш място и пари за Miele - взимай такава. Ако нямаш - търси нещо произведено където трябва, ако искаш си я поръчай от някой чужбински сайт. Разхода по транспорта си струва, предвид какво следва, ако се озовеш в моята ситуация. Лично аз сега - оглеждам немските сайтове, за да си избера нова съдомиялна, както и вноса на "втори употреби", ама истински. За тая кочина дето ми потроши нервите сега - една стотинка няма да дам отгоре. Като си взема нова машина, мисля тази да я метна в контейнерите от снимките на Зайко и да метна едно паве по нея  :lol:

П.П. Шишетата на Дани също ги миех в машината (че ползвах 20-ина едновременно), има специален бебешки препарат за съдомиялни на NUK. Огромно удобство ми беше.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #137 -: Юли 13, 2014, 19:59:34 pm »
Jbrul, благодаря ти за съвета. Аз също гледам къде са произведени уредите.
В сайтовете гледах съдомиялни на Bosch, произведени в Германия.
За съжаление мястото ми е за машина, широка 45 см и избора не е голям.
А нещо за техническите показания да ме посъветваш?

П.П. Сега ще попрочета в темата назад и със сигурност ще намеря полезни съвети.
« Последна редакция: Юли 13, 2014, 20:02:01 pm от mgstra »


*
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #138 -: Юли 13, 2014, 20:14:03 pm »
Да се включа и аз по темата, че и без това скучая. У нас всичко е АЕГ и Електролукс. Буквално. Купувано е предимно последните 3-5г, т.е. от новото производсто, за което говори Жбрул. От пералнята, фурната, плота, тостера съм адски доволна във всеки аспект. Миялната е добре, дефекти няма 4години вече....но не бих казала, че мие добре. Това ми е на мен недоволството. Моята е чисто АЕГ по надписи, 60см за 12 комлекта, от най-скъпите модели. Еми не мие добре, особенно метални неща или позасъхнали. Правя аналог с малката електролукс на майка ми, в която при 6комплекта капацитет слагахме 10 плюс две тави отгоре и всичко излизаше като изварено. Сестра ми в чужбина си купи същата като моята и също не е довоална - преди това имаше 45см на аристон за половината пари и също беле много по-доволна от измиването. Та това е....В допълнение имам и прахосмукачка на електролукс и чисти добре, но се задръства на половината апартамент и издъхва...
*
Re: Съдомиялна машина ?
« Отговор #139 -: Юли 13, 2014, 20:41:38 pm »
Може разбира се просто калпав модел да се случи Mousyt. Но в моя конкретен случай - реално и трите са еднакъв модел, просто последните две са "фейслифт" на първата. Но само непроизведената в Германия не мие добре.
Сега ми напомняш, че като взех тази сегашната (гръм да я удари дано!  :lol:), още докато уж работеше - ми се виждаше, че не мие баш идеално. По стъкларията - петънца, нещо замазанко, по тавите остатък някой от храна... Първа мисъл ми беше: "Тия са развалили Калгонит-а, взела съм някое менте".  :lol:  Смених препаратите - тцъ, пак не беше идеално. Започнах да сменям настройките за гланца, да добавям соли - все същото. По чашите за безалкохолно личеше особено. Реших, че щото чашите ми са смотани (купих набързо като се местих) - смених си И чашите, да са от "каквото трябва" стъкло, изрично да пише, че са подходящи за съдомиялна. Промяна - йок. И докато се панкавех с тези неща - тя па тотално спря да мие хахахаха. Не ми беше до петна, или липса на блясък, само да изкара нещо що годе чисто....

И за да те развеселя тотално, да ти кажа как мия сега. Слагам ръкавиците, сапунисвам всички съдове, нареждам ги в машината и пускам една кратка програма без препарат, барем да си спестя плакнененто на ръка. И като труд и като разход на вода. Циииирк.  :D Ако ми се скапят климатиците - може и да не забележа скоро, но съдомиялната ми да не бачка ми е мор. Само чистенето май мразя повече от миенето на съдове. Гладенето не го броя щото аз не гладя и даже не знам къде ми е ютията (сигурна съм, че имам обаче).  :lol:

mgstra, както става ясно - то е повече въпрос на късмет, дали ще случиш на читав уред май. Но за параметри - избирай която хаби най-малко ток и вода на цикъл. Като програми - ще имаш поне 5 бр., от които ще ползваш само две ;) Някоя от кратките (50 градуса) за не много изцапани съдове и друга (65-70 градуса) за по-замърсени. "Отложен старт" не ползвам за никой от уредите си, защото за съдомиялната особено - нямам грам склонност мръсни съдове да седят там и да "втасват" часове наред, че да се мият на малко по-евтин ток, дотам не сме опрели за щастие. Като се съберат за едно зареждане - мятам вътре и пускам. Отделно, че когато е топло, да свърши цикъла, въпреки, че има сушене - в машината е влажно. Да държиш затворени влажни съдове, а особено бебешки шишета - значи да отвориш развъдника за микроорганизми. Машина с две програмки само ти върши работа, като тия дето са на по 20 години, ами те просто харчат повече вода и ток. Други разлики - няма реално. Освен сегашните да ти дефектират по-често, заради многото електроники.

Машина от "куча марка" може да ти мие и по-добре от "маркова". На съседите кошника за 300 кинта с двоен обем - ги вади такива съдовете, че да ги гледаш със слънчеви очила. При това мият с някакъв още "по-кучи" препарат, който не съм чувала и купуват от някакво гаражно магазинче. Но те имат чисти съдове, а аз сега - каквото нагоре разправях, при по-солена цена и то доста.  :lol: Обаче по книжка дори - тяхната харчи 5 пъти повече ток и вода от моята. При марките плащаш доста, именно заради иновациите, "зелената политика" и пр. Не, че в самото миене на съдове някаква вари каква си иновация са измислили ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!