0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

"За да е здраво бебето" - статия
« -: Януари 20, 2005, 11:23:23 am »
За да е здраво бебето
Вече и у нас е въведен успешен метод за генетично изследване на сперматозоиди и ембриони преди имплантация
(вестник “Женско царство” брой 3, година 5, 20-26.01.2005г.)


Той представлява флуоресцентно оцветяване на човешки хромозоми в сперматозоиди и ембриони. По този начин може да се направи селекция на пола (за да бъдат избегнати полово свързани и генетично предавани заболявания като хемофилия например, при която ако плодът е от мъжки пол, тя се предава 100%, но ако е от женски, се ражда напълно здраво бебе). Мъже с големи отклонения в оплодителната способност (поради ниско производство на сперматозоиди или с малък брой жизнени сперматозоиди, или такива с анормална морфология, при които се открива излишък или недостиг на генетичен материал) също могат да бъдат диагностицирани чрез този метод. Нашето законодателство не позволява да си “поръчаме” син или дъщеря, но предимплатационната диагностика може да се помогне на много двойки с доказана генетична болест. Тя позволява реално лечение преди забременяване и имплантация на ембрион, като се подбират здрави сперматозоиди и ембриони с цел по-висока вероятност за успех след ин витро процедурите.
Друг висококачествен начин за “зачеване” на бебе в епруветка е т.нар. PESA, която помага на стерилни мъже да станат бащи. Вследствие прекарано възпалително заболяване, вродена аномалия (запушени семепроводи) или вазектомия по желание хиляди мъже у нас не могат да имат деца. Чрез PESA може да се постигне оплождане, като се вземат сперматозоиди от епидимиса (торбичката, в която се складират само зрелите сперматозоиди), замразяват се и в по-късен етап се размразяват и използват за оплождане на яйцеклетката на партньорката. Процедурата е неоперативна и нетравматична (за успокоение на мъжете).
За повече информация относно новите високотехнологични методи за предимплантационна диагностика и оплождане може да се обърнете към Клиниката за репродоктивно здраве “Д-р Щерев” и цитогеничната лаборатория към “Майчин дом” в София.

Таня Милачич
ембриолог
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!