0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Балансирана транслокация (14,21)
« -: Април 17, 2010, 16:01:56 pm »
Здравейте!Носител съм на балансирана транслокация (14,21),миналата година забременях,в  началото на 5-ия месец си направих амниоцентеза,но за съжаление се оказа,че бебето е болно от Синдром на Даун и направих аборт.Сега съм на кръстопът-имам два варианта пред себе си-ин витро с предимплантационна диагностика или нормално забременяване с хорионбиопсия???Моля,ако някоя от вас,дами,има или е имала този проблем ,нека ми пише,омръзна ми от некомпетентни лекари,вечно разминаващи се в мненията и леченията си... :(
Нищо не е такова,каквото изглежда...
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #1 -: Април 19, 2010, 20:19:27 pm »
Каталина, въпросът ти е много специфичен и не знам дали някое от момичетата тук може да ти отговори.

Само като идея... От клиниката, в която ходя, насочиха една жена със сериозен генетичен проблем към клиниката на д-р Кахраман в Истанбул. На мен ми обясниха, че в тази клиника имали опит в преимплантационната диагностика (за България това е доста нова област и май нямаме специалисти с достатъчно практика). Ако нямаш доверие на българските лекари, може да направиш една консултация при тях. Имат координатор, който ти съдейства за записване, изследвания, настаняване и т.н.

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #2 -: Април 20, 2010, 09:40:41 am »
plumeria,благодаря за инфото :wink: Права си,че проблема ми е специфичен,но се надявах,че може би,има и други жени като мен,минали по моя път,които да ме посъветват...Явно съм изолиран случай :( За Истанбул зная клиниката,в която правят тази диагностика.Тази клиника работи с клиника "Селена",Пловдив и там ще правя това изследване.Дано всичко мине успешно,защото ме чакат много препятствия,по пътя,по който съм поела :balk_144:
Нищо не е такова,каквото изглежда...
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #3 -: Април 20, 2010, 20:26:22 pm »
За преимплантационната диагностика ли имаш предвид, че ще ти я направят в Селена? Аз знам, че ги обучават ембриолози от Мемориал хоспитал, но не знаех, че правят и преимплантационна диагностика тук. Ти имаш ли консултация с някой от Мемориал хоспитал или само с български лекари?

Желая ти успех!! Пътят ти наистина не е лесен, но от това, което съм прочела, ми се струва, че има решение. Има много надежда, следващия път да постигнете успешна и безпроблемна бременност. Много ми се иска, да съм разбрала правилно. Дано да е така!!

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #4 -: Април 21, 2010, 10:10:34 am »
За съжаление не съм запозната с Мемориал хоспитал :oops: Преди месец бях на консултация в "Селена",при д-р Ставрев и боилог Недева,които бяха категорични:ДА,НИЕ ПРАВИМ ПРЕДИМПЛАНТАЦИОННА ДИАГНОСТИКА!!! Бях много щастлива,че те я правят,защото и в Пловдив,и в София,ми казаха,че тази диагностика не се прави в България.От позната,пациент на "Селена",зная,че екипът на клиниката работи съвместно с голяма и престижна клиника от Истанбул(за съжаление не знам името на турската клиника),които са с 80% и нагоре успеваемост при ин витрото,на фона на 30%-35% успеваемост при БГ ин витро клиниките.От другия месец смятам да започна ин витро процедурите с предимпл. диагностика.Дано всико бъде наред...искам здраво бебенце :bori_020:
Нищо не е такова,каквото изглежда...
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #5 -: Април 21, 2010, 12:46:12 pm »
Турската клиника е "Истанбул мемориал хоспитал" или още я наричат "клиниката на д-р Кахраман" (проф.Семра Кахраман е жена :wink:) и също "Американската клиника". Наистина има име на клиника от световна величина, особено в областта на генетичните изследвания. Инвестирали милиони в научни разработки и техника. Гостували им големи световни специалисти и т.н.
Вярно е също, че от Мемориал хоспитал обучават ембриолозите на Селена. Обаче ми е малко странна тази самоувереност?!... В клиника Щерев работят с Кахраман много по-отдавна и по-активно (някои от ембриолозите им са работили с месеци в Турция и т.н.), също така Селена пращат стажанти в Щерев. Т.е. очаква се специалистите в Щерев да са доста по-напред с материала (няма гаранция, но така ми изглеждат нещата?!). А там на мен ми казаха така: "ние се учим да правим преимплатационна диагностика, скоро ще я практикуваме редовно, но още не можем да кажем, че сме на световно ниво" и също "в България все още никой няма достатъчно опит"...

Не искам да те тревожа напразно!! Само споделям какво съм чула досега. Нещата се променят много бързо. За няколко месеца може да има голям напредък в тази област. Дано в Селена наистина да имат вече обучени специалисти. Или може да им гостуват ембриолози и генетици от Турция. Можеш направо да ги попиташ, кой ще ти направи процедурата. (при всичките ми опити, мен са ме запознавали с ембриолозите, предполагам, че така е редно... не се бях замисляла досега...)

Дано наистина в Селена да работят специалисти от "Мемориал"! С радост ще се запиша и аз веднага при тях, че Истанбул е доста по-далече :(

Почетох малко за твоя проблем и мисля, че имаш огромен шанс този път всичко да е наред, особено с преимплатационната диагностика. Ще ти стискам палци много силно.  :crossfingers:

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #6 -: Април 21, 2010, 15:45:41 pm »
Отново ти благодаря за инфото :D Със сигурност зная,че в "Селена" идват АГ-специалисти и ембриолози от тази турска клиника и правят ин витро процедури и предимплантационна диагностика.Ембриоложката от "Селена" ми каза,че преди време са имали пациентка със същата балансирана транслокация като моята,т.е. (14,21).Всичко е минало нормално (вкл.и диагностиката) и сега има две момиченца.Искрено се надявам и при мен всичко да мине нормално!Честно да ти кажа,имам доверие в "Селена",знам,че са специалисти,знам,че успеваемостта при ин витро при тях е много висока и ми хареса,че бяха самоуверени,че вярват в себе си,това им личи(в никакъв случай не бяха надменни или надути) и така ми вдъхнаха доверие.А твоят проблем какъв е (прощавай за любопитството) :)
Нищо не е такова,каквото изглежда...
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #7 -: Април 21, 2010, 18:57:27 pm »
Моят основен проблем е напреднала възраст :( , но минавам в графата "неизяснен стерилитет", защото нямам никаква бременност на по-млади години, а на 41 и 43 имам по един аборт. Едното от предположенията за абортите е хромозомни аномалии на ембрионите. По този повод се интересувах от преимплатационната диагностика. Обаче се оказа, че в моя случай няма смисъл от нея.
Дори и без тази диагностика, много ми се иска да стигна до Мемориал хоспитал. Проблемът е финансов :(, иначе нямаше да си губя времето досега.
Ако турски специалист дава консултации в Селена, това би ми облекчило много живота. Но само ако говоря директно с него, а не с "посредничеството" на български лекари. За съжаление, от турската клиника засега са ми обещали пълно съдействие за консултация при тях, на място, но не са споменали въобще възможност, да се срещна с техен лекар в България.

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #8 -: Април 22, 2010, 09:37:39 am »
В интерес на истината нашите лекари не са никак за подценяване,имаме големи специалисти,но за съжаление тези,които са си взели дипломата с 3-ка,създават това лошо мнение за тях и негативното ни отношение относно тяхната компетентност.Факт е,че повечето са комерсиализирани бизнесмени,но има и свестни.Относно финансовия въпрос...да,парите за ин витро и предимплантационната диагностика са адски много,но на този етап,благодаря на Бог,имаме възможност и трябва да се възползваме от нея,защото след половин година,например,няма да можем да си го позволим.Моето мнение е,че трябва да продължиш напред и да се бориш за бебенце.Сигурна съм,че ще успееш... :bighug:
Нищо не е такова,каквото изглежда...
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #9 -: Април 28, 2010, 16:41:45 pm »
Момичета, доктор Стаменов в клиника Малинов също прави предимплантационна диагностика.
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #10 -: Април 28, 2010, 21:37:42 pm »
Благодаря за информацията.Зная,че в "Малинов" правят PGD,но аз живея в Пловдив и тук ми е по-удобно osi_9
Нищо не е такова,каквото изглежда...
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #11 -: Април 28, 2010, 22:12:33 pm »
Доктор Стаменов е мечта, но за него се чака прекалено много. Сега записват за октомври 2011 година... :(

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #12 -: Април 29, 2010, 09:58:44 am »
Да,и аз се обадих,за да си запиша час и ми казаха,че записват за юли 2011г. 8O.Просто не можех да повярвам...А аз лично не смятам,че Стаменов е някакво величие в ин витрото,просто му правят огромна реклама...
Нищо не е такова,каквото изглежда...
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #13 -: Април 29, 2010, 11:06:23 am »
Не си права! :D Повярвай ми, понатрупах доста опит и наблюдения през годините.
Преди 3 години се отказах от Стаменов, защото записваха за след 10 месеца, а аз не исках да чакам толкова дълго. Тогава мислех като тебе, че това е просто реклама. Наричаха го "медийна звезда" и т.н. Обаче с времето разбрах истината - има и други добри и способни лекари, но само един-двама са като Стаменов. За него това не е професия, а кауза. Работи с пациените си с целият си ум и сърце.
Аз попаднах на много добър лекар, имам му доверие и смятам, че направи правилните неща за мен, но все пак....., имам причина да съжалявам, че пропуснах възможността да стигна до Стаменов. :(

Не те агитирам да се запишеш при Стаменов. Да не ме разбереш погрешно! Просто споделям, каквото знам за него. :)
« Последна редакция: Април 29, 2010, 11:09:07 am от plumeria »

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #14 -: Април 29, 2010, 17:29:41 pm »
Аз също чувам добри отзиви за него,но да чакам година и отгоре за консултация не звучи сериозно на фона на моето положение :( Започнах вече подготовка за ин витро и се моля всичко да мине благополучно :crossfingers:
Нищо не е такова,каквото изглежда...
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Балансирана транслокация (14,21)
« Отговор #15 -: Май 23, 2010, 10:39:19 am »
Каталина, защо не опиташ пак с нормално забременяване? При балансирана транслокация шансовете са 50:50 да се получи нормален ембрион при всеки опит. Ако нямаш пролем със забеменяването, може би не си струва да правиш всички тези скъпи и сложни процедури,а да забременееш естествено. Риск от помятане естествено има, но шансът е, че рано или късно ще се получи ембрионче с всичкото ДНК.


Боби