0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Момичета, една колежка ми изпрати този текст. Най-вероятно от някой форум. Копирам го тук в помощ на всички бременни, защото ми се струва доста полезен:

"Обезщетенията се изплащат от НОИ по лична сметка на майката. Всички документи се подават от счетоводителя на вашия работодател.

Първи етап:
Издаване на болничен за бременност и раждане.
Издава ви го гинекологът, който следи бременността, точно 45 дни преди определения термин за раждане. Може да го направи срещу амбулаторна книжка, която трябва да имате. Ако нямате, личният лекар ще ви издаде такава. Трябва да си откриете лична банкова сметка, на която да ви се изплащат обезщетенията. Всички документи */болничният и декларация (Приложение.7) за откритата банкова светка/ се подават при счетоводителя на фирмата, в която работите, а той ги подава в НОИ. До един месец трябва да получите първата си месечна сума.
Втори етап:
След като родите, болничното заведение издава болничен лист с датата на раждане, който отново се предоставя на работодателя и той подава в НОИ.
Трети етап:
След 42 дни от раждането педиатърът на детето издава отново болничен, който трябва да е придружен с декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане (Прил.1). Отново счетоводството на работодателя трябва да подаде докумените в НОИ. След изтичането на 135 дни болничен, подавате молба при работодателя (чл.163 от КТ) за 410 календарни дни отпуска, които той няма право да откаже. С тази молба, попълвате и молба декларация за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до 410 дни отпуска до НОИ (Прил.2), прикрепяте копие от акта за раждане на детето и работодателят отново ги подава в НОИ.
Четвърти етап:
След края на 410-дни имате право на отпуска до навършване на 2 годишна възраст на детето. Майчинството ви /обезщетение за отглеждане на дете до 2 годишна възраст/ е една месечна минимална работна заплата . Документите са отново молба до работодателя, молба до НОИ и копие от акта за раждане на детето. Ако желаете да започнете работа, получавате 50% от майчниството си. Можете да го прехвърлите и на близък човек или да наемете детегледачка от Борсата по труда.

Не забравяйте, че ви се полагат и 250лв. Еднократна помощ за раждане на дете. Трябва да имате акт да раждане от общината, в която е адресната регистрация на майката. Там се издава и удостоверение за семейно положение. Сумата се изплаща от службата по социално подпомагане пак по адресна регистрация на майката. Попълва се молба, прилагат се копия от личните карти и удостоверението за семейно положение на родителите и се дава акта за раждане на детето. Тази помощ може да потърсите до 3 години от раждането на детето.
Всички формуляри, декларации и приложения, можете да изтеглите от уеб сайта на НОИ www.noi.bg

1. С първия болничен 45 дни преди термин се носи Приложение 7 за банковата сметка от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО.
2. С втория болничен от болницата не се носи нищо.
3. С третия болничен от педиатъра на детето се носи Приложение 1 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО.
4. За отпускът поради бременност и раждане изтичане на 135-те дни болнични се подава при работодателя Заявление по чл. 163, ал. 1 въз основа на което да ти издадат заповед за отпуск за дните от 135 до 410, копие от която се носи в НОИ, Декларация по чл.163 от КТ /Приложение № 7 към чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време почивките и отпуските/ и приложение 2 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО, което е за НОИ. Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето.
5. Отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст след изтичане на 410 - те дни подаваш пак при работодателя Заявление чл.164, въз основа на което да ти издадат заповед за отпуск, копие от която се носи в НОИ; Декларация по 164 от КТ / Приложение № 2 към чл. 46, ал. 3 от Наредбата за работното време почивките и отпуските/ и Приложение 3 от Наредбата за изплащане на болнични, което е за НОИ. Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето."


*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #1 -: Септември 18, 2010, 16:41:35 pm »
Разбрах, че трябва да вляза в болница за 5 дни, за да ми издадат първия болнични за 30 дни. Разпитах за следващите болнични от кого ще се издават и за какъв срок. Аз си мислех, че от ЖК ще го продължат, но ми обясниха, че трябва да отида на комисия, която е платена. Много странно ми стана, че се плаща за продължаването на болничните  :? Вие какво мислите по въпроса? Как и при кого си продължавате БЛ?
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #2 -: Септември 18, 2010, 18:24:37 pm »
Моят лекар от ЖК ми каза, че трябва да вляза в болница за 3 дни, за да имам епикриза, на база, на която от болницата ми издават болничен /мисля 30 дни/, а после вече ЖК няма проблем да го продължава до края. Наистина се минава комисия /ЛКК/, но мисля, че там ЖК се оправя. Не съм сигурна, обаче де. Нищо не ми е казал за плащане. Но ще видим. В понеделник влизам в болница и след това ще видим дали ще ми иска пари за всеки болничен.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #3 -: Септември 18, 2010, 18:34:11 pm »
Раши, благодаря за темата, много е полезна!
Аз съм в болничен още от самото начало, първо за пункцията, а след това другите болнични за бременността ми се издават от ЖК, не ми се е налагало да влизам в болница. Издават се за 30 дни, и са от ЛКК, но комисията се състои от моята лекарка и нейната колежка, тоест 2-ма лекари. Досега не съм плащала нищо и не мисля, че трябва да се плаща. Мира, явно от твоята ЖК си искат допълнително пари, а не би трябвало да плащаш нищо. Аз от самото начало обясних, че ми трябва болнични до края и че съм след инвитро и лекарката не ми е правила никакви проблеми. 
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #4 -: Септември 18, 2010, 20:58:25 pm »
Абе всеки ни клати както си иска. Моя ЖК работи в една частна болница, която работи със здравната каса, но въпреки това престоят на ден струва 35 лв 8O Човека ми вика - ела в понеделник, аз съм на работа, ще те приема. Аз реших, че не ми се дават 100 лв ей тъй, за Бог да прости и мислех да отида в Окръжна. Е да, ама трябва да си намеря доктор, който да ме приеме без да има защо. Понеже реално, ние влизаме в болница фиктивно, без да имаме проблем /слава богу/. Е кой ше е тоя, дето за сините ми очи, ще ми я свърши таз услуга :lol: Мъжът ми вика - пак ще ги дадем тея пари, по-добре отивай в частната и така. Поне условията са като в хотел, а държавните болници ги знаем...
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #5 -: Септември 19, 2010, 15:06:16 pm »
И на мен ми е странно, че ви карат да плащате и влизате фиктивно в болница заради болничните. В момента си ползвам натрупания отпуск, но с първата бременност ползвах болничен през цялото време (наложи се да си пусна само 5 дни отпуск) и никой не ме е карал да плащам или влизам в болница. Лекарят който ми водеше ЖК само ме предупреждаваше да си нося амбулаторната карта всеки път и трябваше да ходя срядите преди да ми изтече стария болничен, че тогава се събирала ЛКК.

*
Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #6 -: Септември 19, 2010, 15:35:55 pm »
Здравейте. Имам следната чуденка. Понеже не се записах на ЖК, а и на двете места където ме следят ходя на частно, това значи ли че ще имам проблеми с издаване на болничен, или разните там други бюрокрации за взимане на майчинство? Аз ще питам разбира се и лекарите и счетоводството, но ще е след 10-ина дни, че утре пътувам. Ама като четох тази тема и се позамислих Уеко  :lol: Ако някой знае дали има значение, че не съм на ЖК от административна гледна точка, ще бъда благодарна да сподели. Ако не - живи и здрави, ще питам по-нататък.
Хубав ден!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Nataly*

  • *****
  • 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #7 -: Септември 19, 2010, 15:36:44 pm »
На мен също ми се наложи да вляза за 5дни в МД, за да получа 30дни болничен. След това от ЖК ми го продължават автоматично. Не съм се явявала на ЛКК, те си вършат цялата работа. После отиваш да си го вземеш направо готов. Никой не ми е искал пари за нищо.
Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #8 -: Септември 19, 2010, 16:27:49 pm »
Да, наистина е странно, че трябва да влизате фиктивно в болница за да ви издават след това болничен от ЖК. Но явно някои лекари от ЖК не искат да издават болнични без да си лежал в болница. Както писах по-горе аз от самото начало ползвам с диагноза заплашващ аборт, издават ми го от ЖК, нося си само личната амбулаторна карта, на следващия ден лекарката ми го минава на ЛКК и след това само отивам и си взимам готовия болничен.
Жбрул, доколкото знам болничния по време на бременността се издава от ЖК, от там го минават на комисия,също и този, който е 45 дена преди раждането пак се издава от гинеколога ти от ЖК, затова е хубаво да се запишеш.
*
Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #9 -: Септември 19, 2010, 16:35:54 pm »
Мерси за отговора Чери :) Явно поредната българска простотия е и това, ама да сме живи и здрави и да родим, пък и с този абсурд ще се оправим.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #10 -: Септември 19, 2010, 22:30:17 pm »
Не е задължително да се запише за ЖК. Личния лекар също може да й издаде болничния преди раждането и после другия. Те също работят с програмата майчино здравеопазване и могат да издават такива болнични. По добре първо питай личния лекар и тогава отивай да се записваш. Поне моя лекар първо ме пита дали искам да ходя при специалист или да си се водя при него. Аз се записах на ЖК при специалист и не съм ползвала личния лекар.
*
Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #11 -: Септември 19, 2010, 23:26:25 pm »
Мхм. В тази програма "майчино здравеопазване" пишеше, че бременността може да се следи от личния лекар, или ако вие предпочитате от АГ специалист. От което излиза, че по отношение на бюрокрацията и джи пи-то и лекарят по ЖК, имат възможност /и право/ да издават едни и същи документи /поне аз така го схващам/. В този ред на мисли, се надявам elora_cat да е права.  :D Ако опират нещата до личния само - лесно ще се оправя.
Благодаря отново за отговорите момичета!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #12 -: Септември 20, 2010, 11:34:50 am »
Аз съм на платена ЖК и ме наплашиха, че ако не съм регистрирала бременността си при личния д-р, в последния момент може да имам проблем с болничния 45дни преди термина. Докторът обаче ми даде направление за АГ-специалист и за кръвни изследвания и каза, че 45-дневния болничен се издава от АГ-то, следващия болничен (42 дни)от болницата, в която родя, а някакъв 3-ти поред (48 дни)- от педиатъра, който ще следи детето по Здравна каса.
Утре съм на ЖК, ще ги питам и тях как стоят нещата.

Сега видях, че Раши много подробно го е обяснила  :wink:.
« Последна редакция: Септември 20, 2010, 11:36:57 am от Meme »
Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #13 -: Септември 21, 2010, 13:52:45 pm »
Да уточня и още нещо. Болничния след раждането го издава личния лекар на детето. Дано съм била полезна.
*
Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #14 -: Септември 24, 2010, 09:33:56 am »
И аз така зная, като Елора кат, че личния лекар също може да следи бременността и да издаде болничните, а втория болничен го издава педиатърът на детето. Успех!


*
Re: Болнични и обезщетения за бременност и раждане - етапи
« Отговор #15 -: Октомври 02, 2010, 00:55:11 am »
Така е ,момичета,личният лекар също може да ви следи бременността-по избор е .Ето вижте тукhttp://www.bg-mamma.com/articles/full/521или тукhttp://www.nhif.bg/c/ext/publications_display/get_file?p_l_id=10237&folderId=14445&name=PBFE-201.pdf

Re:
« Отговор #16 -: Октомври 07, 2010, 15:23:57 pm »
Много полезна информация! :) <a href="http://" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">http://</a>
Момичета дано не греша темата! :oops: но имам въпрос- в момента съм в следната ситуация-на борсата съм след майчиство(малкия навърши 2 годинки сега съм 6 месеца на борсата,случи се така че чакаме второ бебче, съвсем неочаквано и естествено сме приятно изненадани  :D та въпросът ми е как да процедирам след свършване на борсата,съпругът ми има фирма и според  мен ще трябва май да ме назначи на работа заради осигуровките или какво...?Извинявам се за въпроса дано някой знае и да ми каже малко съм объркана  :oops:
*
Според мен е добре след като ти свърши борсата да ти пусне осигуровки.