Здравейте, докторе! Имам нужда от мнението Ви относно Вентолин - сироп, тъй като синът ми го пие за първи път. Педиатърката, която му го изписа каза да го пие 5 дни, след като на четвъртия ден не се чуваха вече хрипове. Изписан му е 2 пъти х 5 мл. 4 дни съм го давала 2 х 5 мл., на петия (вчера) го дадох сутринта 5 мл., а вечерта 2.5 мл. (след като GP-то ме посъветва да не го спирам изведнъж, а постепенно). Днес се чудя да го давам или не. Педиатърката каза само 5 дни, а според GP-то да го пие още 2 дни - 1 ден 2 х 2.5 мл. и 1 ден 1 х 2.5 мл. (не за друго, а за да не стане рязко спиране). Та сега се чудя днес да го давам или не. Детето е много превъзбудено и хиперактивно около 3-4 часа след приема му, затова ми се ще да го спра. Какво е Вашето мнение?
Ето и подробностите: Детето е на 3г.10мес., тежи 13,5 кг. За диагнозата незнам какво да кажа. Започна с 1 седмица хрема и лека суха кашлица само сутрин (често случваща се - отдават я на алергии и уголемена трета сливица), след което кашлицата стана малко по-честа и се промени, заведох го на УНГ, който каза, че този път няма проблем със стичане на секрети отзад, а като чу кашлицата предположи трахеит, GP-то каза, че се чуват леки хрипове от едната страна и ме остави аз да избирам дали да давам АБ или не. Аз реших да изчакам - само Сиракол и Зиртек му давах и капки Виброцил за хремата. Да, но детето продължи да си покашля леко 3-4 дни, оттам с направление при педиатър, рентген: "бронхопневмонични промени от интерстициален тип в дясната половина свързани с хилуса" и направление за хоспитализация. Аз отказах да вляза в болница преди да чуя второ мнение и го заведох на частен преглед при друг педиатър. Тя каза, че е вероятно микоплазмена инфекция. (През всичкото това време са правени 2 ПКК с деф.броене, в които единствено СУЕ е леко завишена (20 мл/ч.), детето е нямало температура, жизнено, с голям апетит.). Изписа му Панцеф - 7мл./24ч.; Флудитек - 2х5мл.; Вентолин - 2х5мл.; Биогая и Ентерол (тъй като от почти всички АБ прави диария на 5-тия ден) и продължаваме Зиртек-а. На четвъртия ден вече не се чуваха хриповете, кашлицата почти отшумя (1-2 пъти на ден леко отхрачване), спряхме Флудитека, и каза да пие Вентолина и Панцефа още 1 ден, т.е. 5 дни. Детето все още покашля 1-2 пъти леко отхрачващо, но хрипове не се чуват и спред педиатърката и според GP-то.Да, но вчера GP-то като ми каза за постепенното спиране на Вентолина и да давам Панцефа по-добре още 2 дни (да станат общо 7) и сега се чудя какво да правя? Моля Ви за мнение?