0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бих искал да осиновя дете чрез припознаване.                                                                    Въпросът ми е: Майката като подписва декларацията за отказ от родителски права, до решението на съдът, детето къде остава
-   при майката
-   при нас/като евентуални осиновители/
-   в детски дом,настанено там от службите за Закрила на детето
Моля Ви изпратете ми вашия съвет чрез форума или на  georgi535@abv.bg
*
Категорично не ви съветвам да правите това. Предполагам добър и услужлив посредник ви е предложил тази схема за да не чакате дълго и да осиновите малко розово бебе с гарантиран  произход срещу съответната сума пари.

Рискувате ли и какво точно, ако се поддадете на изкушението и решите да участвате в подобна сделка в качеството си на бебекупувач?

Първо и най-близко до ума, посредниците разполагат с всички ваши лични данни, плюс данните на биологичната майка. Те могат, и това е напълно възможно, един чудесен ден да цъфнат на вратата ви и да опитат да ви изнудват. В обозримо бъдеще, могат да го направят и чрез порастналото ви дете.  Готови ли сте да се страхувате за това всеки ден до края на живота ви?

Второ, също не много далече от ума - посредническата агенция може да бъде разкрита  и това никак не е изключено – през 2009 година, подобна агенция беше спипана, а участниците в схемите й арестувани. Ако това стане, разследващите органи доста ще се зарадват на  архивите на последниците, а вашите данни вероятно ще са там. Най-малкото, което може да ми се случи е да бъдете привлечени като свидетели по повдигнато обвинение по чл.182а от Наказателния кодекс. Готови ли сте да преминете през всичко това?

Трето, биологичната майка на детето няма как да не научи кои точно сте вие по една много проста причина – самото припознаване (Чл. 65 от СК) се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на лечебното заведение, в което се е родило детето. Длъжностното лице по гражданското състояние задължително съобщава припознаването в 7-дневен срок от извършването му на другия родител. Това означава, че седем дни, след като припознаете детето, биологичната му майка ще получи служебно съобщение кой точно е припознал детето (това се прави с цел евентуално оспорване не припознаването от нейна страна). Момент! Става още по-хубаво – съгласно чл.66, ал.1 от СК, биологичната майка има право да оспори припознаването с писмено заявление до длъжностното лице по гражданското състояние в тримесечен срок от съобщението. Едва ако след това припознаването не бъде оспорено, то се вписва в акта за раждане. Накрая, в делото,  в което съпругата следва да осинови бебето на съпруга си, съдът я призовава. Обикновено, заети с добри дела, посредниците пропускат да споченат този дребен детайл на осиновителите. Ще го научат, едва когато парите са платени, а припознаването направено. Готови ли сте на това?

Четвърто, Наказателният кодекс, чл.182а, категорично санкционира посредничеството при осиновяване:
Чл. 182а. (1) Който с цел имотна облага склонява родител чрез дарение, обещание, заплаха или злоупотреба със служебно положение да изостави свое дете или да даде съгласие за осиновяването му, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба до две хиляди лева.
…….
(3) Който с цел противозаконна имотна облага посредничи между лице или семейство, желаещо да осинови дете, и родител, желаещ да изостави свое дете, или жена, приемаща да износи в утробата си дете с цел да го предаде за осиновяване, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба до три хиляди лева.
Макар да е трудно вие конкретно да бъдете привлечене като съучастници в извършеното деяние, готови ли сте да участвате, макар и по косвен начин в извършването на престъпление?
Пето, дори да приемем, че нито една от горните заплахи няма да се сбъдне, след години, ще трябва да обясните на вече порастналото си дете, защо е осиновено само от майка си, а баща му се води негов биологичен баща. Този факт няма да как да бъде скрит, защото ще присъства в съдебното решение за допускане на осиновяването. Готови ли сте да разкажете на детето си за схемата… за парите, които сте платили за него. Как ще разсеете евентуалното му съмнение , че е „купено ” от биологичната му майка .

Не залагайте подобни бомби в най-прекрасното нещо, което ви предстои – родителството. Запазете вярата, оптимизма и почтеността си и карайте по законния ред – не е нито бавно, нито трудно!
Не ви казвам - не го правете, защото вие сте голям пораснал човек и можете сам да си взимате решенията, но поемате страшно много рискове
« Последна редакция: Ноември 26, 2009, 18:02:18 pm от Fussii »
В очакване ....