0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #640 -: Март 12, 2010, 09:01:42 am »
не желая да се впускам в излишен спор, не знам колко точно имунологични лаборатории има в александровска, но аз миналата година правих изследването точно в тази лаборатория
има имунологична лаборатория в една сграда на МА, след като се мине арката вляво /става въпрос за арката на бул. георги софийски/, на последния етаж. Там бе д-р Викентиева, за която д-р Владимиров ми каза че е в болничен /не знам дали все още не работи, бях на преглед при него на 24.02/ и за това ме насочи към другата лаборатория, за която писах при проф. Наумова.
Душка, понеже аз съм дребнава, нека те упъти shanoar - тя ще ти обясни и къде е професорката, която ти трябва...  :D тя това не го знае, но пък е с широка душа.
има имунологична лаборатория в една сграда на МА, след като се мине арката вляво, на последния етаж, там е проф.Наумова.
Благодаря ти, jam, стана ми ясно това, за което питах!  :wink: :lol:

Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #641 -: Март 12, 2010, 10:22:36 am »
Зравейте,
Честито на rumibumi и лека бременност!
Тези дни приключи и моята процедура, но за съжаление с отрицателен резултат.Бях по къс протокол и при пункцията на 13-ти ден имах 19 яйцеклетки,16 от които зрели,оплодиха се 11 и трансфера ми беше на 5-ти ден, с върнати два ембриона ,с много добро качество според ембриолога.Още на деня след трансфера, ми  започнаха много силни болки като преди цикъл и в деня на теста, вече беше си  тръгнало да ми идва ,дори нямах и възможност да помечтая За сравнение при първото ми икси- бях по дълъг протокол, имах 5 яйцеклетки ,4 оплодени и трети ден на трасфера ми върнаха 3.Тогава имах и положителен тест за кратко.Ние сме с мъжки фактор и сега при второто икси морфологията беше станала от 4 на  11 %,някакси всичко беще по-обешавашо.Ами това е,което разбрах, ако има да се случва,то и с една яйцеклетка шансовете ше са като с 20.
При този  ми опит имаше нешо,което ми остави много горчив вкус,но сега не смятам да го споделям тук,зашото много често във форума,изказано лично мнение или преживяване е погрешно разбрано,а  нямам за цел да оплювам клиниката или д-р Владимиров.
Стана дълго а и не много оптимистично ,за което се извинявам.
Пожелавам на всички късмет,дано успеем и специално за  du6ka,която ми е пример и стимул,че не трябва да се отказваме от борбата!
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #642 -: Март 12, 2010, 11:40:22 am »
venifear ,ти си борбено момиче!Може да е загубена битката , но съм убедена ,че ще спечелиш войната!Прегръдки и целувки!
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #643 -: Март 12, 2010, 12:45:00 pm »
jam, както правилно отбелязваш - аз не съм специалист по репродуктивни техвологии, нито пък съм претендирала, че съм. Доколко задълбочени са били разговорите ми с други пациентки на клиниката могат да знаят само участниците в тях. Не съм отишла да изнасям данни на конгрес по репродуктивна медицина, затова се чувствам спокойна да изразявам мнението си, без аргументите ми да са надлежно документирани.

Както вече отбелязах, споделям собственото си виждане по въпроса и то е, че д-р Владимиров прави излишно често твърде силни стимулации, включително в някои случаи водещи до хиперстимулация. Убий ме, така смятам. И до тук, макар че чета мнения и на по-слабо стимулирани пациентки, не съм се убедила в обратното. Когато това стане, ще променя гледната си точка и няма да се притесня да го кажа.

Тъй като този форум е свободен, аз се чувствам свободна да казвам нещата, които мисля. Съжалявам, ако това не ти харесва, знам, че не се харесва и на много други момичета, които са осъществили мечтата си именно в тази клиника. Спорът е излишен, тъй като няма да спра да го правя, независимо от това дали смяташ, че имам право или не.

Освен, ако модераторите не наложат правило, според което всяко изразено тук мнение трябва да е научно обосновано, емпирично доказано и потвърдено в медицинската практика  :wink:

С най-добри чувства и пожелания за приятен ден!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #644 -: Март 12, 2010, 13:42:29 pm »
Тъй като този форум е свободен, аз се чувствам свободна да казвам нещата, които мисля.

така е. поради същата причина, аз се чувствам свободна да кажа аз какво мисля - а именно, че според мен не си права и се аргументирам защо.

водим дискусия - твоето мнение срещу моето. защо трябва да намесваме правилата на форума или да изчерпваме аргументацията по спора с довода "така мисля лично аз"?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #645 -: Март 12, 2010, 14:07:15 pm »
Защото излизаме от темата на темата и ще ни изгонят скоро 8)
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #646 -: Март 12, 2010, 14:17:12 pm »
Всеобщо мнение е, че Владимиров е привърженик на силните стимулации. По времето на моята процедура, а и в последствие, се запознах с доста жени - негови пациентки, които са на същото мнение.

Само за около месец /който прекарвах в клиниката почти всеки ден/ имаше доста жени със стартова инжекция Пурегон Пен 600 единици, жени при които проблема не беше в резерва, жени при които това беше трета или пета процедура... Всички с които се запознах в клиниката, а и тук във форума, пациентки на Владимиров, процедурите им са били с максимални дози.

Не оспорвам методите му, но съм на същото мнение като на cambozzola.

Все пак нека запазим добрия тон  :wink: всеки има право на мнение.

Успех на всички мацки в процедура!


*
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #647 -: Март 12, 2010, 15:26:25 pm »
Аз нямам големи наблюдения, но съм си съставила мнение, че Владимиров обръща внимание и набляга на протоколите за стимулация. Дори мисля, че някъде пишеше, че към него се обръщат предимно жени с изчерпан яйчников резерв. Но не мисля, че ако жени без този проблем посещават клиниката, той няма да го вземе под внимание.
Друга страна на нещата е, че Д-р Владимиров е сам - едва ли не "човека-оркестър". Колкото и да си добър, редно е да има и второ мнение за всеки отделен случай, или поне за по-заплетените такива. Не е лесно да се поеме цялата отговорност наведнъж.
Ето защо смятам да се обърна към друга клиника, където има обсъждане на случаите, различни мнения и виждания и възможност да се направят всички изследвания на куп, а не да чакам имуноложката да реши кога/дали ще дойде.
*
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #648 -: Март 12, 2010, 16:19:38 pm »
venifear, съжалявам много за неуспешния ти опит!  :( Прегръщам те силно и вярвам, че ще осъществиш мечтата си! Млада си още, времето е пред теб! Събери сили и средства, почини си малко и на ново се впусни в борбата! Много бих искала да разкажеш какво по-различно се е случило при този ти опит, кой е той поред, как протече стимулацията ти. Когато си готова и ако имаш желание, разбира се. Ако не искаш в темата, моля те - на лични. При мен тези дни също се случи нещо, което много ме огорчи и нарани, влязох, без да искам в спор с доктора. Т.е. не се получи нито диалог, нито спор. Даже в момента не съм сигурна дали ще направя опита си или ако го направя няма да е само отбиване на номера, но за това ще мисля по-късно и ще ви разкажа всичко в подробности, когато съм готова.
Желая успех, късмет, здрави нерви и сигурни доходи на всички!

*
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #649 -: Март 12, 2010, 17:22:54 pm »
Успех момичета, стискам силно палци и дано всеки ден има по някое + тестче. Чета ви редовно и имам въпрос към Jam, каква е била стимулацията ти, с какви лекарства и дози, все пак както разбирам много неща знаеш и дано не е било заради много процедури, но все пак , когато някой твърдо отстоява мнението си е хубаво да  даде и обяснение. Аз също мисля, че бях със силна стимулация, но може би греша, затова питам по-знещите от мен. Много е неприятно, когато  момиче реши да  изрече съмненията и недоволството си, някой да му скочи така, все пак не трябва да има само суперлативи-няма идеални хора и всички, които сме тук сме преживели много, така че добронамереността според мен е задължителна. Все пак най-важното е някога да си имаме детенце и дано всеки намери правилният лекар, който да ни помогне.
url=http://lilypie.com][/url]
[/url
*
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #650 -: Март 12, 2010, 18:59:59 pm »
    Здравейте, аз също ви следя редовно,но не съм писала скоро октомври беше моето първо ин витро с много силна стимулация,резултата беше положителен известно време, но приключи в 9 семица!Не бях по фонд и всичко си плащах,реших докато съм в процедура да подам документи за фонда и миналата седмица ми се обадиха че съм одобрена, но това означава 6 месеца, а аз мога да започна най-рано юли,защото лекарите ми казаха да почивам 6 месеца! Знаете ли юли дали правят процедури и как става удължаването на срока на заповедта? Благодаря ви предварително! Успех на всички!!!!!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #651 -: Март 12, 2010, 20:41:24 pm »
Чета ви редовно и имам въпрос към Jam, каква е била стимулацията ти, с какви лекарства и дози, все пак както разбирам много неща знаеш и дано не е било заради много процедури, но все пак , когато някой твърдо отстоява мнението си е хубаво да  даде и обяснение.

Много е неприятно, когато  момиче реши да  изрече съмненията и недоволството си, някой да му скочи така

аз досега не съм правила инвитро - в момента ми е първа процедура и е по протокол Маркес. на почти 43 години съм и досега съм правила само инсеминации - с Клостилбегит (май не е от най-силните стимулации ;)) включително миналата година имам 3 инсеминации.
не отстоявам някакво твърдо мнение по темата, още по-малко на база само личния си опит. единствено казах, че не може да се правят обобщаваши изводи на база ограничена информация и знания.

и какво значи "някой да му скочи така"? как точно съм "скочила"? водим дискусия.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #652 -: Март 12, 2010, 20:43:55 pm »
    Здравейте, аз също ви следя редовно,но не съм писала скоро октомври беше моето първо ин витро с много силна стимулация,резултата беше положителен известно време, но приключи в 9 семица!Не бях по фонд и всичко си плащах,реших докато съм в процедура да подам документи за фонда и миналата седмица ми се обадиха че съм одобрена, но това означава 6 месеца, а аз мога да започна най-рано юли,защото лекарите ми казаха да почивам 6 месеца! Знаете ли юли дали правят процедури и как става удължаването на срока на заповедта? Благодаря ви предварително! Успех на всички!!!!!

твърде вероятно е през юли клиниката да не работи. или да работят само първата половина на юли, а после да почиват до септември. така беше миналата година. ако си одобрена сега през март, значи имаш 6 месеца срок за начало на процедурата, тоест до септември. обади се в клиниката и обясни случая, да те посъветват как да постъпиш.
иначе, удължаване на срока не знам как става, но знам, че в темата за въпроси и отговори за фонда е описано как - прочети там.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #653 -: Март 12, 2010, 22:15:35 pm »
Благодаря ти Jam за отговора и ти желая много успех в предстоящата процедура, дано скоро се похвалиш с едно "тлъсто" ЧГХ. Ето набързо  стимулацията при моята първа неуспешна процедура , дано следващия път е по-лека и с резултат: пурегон 300-4бр, гонал Ф 300-4бр., гонал 75-12 броя, мерионал 75-6 бр., меногон 75- 20 бр. , и декапептил 0,1-22 бр. За мен това си е силна стимулация като нямах диагноза ИЯР и въпреки това резултатът беше много лош.
Оставям се в ръцете на др. Владимиров и няма да го мисля повече,че то като треперих толкова първия път, та не стигнах доникъде.
И ние сме подали за фонда , но очакваме обаждане някъде юни месец, така че на есен пак.
« Последна редакция: Март 12, 2010, 22:30:42 pm от elis »
url=http://lilypie.com][/url]
[/url
*
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #654 -: Март 12, 2010, 23:13:23 pm »
Елис, колко ти беше стартовата инжекция Пурегон? Тук се коментира, че едва ли не на всяка пациентка се предписват 600 единици за начало. Аз започнах с 300 ед. Пурегон, при първо ин витро, на 39г., след 4 дни добавиха Мерионал, заради рязко покачване на Естрадиола, останах само на Декапептил и после пак добавиха Мерионал. След покачването на Естрадиола имах прегледи и изследвания почти всеки ден и лично Владимиров ме следеше. За първи път посетих клиниката на 38г., правиха ми изследване за ЯР и казаха, че е нормален за възрастта ми. Предложиха ми да почнем с инсеминации, първата и втората без стимулация, 3-та и 4-та с Клостилбегит, 5- та и 6-та с Клостилбегит и Мерионал. След 4-тата инсеминация Владимиров предложи да помислим за Ин витро, но аз настоях да направим 6.

Когато проучвах специалистите по репродуктивна медицина, ми направи впечатление, че д-р Владимиров се рекламира като специалист по ЯР. При последното посещение при него забелязах, че повечето жени в чакалнята бяха около 35г. и нагоре. Ако е така, няма как да е висока успеваемостта на клиниката. С възрастта природата си казва думата и най-великите специалисти са безсилни. Ако бях по-млада със сигурност щях да направя няколко опита на ЕЦ, но нямам време :(. Предполагам, че и другите ми връстнички мислят така. Ясно е, че като се достигне определена възраст няма време за много експерименти. Съгласих се на сравнително силна стимулация с надеждата, че ще останат ембриони за замразяване, уви оказа се, че имам качествен ИЯР и само 4 яйцеклетки от 15 фоликула. За следващия опит д-р Владимиров предложи Маркес, за да опитаме да получим повече качествени яйцеклетки и за да има достатъчно ембриони за трансфер на 5-ти ден, когато успеваемостта е по-голяма. Мисля, че това е резонно предложение.
Д-р Владимиров не отказва ако някой поиска ин витро на ЕЦ, в крайна сметка всички сме там по желание.
Направи ми впечатление, историята на BAN, която забременя с Маркес. Владимиров й бил предложил Маркес още при предишния опит, но тя предпочела да е на ЕЦ заради финансови причини и са нямали успех. Успя със силната стимулация и кой знае, може би ако беше изчакала да събере пари за Маркес, щеше да спести и парите и времето и емоциите при неуспешното Ин витрото на ЕЦ.

Съгласна съм, че трябва да сме информирани и да имаме претенции когато става въпрос за здравето ни, но колкото и да се самообразоваме не можем да претендираме, че сме на нивото на дипломиран лекар, специализирал в чужбина и работещ от години в репродуктивната област. Няма как да имаме неговия опит и знания, че чак да се произнасяме на кой каква трябва да му бъде стимулацията, при положение, че нито сме видели всички хормоналните изследвания, нито как реагират репродуктивните органи в процеса на стимулацията.

venifear, du6ka, споделете все пак какви проблеми и притеснения сте имали, мисля че ще е полезно за всички ни, пък и на вас ще ви олекне.

« Последна редакция: Март 13, 2010, 00:20:38 am от Meme »
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #655 -: Март 13, 2010, 08:19:04 am »
Meme, jam, явно всеки има различен начин да съставя мнението си по даден въпрос. Ако на вас моята информация ви се струва ограничена и оставате с впечатлението, че си правя прибързани изводи, за мен не е точно така. Както казах, освен четенето на теми във форума съм имала детайлни разговори с други пациентки на клиниката. Лично при мен самообразоването и четенето ми помогнаха да забременея, така че - моите уважения към дипломите на някои лекари, ама... мен най- си ме е грижа за мене си.

Случаи има всякакви, както казах, не твърдя нищо на 100%, нито претендирам за неоспоримост на фактите. Да, д-р Владимиров е защитил докторат (май докторат беше), точно на тема ИЯР, но понякога (отново лично мнение и основано на горепосочените източници) ми се струва, че този проблем леко му се привижда.

Също така смятам, че тези дискусии са полезни за четящите момичета, защото им дават възможност да се сблъскат с различни мнения и гледни точки и да направят своя информиран (или дезинформиран ;) ) избор. Когато аз трябваше да избирам първата си клиника, подобни спорове липсваха и за мен Щерев - Стаменов - Владимиров бяха просто 3 прехвалени клиники, които по нищо не се различаваха една от друга (освен по паркинга за клиенти пред Щерев).

jam, искам да ти пожелая успешна процедура и нека е една-единствена!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #656 -: Март 13, 2010, 09:01:28 am »
jam желая ти много успех!
Много е важно да имаш доверие на лекаря си, стискам ти палци и дано успеете с     д-р Владимиров!   :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers:

*
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #657 -: Март 13, 2010, 10:04:41 am »
тези дискусии са полезни за четящите момичета, защото им дават възможност да се сблъскат с различни мнения и гледни точки и да направят своя информиран (или дезинформиран ;) ) избор.
cambozzola, напълно съм съгласна с теб, точно затова избягвам да правя обобщение, без да имам необходимата статистическа извадка и без да съм запозната с протоколите на пациентките на клиниката. Описвам си моя случай и случай на BAN, който за мен беше показателен, за това че трябва да имаме доверие на лекаря си при избора на протокол. Случват се грешки, кой от нас не е грешил в работата си? Аз също не съм превърженик на силните стимулации и много добре знам до какво могат да доведат. В случая не мисля, че става дума за тенденция или порочна практика. На мен лично не ми е поставяна диагноза ИЯР, въпреки, че на моята възраст бих повярвала в това. Едва след година и половина инсеминации със и без стимулация и след неуспешното ин витро, Владимиров ми каза, че имам лош качествен резерв на яйцеклетките. В темата имаше момичета с минимална стимулация, писаха и жени, на които яйчниците въобще не реагират на ниските дози и последната им надежда са 600-те единици Пурегон. Не мога да направя обобщение.
Между другото, малко не ми се връзват твърденията за целенасочено и масово прилагане на силна стимулация от д-р Владимиров, при положение, че точно той направи първата успешна ин витро матурация в България и рекламира този метод като евтин, с малко хормони и щадящ организма на жената. В клиниката се прилагат както силния и скъп протокол Маркес, така и Ин витро матурация. Аз лично се доверих на доктора за избор на протокол и въпреки, че не успях, не съжалявам.
За пореден път ще кажа, че ще повярвам на официалната статистика на Фонда за успеваемостта на клиниките, в която да бъде отчетена възрастта и причината за стерилитета на двойката, за да не се окаже, че сравняваме пресни ябълки със сушени сливи.
« Последна редакция: Март 13, 2010, 10:36:09 am от Meme »
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #658 -: Март 13, 2010, 10:42:38 am »
На мен лично не ми е поставяна диагноза ИЯР...
Това също ми прави впечатление - наблюденията ми, основани на ограничената информация, споделяна тук, и на личните ми контакти, са, че много малко жени всъщност имат поставена диагноза ИЯР. В повечето от случаите, за които аз знам, това се прави под формата на предположения за проблем с качеството / броя на яйцеклетките.

Нещата, които прочетох в чужди медицински сайтове, от друга страна, ме доведоха до извода, че хормоналните реакции и варирането на стойностите могат да се дължат на различни причини и в някои случаи само наподобяват симптомите на изчерпан / намален яйчников резерв. Реакцията на стимулации и блокаж също може да бъде доста нетрадиционна и индивидуална.

Пример, който много пъти е обсъждан в тази тема, е приемането на противозачатъчни в цикъла преди ин-витро процедура. В много чужди сайтове се твърди, че това влияе зле на отговора при стимулация, особено при жени, с тенденция към по-слаб отговор (но не само poor-responders), въпреки това д-р Владимиров продължава да ги предписва.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: IVF/ICSI при д-р Владимиров - 2
« Отговор #659 -: Март 13, 2010, 11:40:58 am »
В  тази тема  напоследък има много страсти и  вълнения .Всеки мери от своята камбанария както се казва -за успелите е едно ,за нас -все още не успелите е друго.
Но напоследък все повече момичета се чувстваме някак си разочаровани от клиниката и д-ра  ни -такива са мненията ,които виждам .И аз се присъединявам към тях за съжаление.

.....Друга страна на нещата е, че Д-р Владимиров е сам - едва ли не "човека-оркестър". Колкото и да си добър, редно е да има и второ мнение за всеки отделен случай, или поне за по-заплетените такива. Не е лесно да се поеме цялата отговорност наведнъж.
Ето защо смятам да се обърна към друга клиника, където има обсъждане на случаите, различни мнения и виждания и възможност да се направят всички изследвания на куп, а не да чакам имуноложката да реши кога/дали ще дойде.
Rina74, написала си част от моите мисли .

Лошото е   напоследък има много момичета с такова усещане:
При този  ми опит имаше нешо,което ми остави много горчив вкус,но сега не смятам да го споделям тук,зашото много често във форума,изказано лично мнение или преживяване е погрешно разбрано,а  нямам за цел да оплювам клиниката или д-р

При мен тези дни също се случи нещо, което много ме огорчи и нарани, влязох, без да искам в спор с доктора. Т.е. не се получи нито диалог, нито спор. Даже в момента не съм сигурна дали ще направя опита си или ако го направя няма да е само отбиване на номера, но за това ще мисля по-късно и ще ви разкажа всичко в подробности, когато съм готова.


du6ka,това хич не ми харесва .Дано преодолееш разочарованието и когато имаш сили да споделиш какво точно  се е случило.Питам ,защото аз имах преди повече от година спор с д-ра и несъгласие с негово решение,но нямах избор.От тогава имам едно неприятно усещане.
« Последна редакция: Март 13, 2010, 11:47:41 am от nimika »