0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте!

Не знам дали темата е за тук,но не можах да намеря отговор на въпроса който ме измъчва.На 37г. и половина съм,но съм с един яйчник след операция на ендометриозна киста преди 3г. и половина.Имам дете на 2г. и около 2 месеца след раждането цикъла ми се възстанови и известно време беше като по часовник,както по времето преди ендометриозата.Да,ама вече повече от 8-9 месеца забелязвам промени,които ме притесняват,защото си мисля че щом съм с един яйчник така или иначе половината /а може и повече в зависимост от това кой от двата яйчника е работел по-добре/от останалите ми яйцеклетки са загубени още при операцията и плюс евентуални хормонални промени пак поради същата причина биха довели до по-ранно изчерпване на яйчниковия резерв.Търсих да прочета какви са евентуалните признаци които една жена може да открие проследявайки цикъла си,но не намерих нищо което да ми послужи за ориентир.Моля ако някой има информация да я сподели.Вярно е че успях и вече си имам едно прекрасно детенце,но дълбоко в себе си се надявам да си имам още едно.Ако се окаже че имам основания да се притеснявам за ИЯР ще се наложи да ускоря подновяването на опитите за бременност.Преди бременността се оказа че имам ранна овулация-около 10-12 ден и около 16 дни лутеална фаза при 27-28 дневен цикъл.Сега все по-често цикъла ми е 21-26 дни,като последните два цикъла забелязвам признаци на овулация /болки в яйчника и ЦС/още в последните дни на менструацията.
*
миии,това ти наблючедине може да значи ,че овулацията ти се е изместила още по-рано.
За мен е най-разумно да си направиш изследване за яйчников резерв.Вярно,че не е евтино,но ако те притеснява нещо е по-добре да го направиш.Хубавото на това озследване е ,че ти дава яснота на картинката за вбъдеще.Имам предвид,че ако решиш да докажеш овулация с тестове или фоликуметрия ще разбереш,че я имаш в момента,но няма да ти даде отговор каква ще е картинката след една година примерно
*
Здравей, може би ще съм ти от полза, а може би - не. Преди няколко години, някъде около твоята възраст, забелязах, промени в цикъла ми, който до тогава беше точно 28 дни, в 7 часа сутринта, наистина по часовник. Започна да ми идва доста по-често, на 22-24-26 дни и дължината му се скъси. Болката при идването си остана, а така също и силата на кървенето, но вече ми течеше само 3 дни силно, а на 4 и 5 ден - съвсем малко. Никакви други признаци нямах. Тогава започна и ФСХ-то да расте главоломно. Някъде преди година имах един месец без овулация и един - без месечен цикъл. Тогава за първи път пих дуфастон, 5 дни по 2 хапчета за предизвикване на цикъла. След спирането им, ми дойде МЦ. Тази година пак имах един месец без цикъл, започнаха да се появяват и горещи вълни - причината е ясна - освен изчерпан яйчников резерв, високо ФСХ, а и критическа възраст, предменопауза...
Ти си още млада, но ако искаш второ дете, не се колебай и действай по план. Желая ти успех.

Моят цикъл също много се скъси / 21, 23, 24, 25 дни /, но още на 28 години / сега съм на 30 /. Още преди да се скъси беше станал много оскъден и кратък. Не съм имала пропуски на цикъл, но пък овулацията ми беше ранна - 8-9 ден. Имах и ПМС до седмица преди цикъл, понякога с горещи вълни и втрисане, но никога болезнен. В последствие се оказа, че съм с изчерпан яйчников резерв.
Джи-джо, можеш да изследваш репродуктивните хормони, да пуснеш и Антимюлеров хормон и Инхибин Б и една ранна ултразвукова диагностика / 2-4 ден от цикъла / за наличие на антрални фоликули в останалия яйчник. Успех от все сърце!