0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте доктор Бирди,
Моля Ви за помощ, тъй като синът ми /на 6 месеца/  има Клебсиела в урината на степен > 10*5. Вчера отново го водихме при доц.Близнакова /детски нефролог/, но тя без да го прегледа на ехограф поиска да ни хоспитализира и да се направи микционна цистография за изкючване на ВУР. Ние отказахме, тъй като мнението на д-р Ганев /уролог/, е че Клебсиелата е от външно замръсяване и щом нямаме температура и наддаваме добре на тегло не е нужно лечение, а според него липсата на температура е и гаранция за това, че няма симптоматика на ВУР. Междувременно правихме и задължителните изследвания на кръв и урина, те са в норма с изключение на лимфоцити абс. стойност - те са 5,7 и в седимента пише: 2-3 левк., бактериурия.
Няма белтък,захар, билирубин, кетони в урината.
От кръвните изследвания левкоцити -7,3, еритроцити 4,51, хемоглобин - 118, хематокрит 0,354, МСНС 333g/l, лимфоцити% 0,779.
Бих искала да изразите вашето становище по нашия проблем. Моля Ви кажете ни трябва ли да отлагаме ваксините, защото на 15.09.2009 бихме първата хепатитна ваксина. Не сме били Пентаксим, педиатърката ни се колебае, тъй като доц. Близнакова ги отлага, а тя смята, че трябва да се бият ваксините.
Детето е жизнено и няма температура.
Благодаря Ви предварително!
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Изолираното е уроинфекция. Дали асимптоматична бактериурия, или активна уроинфекция е без значение в тази възраст.Освено това, детето е момче.

Нужно е:

* да се повтори посявката след щателно измиване на детето. Поставяме торбичката 5-10 минутки преди хранене. 10-20 минути след това детето ще се е изпишкало в торбичката.
* Ако и на тази проба излезе Клебсиела- лекувате с 10 дневен курс по антибиограма.
* не се правят "изследвания" при активна уроинфекция. Първо се лекува уроинфекцията. Иначе- Да, ще трябва да се прави микционна цистеоуретрография.
* Мнението на колегата Ганев е наивно, невярно, опасно. Все пак в седимента пише "бактериурия"- това не е нормална находка. Освен това, как на 6м възраст уроинфекция няма да се лекува? ще чакаме да стане пиелонефрит или друго усложнение? Вероятно лицето не е Педиатър. И затова- наивно в тази сфера.
* Г-жа Близнакова е известна-не ми се коментира. За никакво отлагане на ваксини и реч не може да става- това са несериозни неща. Ще приключите с АБ и тогава ще ваксинирате. Моето скромно и лично мнение е да стоите далеч от нея, колкото се може по-далеч. Простете за откровението. Ако е нужно УЗ, може да се запишете при Проф. Балев.
« Последна редакция: Октомври 01, 2009, 10:53:56 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Благодаря Ви Докторе!!!
*
Доктор Бирди бихте ли ни препоръчали къде и при кого да направим микционна цистеоуретрография, тъй като във Варна май нямаме друга алтернатива освен доц. Близнакова, ако ни упътите къде да отидем в София ще съм ви много благодарна.
Предварително Ви благодаря!
Поздрави,
Таня
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Може и там да направите изследването- те рентгенолози го правят така или иначе.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.