0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #400 -: Май 31, 2013, 14:54:31 pm »
Здравей sixsens
!На 25г. съм и правим опити за бебче от около 18м., когато бях на 23г.Миналата година правихме спермограма  в клиниката на Щерев.Там започнах да ходя и на прегледи.Проследихме О и всичко беше ок.Със спермограмата пак всичко беше ок, правих цветна снимка на тръбите от където се установи, че съм с еднорога матка и имам само една тръба от ляво, но пропуска свободно.След цветната снимка лекарката каза да изчакаме 2-3 месеца и след това да правим инсеминация.Така и щяхме да направим, но за нещастие от края наянуари се разболях и като отидох на преглед лекарката каза, че ще изчакаме с инсето докато оздравея, но за жалост ми отне 4 месеца обикаляне по лекари и болници(защото състоянието ми се влошаваше) а никой не можеше да ми постави диагноза, тъпкаха ме с много и различни лекарства и антибиотици, докато един ден един алерголог ми направи точно 2 изследвания и диагнозата беше астма, а аз обикалях при толкова лекари и на никой не му дойде на акъла, че кашлямот това, макар че пред всеки съм споменала, че съм с много (доказани с изследвания) алергии.Сега от около 1-2 месеца вече съм по-добре и със съпруга ми решихме да забавим малко нещата, защото за юли месец имам час в клиника Надежда(който бях записала от миналата година) и решихме направо там да ходим и за инсеминация.Ходила съм на няколко ендокринолога, правила съм изследване на хормоните на ЩЖ и ТСХ никога  не е било под 2.Направи ми впечатление, че като направих изследванията и на хормоните в Щерев ТСХ беше 3.2 и лекарката ми каза, че няма никакви проблеми с хормоните 8O Тези хормони ги направихме по настояване на "кварталната" гинеколожка при която отидох за профилактичен преглед  и цитонамазка(имаме профилактични прегледи всяка година от работата).И сега си чакам часа за клиника Надежда и се надявам нещата да не са толкова сериозни.Доста неща изчетох в интернет и малко се притесних честно казано, а имам чувството, че никой не ме взима на сериозно заради възрастта ми защото всеки лекар ми казва имаш много време още си много млада и ще стане бебчето...Но мен това не ме успокоява....Извинявам се за дългия пост, но се надявам да ми дадете правилни насоки...И аз като гледам май на първо време е добре да се ориентирам към д-р Начев(мисля, че за него казваха, че е добър ендокринолог, а и гинеколожката при която ходих на профилактичен ми го препоръча)....Извинявам се за дългия пост момичета....
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #401 -: Май 31, 2013, 23:24:09 pm »
Здравей! Наистина си млада, но това с времето не е вярно. То лети много бързо, а понякога решаването на репродуктивни проблеми може да отнеме доста време. И докато се усетиш, вече не си чаааак толкова млада. Щом след 1 година /за жени под 35 години/ опити няма резултат, то е време да се потърси помощ и нито има смисъл от отлагания, нито от успокоения от типа - млада си, имаш време, успокой се и ще стане :lol:
Разбира се, изобщо не е задължително да имаш някакъв сериозен проблем. Искрено се надявам нещата при теб да се решат бързо. Дотук с изследванията сте се справили чудесно, това са правилните стъпки. С изключение на завишеното TSH, всичко друго изглежда наред. Ако спермограмата ви е по-стара от 6 месеца е добре да се направи нова. Ти изследвала ли си антитела на ЩЗ? Ехография? Ако не си - направи го. Проблемът с TSH не е толкова страшен, обикновено. Има си лечение и много момичета успяват да забременеят след като го вкарат в норми, ако нямат други проблеми. При положение, че имаш проходима тръба, мисля, че инсеминацията е добро решение.  Но първо трябва да се регулира TSH. Кога прави снимката? След това имала ли си някакви инфекции, проблеми? Изследвали ли сте хламидии, уреаплазми, микоплазми и т.н.?
От момичетата от форума знам, че д-р Начев е добър специалист, аз нямам лични впечатления. Запиши си час за него, желателно преди часа за Надежда. Поела си по правилния път, стискам палци нещата да се решат бързо. Ако имаш въпроси - насреща съм.
Успех!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #402 -: Юни 01, 2013, 10:02:52 am »
Здравейте, момичета!
Бихте ли коментирали тези изследвания:
TSH                  2.169 uIU/ml          /референтни ст-ти - 0.55-4.78/;
Estradiol        64.57     pg/ml         /референтни ст-ти - фол. фаза 19.5-144.2, овал.
                                                      фаза 63.9-356л7, лут.фаза 55.8-214.2, менопауза до 32.2/
MAT                30.4       IU/ml         /референтни ст-ти < 60/
TAT               179.2      IU/ml          /референтни ст-ти < 60/
Prolactin           6.66    ng/ml         /референтни ст-ти - 2,80-29,20/
FSH                   6.42    mU/ml       /референтни ст-ти - фол. фаза 3.5-12.5, овал. фаза 4.7-21.5,
                                                      лут.фаза 1.7-7.7, менопауза 25.8-134.8/
AMH                   1.0       ng/ml       /референтни ст-ти < 2.2 нисък фертилитет, 2.2-4.0 задоволителен       
                                                      фертилитет, 4.0-6.8 оптимален фертилитет/
Особено съм притеснена за стоиностите на Антимюлеровия хормон. От около една година съм под постоянно  напрежение поради определени обстоятелства, които не зависят от мен. Възможно ли е това да се отразило на нивата на TSH, които обикновено са около 1.17-1.38? Провеждала съм лечение при ендокринолог за нормализиране нивата на Пролактина и ТАТ, които бяха със силно завишени стойности. Понастоящем съм с поддържаща терапия.
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #403 -: Юни 01, 2013, 18:06:11 pm »
Здравей sixsens!Много ти благодаря за помощта и съветите.Спермограмата ни е от октомври месец миналата година, но не бързаме да правим нова защото мисля, че в Надежда ще ни накарат да правим пак.Цветната снимка я правих преди около 7 месеца.А какво имаш впредвид с антитела на ЩЖ?ТАТ и МАТ ли?Защото ако е така- да изследвала съм ги ако не се лъжа преди около година и всичко беше в норми.Ехография на ЩЖ съм правила два пъти, но и втория път е било преди може би 9-10месеца(лятото миналата година) и нито един ендокринолог до сега не ми е казал, че има някакъв проблем.След цветната снимка не съм имала някакви гинекологични инфекции ако това имаш впредвид.Тест за хламидии правих миналото лято, но само кръвен(за 3 вида хламидии беше ако не се лъжа) и беше отрицателен.За д-р Начев ще си запиша час, но не съм сигурна, че ще е този месец защото не знам как ще сме с финансите или ще си запиша към края на месеца чак и се чудя дали преди да отида на преглед да не си изследвам пак ТАТ, Мат и Т3, защото сега изследвах само ТСХ и Т4 или е по-добре първо да отида на преглед и да изследвам каквото ми каже лекаря?!А този месец сигурно като отида на преглед ще направя изследване ДНК тест за хламидии, уреаплазма и микоплазма, защото лекарката ми каза, че е добре да ги изследвам и тях.Честно казано всичко е свързано с финанси и се чудя кое първо да направим, защото и ние като повечето българи не разполагаме с много финансови възможности за съжаление и това беше и една от причините да забавим малко по-дълго нещата, защото за 4 месеца с една проста кашлица за да ми открият точната диагноза дадохме над 600лв. за прегледи, изследвания и лекарства, а това са си доста пари за нашият бюджет, но поне сега малко по малко се възстановявам...Надявам се много скоро и нашето чудо да се случи :)
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #404 -: Юни 02, 2013, 17:51:21 pm »
Привет, изследванията са самоназначени на 17-ти ден от мц поради 15 дни кървене от началото на цикъла (продължава и в момента), след двукратно посещение при лл, които не видя нищо притеснително и смята че съм се сдобила с хормонален дисбаланс. Предния цикъл (и всички преди това през живота ми) имам пускани хормони на 3-ти ден, които бяха идеални, а сега:

TSH 1.160 mIU/l 0.27 - 4.20
Prolactin  477.40 mIU/l Ж: 127 - 637
LH 17.43 IU/l  Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH 16.67 IU/l Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol 1190.00 pmol/l Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201
Testosterone 1.08 nmol/l Ж:0.22 - 2.9;
Chlamydia trach. IgM 0.31 Ratio < 0.8 отр.

Сочат ли резултатите ми хормонален дисбаланс? След 4-5 дни отивам за лекарствата за инвитро процедура и много ме е страх, че може да не е прав и процедурата да е предварително обречена. Какво да правя? Много ви моля за бързо мнение :((((
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #405 -: Юни 02, 2013, 19:13:41 pm »
Slanceto87, дотук всичко си изследвала както трябва. Под антитела имах предвид точно ТАТ и МАТ, но щом си ги изследвала, не виждам смисъл сега пак да пускаш, преди да идеш на преглед.  Правилно смяташ, че ще искат да повторите спермограмата, затова не бързайте сега да правите. Най-добре е като ви дойде часа, да следвате стъпките, които ще ви начертаят в клиниката. Наистина всичко е много скъпо, за съжаление. Защо ще правиш ДНК тест за хламидии, след като си била отрицателна на кръвния? Няма смисъл според мен. Този тест се прави при съмнение за положителна хламидия, при гранични стойности или когато е положителен кръвния за активна инфекция. Изчакай си най-добре часа и виж какво ще ти кажат да изследваш, за да не даваш излишни пари.

Лили, с тези изследвания и това 17+ дневно кървене, надали ще започнеш ин витро точно този месец, според мен. Трябва да си вкараш цикъла в ред и тогава да започваш процедура. Трябва да се установи от какво е кървенето. По принцип, за фазата от цикъла /овулационна/ - са си ок хормоните, ако гледаме реф. стойности. Но, ти имаш кървене, което значи, че нещо не е наред. Само не разбрах защо си ходила при личния си лекар, а не при гинеколога си? Моето бързо мнение е да посетиш гинеколог.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #406 -: Юни 02, 2013, 22:14:28 pm »
Сорри, лл=лекуващ лекар, което значи лекарят който ми прави процедурите и който смята че няма проблем да започнем нова процедура след няколко дни. Мен ме притеснява кървенето, но и ежедневната болка.
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #407 -: Юни 03, 2013, 09:59:39 am »
sixsens  както бях написала аз този месец се колебаех какво да направя първо дали да отида на ендокринолог или да пусна теста за хламидиите, но очаквах да чуя още едно мнение и тъй като няма да имам финансова възможност и за двте неща този месец мисля, че е по-добре да си запиша един час за д-р Начев преди прегледа в Надежда.На 12.06. съм на преглед за разчитане на изследванията при лекарката, която ми ги пусна и ще видя и тя какво ще ми каже, но тя още миналия път ми каза, че ако ТСХ е високо ще ме изпраща при д-р Начев за консултация.Безкрайно много ти благодаря за помощта и съветите.
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #408 -: Юни 03, 2013, 13:37:31 pm »
Здравейте,
От много време следя форума с интерес. Днес се осмелявам да пиша първият си коментар.
Направих си изследвания и резултатите на LH и FSH ме тревожат. Изследването е правено на 3ти ден от цикъла и резутатите са:
TSH                                      1.150   mIU/l   0.27 - 4.20
Prolactin                              454.10   mIU/l   127 - 637
LH                                       12.10   IU/l           Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4,
FSH                                          4.87    IU/l           Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7,
Estradiol                                   112.90   pmol/l      Ж: фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774,
Testosterone                       1.90           nmol/l   Ж:0.22 - 2.9;
Моля ви за някакво мнение, че съм на консултация чак на 11ти.
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #409 -: Юни 03, 2013, 14:48:16 pm »
krasito23, изглеждат чудесни!
Сега се надявам и на мен някой да отговори :(
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #410 -: Юни 03, 2013, 22:26:55 pm »
Е, чак чудесни..... Неведнъж съм обяснявала за съотношението между LH и FSH, че трябва да е около 1 - 1,5 . Тук е 3.  Силен превес на LH над FSH, което говори за силно изразена поликистоза евентуално. Но това не е толкова страшно, нужно е да се направят ултразвукови изследвания и да се проследи дали има овулация. Образуваш ли кисти, krasito23? Смущения в цикъла?

Слънце, направила си добър план за действие, давай смело напред!


Disi22, според мен е възможно стреса да влияе на нивата на TSH, не е много завишаването, би трябвало лесно да се коригира. Откога не си променяла дозата на лекарствата, които пиеш и откога не си посещавала ендокринолог? Добре е да направиш една консултация, за да се види дали няма нужда от промяна в дозите, ТАТ все още ти е доста високо. За Антимюлеровия хормон е добре да се консултираш с репродуктивен ендокринолог, да се направи цялостна оценка на резерва и да се види има ли проблем.

Лили, аз вече ти отговорих на въпроса. Личното ми мнение е, че не бива да започваш процедура. По-добре да отложиш с месец-два, докато вкараш цикъла в ред, отколкото да похабиш един опит.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #411 -: Юни 05, 2013, 20:30:55 pm »
Sixsens, последният ми преглед при ендокринолог беше през м. февруари на миналата 2012год.
През м. септември 2011год. направих първият опит ИКСИ по дълъг протокол и след него направих контролни изследвания, при които се оказа, че има много големи отклонения в ТАТ-а /332.5 IU/ml/и Пролактина /504.4 mlU/ml/. Останалите хормони бяха с много добри стойности.  :( Тогава отидох за първи път на ендокринолог, по собствена инициатива. Ендокриноложката прегледа на ултразвук щитовидната ми жлеза и каза, че няма нищо притеснително. Изписа ми по 1табл. Достинекс веднъж седмично и ми назначи контролен преглед след два месеца. През м. януари 2012год. направих нови изследвания и през м. феврурари отидох на контролен преглед. Резултатите от изследванията бяха следните:
TSH                 1.38 mlU/ml
ТАТ              541.7     IU/ml;
МАТ                 8.05   IU/ml;
Prolactin      111.9   mlU/ml 
FSH                  6.49 mlU/ml
LH                    8.10 mlU/ml
Estradiol          60.64pg/ml
Testosteron       0.266nmol/l
Ендокриноложката ми каза, че няма проблем да правя инвитро опити, но при положителен тест задължително трябва да отида на преглед и да ми назначи терапия. Изписа ми по 1/2табл. /вечер/ Бромокриптин за Пролактина и по 1табл. Селен за ТАТ-а, като първото лекарство в посочените дози приемам от 2010год. по предписание на гинеколога, който ме наблюдаваше, защото проблемите с тези два хормона са още от тогава, но не при тези отклонения, които се получиха след ИКСИ-то.
През лятото на миналата година, обаче, спрях самоволно Селена, защото ми казаха, че разваля качеството на яйцеклетките. А, и 1/2 от изписаната ми доза се съдържа във пренаталните ми витамини.  :?
През миналата и настоящата година направих един стимулиран опит по къс протокол ИКСИ, четири опита с "лека" стимулация с лекарства и инжекции и два опита на напълно спонтанен цикъл /последвали три трансфера, за съжаление и трите неуспешни/. Ние сме с неизяснен стерилитет и за това толкова се вторачвам в тези цифри.  :?
Лошото е, че въпреки немалката ми възраст, както и тази на партньора ми, едва след два опита с лека стимулация през. м. март и м. май на настоящата година, за първи път лекуващият ме гинеколог се сети за изследване на яйчниковия резерв.  :x За първи път пускам АМХ, но път забравиха да ми кажат, че трябвало да изследвам и Инхибин Б и ЛХ. начухих за това от форума по повод разчитане на резултата от изследването.  :( Може би ще се наложи отново да повторя всички изследвания през следващите месеци, като се успокоят малко нещата при мен. Очаквам до края на месеца да ми се обадят за заповед от ФАР, а нов опит без нормални стойности на хормоните според мен е обречен на неуспех... :? 


*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #412 -: Юни 05, 2013, 23:29:26 pm »
Ами....според мен определено трябва да направиш оценка на резерва. Прави се преброяване на антралните фоликули в началото на цикъла - към 3-ти ден чрез ултразвук, паралелно се изследват ЛХ, ФСХ, Инхибин Б и АМХ. Отдавна не си посещавала ендокринолог, добре е да го направиш, за да се установи има ли нужда от корекция на дозата на лекарствата за ЩЗ. След излизане на резултатите вече ще обсъдите с лекаря ти какво да предприемете. Обмисли и консултация с още един лекар. Евентуално смяна на клиниката, ако смяташ, че нещата не са наред /предвид забележката ти за изследването на резерва/.
Защо правите ИКСИ? Казваш, че сте с неизяснен стерилитет.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #413 -: Юни 06, 2013, 18:01:59 pm »
Здравейте! Може ли да помоля да коментирате и моите резултати.
Изследването е в началото на 3-ти ден от МЦ.

TSH - 1.83     ДГ 0.35 - ГГ 4.94
Пролактин - 240.6     ДГ 102 - ГГ 496
LH (лутеинизиращ хормон) - 4.89     ДГ 2.4 - ГГ 12.6
FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) - 7.89     ДГ 3.5 - ГГ 12.5
Естрадиол - 36.09     ДГ 46 - ГГ 607
Testosteron - серум - 0.795     ДГ 0.12 - ГГ 1.78
DHEA-S - 7.95     ДГ 2.68 - ГГ 9.23

Притеснява ме ниския естрадиол и това съотношение LH към FSH, за което пишете в темата.
Благодаря предварително!!!
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #414 -: Юни 07, 2013, 09:04:50 am »
Благодаря за отговора Sixsens!
При мъжа ми има известно отклонение в сперматозоидите /леко снижена оплодителна способност/, което според лекарите не е определящо. Освен това, аз правя сравнително малко яйцеклетки и по последно мнение на лекаря, но не подкрепено с изследвания, вероятно проблема бил в качеството на яйцеклетките, което се отразявало на кочеството на ембрионите. Всъщност след всеки опит получавам различни, понякога доста противоречи мнения и вече не зная на какво да вярвам. Честно казано никога не сме обсъждали с лекарите защо именно ИКСИ. Така започнахме и никога не сме коментирали друго. Аз имам няколко спонтанни бремености преди АРТ процедурите, но за съжаление всички приключиха със спонтанни аборти и един мисед в 7-ма седмица. Последният според мен се получи по лекарска вина, тъй като никой не взе мерки, когато започнах съвсем леко да кървя и да изпитвам болки; оставиха ме да си ходя на работа и да си давам 24-часови дежурства. Тогава разбрах съвсем случайно за бременността след като бях дигала тежки предмети и се почувствах някак страннно зле. Не съм се пазила, защото към този момент лекаря беше изключил изрично възможността за спонтанно забременяване поради наличие на антитела в спермата на мъжа ми. Почиствахме след ремонт с идеята, че ще правим инсеминация и ще трябва да огранича активността си.
Ще се опитам да взема направление за ендокринолог от личния лекар, а утре ще се възползвам от възможността от безпратна косултация при д-р Владимиров в Деня на репродуктивното здраве в Русе. 
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #415 -: Юни 07, 2013, 17:27:54 pm »
Ясно. Добре ще направиш, че ще отидеш на ДРЗ, ще имаш възможност да получиш няколко мнения в един ден :D
Успех!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #416 -: Юни 08, 2013, 12:27:24 pm »
Здравейте! Може ли да помоля да коментирате и моите резултати.
Изследването е в началото на 3-ти ден от МЦ.

FT4   1.170   ng/dl   0.93 - 1.7
TSH   0.287   uIU/ml   0.27 - 4.20

LH   3.83   mlU/ml   Ж(фолик.1,5-12,6, лутеална-1,00-11,4: менопауза-7,7-58,5), М(1,7-8,6)
Prolactin   14.10   ng/ml   Ж (3.0 - 23.50); М (3.0 - 15.2)
FSH   4.69   mlU/ml   Ж(фолик.:3,5- 12;5 лутеална:1,7 - 7,7; менопауза:25,8 -134,8), М(1,5 - 12)
Estradiol   60   pg/ml   Ж(фолик.: 12.5 - 166; лутеална: 43.8 - 211 менопауза-:<5-54.7); М(7.63 - 42.6)

Притеснява ме  TSH преди 3 месеца беше 6,20
Благодаря ви предварително :)
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #417 -: Юни 08, 2013, 13:20:10 pm »
lemanita, а приемаш ли  тироксин за щитовидната?  Ако да, то дозата ти може би ти е височка. Ако пък  не вземаш медикаменти евентуално хиперфункция,  аз след раждането получих такава, която после премина в хипо т.н. постпартален тиреоидит . Консултирай се с ендокринолог и си следи стойностите на TSH.
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #418 -: Юни 08, 2013, 13:43:49 pm »
rosidanailova   и аз си мисля че дозичката ми е висока ще се налага промяна сега съм на 0,75 преди бях на 0,50 май ще ми върнат старата доза  дано другите хормони са наред другия петък съм на лекар при Даскалов тогава ще разбера дали другите хормони са наред .
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #419 -: Юни 08, 2013, 16:21:01 pm »
Стискам палци да са ок  :)