0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #20 -: Юли 22, 2009, 12:35:45 pm »

 iskra.p.dimitrova ти с двурога матка ли си?И щом д-р Александров е преценил , че не ти е необходима хистероскопия довери му се !!Желая ти късмет !!
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #21 -: Юли 22, 2009, 12:38:44 pm »
Да с двурога съм,доверила съм му се ама от кога чакам за лапароскопия вече почва да ми се изчерпва търпението  :x .Радвам се че при теб е минало всичко така добре,успех ти желая от тук нататък  :D
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #22 -: Юли 22, 2009, 12:45:42 pm »
Ами тогава ти стискам палци и ти пожелавам търпение!Ще видиш , че всичко ще се подреди по най добрия за теб начин !
*

    Цвете

  • ****
  • 734
  • Този, който обича, вярва в невъзможното!
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #23 -: Юли 28, 2009, 10:27:41 am »
Здравейте,вчера бях при докторка,при която отивам за пръв път,тя изрази съмнения за двурога матка /90%/,но понеже съм в средата на цикъл не можеше да определи с точност,за това ме вика веднага след М.
Много ми е притеснено,колкото повече информация чета,на моменти се успокоявам,а на моменти се шашкам още повече.
Iskra.p.dimitrova  :crossfingers: всичко ще е наред и ни дръж в течение.  :bighug:
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #24 -: Август 02, 2009, 21:41:21 pm »
Здравейте мили момичета!  :)

Vlt, много се радвам, че операцията ти е била лека и резултата е добър!

Искра и Цвете78, стискам ви палци! Дано скоро се похвалите, че и при вас всичко е минало успешно! :crossfingers: yahoo_17  :crossfingers:

На мене на 31.07.09 също ми направиха хистероскопия, при която установиха и премахнаха субсептус – 1/4 (както и два полипа). Операцията беше много лека... (ако някой се интересува, описана е подробно и в дневника ми  тук.)

Доктора ми изписа хормони, които трябва да приемам един месец след интервенцията. Целта била, матката да образува еди каква си лигавица... (не разбрах съвсем точно ;) ), с което сме щели да се застраховаме, че септуса няма да започне да израства отново...
Исках да ви попитам, на вас изписвали ли са ви подобни медикаменти?

Искам да кажа на всички на които им открият подобен проблем (двурогата матка не винаги е серизен проблем , има и лека форма) да не се тревожат и плачат като мен (в началото) , а да се доверят на специалист и да продължат напред!! osi_9
Напълно подкрепям!  :D

Ето на тази страница (*тя е от клиниката, в която ме оперираха. За съжаление текста е на немски, но ако искате, мога да го преведа ...) са описани различните малформации на матката, като има и илюстрацийки към тях.
-> На първата картинка е нормална матка.
-> На втората е нарисуван Uterus subseptus (субсептус), който е вътре в матката и може да се отстрани оперативно.
-> На третата картинка е илюстриран Uterus bicornis, който не подлежи на корекции, тъй като самата форма на матката не позволява.

Лапароскопията се прави с цел да се погледне формата на матката от външната страна, за да се изключи третия вариант (от ислюстрацийките - Uterus bicornis) , защото ако матката има подобна сърцевидна форма, при премахване на септуса стената може да стане прекалено тънка или да се пробие...  Но тази малформация и без това се срещала много рядко. След като се установи, че септуса може да бъде отстранен (което е по-често), това се прави чрез хистероскопия.
...

Момичета, аз също много се страхувах от операцията, но повярвайте, наистина няма причина за притеснения. (Знам, лесно ми е сега да го казвам ;) ) ... Важно е едно (и не е за подценяване) – да сте попаднали на правилния лекар... От там нататък всичко ще си дойде на мястото, при това много бързо  :D

От сърце ви пожелавам успех!
Прегръдки и хубав ден!

« Последна редакция: Август 02, 2009, 21:55:02 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #25 -: Август 03, 2009, 10:02:03 am »
Чандра, много се радвам за резултата миличка! :balk_21: :balk_47: :balk_21:
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
*

    Цвете

  • ****
  • 734
  • Този, който обича, вярва в невъзможното!
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #26 -: Август 03, 2009, 10:59:08 am »
Чандра,благодаря ти за информацията,тя е много важна за нас.Радвам се,че при теб всичко е минало успешно,сега ще чакаме и с друго да се похвалиш.Успех и на теб. :crossfingers: yahoo_17
*
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #27 -: Август 03, 2009, 11:43:56 am »
Здравеъте момичета!Чандра теб кой те оперира?На мен не ми изписаха никакви медикаменти след операцията, само МЦ изпревари с 10 дни!!Иначе всичко беше леко .Пожелавам ви успех и късмет!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #28 -: Август 03, 2009, 14:19:01 pm »
Анмар, Цвете, Vlt, благодаря ви за хубавите думи! :)


Vlt , моята операция беше в Германия (ето при този д-р Брунке ;) ) Той ми изписа рецепта за следните хормони:
Femoston 2/10 (таблетки) – по 1/ден и
Estradot 75 (лепенки) – два пъти седмично.


И спомена, че трябва да ги вземам един месец... Но нещо хич не съм сигурна, дали чух правилно,... освен това никой от вас не пише за медикаменти... затова реших да ви попитам...


...

Тъй като вече съм отпускарка, преведох набързо цялата страничка с информацията за малформациите на матката, (за да може тези които се страхуват да видят, че наистина няма толкова сериозна причина за притеснения... ;)) и след мъничко ще я постна тук.

Приятна седмичка и много поздрави на всички!  :D
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #29 -: Август 03, 2009, 14:32:55 pm »
Източник: http://www.gyn-grossburgwedel.de/uterus-septum.htm
Solveig Jensen-Memming & Dr. Björn Brunke



Uterus subseptus

Uterus subseptus е най-често срещаното вродено отклонение на женските генитали и е от типа малформации, каквито са заешката уста (най-разпространената малформация изобщо) [или пък Spina bifida], дължащи се на некомплектно сливане на тъкани в ембрионалната фаза на плода.

Взможни са всякакви междинни форми - от 1 мм септум (преграда) (която, разбира се, е без клинично значение) до напълното разделяне на матката на две отделения (Uterus duplex)  . Най-честато срещаната малформация е Uterus subseptus, следвана от Uterus bicornis

1)    2)   3)

1) Нормалма матка
2) Uterus subseptus
3) Uterus bicornis

Значимостта на подобни отклонения се изразява в значителното намаляване на фертилността, дължащо се както на възможни нарущения в захващането на ембриона, така и на предизвикани спонтанни аборти или преждевременни раждания.
Точно защото преждевременните раждания и спонтанните аборти носят големи страдания за жените, ранната диагноза е препоръчителна.

Диагноза: Uterus subseptus е лесно разпознаваем чрез вагинална сонография и хистероскопия. Докато надлъжната снимка (надлъжното изображение) на матката чрез вагинална сонография често е без особености, напречната снимка на Fundus uteri позволява типичното "2-око изображение". Щом се появи такова, може да се говори за септум с клинично значение.

Такова изследване би трябвало да се провежда при всички млади жени, преди да са започнали панирането на деца. Окончателната диагноза се поставя чрез хистероскопия. Възможността за подобна диагноза прилагаме от 15 години и при всички жени със спонтанни аборти. Това често спестява по-нататъшни мисети и преждевременни раждания.

Лечението на Uterus subseptus протича оперативно: Септума се разделя чрез операционен хистероскоп с една електрическа игла  [хистероскопия]. Предпоставка е, обаче, точната информация за формата на матката: дали се наблюдава една крушовидна форма (Uterus septus)] или сърцевидна форма (Uterus bicornis). Това може да бъде постигнато и гарантирано единствено чрез едновременна лапароскопия (или евентуални познания за формата на матката от подробен доклад от предишна операция). Освен това е необходим добър поглед в маточната кухина (с достатъчно изграден натиск) и точно разпознаване на двата изхода за тръбите. 

Рядко срещащия се Uters bicornis (за разлика от Uterus septus)  не подлежи на лечение.

За постоперативно лечение се е доказало лечението с естроген с цел по-бързо епителизиране на рязаните повърхности.

***



П.П. Само още едно успокоение ;) ...Четох във форуми за жени, които са родили здрави деца дори и с тази малформация :)...
« Последна редакция: Август 03, 2009, 15:02:41 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    Цвете

  • ****
  • 734
  • Този, който обича, вярва в невъзможното!
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #30 -: Август 03, 2009, 16:31:57 pm »
Chandra,благодаря ти.  :bighug:
*
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #31 -: Август 05, 2009, 00:21:46 am »
Chandra , страхотна си!!Аз днес бях на 2-ра ЦС само за да се потвърди резултата от операцията, ами прекрасно - сега вече може да преминем напред!!Май Ще отскоча до Румъния за лекарства за стимулацията- има ги и са по -,мн по-евтини , особено Гонал.М/у др днес ЦС ми я направиха с лидокаин ,местна и абсолютно безболезнено мина, макар че и 1-я път го понесох добре!Ох за колко още съм готова ,само да се получи!Пожелавам ви на всички много късмет и успех момичета!
*

    Цвете

  • ****
  • 734
  • Този, който обича, вярва в невъзможното!
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #32 -: Август 05, 2009, 10:11:31 am »
vlt радвам се,че се е потвърдил добрият резултат,сега давай пълен напред и скоро да се похвалиш с preggo yahoo_17 :crossfingers:
Успех миличка и дано не се налага да правиш нищо повече/освен кекс  :wink:/.
*
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #33 -: Август 05, 2009, 12:46:01 pm »
Благодаря ти за милите думи Цвете 78, ама освен кекс ще ми се наложи и Икси, поради мъжки фактор, няма как!!Обаче силно вярвам в напредналата медицина и добрите и съвестни лекари , които не просто се възползват от нашите проблеми, а ни помагат.
Моята приятелка, живее в Италия , има 3 опита(последния успешен), в държавна клиника, напълно безплатни и представете си куклите се родиха в 5-ти месец , всяка по 750 гр, вече са на 2 год , красавици и умници!!Когато споменах това пред моя близка(медицинско лице)тя ми каза , че  това в БГ се води аборт и....абе нямаше да ги има :(
Та така......... още веднъж успех на всички !!
*

    Цвете

  • ****
  • 734
  • Този, който обича, вярва в невъзможното!
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #34 -: Август 05, 2009, 18:48:52 pm »
Аз също вярвам,че всичко ще бъде наред.Е,ние все още сме далеч от Италия,но и тук имаме добри специалисти,пък дай Боже и ти като приятелката ти да ни зарадваш с куклИ или куклювцИ. :D
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #35 -: Август 05, 2009, 18:59:52 pm »
Браво момичета радвам се че минават добре нещата при вас,аз окончателно вече знам че нямам нужда от операция ,проблема не е в матката ми а в това че съм имала сраствания който вече ги няма благодарение на док.Александров от Аг Варна.Успех ви желая от сърце с многооо  :bori_007: :bori_002: :bori_012: :bori_019: :bori_018: :bori_017: :bori_020: :bori_021: :bori_022: :bori_019: бебетааааааааааааа  :bighug:
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #36 -: Август 05, 2009, 21:04:40 pm »
Искра ,много се радвам за теб !Сега вече знаеш , че д-р Александров е страхотен , направи ти точно тази манипулация, която ти беше необходима.Ето че нещата при всички нас постепенно се подреждат!
Хайде сега да се настроим положително и за следващите етапи!!
Успех и късмет!!И до скоро с още по-добри новини!
*
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #37 -: Август 05, 2009, 22:53:46 pm »
Момичета, има ли ограничение във въздрастта за операция на двурога матка?  :oops:
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #38 -: Август 06, 2009, 02:20:50 am »
Момичета, има ли ограничение във въздрастта за операция на двурога матка?  :oops:

Възрастта няма отношение към операцията... Основна пречка е формата на матката: ако тя е сърцевидна (Uterus bicornis  виж по-горе), не е възможна оперативна корекция... 

Извинявай за любопитството  :oops: ...но ти защо се интересуваш? 

Поздрави на всички!

П.П. Забравих  :)
Искра, много се радвам, че и при тебе нещата са се развили благоприятно! ...А къде точно ти бяха срастванията и по какъв начин се справихте с тях?

« Последна редакция: Август 06, 2009, 03:01:07 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Операция на двурога матка......
« Отговор #39 -: Август 06, 2009, 10:13:15 am »
Благодаря ти! Имам една приятелка. Знам само, че е с двурога матка (без подробности от кой тип от изброените е), и че се оперирало на по-млади години. Т.е. ако като млада го е знаела по-вамреме. Не че е на 100 год. Тя е на 40 г. и опита й ин витро завърши лошо в 4 месец заради тази пуста прегерада.
Пак ти благодаря!
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."