0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Резултати от БХС
« -: Юни 26, 2009, 00:19:40 am »

Здравейте отново от мен ,за жалост съм силно обезпокоена от направения от мен БХС :(
По телефонът вчера ми казаха ,че всичко е наред ,но днес като си взех изследването се оказа следното:
Болест на Даун-1:9100;
Болест на Едуардс:1:9000;
Дефекти на неврална тръба/коремна стена-Нисък;

Възрастов риск за :
Болест на Даун-1:1000
Болест на Едуардс:9400

Но имам завишен Алфа фетопротеин.Лекарката ми знае за това(акушерката ми даде листа с изследването)но не ме вика на ФМ веднага..
Четох ,че повишените нива на този хормон може да се дължат на дефект на Невралната тръба и оттогава не спирам да плача :balk_145:
Изследването ми е проведено в Майчин Дом и всъщност риска за дефект на невралната тръба е оценен като :Нисък;
Имам проблеми с плацентата и кървене и искам да попитам възможно ли е на това да се дължи този завишен хормон:(
Имам чувството ,че ще откача докъто чакам ФМ ,която е чак краят на следващата седмица:(
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Резултати от БХС
« Отговор #1 -: Юни 26, 2009, 01:14:09 am »
С риск да ме обвините за някоя бг-мама, ще дам следния съвет: Спри да четеш по интернет и спри да се стряскаш. Успокой се - това е важно най-вече за бебето ти.
Лично аз не бих вярвала само на резултат от БХС, ако решиш да си на сто процентово застрахована, направи амниоцинтеза, при лекар, който знае как се прави такова изследване , особено при проблемна бременост.
А това , че докторката не те е викнала ВЕДНАГА  на фетална може да се дължи на различни фактори - първо не знае как се прави ФМ, не смята, че е нужно и прочие.
Аз доколкото знам , колкото по-голямо е числото след единицата при БХС, толкова по-добре.
Лично аз не вярвам на БХС, защото дава някаква степен на вероятност - нищо друго.

Не мога да си изровя от паметта точно какво беше алфа-фетопротеини, а не ми се пуска търсачката, но те не биха могли да бъдат единствена причина.
Re: Резултати от БХС
« Отговор #2 -: Юни 26, 2009, 11:02:06 am »
Благодаря ти ,lady_11 ,
Всъщност аз съм ходила на ФМ ,нухална транслуенция и всичко съм спазвала досега както е реда.
Това за алфафетопротеинът наистина може да значи и други неща ,но аз се тревожа за най-лошото.Предната ми ФМ продължи цял час и лекарката ми каза да не се тревожа ,аномалии няма ,но за съжаление установи ,че съм с ниско разположена плацента.Имам кървене ,по принцип четох ,че това може да е причината за повишен АФП.
В интерес на истината високият АФП не е отчетен като сигнал за дефект на невралната тръба в скрийнинга.
Аз мислех направо да прескоча скройнинга и да парвя амнио ,но нухалната транслуенция и първата ФМ много добре и заради проблемите с плацентата и контракциите лекарката ме разубеди.Иначе най-вероятно ще си запиша по-ранен час за ФМ ,защото просто не мога да чакам.
*
Re: Резултати от БХС
« Отговор #3 -: Юни 26, 2009, 12:32:02 pm »
Анджела, успокой се! За алфафетопротеина нищо не съм чувала, но останалите ти резултати изглеждат много добри. Не се хвърляй на амниоцентезата веднага! Направи първо феталната! Аз нямах нужда от нея, но докторът ми я предписа за мое успокоение.  :lol:

Успех и стискам палци всичко да е наред!

Re: Резултати от БХС
« Отговор #4 -: Юни 26, 2009, 15:15:32 pm »
Алфафетопротеинът може да е белег точно за проблем с плацентата! Не се стряскай! Резултатите ти са много добри. При кървене и ниска плацента, според мен, не прави амниоцентеза, защото е по-рисковано, отколкото е средностатистическата възможност. Щом лекарката ти ти прави ФМ и не вижда проблем, успокой се и изчакай следващата ФМ. Дефектът на невралната тръба се вижда от опитен лекар от рано, както и  "меките маркери" за Даун. Ако това ще те успокои, направи си още една ФМ при някои добър в това лекар.Ако си от София- д-р Димитрова, д-р Марков, ако-не виж във форума за други градове.
Успех и повече спокойствие, за да расте бебо!

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
Re: Резултати от БХС
« Отговор #5 -: Юни 26, 2009, 15:43:18 pm »
Много ви благодаря ,момичета ,много сте мили! :flower: :bighug:
Успокоих се малко ,лекарката ми също изглежда спокойна ,аз днес я видях съвсем случайно като ходих да си пускам едно друго изследване-coombs,сега ще чакам Феталната морфология ,въпреки ,че според нея имам проблеми с плацентата и ми се налага повече да се пазя ,защото имах и малко кървене.
Ще пиша какво е станало на Феталната.Отново благодаря за милите думи!
*
Re: Резултати от БХС
« Отговор #6 -: Юни 26, 2009, 18:12:29 pm »
Ами аз бих казала, че резултатите са ти добри. Освен това доколкото ми е известно евентуален дефект на невралната тръба може да се види на УЗИ, така че спокойно си изчакай ФМ  :). Само да вметна, че моя резултат от първия БХС беше 1:20 (при възрастов риск 1:150) е слава на Бога детето ми се роди здраво но само аз си знам как изкарах до края ... така че спокойно.
"Всеки от нас се ражда, защото преди това Бог го е обикнал, оценил, видял е смисъл в това и той да стане част от мирозданието"

Митрополит Антоний Сурожки
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Резултати от БХС
« Отговор #7 -: Юни 26, 2009, 19:56:37 pm »
И аз, малко с риск да ме обвините за безотговорна, отказах БХС. Много четох за него и останах с впечатление, че дава някаква процентна вероятност, като може да ти даде фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Ако гледа лекар, който вижда, мисля че ФМ е достатъчна. Ако там се беше появило съмнение, тогава щях да правя БХС. Анджела, пожелавам ти тревогите ти да са напразни и да си спокойна - наистина много е важно за бебчо спокойствието ти.


*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Резултати от БХС
« Отговор #8 -: Юни 26, 2009, 23:55:38 pm »
И аз, малко с риск да ме обвините за безотговорна, отказах БХС.  ти.
Аз не те мисля за безотговорна, защото и аз отказах БХС. Попитах за него, дали дае го правя. Лекарят пък ме попита, ако резултата не е добър, дали ще махна бебето. Отговорих отрицателно и споменах амниоцинтеза, ако се установи, че на ФМ нещо не е наред. До осмия месец за мен всеки преглед беше ФМ.
Вярно, поиграх малко на "руска рулетка", обаче БХС е също такова приключение.
Re: Резултати от БХС
« Отговор #9 -: Юни 27, 2009, 15:04:24 pm »
БХС е математически модел, който се осланя на променливи величини, които, за съжаление, не са в състояние да обхванат целия спектър от възможности. Например, ако теглото на бременната е много високо, ако има в миналото мисед или спонтанен аборт независимо от причината това добавя определена тежест, ако майката е с диабет или инсулинова резистентност също се изкривява формулата, а засега не са изнамерили начин да я индивидуализират съвсем...Дори четох една статия от проф. Николаидес, който е създател на ранния БХС за ограниченията му и за това, че дори и ехографията понякога поднася сериозни изненади, тъй като техниката напредва и става възможно да се виждат неща, които преди не са се виждали, дори не е било известно, че се случват-например, прословутите кистички в мозъка на плода, които се оказват естествен етап в развитието му...И тук се намесва опитът и възможностите на лекаря.Така,че пак си остава най-важно не на какво се гледа и какво се изследва, а кой гледа и как интерпретира резултатите.
И накрая, БХС е много важно изследване в държави като Щатите, където първият УЗИ се провежда към 17-20 седмица, ако не и по-късно.У нас-не съм ного убедена.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
Re: Резултати от БХС
« Отговор #10 -: Юни 27, 2009, 16:02:31 pm »
Бебе, при близнаци не се прави БХС, защото няма формула за изчисляване на риска.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: Резултати от БХС
« Отговор #11 -: Юли 11, 2009, 21:03:20 pm »
Малко късно ще се включа по темата, но нямах временно нямах интернет. Аз също си направих БХС, защото съм на 31 години. Изследването ми го взеха тук в Пловдив, но беше изпратено в МД - София. Като резултат излезе повишен риск / 1:210/ за синдром на Даун. Посъветваха ме да си направя амниоцентеза иначе ще треперя до края на бременността. Събрах сили и отидох. Едно че лежах 8 дни без да има защо, ами ми направиха не една, а 3 амниоцентези и всичките неуспешни, защото плацентата ми била ниско разположена и предна и много трудно ставало.Трябвало да отида на 4Д. Ами не можаха ли да ми го кажат по-рано, че да не си губя времето и да ме боли така. Първото пробождане не боли много, но на останалите 2 просто щях да си умра. Направих един хубав скандал и ме изпратиха безплатно на 4Д.Показа уж че всичко е наред, но към 22-24 седмица пак трябвало да отида. Обаче този път ще отида на друг 4Д.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Резултати от БХС
« Отговор #12 -: Юли 12, 2009, 20:06:57 pm »
4Д в Пловдив - Д-р Даскалов в Медикус Алфа.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: Резултати от БХС
« Отговор #13 -: Юли 13, 2009, 11:35:37 am »
там мислех и да отида
Re: Резултати от БХС
« Отговор #14 -: Януари 15, 2014, 15:11:47 pm »
Здравейте!Излязоха ми и резултатите от БХС, но аз нищо не мога да разбера от тях.На преглед съм чак на 20.01. и бих се успокоила ако някой може да даде мнение дали резултатите са добри.Правени са в 12г.с.Възраст на бременната 26г.

Резултат за бременната жена:
Вашият риск за болест на Даун е                        1 от 4800 бременни
Вашият риск за болест на Едуардс е                   1 от 100000 бременни
Вашият риск от болест на Патау е                      1 от 100000 бременни
Вашият риск от болест на Тъпнер е                    1 от 100000 бременни
Вашият риск за Триплоидия е                              1 от 100000 бременни

Допълнителна информация за консултиращия лекар
Биохимичен скрининг за болест на Даун (Т21) е                  1 от 750 бременни
Възрастовият риск за болест на Даун (Т21) е                       1 от 1300 бременни
Възрастояият риск за болест на Едуардс (Т18) е                  1 от 11000 бременни
Възрастояият риск за болест на Патау (Т13) е                     1 от 34000 бременни
Възрастояият риск за болест на Търнер е                            1 от 6000 бременни
Възрастояият риск за Триплоидия (немоларна) е                 1 от 100000 бременни

Биохимични и УЗ показатели
РАРР-А (плацентарен протеин) МоМ                            0.68   част от медианата (Мо)
Free bCG (бета-хорионгонадотропин) МоМ                 1.91 част от медианата (Мо)
NT (нухална транслусенция)                            =<3       1.4 mm
NT (нухална транслусенция) MoM                                  0.92 част от медианата (Мо)

Знам, че в темата не е писано от доста време, но реших, че няма смисъл да пускам нова такава след като вече има съществуваща.Ще съм благодарна на мнения!
*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Re: Резултати от БХС
« Отговор #15 -: Януари 15, 2014, 15:22:28 pm »
Слънцето, така като гледам - ми се струват много добри резултатите. Бъди спокойна. Все пак ги обсъди с лекаря. :)




Quiet people have the loudest minds.
Re: Резултати от БХС
« Отговор #16 -: Февруари 22, 2014, 11:05:11 am »
 Кои са най-важните и според вас задължителни изследвания, които трябва да си направи една бременна? Този БХС в кои случаи се прави и защо щом е "математически модел" ?
*
Re: Резултати от БХС
« Отговор #17 -: Февруари 22, 2014, 22:16:05 pm »
Ето ти материал за БХС. Аз съм правила в 12 и 16 седмица. Препоръчва се на всички бременни и не е точно число, а вероятност едно от хиляда деца (примерно) да се роди с такава хромозомна аномалия. Ако рискът е много висок, се препоръчват допълнителни изследвания като детайлен ултразвуков преглед и евентуално амниоцентеза.

http://www.mc-markovs.com/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=103

Re: Резултати от БХС
« Отговор #18 -: Февруари 25, 2014, 15:47:16 pm »
blue_sky, отваря ми се само първото от въпросите-каква е вероятността да се роди дете с дефект. Пише че  40 от 1000 имат опасност да родят дете с дефект. Всяко ли майка има опасност да роди дете с дефект или само ако в семейството има такива? И ако е така защо направо не се прави детайлен ултразвуков преглед и амниоцентеза за тези майки?
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Резултати от БХС
« Отговор #19 -: Февруари 25, 2014, 15:51:25 pm »
Кои са най-важните и според вас задължителни изследвания, които трябва да си направи една бременна? Този БХС в кои случаи се прави и защо щом е "математически модел" ?

Библиотеката към сайта на Зачатие е много богата и отговорите на твоите въпроси ги има там.

Ето линк:


http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=756:----sp-684144184&catid=173:---sp-906&Itemid=136&highlight=WyJcdTA0MzJcdTA0MzBcdTA0NDFcdTA0MzhcdTA0M2IiLCJcdTA0MzRcdTA0MzBcdTA0NDFcdTA0M2FcdTA0MzBcdTA0M2JcdTA0M2VcdTA0MzIiLCJcdTA0MzJcdTA0MzBcdTA0NDFcdTA0MzhcdTA0M2IgXHUwNDM0XHUwNDMwXHUwNDQxXHUwNDNhXHUwNDMwXHUwNDNiXHUwNDNlXHUwNDMyIl0=
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!