0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #40 -: Март 04, 2007, 17:33:00 pm »
cubbit, разбираме се бе, що да не се разбираме.
Просто на мойте изсл. на пролактина, никъде няма за реф. гр. за различните фази в цикъла, а имам от няколко лаба.
Виж за половите съм съгласна.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #41 -: Март 04, 2007, 19:42:18 pm »
...
Просто на мойте изсл. на пролактина, никъде няма за реф. гр. за различните фази в цикъла, а имам от няколко лаба.
...

Здрасти пак, evro.

Погледни тук. Това е pdf file с моите последни изследвания. В първата колона, както ще видиш са имената на хормоните, във втората са моите стойности и в последната са референтните стойности за всяка фаза от цикъла.
Не знам как изглеждат в България резултатите, но аз съм виждала само подобни на моите. Тук това е стандарт.
Поздрави и усмивки! :)
« Последна редакция: Март 04, 2007, 20:21:43 pm от cubbit »
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #42 -: Март 04, 2007, 19:47:55 pm »
Има разлики в референтните стойности само защото са правени в ралзични клиники, а ти искаш да има прилики в изследвания правени в различни страни  :) Няма как да стане  :)
« Последна редакция: Март 04, 2007, 20:00:41 pm от BLACK_ROSE »
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #43 -: Март 04, 2007, 20:18:51 pm »
Има разлики в референтните стойности само защото са правени в ралзични клиники, а ти искаш да има прилики в изследвания правени в различни страни  :) Няма как да стане  :)

BLACK_ROSE, очевидно не си погледнала pdf-ката, която съм ъплоаднала.

Не става дума за това какви са цифрите на референтните граници като стойности. Всяка лаборатория си има свои референтни граници и не това е проблемът.

Става дума за това, че има определени такива граници за всяка фаза от цикъла.

Ето ти пример:

На 3-тия ден от цикъла (фоликулна фаза) ми взеха кръв. Пролактинът ми има стойност 28,6. Референтните граници за фоликулната фаза са 2,8 до 18,3. Всеки може да изчисли, че пролактинът е 10,3 пункта по-висок.
В лутеалната фаза референтните граници са 4,4 до 25. Но за да се сравнява пролактина ми с тези граници, кръвта трябва да е взета когато съм в тази фаза на цикъла.

И btw. аз не искам да има прилики и не ги търся. Ироничният ти тон е излишен според мен. Не се опитвам да се заяждам с никой. Просто исках да обясня, че "има значение".
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #44 -: Март 04, 2007, 20:57:06 pm »
Погледнала съм пдф-а и държа да ти кажа че няма и грам ирония в предния ми пост!  :?
 Може да има значение, но в БГ лабовете явно не го смятат за важно. Все пак не ние правим изследванията, нали? Така че не виждам всъщност за какво бистрим тези неща  :)
И аз, и Евро разбрахме какво имаш предвид.
И аз като нея ще кажа, е специално за пролактина, в моите изследвнаия няма референтни стойност за отделните фази, а само една.  :)
(В случая с моите бяха (72-511) или (90-523). Това беше, за разлика от ЛХ, ФСХ или Естрадиол примерно, където имаше за фол., овул. и лут. фаза )
Ако искаш да видиш как изглеждат резултатите, виж ми дневника - последните три поста.
Поздрави: Вени  :)
« Последна редакция: Март 04, 2007, 21:06:11 pm от BLACK_ROSE »
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #45 -: Март 04, 2007, 21:09:15 pm »
cubbit, направих си труда да преровя всичките си изсл. 1999г. насам, първо се замислих дали аз не греша - но през почти всяка година от 1999 на сам, съм исзл. пролактина и половите хормони, та в реф. стойности никъде не видях да има реф. с-ти за разл. фази за пролактина.
Не знам къде имаш предвид "тук", но тук в Пловдивските, респ. Българските лабове е така.
Аз наистина съм убедена, че нивата на пролактин могат да бъдат измерени по всяко време на цикъла. И ако има високи нива, то те ще са високи през целия цикъл.
http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=print&sid=138
Успех и от мен!  :D

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #46 -: Март 04, 2007, 23:07:47 pm »
Почти се обърках от толкова много твърдения. Затова реших да ги обобщя.

  • Всяка лаборатория има различни референтни граници (в което няма нищо лошо, просто понякога е объркващо)
  • Нивото на пролактин е различно през различните фази на цикъла.
  • От точка 2. следва, че стойността на пролактина, трябва да се сравнява с референтните граници за съответното ниво, в което е взета кръвната проба.
  • В Германия (очевидно не и в България) пролактинът се тества задължително през всички фази на цикъла (в един постинг по нагоре съм написала приблизителни дни).

Надявам се, че всички ще са съгласни този път.
Извинявам се, ако съм ядосала някой, не е било умишлено.
Просто лежа 2ри ден след конизация (PAP IVA / CIN III); дойде ми мензиса; притеснявам се, че пролактинът ми е висок; от година и половина чакам да видя 2 чертички на теста за бременност и явно няма да е скоро.



Понеже вече съм си направила труда да събера информация, ето няколко линка към резюмета на студии, който потвърждават, че пролактинът има различни стойности по време на цикъла. Може да е интересна за някой.

"...the mean level of prolactin was significantly higher during the ovulatory and luteal phases than during the follicular phase..." <--- в такъв случай е задължително да има различни референтни граници за различните фази.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=1009676&dopt=Abstract
http://jcem.endojournals.org/cgi/content/abstract/44/5/989

Wikipedia: "There is a diurnal as well as an ovulatory cycle in prolactin secretion."
Секрецията на пролактин се променя както дневно (в зависимост от това дали е измерен сутринта или вечерта), така и по време на цикъла (в зависимост от това в коя фаза - лутеална или фоликулна е взета кръвната проба).
http://en.wikipedia.org/wiki/Prolactin#Variance_in_levels

Ако пролактинът на една жена е еднакъв през целия й цикъл, това означава, че тя или още няма цикъл или е вече в менопауза.

Поздрави :)
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #47 -: Март 04, 2007, 23:18:05 pm »
ех, cubbit, всички твърдим едно и също с различни думи. не се засягай и не си мисли че и ти си засегнала (ядосала) някой.

колкото за пролактина предполагам за бг се е приело че няма значение на кой ден се тества защото ако е завишен си е завишен и изисква лечение независимо от фазата на цикъла. времето на взимане на материала, деня на цикъла, специалните условия...всичко това има значение ако ти е граничен. ако е в норма всичко това не би трябвало да има чак такова значение. те специалистите затова и препоръчват при висока стойност порвотение и дори потретване на изследването преди предприемане на лечение.
различните стойности за лабораториите идват от различните реактиви просто.

съжалявам за конизацията ти (че изобщо се е наложила). дори не мога да си представя какво ти е. надявам се бързо да се възстановиш и да продължиш с плана ви (имате такъв, нали). ако само пролактина ти е останал като проблем не е толкова непреодолимо.
дано скоро се похвалиш. успех
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #48 -: Март 16, 2007, 00:21:02 am »
мацки, за наше съжаление, cubbit е права. пролактинът наистина има различни референтни стойности в цикъла, но тук не се практикува това измерване. друг е въпросът, че емпирично влиянието му не се оправдава дотам...

П.С. в лабораторията срещу МД - ниската сграда - преди години ми го правиха няколко пъти по този начин.
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #49 -: Март 23, 2007, 12:01:13 pm »
Момичвта имам много високо ниво на пролактин,започнах лечение и след 3 седмици направихме отново изследване като стойностите се бяха повишили сега продължавам с парлодел дори завишаваме дозата но аз много се притеснявам зашото щяхме да започваме процедури по ин витро.Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем моля ви да ми пишете ще ми бъде от полза.
*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #50 -: Март 23, 2007, 12:14:50 pm »
Крис, в тази тема се дискутират въпроси за щитовидната жлеза. има много други за пролактина.
Лали, моля, премести въпроса на момичето. 10х
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #51 -: Май 09, 2007, 10:30:14 am »
Благодаря ви много, момичета за ценната информация в тази тема.

Днес си взех резултатите от изследването на TSH: 1.3 при рефлекторни граници 0.5-5.5 lu/ml. С това се потвърждава, че горната граница в България все още е над 5, а не 3, както Манхатън е написала в началото на темата. Не знам дали да искам изследване на Т3, Т4, ТАТ и МАТ при положение, че TSH е в граници. Мисля да изчакам. Преди около 17 години ( тогава бях на 15 години) ми откриха двустранна дифузна гуша, втора степен и в продължение на 2 години и половина пих Л-тироксин (от който, в края на втората година получих сърцебиене) и Йодит-200. През целия период на лечението не ми направиха нито веднъж изследване на който и да било от Т-хормоните. Две години по-късно трябваше да претърпя спешна операция ("обелване" на яйчниците) поради кръвоизлив в малкия таз, предизвикан от спукване на киста (която е спукала и някой кръвоносен съд. Поне така ми обясниха лекарите). 13 години вече не мога да се отърва от вечно появяващи се кисти. Призивът ми към всички вас е: никога не приемайте хормонално стимулиращи медикаменти без да сте си правили изследвания. Изчетох доста материали за жлезите с вътрешна секреция, но все пак ще остане неясно дали изобщо съм имала нужда от Л-тироксина (никога не съм имала признаците на болестите на тази жлеза, освен видимо, външна промяна в областта на шията, която си имам и до днес)и дали той не предизвика появите на кистите по яйчниците. 10 месеца се опитвам да забременея. Наистина не е много време, но реших, че трябва да започна да отхвърлям негативните причини една по една.

Имам и един въпрос. Ендокриноложката каза, че струмата и кистите при мен са в проявлението си на автоимунни болести. Какво означава това?
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #52 -: Май 14, 2007, 15:33:03 pm »
След написаното от kakatiti реших и аз да изследвам този вит. В12, защото и аз имам Хашимото и същите симптоми. Днес взех изследванията - близо до долна граница. Сега какво да правя към какъв лекар да се обърна или просто да взема добавки В -комплекс.
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #53 -: Ноември 07, 2007, 21:43:15 pm »
Момичета, при мен проблемът е следния ТSH 4.106 TAT i MAT са в граница, както и FT4. Утре съм на едокринолог и се надявам да обърне внимание на TSH. на 19 съм и никак не ми се пият хормони :(
*
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #54 -: Ноември 14, 2007, 15:16:44 pm »
Момичета, имам един въпрос. Аз не съм изследвала ТSH и FT4 и искам да го направя, но понеже ще е без направление, ще ми кажете ли има ли значение деня в който се правят.И къде мога да прочета как точно тези два хормона пречат за забременяване? Чух наскоро в едно предаване че редовно завишен пулс може да се дължи на тези хормони.Моя е постоянно над 120 и отделно се чудим защо не забременявам.
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #55 -: Ноември 14, 2007, 17:55:13 pm »
здравейте,
за pukanka- не би трябвало да има значение денят. Просто не трябва да си пила кафе или яла шоколад, но по-добре си вземи направление, че не са евтини тия изследвания. Аз си правих TAT и MAT за около 40 лв. После моята ендокриноложка ми препоруча в Bodimed да си ги правя. Та направи и едно проучване за лабораториите.

Иначе пища за 1-ви път и моя проблем е следния: бременна съм в 4-ти месец и ми откриха увеличена жлеза. Стойностите на хормоните и прочее са с много над нормите. Започнах да пия Propycil. Притеснявам се дали лечението ще навреди на бебока или нелечението. Ако някои има инфо ще се радвам да сподели.
*
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #56 -: Ноември 14, 2007, 18:11:01 pm »
Иначе пища за 1-ви път и моя проблем е следния: бременна съм в 4-ти месец и ми откриха увеличена жлеза. Стойностите на хормоните и прочее са с много над нормите. Започнах да пия Propycil. Притеснявам се дали лечението ще навреди на бебока или нелечението. Ако някои има инфо ще се радвам да сподели.

Нелечение ще навреди според мен. Но не съм компетентна да кажа дали е адекватно твоето лечение. Потърси още едно мнение при ендокринолог. Също така прочети това http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=807&Itemid=31
Желая ти лека и безпроблемна бременност!

Пуканка, аз имах сърцебиене и се оказа, че е от щитовидната жлеза. Така че отиди и се консултирай с ендокринолог и той ще ти назначи необходимите изследвания.
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #57 -: Ноември 14, 2007, 18:25:16 pm »
Благодаря sia  за бързия отговор/не очаквах чак толокова бързо/и за линка. Сега ще се разръчкам. Хубава вечер:-)
*
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #58 -: Ноември 14, 2007, 20:46:19 pm »
Моят пулс също е ускорен но хормоните на щитовидната жлеза ми са в норма.
Направления дават само за TSH i FT4
TAT MAT i FT3 е заплащат.
*
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #59 -: Ноември 14, 2007, 22:25:23 pm »
Ей момичета тази тема е закована, за да се добавят интересни линкове и информация за щитовидната жлеза. Не се обиждайте, ама нека си остане такава, ако имате инфо споделете го, коментарите в отделна тема. :)
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!