0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #20 -: Юни 16, 2006, 10:19:38 am »
Цитат на: Anonymous
Много ти благодаря за изчерпателният отговор pkoprinkova. Ще се метна да си направя всичките нужни хормони. Само да попитам има ли значение в кой ден от цикъла се правят?

Няма значение. Важно е да е сутрин на гладно и особено да не си пила кафе или яла шоколад. Успех!
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #21 -: Септември 01, 2006, 11:17:06 am »
Вижте тук какво намерих и по-специално този абзац:
Цитат
Опасения предизвикват възможните странични ефекти на соята, особено ако тя се употребява в големи количества. Обикновено говорят за вероятността от подтискане на имунната функция и негативното влияние на работата на щитовидната жлеза. Въпреки това, повечето учени считат, че ако соята оказва някакво влияние на щитовидната жлеза, то е изключително да повишава нейната активност. При много жени в резултат на автоимунна реакция се наблюдава ниска активност на тиреоидните хормони, изработвани от щитовидната жлеза, поради което включването на соеви продукти в диетата им може да се окаже полезно
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #22 -: Октомври 05, 2006, 10:53:32 am »
Аз имам Хашимото. Откриха ми го преди 3-4 години. Оттогава редовно пия Л-Тироксин. Ходя редовно на консултации, правят ми кръвни тестове. Скоро не планувам да забременявам, но докторът, който ме наблюдава каза, че дозата на приемания препарат се увеличава по време на бременост, но не е споменавал нищо за риск от стерилитет или нещо подобно. Някой да е чел повече за това заболяване и за последствията от него?
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #23 -: Ноември 27, 2006, 15:59:03 pm »
Здравейте момичета,

и аз искам да ви попитам нещо за TSH, TAT и MAT. Пуснах изследвания за тези хормони, изследванията са добри и трите са в граници. Въпросът ми е необходимо ли е да изслидвам и FT3, FT4.

Коментарът на ендокринолога беше, че след като тези стойности са в норма не е необходимо да изследвам FT3, FT4, тьй като би имало смисъл, ако TSH не е в норма ....... какво мислите, така ли стоят нещата?
*
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #24 -: Ноември 27, 2006, 17:15:17 pm »
Мисля, че не е необходимо.
*

    *слонче*

  • *****
  • 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #25 -: Декември 18, 2006, 16:32:35 pm »
здравейте, имам въпрос ако някой може да помага. изследвала съм тези хормони преди година, когато започнах изследванията си и са в норма . при посечените стойности до 5 моите са 2,52 и има ли смисъл да ги изследвам на ново. всичко друго е ок, стигнах до снимка и от там сега чакам за лапароскопия. благодаря на всички които ми отговорят и весели празници. :D
никога не отстъпвай на принципите си!
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #26 -: Декември 19, 2006, 00:08:47 am »
мисля че няма смисъл. ако не си правила ехография е добре да я направиШ обаче. така Ще стане оЩе по_ясно има ли смисъл от ново иzследване, т.е. ако има някакви иzменения може все пак да се наложат и нови иzследвания на хормоните и антителата.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #27 -: Януари 12, 2007, 10:10:07 am »
Искам да кажа на всички които са бременни и имат проблеми с щитовидната жлеза , да посещават поне веднъж месечно своя ендокренолог и да следят стойностите на хормона си , защото това е много важно. Аз незнаех , че имам автоимунен теоридид и съответно не съм го лекувала.Но заради него по време на бременността си развих прееклампсия която завърши фатално за детето ми.И всичко това ми се случи заради проблеми на щитовидната жлеза.Така, че правете си редовно изследвания - много е важно!
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #28 -: Януари 17, 2007, 11:06:54 am »
Интересува ме при изследване на ТАТ и МАТ може ли да съм пила кафе и то по някакъв начин влияе ли на това изследване.
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #29 -: Януари 29, 2007, 21:35:23 pm »
Проблеми с щитовидната жлеза или анемия поради липса на В12?

През 2003 при рутинен преглед ми откриха Хашимото, понижена функция. TSH- малко над 6, повишени антитела. Леко дифузна щитовидна жлеза  на ехографията. Другите хормони бяха в норма. Оплаквах се от лесна умора, раздразнителност, лесно се нервирах, нередовна менструация, случваше се вечер да се изпотя доста обилно. Постоянно бях гладна и подпухнала, бях качила 7-8 килограма за последната 1 година. Кожата ми беше много суха и зачервена.
Предписаха ми л-тироксин половин таблетка и след 1 месец TSH беше в нормата, но антителата само намаляха.
През зимата на 2004, се почувствах зле, не можех да дишам когато времето беше студено. Ставаше ми постоянно лошо. Отидох на лекар TSH беше добре, антитела не ми изследваха, но черния ми дроб нещо не беше както трябва. В крайна сметка нищо не се разбра. През лятото започнах да се чувствам зле при рязка смяна на времето към по-топло. Все повече подпухнала, уморена и изнервена. През зимата на 2005 получих тикове в лявото око, всяка вечер се потях обилно, постоянно висях в тоалетната, не можех да се концентрирам, а трябваше да ходя на училище, при малко по-голямо напрежение ми прилошаваше, стягаше ме в областта на сърцето, нямах никакви сили, високо кръвно и висок пулс, при рязка смяна на температурата от студено на топло ми прилошаваше, нередовна менструация. Направиха ми изследвания и TSH беше малко над 6,1. Холестерол доста над нормата, триглицериди над нормата, черен дроб леко увеличен на ехографията. Предписаха ми Syndroid, аналог на л-тироксин 0,025 мкг. Три месеца по-късно TSH влезе в нормата, кръвното се нормализира, холестерола влезе в нормата, триглициридите намаляха но останах високи. Холтера показа че нямам проблеми със сърцето. Лошото беше че аз все още се чувствах много зле, изпотяване вечер, безсъние, умора, не можех да си помисля да изляза в студено време. Получих кръвоизливи със страхотни съсиреци по време на менструацията и се наложи да пия противозачатъчни за да спира менструацията, така 6-7 месеца. Ехография на яйчниците -  няма никакви проблеми.
Януари 2006 изследване за витамин В12, изключително ниско ниво. Предписаха ми В12 за 3 месеца ударна доза + храни богати на витамина (богати и на холестерол естествено, до сега ги бях ограничила). Противозачатъчните ги спрях остана само минималната доза от Syndroid. Изследвания на 3тия месец – В12 в нормата но под 400 единици. Холестерол и триглицериди много високи, нямам кръвно. Нямам потене и спя добре, не вися в тоалетната, започнах да се движа малко повече. След още 3  месеца – холестерол и триглицериди чувствително намалели, TSH в нормата, антителата не са много високи, ехография на щитовидната жлеза- леко увеличена с 2 много малки възелчета които трябва да се следят но не са за притеснение.
Януари 2007 – чувствам се много добре, имам много сили, спокойна съм и вече не съм подпухнала, не се потя, нямам кръвно, нямам проблеми със студа и резките смени на температурата, благодарение на това че най-после някой се сети да ме изследва за анемия (витамин В12), която явно е започнала още преди 4-5 години.
След много ровене в интернет разбрах че този витамин В12 е всъщност много важен за обмяната на веществата и ако е под 400 единици, въпреки че е в нормата, трябва да се направят и допълнителни изследвания за да се установи дали организма го усвоява добре, последното намалява с възрастта. Сега пия само ниски поддържащи дози на В12 или В комплекс и малката доза синдроид.
 
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #30 -: Януари 29, 2007, 21:45:57 pm »
мерси за инфото. има тука една лека групичка дето от известно време се чуди какъв е случая с в12. нашето чудене идва от това че пиеме високи дози фолиева. ама никой не се престрашава (не заделя пари) за да провери въпросния витамин (дали наистина се маскира от фолиевата) на практика. щото в нашия случай е добре да се изследва едновременно фолиева, в12 и хомоцистеин. цялото удоволствие си отива към 100 лв и седиме и се оглеждаме кой първи ще се прежали. та...мерси за инфото.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #31 -: Февруари 27, 2007, 16:39:37 pm »
Здравейте момичета, колкото повече чета статиите и публикациите във форума, толкова повече се обърквам и плаша, но едновременно с това ми дават ценна информация и възможност да се ориентирам и насоча по-лесно. Та с две думи  :bighug:за всички ви!
От година и два месеца се трудим за бебче, а въпроса ми е тъй като не съм изследвала хормони все още  :oops: :отразява ли се отклоненията от нормалните стойности на TSH и/или други върху стойностите на базалната температура? Моите са по-високи, явно, и вече ми бе зададен въпроса, дали съм правила изследвания на щитовидната жлеза.Как мислите?Това може ли да е причина за по-висока БТ? Почти през целия цикъл поддържам около и над 37...Благодаря за отговорите предварително :thankyousign:
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #32 -: Февруари 27, 2007, 19:41:01 pm »
Пъвро БТ е ала-бала, важното е графиката да е двуфазна, посети лекар който ще ти направи фоликулометрия и ще ти пусне необходимите изследвания, тези зависимости ние няма как да ги знаем всеки гледа по себе си.
Пусни отделна тема тук се поставят неща важни за щитовидната жлеза.
« Последна редакция: Февруари 27, 2007, 19:43:30 pm от Ledena_luna »
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #33 -: Февруари 28, 2007, 08:15:42 am »
Благодаря ти Ledena _luna. Смятам през Март да ходя на изследвания...е за съжаление се съобразявам с работата и средствата :( а за темата ми стана ясно :)
Хубав ден на всички :flower:
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #34 -: Март 04, 2007, 12:28:18 pm »
Цитат на: Anonymous
Много ти благодаря за изчерпателният отговор pkoprinkova. Ще се метна да си направя всичките нужни хормони. Само да попитам има ли значение в кой ден от цикъла се правят?
Няма значение. Важно е да е сутрин на гладно и особено да не си пила кафе или яла шоколад. Успех!

Здравейте, момичета.

До сега само пасивно консумирах информацията, която споделяте, но сега реших да се включа.
В няколко форума и много теми се изказва мнението, че няма значение кога се изследват хормоните. Смятам, че не е така.

За TSH няма значение, но за всички "женски" хормони има, защото има различни референтни граници за фоликулната и лутеалната фаза.
За фоликулната фаза - от 2рия до 5тия ден от цикъла, а за лутеалната 2 седмици по-късно, т.е. около 16тия до 19тия ден.
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #35 -: Март 04, 2007, 14:37:57 pm »
не си разбрала нещо cubbit. няма значение на кой ден от цикъла ще се изследват щитовидните хормони, пролактин и тестостерон (напр) иначе за всички останали полови хормани винаги се е казвало че е най-добре на 3-я ден от цикъла да се тестват. на някои момичета толкова им е писнало да го повтарят че даже го бяха сложили в подписа си...
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #36 -: Март 04, 2007, 14:50:05 pm »
винаги се е казвало че е най-добре на 3-я ден от цикъла да се тестват. на някои момичета толкова им е писнало да го повтарят че даже го бяха сложили в подписа си...
:cool:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #37 -: Март 04, 2007, 15:49:41 pm »
не си разбрала нещо cubbit. няма значение на кой ден от цикъла ще се изследват щитовидните хормони, пролактин и тестостерон (напр) иначе за всички останали полови хормани винаги се е казвало че е най-добре на 3-я ден от цикъла да се тестват. на някои момичета толкова им е писнало да го повтарят че даже го бяха сложили в подписа си...

Точно това съм написала и аз. Няма значение на кой ден ще ти тестват TSH (Thyroid-stimulating hormone или thyrotropin) и тестостерона.
Но има значение на кой ден ще ти тестват пролактина, LH, FSH и естрадиола.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #38 -: Март 04, 2007, 16:31:02 pm »
Пролактина може по всяко време  :wink:
но при определени условия.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
« Отговор #39 -: Март 04, 2007, 17:20:04 pm »
Ок, очевидно не се разбираме. :)

Разбира се, че пролактинът може да се тества по всяко време, но има по-подходящо такова и не толкова подходящо. Освен това има различни референтни граници в различните фази на цикъла и сравненията трябва да се правят с границите за съответната фаза, в която е взета кръвната проба.

Както и да е. Нямам намерение да цитирам резултати от студии и имена на световноизвестни гинеколози, за да защитя думите си.
Живеем в свободни страни. Всеки е свободен да избира гинеколога си и да реши сам на кого и колко да се довери. :)

http://google.com <-- с подходящи keywords излизат доста интересни резултати :)