0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Забременяване след ендометриоза
« -: Май 23, 2009, 13:54:17 pm »
ЗДРАВЕЙТЕ МИЛИ МОМИЧЕТА!Оперирана съм от ендометриоза на левия яйчник,миналата година на 18.05.08.След лекуване 6 месеца с лукрин депо сега вече ми дойде цикъла и праавим опити да забременея.Кажете ми възможно ли е това или трябва да прибягвам до инвитро.Ще ви бъда много благодарна за отговорите.
*
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #1 -: Май 23, 2009, 15:53:37 pm »
Здравей, напълно възможно е да се забременее нормално след лечение. Както съм писала и преди в други теми, забременях нормално на 2-я месец след като решихме да имаме дете и 14 месеца след като ми се възтанови цикъла. Аз се разминах само с 3 инжекции диферелин. Но има доста случай на момичета при които това не се получава и се стига до инвитро. Прочети темите в подфорума Ендометриоза има доста разкази на успели момичета. Пожелавам ти да не се стига до АРТ. :)


Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #2 -: Май 24, 2009, 12:10:38 pm »
Много благодаря за частичката надежда която ми вдъхна.Продължаваме с опитите и при положителен тест ще се похваля.
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #3 -: Май 28, 2009, 12:07:56 pm »
Здравейте момичета доста отдавна чета вашите публикации и сега много се валнувам като ви пиша.На мен сащо ми одкриха ендометриоза в края на миналата година и на 25.03.09 ми направиха лапаротомия,при което ми отсраниха левия яйчник и тръбата.Сега сам на лечение с Декапептил само първата ми сложиха.Искам да ви попитам вие правихте ли опити за забременяване по време на слагане на инжекциите.Аз имам едно детенце ама много искам още едно поне.Много ви благодаря предварително.
*
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #4 -: Май 28, 2009, 19:51:00 pm »
macci, Няма как да забременнеш по време на лечението. То се състои в изкуствена предизвикана менопауза. След първата инжекция може да ти дойде цикъл, но след това не би трябвало. С две думи няма да имаш овулация и няма как да забременееш. След като приключиш с инжекциите може да не се пазите и да правите опити тук в сайта има момичета забременели след лечението без да им е идвало цикъл. Успех с лечението и дано скоро се похвалиш с новина за бебче.


Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #5 -: Май 31, 2009, 23:20:41 pm »
Благодаря за отговора Малина.Акно  има новина ще пиша,макар че при мен малко по трудно ще се получи ,но няма да падам духом.чао
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #6 -: Юни 07, 2009, 19:02:32 pm »
здравеите,молиави кажете ми виждат ли се симптомите на ендометриозата на видеозон?тези кисти?благодариа ви предварително
*
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #7 -: Юни 07, 2009, 21:18:02 pm »
meri1234 При мен стана голяммо обркване докато се разбере какво е. И то в последствие ми стана ясно и защо, просто непопаднах на добри специалисти. Дори един д-р реши че имам рак и то само заради това че туморен маркер СА125 беше 155. На никой преди да отида в Шейново не му хрумна че може да имам Ендометриоза. Кистата ми беше доста голяма колкото портокал. Симптоми каквито са присъщи на ЕМ и оплаквания нямах. В Шейново двама доктори от прървия преглед казаха че е това и след лапароскопията се доказа и съответно я премахнаха. За ендометриозни огнища незнам, казват че добрите специалисти ги виждали. Според мен хирурзите които се занимават и с лапаро имат голям опит и разпознават ЕМ само от преглед с ехограф.


Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #8 -: Юни 10, 2009, 18:18:21 pm »
meri1234 При мен имаше симптоми,след като родих 2005г.започнаха едни леки болки ниско долу до левия яйчник и моята "супер добра докторка "ми казваше че все правя никакво възпаление на яйчника и никога не ме поглеждаше на ехограф.И така 2 години докато болката стана постоянна в края на миналата година.Въобще не си представях че може да има нещо сериозно.Така трагнах по кабинети и накрая ми откриха киста 6-7 см.първо единия док.въобще незнаеше вида на кистата и ме натъпка с какви ли не лекарства но нищо,а другия симптом беше че неможех да забременея почти 2 тагод.Накрая отидох при най-добрата докторка в нашия град и тя на виидеозон предположи че кистата ми е щоколадова.Опериара ме и се потварди диагнозата.Сега съм на декапептил дори ме забавиха 2месеца.Най-добрата новина сега е че декапептил е безплатен,поет е от здравната каса от 1.06.09.Дано нищо сериозно няма при теб.
*

    Ивка

Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #9 -: Юни 28, 2009, 21:08:39 pm »
Здравейте на всички.Миналата година на 19.06. ме оперираха от Ендометриоза- отстраниха левия яйчник, но трабите са проходими и ми назначиха лечение с Dekapeptil.При мен инфекцията е била много голяма -туморния маркер CA 125 ми беше 600 преди операцията. След 6 месеца лечение с Dekapeptil преди 5 дена ми дойде първия цикъл- със закъснение от месец и половина над допустимото след инжекциите.Докато бях в изкуствена "критическа" заради липсата на цикъл по време на лечението 2 месеца след последната инжекция вече имах овулация, макар и без цикъл.Сега цикъла ми свърши и мисля да започнем с опитите за бебе.Дано всичко е нормално и скоро да мога да се похваля. :lol:
Моят въпрос към всички, които са минали по този път е дали ще успея да забременея скоро и имали някакви дпоълнителни неща,които трябва да правя сега?
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #10 -: Юли 08, 2009, 15:26:48 pm »
Здравей Ивка!Аз също съм оперирана от ендометриоза.Мина ми благополучно лечението и сега правим опити.Аз съм много доволна от моят гениколог.Разликата при мен е, че ме лекува с ЛУКРИН ДЕПО.Сега той ме уверява, че няма смисъл от някаква допълнителна стимулация, а просто редовно да правим секс.Аз сериозно съм се захванала,водя си овулационен календар,меря си температурата и правим секс.Това са съветите които мога да ти дам.Искрено се надявам да съм ти полезна и скоро да се похвалим с бебче.
*
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #11 -: Август 20, 2009, 10:45:36 am »
 Поставиха ми диагнозата ендометриоза след лапароскопия на 14.06.2007г.,последва лечение с диферелин.Последната седма ампула ми поставиха на 24.11.2007г.,а цикълът ми се възстанови през февруари 2008г.След безгрижната почивка на море,закъснение на цикъла,положителен тест вкъщи,на 9.09 лекарката ми установи плоден сак в 6г.с.Забременяването беше"спонтанно",без допълнителни стимулации и медикаменти.За съжаление при мен нещата не се развиха добре-след около месец се стигна до абразио след Missed abortion:(
 Пожелавам ви при вас нещата да се развият по-добре:)
*
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #12 -: Август 30, 2009, 23:26:40 pm »
Надявам се всяка една от нас да гушне по един , два бебока . Аз съм с 3 лапароскопии, вече 1 неуспешно ин витро. ( беше успешно ,но за кратко...) Надявам се следващият път да е успешно! Успех! Не забравяйте да пишете като успеете в борбата , така си вдъхваме кураж!
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #13 -: Юни 07, 2018, 19:34:37 pm »
Здравейте. Нова съм във форума.
Не знам дали все още се коментира тази тема, но имам един въпрос и се надявам да получа скоро отговор от вас.
На 12.04.2018г. ми направиха лапароскопия по спешност от ендометриоза+киста с диаметър 5 см.
На прегледа ми казаха, че ще се назначи лечение, но на контролният преглед след операцията лекарят ми каза, че на този етап няма нужда от лечение. След 6 месеца трябва да отида отново на преглед и тогава можело да се назначи лечение, ако е необходимо.
Въпросът ми е следният: "След като нямам назначено лечение, колко време трябва да изчакаме с партньора ми за да правим опити за забременяване. Притесняваме това, че бях чела, че след такава операция трябва да се премине 6 месечен курс на лечение, и след това да се правят опити за забременяване. А също ме притеснява, че може да се появи ново огнище на ендометриоза, ако не се проведе съответното лечение."
Резултат от хистологията: Фиброзна стена от проста киста.
Благодаря предварително за отговорите!
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #14 -: Юни 07, 2018, 21:29:53 pm »
Здравей кактусче. Не разбирам резултата от хистологията ти, от моята резултата беше-ендометриоза 4-та степен, възможно ли е твоята киста да не е била ендометриозна. Защото наистина, ако има ендометриоза след операцията назначават лечение с инжекции за спиране на цикъла. Моето е 6 месеца, но може и да е по-малко при по-лека степен. Иначе с опитите можете да започнете веднага след като почувстваш, че си се възстановила. Аз две седмици след лапарото все едно не бях оперирана, а на третата започнахме стимулация за ин витро, което в последствие се оказа имси, но това е друга тема. Успех :)
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #15 -: Юни 10, 2018, 10:12:51 am »
Здравей, Михаела. Преди да ме оперират ходих при двама специалисти, които констатираха, че имам ендометриоза. интересното е, че в описанието на оперативния протокол пише, че е извършена кистектомия - не пише нищо за премахнати огнища на ендометриоза и т.н.
А лекарите казаха, че имам шоколадова киста. Дори вторият лекар, който ме и оперира ме попита, защо съм чакала толкова време(откриха ми кистата февруари, а се оперирах април месец).
То всъщност, на прегледа след операцията, докторът не ми каза нищо. Аз питах за лечение, а той каза, че ще каже, когато отида след 6 месеца.
Извинявай, че го написах така.
Благодаря ти за отговора.
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #16 -: Юни 10, 2018, 12:22:05 pm »
По принцип преди да излезе резултата от хистологията, може само да се подозира за ендометриоза. Но не разбирам какво значи твоя резултат. Нямаш ли епикриза, там би трябвало да пише дали е имало ендометриозни огнища, но най-добре питай директно твоя лекар, дали имаш ендометриоза и коя степен.
*
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #17 -: Юни 30, 2018, 22:51:46 pm »
Здравей кактусче, моята диагноза също е ендометриоза и за да бъде потвърдена, трябва да излезе  хистологичното изследване. При мен 1вия път кистата беше 7 см и се спука докато се мотках каква да бъде операцията. Затова имам огнища. Може би ако е цяла, вероятността за огнища другаде е по-малка, но това се вижда по време на операцията.
Един миг обич може и ще направи света съвършен.
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #18 -: Юли 11, 2018, 10:02:16 am »
Здравейте, момичета. За съжакение и аз се сблъсках с диагнозата "ендометриоза", тогава започнах да чета форуми и попаднах на вас. Радвам се, че ви има, защото когато чета историите ви не се чувствам сама. Писах и в темата "Ендометриоза", но до момента нямам отговор, а имам нужда от съвет. На 8.06.2018г. ми направиха лапароскопия, премахнаха ми киста на левия яйчник, кистата беше почти 6 см. При нея намериха ендометриозни огнища в десния яйчник. Според хистологията съм в 3ти стадии. Дадоха ми протокол за Золадекс, утре ще ходя да си подам документите. Лекаря, който ме оперира ми връчи епикризата, каза ми къде да отида да подам документи, но до тук - не ми обясни абсолютно нищо друго. С моя приятел правим опити за бебе от година и половина (това беше причината да започна да ходя по лекари и така стигнах до операция). Звъннах на моя гинеколог и го попитах има ли шанс да забременея без инжекции, имам две проходими тръби, нямам сраствания и според лекарите цитирам "матката ти е в отлично състояние". Моят лекар ми каза, че трябва да изчакам първия ми цикъл след операцията и да отида при него, за да ме погледне до 5ти ден на цикъл. Преди операцията ходих на прегледи и се оказа, че отделям фоликул, който не се пука (на практика имам половин овулация), но може да се спука с инжекция и да се пробваме да забременея по този начин. Моят гинеколог ми обясни, че най-доброто лечение за ендометриоза е бременност и затова ще се опитаме да забременея без да прибягвам веднага към Золадекс. От друга страна ми казаха, че е най-добре да се започнат инжекциите веднага, за да не се разпространяват огнищата и въобще незнам какво да правя. Дали някоя от вас е запозната възможно ли е наистина да забременея без инжекции или направо да прибягвам към тях без да губя време? :(
*
Re: Забременяване след ендометриоза
« Отговор #19 -: Юли 11, 2018, 10:10:34 am »
Виолетка, лекарят ти репродуктивен специалист ли е?Много е важно да е такъв, а не просто АГ, защото те не са така добре запознати с проблемите.