0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Разделно хранене
« -: Май 12, 2009, 18:17:20 pm »
Здравейте!
Нека всеки сподели своя опит!
Всякакви съвети и идеи ще са ни от полза /на нас начинаещите/ :D
Ето и един линк с инфо - http://club-rh.blogspot.com/2009/01/blog-post.html
« Последна редакция: Май 12, 2009, 18:30:44 pm от viki_vat »
Re: Разделно хранене
« Отговор #1 -: Май 12, 2009, 18:28:13 pm »
Аз не съм много запозната, но от малкото което зная се старя да избягвам поне следните комбинации - хляб и картофи, хляб и ориз. Хляб почни не ям, но понякога ми се хапва и гледам поне да не е това.
Но ще ми бъде интересно да науча повече :wink:
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
Re: Разделно хранене
« Отговор #2 -: Май 12, 2009, 18:34:55 pm »
Аз лично преди години започнах да се храня разделно. Купих си книга с основните принципи в разделното хранене. Самата книга ми подейства много стимулирацо и всъщност първия път като започнах да спазвам принципите на разделното хранене беше през април месец /през пролетта нали излизат в изобилие пресните зеленчуци и после плодовете/.
Много добре ми се отрази спазването на хранителния режим и определено се чувствах страхотно. Свалих 3-4 кг. и бях станала 51-52кг. Е, вярно - бях болезнено слаба, но пък ми беше страхотно.

Всяка книга свързана с разделното хранене дава в някакъв вид инфо за това кои са групите храни и какво с какво МОЖЕ и Не може да се комбинира. Това всъщност е в основата на разделното хранене-правилната комбинация от храни. И оттук идва ефекта на самото разделно хранене.
« Последна редакция: Май 12, 2009, 19:34:42 pm от KRISTI »
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lb2m.lilypie.com/AozZp3.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Second Birthday tickers" /></a>
*
Re: Разделно хранене
« Отговор #3 -: Май 12, 2009, 18:49:40 pm »
В сайта, чийто линк съм дала има много рецепти /във етикети/. Тъй като съм невежа,да попитам - това рецепти за разделно хранене ли са?! :oops:
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: Разделно хранене
« Отговор #4 -: Май 12, 2009, 19:11:46 pm »
За мен няма по-благотворен режим от разделното хранене, но за съжаление през зимата не мога да го спазвам, просто не издържам на ограничените храни. По тази причина и спрях да се храня разделно.
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Разделно хранене
« Отговор #5 -: Май 12, 2009, 20:37:03 pm »
И аз да се цопна,като ветеран във разд.хр.(вече 7 год :D)
Мирче,след педиод от време(7-10м)когато метаболизма се е "обърнал" и тялото е "чисто",се позволява смесване на храните,НО при условие че се допълни ястието с голямо кол. зелена салата(краставици,марули,зеле)Във зелените зел. съдържат в-во който успокоява стомашната микрофлора и по този начин временно прави стом.сок "неутрален" и храната има време да се разгради по-лесно,НО се задържа по-дълго в стомаха...не се прави системно,но веднъж в седмицата(след 7-10м) не е проблем!
На всички които се хващате - не е никак лесно!!!Най-големите изкушения ще са готвените ястия,любими манджи(мусака,яхнии,пиле с ориз,с картофи и т.н.)десерти,бабините питки,баници....изходът е само - когато няма на къде и наистина усещате че ви се ЯДЕ,ЯЖТЕ,на др ден просто разтоварете с плодове - цял ден :wink:
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Разделно хранене
« Отговор #6 -: Май 12, 2009, 22:15:13 pm »
Фибче, след колко време на режим разделно хранене започна да смъкваш кг.?


*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Разделно хранене
« Отговор #7 -: Май 12, 2009, 22:17:37 pm »
Ами дали може сладолед да се хапва от време на време поне.Ние с мъжът ми смятаме да се захващаме с разделното хранене http://razdelnohranene.hit.bg/Klasifikaciq/Tablica.htm аз днес цял преди обед се ровя за таблици за съвместимите храни и това е което открих.Само не ми е ясно тия зеленчуци /млечна киселина/,не разбрах какво е и защо е проблемна комбинация зеленчуци и мляко,нали уж зеленчуците с всичко се комбинират.
И другото,прочетах някъде,но вече не помня къде,че до обяд е добре да караш на плодове,а дали пък не може едно обезмаслено мляко да се изяде или обезмаслена извара.Абе аз много питам ама никога до сега не съм и мислила да се захващам с такова хранене.По принцип искам просто да ми стане като начин на хранене,инъче преди 3 год.свалих излишните си 10кг.,с безвъглехидратна диета 2 курса от по 26 дни и си ги поддържам,но сега съм преди ИКСИ и от противозач.качих 2кг. без да променям начина си на хранене и не толкова е до двата кг.ами просто било и здравословно.А и моя се е навил,че той пък дали от добавките и бърканицата с мед качва доста,а изразходва доста енергия и сега като начало спира хляба вечер.
« Последна редакция: Май 12, 2009, 22:20:39 pm от Марина75 »

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Разделно хранене
« Отговор #8 -: Май 12, 2009, 22:28:30 pm »
Момичета, извинете ме за глупавия въпрос, но винаги съм се чудела това разделно хранене какво точно означава. Разбирам, че не трябва да смесвам определени храни, но след колко часа мога да хапна храни от друга група ? Нали всичко отива на едно място и малко не ми е ясен принципа . Съжалявам, ако по някой линк има отговор на въпроса ми, но ми се искаше бързо и от първа ръка да разбера този принцип.
 Мерси за което !
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
Re: Разделно хранене
« Отговор #9 -: Май 12, 2009, 22:31:26 pm »
Марина75, когато бях на разделното хранене до обяд хапвах по един плод, мюсли, или само кисело мляко.
Но моето хранене не беше съвсем по правилата на разделното хранене, аз си добавях или премахвах продукти, които принципно не ям. Но, не съм се придържала стриктно към някакви рецепти, или нещо подобно. Важно е също между отделните хранения да има поне 3 часа.
Ето няколко изречения от една такава книга, която аз си ползвам:
"В стомаха храната пада надолу под действието на собствената си тежест и се натрупва в антрума.Там чрез перисталтиката на стомашната стена тя преминава към дванадесетопръстника.Стомахът се напълва постепенно-отвън навътре, пласт по пласт, според последователността на приемане на храната. Първоначално приетата храна се притиска към стомашната стена. Храната, погълната след това, се разполага върху първия пласт, а храната приета най-накрая се натрупва в средата на стомаха."
Това е причината да се следи за яденето на съвместими храни, иначе от неправилното им комбиниране следват много неприятни неща.
« Последна редакция: Май 12, 2009, 22:42:21 pm от KRISTI »
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lb2m.lilypie.com/AozZp3.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Second Birthday tickers" /></a>
*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Разделно хранене
« Отговор #10 -: Май 12, 2009, 22:59:52 pm »
Кристи,аз също съм далеч от мисълта че ще спазвам точни рецепти,и аз всъщност нещо като теб си мисля да направя,да не смесвам отделни групи храни,но не и да готвя по рецепти.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*
Re: Разделно хранене
« Отговор #11 -: Май 12, 2009, 23:09:09 pm »
В сайта, чийто линк съм дала има много рецепти /във етикети/. Тъй като съм невежа,да попитам - това рецепти за разделно хранене ли са?! :oops:

Да, на такива ми изглеждат.
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lb2m.lilypie.com/AozZp3.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Second Birthday tickers" /></a>
*
Re: Разделно хранене
« Отговор #12 -: Май 12, 2009, 23:32:41 pm »
Аз определено смятам да пробвам.
След стимулацията качих близо 10 кг. и не мога да ги сваля.
KRISTI благодаря за отговора.
Re: Разделно хранене
« Отговор #13 -: Май 13, 2009, 00:06:29 am »
Ей най-накрая темичка за разделното хранене  :D. Храня се по този начин вече 5-та година и се чувствам перфектно. Освен, че отслабнах, вече нямам проблеми с отделителната система, няма ги и киселините, които получавах почти след всяко хранене. Момичета, трябва да знаете, че разделното хранене не е диета, с него се  смъкват килограмите ви до нормалните за вашата височина,години, изобщо структура. Аз свалих 5 кг за около 6-8 месеца, но от тогава не съм мръднала грам , нито надолу, нито нагоре. Имам позната, която свали 30 кг, но беше 90! Това е другия му плюс, че ако се спазва постоянно, гарантира постоянно тегло. Дори сега по време на стимулации не качих изобщо, но не съм го спирала. Естествено не съм вманиячена и правя изключения, като сме на гости например няма как, хората няма да се съобразяват с мен само  :wink: , но ако се случва 2-3 пъти в месеца няма никакъв проблем. Има много рецепти за разд. хранене в интернет, но не ги правя, просто гледам да не смесвам храните, и например ако съм сготвила пилешка яхния с картофи си избирам едното и ям само него.
Радостинка, хляб с картофи можеш да хапваш без проблем :D
Марина, това сайтче ми е любимото, простичко е устроено, но има най-важната информация и е написана ясно и разбираемо.
Успех на всички, които смятат да пробват, лесно е - само малко воля и повечко търпение и постоянство  :D
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Разделно хранене
« Отговор #14 -: Май 13, 2009, 00:24:25 am »
Силвичка,много добре те разбирам.Аз също имах мн проблеми най-вече със отделителната с-ма и от там със наднорм.тегло :) Откакто се храня така съм отслабнала 15кг...ех сега покрай стимулациите качих 5 и съм под строг раздел :D
Аз започнах да свалям веднага и от тогава си стоя все така(до сега :x)Всичко свалих за около 10тина м,но първите 5-6кг свалих в първите 2м,после полека полека...
Сега съм ги разделила храните,като дори не смесвам два разл.вида в-драти,с белтъчините не съм толкоз строга - те и без това не вървят мн мн заедно(сирене+месо нпр 8O)
Да,до обед се набляга на плодовете.Хубаво е първият месец да се спазва.После може да се комбинира нпр. плод+сметана за закуска
Маринка,това за което питаш е свързано с ферментацията т.е. ако хапваш зеленчуци или плодове със кис.-мл. продукти се получава ферментация(гниене)на храната и загуба на много вит. и мин.,също разстройва перисталтиката и може да предизвика разстраойство и киселини.Също не е мн прието да се ядат сладки и кис.плодове...

Радостинкааа,а ако към хлебчето добавиш и масълце - ммм.. чудна комбинация :D
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Разделно хранене
« Отговор #15 -: Май 13, 2009, 00:36:43 am »
Радостинка, хляб с картофи можеш да хапваш без проблем :D
Боже колко време съм била в заблуда :oops: :oops: :oops:, аз да си мисля, че хляб с картофи не може, а картофи с месо - да, а то нищо общо  osi_13.
Ще я разгледам тази схема по-подробно, аз все се старя да не ям от всичко, което слагам на масата, но ще трябва да прочета по-внимателно.
Я дайте пример за зеленчук ( млечни киселини )
« Последна редакция: Май 13, 2009, 00:39:32 am от radosttinka »
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

    anizi

  • *****
  • 1806
  • Е вярно е, че сърцето ми заби извън тялото!!!
Re: Разделно хранене
« Отговор #16 -: Май 13, 2009, 00:45:45 am »
Цоп и аз тук, защото съм фенка на разделното хранене отскоро! Спазвам една малко строгичка диета 10 дни, основаваща се на принципа на разделното хранене-така че се яде все пак, само че по едно единствено нещо на ден. Свалих първия път 7-8 кг.след това ги задържах и я повторих и така за кратко време 12 кг. След това се.....опапках и сега тези дни започвам пак. Аз не мога да гладувам и затова разделното хранене е перфектното решение и за мен!
*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Разделно хранене
« Отговор #17 -: Май 13, 2009, 00:46:37 am »
Цитат
Маринка,това за което питаш е свързано с ферментацията т.е. ако хапваш зеленчуци или плодове със кис.-мл. продукти се получава ферментация(гниене)на храната и загуба на много вит. и мин.,също разстройва перисталтиката и може да предизвика разстраойство и киселини.Също не е мн прието да се ядат сладки и кис.плодове...
Добре де значи ли това,че таратора не влиза в разделното хранене,тъй като е зеленчук с кис.мляко,иле нещо аз не мога пак да разбера.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Разделно хранене
« Отговор #18 -: Май 13, 2009, 00:57:46 am »
Както и предположих -става въпрос за маринованите зеленчуци,
бактериите на млечната киселина, се нахвърлят върху въглехидратите на зеленчука и ги разлагат на млечна и на оцетна киселина.
Да,по попринцип,разликата е че таратора е разреден със мн вода което само по себе си,"разрежда" ефекта,но след време хранене -да,ще устеиш ефекта :wink:
Не е забранено,просто нежелателно.Аз в това отношение не съм толкоз стриктна.... :oops:

Ето първата ми книжка http://www.books.bg/book.php?ISBN=39390
лесна за четене и ясна,с конкретни съвети и рецепти.Иначе съм чела и др,но сега не се сещам как беше....
А ето сетих се

« Последна редакция: Май 13, 2009, 01:44:09 am от fibo »
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Разделно хранене
« Отговор #19 -: Май 13, 2009, 01:23:17 am »
Аз не мисля, че има проблем да се яде таратор, зеленчуците наистина могат да се комбинират със всичко, единствено изключение правят маринованите, Наистина не е правилно да се яде млечна киселина със въглехидрат, но краставицата  не съдържа грам въглехидрат. Като цяло зелечуците не съдържат скорбяла, с изключение на картофите. Много добра комбинация е и кисело мляко с плод.