Овулационен календар
за планиране на бременност и определяне на фертилните дни. Графики на фертилност.


Зачатие e българският портал за профилактика и преодоляване на стерилитета, репродуктивно здраве и семейно планиране, който съдържа много полезни материали и съвети, връзки с ресурси, свързани с лечението на безплодието и новите асистирани репродуктивни методи.

Сдружение Зачатие има за цел да обедини, информира и подпомага над 270 000-и български семейства, които не могат да имат свои деца, докато не им бъдат направени необходимите за целта изследвания и лечение.



Автор Тема: Висок TSH и стрес - въпрос  (Прочетена 18694 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

shexi

  • Нов потребител
  • *
  • Публикации: 14
Висок TSH и стрес - въпрос
« -: Април 06, 2009, 11:59:05 am »
Много моля за съвет. Миналия месец правих това изследване, по думите на ендокриноложката имам Хашимото, но аз смятам да повторя изследването и да направя ехограф на щитовидната жлеза. Питането ми е може ли високото ниво на TSH да се дължи на моментно напрежение - имам предвид, че когато си правих изследването бях под силен емоционален стрес, тъй като ми предстоеше цветна снимка на следващия ден, а аз силно се притеснявах /не спирах да мисля за това, чак сърцето ми започваше да бие по-силно кагато се замислях/.Да не споменавам и обичайната доза стрес за деня която си я получавам в работата. Много моля за коментар и съвет. :(
ft4 - L - 0,66 - Референтни с-сти - 0,74 - 1,85
TSH - 3,158 - Референтни с-сти - 0,4 - 5,0/ за мониториране на терапия - 0,35 - 5,50
пролактин - 13,42 - Референтни с-сти - М1,61-18,77 Ж 1,9-25,5
МАТ - 0,8 - Референтни с-сти  - до 12
ТАТ - 8,9 - Референтни с-сти  - до 34
« Последна редакция: Април 06, 2009, 12:02:04 pm от shexi »

Perdeto

  • Сдружение Зачатие
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 3683
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #1 -: Април 06, 2009, 12:05:20 pm »
За Хашимото не мисля, че имаш, но определено по изследванията които си пуснала имаш намалена функция на щит.жлеза.  За това говори освен високото ТСХ, но и ФТ4, той е хормона от който се опредлея дали жлезата има нужда от допълнителен прием на тироксин. Повтори изследванията на гладно,без кафе и по възможност без сърдечни трепети. Направи задължително и ехография. Пролактина на кой ден е от МЦ?

Успех  :crossfingers:
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!


shexi

  • Нов потребител
  • *
  • Публикации: 14
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #2 -: Април 06, 2009, 12:12:04 pm »
На 8-ми ден /на втория чист ден/. Правих го на гледно без кафе.

Perdeto

  • Сдружение Зачатие
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 3683
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #3 -: Април 06, 2009, 18:09:39 pm »
Половите хормони по правило се изследват на 3-ия ден от менструалният цикъл и те са:
 
LH Лутенизиращ хормон
 FSH Фоликулостимулиращ хормон
 E2 Естрадиол
 Тестостерон
 Пролактин
7 дена след доказана с фоликулометрия овулация
 Прогестерон


А това се изследва при щитовидната жлеза, принципно без значение на кой ден от цикъла. Сутрин на гладно и без кафе.

TSH тироид стимулиращ /тиреотропен/ хормон
fT4  тетрайодтиронин
fT3  трийодтиронин  
TAT  Анти-тиреоглобулин
MAT  Анти-TPO

Добре е и ехография да се направи на щитовидната жлеза, паралелно с хормоните и антителата.
« Последна редакция: Април 06, 2009, 18:11:49 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!


shexi

  • Нов потребител
  • *
  • Публикации: 14
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #4 -: Април 06, 2009, 18:24:23 pm »
Първо да ти благодаря, че си толкова отзивчива. :wink:
А, аз съм ги правила и това също -
Progesteron - 47.91 nmol/l
Референтни граници:
folicular phase:0.6 - 4,4 nmol/l
ovolation phase:2,4 - 9,4 nmol/l
luteal phase:5,3 - 86 nmol/l
postmenopause:0,3 - 2,5 nmol/l
 Само незнам защо ми го казваш, зариди пролактина който съм правила заедно с другите ли? Незнам, аз не разбирам кое с какво се прави и изследва, но това ми каза доктора това изследвах.

Perdeto

  • Сдружение Зачатие
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 3683
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #5 -: Април 06, 2009, 18:41:00 pm »
Ами аз незнам какво знаеш, от поста ти не става ясно  :wink: :)

Принципно ако има проблем с жлезата е възможно да рефлектира върху пролактина, той на овулацията и т.н. Всички процеси в организма са свързани. Може би затова ти е назначен пролактина за изследване, заедно с щитовидните хормони и антитела от лекаря ти, все пак планувате бременност нали така.

Аре стига полемика от мен. Повтори изследванията ако прецениш и изключиш лабораторна грешка, направи и ехография и намери кадърен ендокринолог за консултация.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!


shexi

  • Нов потребител
  • *
  • Публикации: 14
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #6 -: Април 06, 2009, 18:48:39 pm »
все пак планувате бременност нали така.


Да. :wink: Мерси за отговорите.

wild cat

  • Познат потребител
  • ***
  • Публикации: 372
  • Няма начин да няма начин!
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #7 -: Април 07, 2009, 11:13:21 am »
Според мен е добре да повториш сутрин на гладно и жадно изследването на TSH и си направи ехография на жлезата. Вероятно ще ти назначат L-тироксин за сваляне на TSH под 2.
Да не споменавам и обичайната доза стрес за деня която си я получавам в работата.
Не мисля, че моментното напрежение е повлияло на резултата, но постоянният стрес си е друга работа. Той определено има пръст в лошата работа на жлезата, поне така твърди моя ендокринолог.

silvanchence

  • Много активен потребител
  • *****
  • Публикации: 1926
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #8 -: Юни 05, 2009, 19:04:56 pm »
Момичета, знаете ли за колко време TSH от 3 единици мохе да спадне за процедура, трабжа да е под 2 накаде.
[/url[url=http://bg-mamma.com]


Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.

nimika

  • Сдружение Зачатие
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 2329
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #9 -: Юни 05, 2009, 19:30:01 pm »
silvanchence, TSH  се изследва на интервал от 40 дни -това е времето ,за което жлезата реагира на евентуалния прием на тироксин-така знам от моите прегледи.
Логиката е при ТСХ  около 3  /като разбира се трябва да  се има впредвид и ехографски прглед за състоянието на жлезата и евентуално  МАт -ТАТ/ ,първоначално да се назначи по- малка доза  тироксин и след последващо изследване дозата да се коригира.

Врабчо

  • Локален Модератор
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 1593
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #10 -: Юни 16, 2009, 00:45:06 am »
Имам въпрос и ще използвам тази тема, защото е свързан точно с TSH.
В четвъртък сутринта на гладно пуснах TSH, пролактин и прогестерон. За съжаление предния ден загубих близък човек и явно се е отразило, защото днес като си видях резултата на TSH и просто онемях - 6,1 при реф. ст-сти 0,27 - 4,2  :( Как мислите да повторя ли до края на тази седмица изследванията, т.е. само на TSH, защото пролактина и прогестерона са ми в нормата? Питам, защото във вторник на 23.06 съм на преглед при д-р Владимиров и се чудя какво да правя  :(


Nataly*

  • Много активен потребител
  • *****
  • Публикации: 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #11 -: Юни 16, 2009, 01:02:22 am »
Имам въпрос и ще използвам тази тема, защото е свързан точно с TSH.
В четвъртък сутринта на гладно пуснах TSH, пролактин и прогестерон. За съжаление предния ден загубих близък човек и явно се е отразило, защото днес като си видях резултата на TSH и просто онемях - 6,1 при реф. ст-сти 0,27 - 4,2  :( Как мислите да повторя ли до края на тази седмица изследванията, т.е. само на TSH, защото пролактина и прогестерона са ми в нормата? Питам, защото във вторник на 23.06 съм на преглед при д-р Владимиров и се чудя какво да правя  :(
Не мисля, че ТСХ-то се е повлияло от стреса, който си преживяла. По принцип Пролактина е хормон, който се повлиява от стреса, а щом той е в норма, крайно невероятно ми се струва да се е отразило на ТСХ-то.
Ако ще се чустваш по-сигурна повтори резултата.

pavka

  • Познат потребител
  • ***
  • Публикации: 162
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #12 -: Юни 16, 2009, 10:10:36 am »
Roxy,според мен си пусни ТАТ И МАТ и направи консултация с ендокринолог(да ти видят жлезата и на ехограф)преди прегледа при Владимиров.Не се притеснявай!

Врабчо

  • Локален Модератор
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 1593
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #13 -: Юни 16, 2009, 11:38:06 am »
Roxy,според мен си пусни ТАТ И МАТ и направи консултация с ендокринолог(да ти видят жлезата и на ехограф)преди прегледа при Владимиров.Не се притеснявай!
Даже си мисля освен ТАТ и МАТ, да си пусна FT3 и FT4. А за ендокринолог не знам дали ще ми остане време до вторник. Понеже въобще не очаквах такъв резултат и не съм много ориентирана къде да отида и сега чета тук във форума. Спокойна съм, защото имам час при д-р Владимиров.
Толкова много ми помага този сайт, че не знам как да изразя благодарността си към всички  :grouphug:


Zlatulka

  • Сдружение Зачатие
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #14 -: Юни 16, 2009, 14:37:06 pm »
Ако не се лъжа, в клиниката на Владимиров консултира ендокринолога д-р Начев, който е едно от светилата в своята сфера. Но не съм сигурна кой ден беше. Пусни търсачката в темата за Хашимото. Там пишеше кога консултира и какви са му координатите. Определено ще имаш време до вторник.


Врабчо

  • Локален Модератор
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 1593
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #15 -: Юни 17, 2009, 13:21:57 pm »
Zlatulka, да права си. Проверих, д-р Начев всеки четвъртък преглежда в тази клиника. Чудих се, чудих се и реших - утре ще повторя изследването на TSH, ще пусна също така ТАТ, МАТ, FT3 и FT4. Независимо какви са резултатите ще изчакам прегледа при д-р Владимиров във вторник и другата седмица ще посетя ендокринолог, ако е необходимо. Остава ми надеждата, че резултата на TSH е бил повлиян от стреса миналата седмица.
Благодаря Ви!


Nataly*

  • Много активен потребител
  • *****
  • Публикации: 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #16 -: Юни 17, 2009, 15:59:13 pm »
Щом си решила да повториш изследванията, аз да си кажа:
Сутрин на гладно, без никакво кафе! Не във всяка лаборатория питат преди да вземат кръв, а е важно.
Успех

Врабчо

  • Локален Модератор
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 1593
Re: Висок TSH и стрес - въпрос
« Отговор #17 -: Юни 18, 2009, 01:04:55 am »
Сутрин на гладно, без никакво кафе! Не във всяка лаборатория питат преди да вземат кръв, а е важно.
Успех

Да, точно така направих и миналия път. Но наистина не ме питаха нищо, аз просто знаех тук от сайта. Благодаря, Натали.


 


Информацията, съдържаща се в zachatie.org НЕ може да замени консултацията с лекар за диагнoстика и лечение! За всичко свързано с Вашето здраве се консултирайте със своя лекар! Екипът ни не носи отговорност за сайтовете, към които сме предоставили връзки .. още »
Банкова сметка: ПИБ - клон Витоша
IBAN - BG10 FINV 9150 10BG N0JD TK
BIC - FINVBGSF

|   реклама   |   контакти   |   отговорност   |   начало