0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
миомен възел
« -: Април 01, 2009, 00:07:51 am »
И такаааа,осем месеца след първото ми същинско инвитро / със стимулация/ на профилактичен преглед се установи,че миомното възелче,което имам и беше около 1 см е нарастнало  на 2,5см.Предполагам е нарастнало от хормоните.Спомена се операция...

...и в главата ми нахлуват следните въпроси...
операцията коремна ли е или има и др начин,лапароскопски или хистероктомия/ ако не греша термина ако процедурата е вагинална/.
има ли девойка ,която да е правила инвитро или въобще да е забременяла с доказано наличие на миомен възел

Естествено,че ще направя всичко възможно средата да е най-благоприятната за една евентуална бременност,но само мисълта за трета коремна операция ме кара да изтръпвам цялата.
...Чудесно завръщане след като бях решила да се вслушам в едно кусметче паднало ми се с кафето
                  „Спри да живееш с мисълта за това,което е зад ъгъла
                    И започни да се наслаждаваш на разходката на улицата”
*
Re: миомен възел
« Отговор #1 -: Април 01, 2009, 00:18:21 am »
Дидон, аз изкарах цяла бременност с миомен възел 13 мм. Но той не е нараствал по време на бременността. Моята беше спонтанна, така че не мога да кажа дали при теб е следствие от стимулацията. На мен също ми предстои премахване на възела, заедно с част от септум, тъй като съм с двурога матка. Не знам кога точно ще се случи,но ме увериха, че ще е с хистероскопия. Не мисля, че се налага коремна операция, че дори и лапароскопия в твоя случай. Аз лично ти препоръчвам да го махнеш, за да си сигурна че няма да е пречка когато забременееш.
Успех!  :bighug:
*
Re: миомен възел
« Отговор #2 -: Април 01, 2009, 01:12:39 am »
...и в главата ми нахлуват следните въпроси...
операцията коремна ли е или има и др начин,лапароскопски или хистероктомия/ ако не греша термина ако процедурата е вагинална/.
има ли девойка ,която да е правила инвитро или въобще да е забременяла с доказано наличие на миомен възел
Зависи къде е миомата - може да е от вътрешната стена на матката, може да е от външната страна,, а може да е и вътре в стената. От това зависи и по какъв начин ще бъде отстранена. Обичайно такива малки миоми се махат лапароскопски или хистероскопски, не се налага коремна операция. Но това докторът го преценява. Стимулацията при инвитро процедура може да предизвика "нарастванае".
Хистероскопия е терминатът, който търсиш. Хистеректомия означава махане на матката.


*
Re: миомен възел
« Отговор #3 -: Април 02, 2009, 22:08:41 pm »
Благодарско,точно така,хистероскопия ...
Мииии,аз още не знам къде точно се намира този възел.Преди ми бяха казвали,че е отвън,но ще видим като отида на преглед...

Re: миомен възел
« Отговор #4 -: Април 06, 2009, 11:33:27 am »
Здравей, Дидон!
Такаааа... по повод възела: както via вече ти е обяснила, начинът на опериране зависи от това къде се намира възела най-вече! Ако са ти споменали коремна операция, вероятно това означава, че няма начин да се премахне с по-лека (хистеро- или лапароскопия). Иначе дори и доста големи миоми се премахват лапароскопски. Относно това дали има забременели след премахване на миоми - о, да! Навремето, още когато този форум беше в дир.бг, имаше едно момиче, което успя да забременее спонтанно, след като махнаха огромна миома от матката й. Разбира се, има и други случаи.
Въпросът е - доколко този възел пречи на вероятното забременяване. Лично аз преди 3 години се съгласих на коремна операция за премахване на 2 миомни възела с подобен размер, защото не се откриваха други причини за незабременяването ми. По време на коремната операция, се направи и тест за проходимост на тръбите, който показа, че са запушени (за разлика от хидротубацията).
На този си акъл, днешния, не бих направила коремна операция преди да забременея, освен ако наистина съм проучила всякакви други причини за незабременяването ми. Рискът от сраствания след операция е сериозен, а и си е не малка интервенция (това са ми аргументите защо бих си го спестила).
При всички положения поискай второ мнение. Аз навремето направих грешката да отида при д-р Божидар Славчев - грешка, защото аз исках да ме консултира по повод миомите, за които той дума не обели, а за сметка на това ми взе 75 лв. за УЗ и ме изпрати да си меря пролактина! Но това е друга тема - просто се консултирай, преди да вземеш решение за премахването на този възел точно сега.
Самата операция - не е нещо кой знае колко страшно, най-неприятна ми беше нощта в реанимацията, защото не можех да мърдам заради прикачените по мен жици, следящи жизнените ми показатели. Хем ми се спеше, хем не можех да спя много-много - от неудобната поза, от катетъра, от жиците, от повдигането заради упойката. На другия ден нещата бяха по-добре, още сутринта станах и започнах кратки разходки (следвайки съветите на момичетата от форума  :D), което ми помогна много и на втория ден се придвижвах сякаш не съм претърпяла коремна операция. Общо взето това беше - сега си имам един белег и, доколкото знам, нов миомен възел (трябва да бъде потвърдено).
Да, стимулациите и според мен влияят на тези образувания - миоми, полипи и т.н.
Желая ти успех!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

Re: миомен възел
« Отговор #5 -: Април 06, 2009, 15:46:23 pm »
Здравейте,аз забременях инвитро с миомен възел 23мм на предната стена на матката ,казаха че няма да е пречка да изкарам бременоста ,7 месеца след аборта ,който не е заради възела на преглед ми казаха че той е 13мм и още един се е образувал 6мм но пак не са пречка за инвитро ,така че по добре се консултираи с още един лекар и тогава ще решиш какво да предприемеш.
*
Re: миомен възел
« Отговор #6 -: Април 08, 2009, 00:28:20 am »
Задравейте, момичета!
Днес бях на нов преглед.Докторката потвърди,че възела е нарастнал.Тя го премери около 19мм.Преди е бил около13мм / преди година/. Каза че е интрамурален,в маточната стена,ако не бъркам термина,но за съжаление растял навътре и вече леко е деформирал матката.Каза че се маха с отворена операция и по-лошото ,че трябва де се реже и маточната стена...Предложи ми да направим изследване на кухината на матката,с камера,вагинално,за да се прецени до каква степен деформира матката и изобщо какво е състоянието там.Струва ми се разумно преди да се подлагам на ножа направо.Пък и съм чела,че миомите се повлияват и от прородни лекове...Таааа така,След другия цикъл май първо това "разследване" в матката ще направим.Само лошото е ,че в тази клиника сдравната пътека никога не покрива разходите и все има за доплащане по 200,300 лв...Таааа,чудя се къде да го направя
Re: миомен възел
« Отговор #7 -: Май 08, 2012, 20:04:29 pm »
Момичета, може да ми се сърдите, че вдигам толкова стара тема.Поради слабо кръвотечение бях на преглед при д-р Клисурски в Майчин дом.На УЗИ ми откри миомен възел с размери 8/11 мм перифепно по задната страна на матката, равнява се на 1/3 от размера на матката (24/34мм).Насочиха ме за хоспитализация утре в Майчин дом за кюретаж.Малко ви е притеснено, защото се притеснявам да няма последствия.Имам ли шансове да имам после деца.Това най-много ме притеснява.Пише в интернет, че ако е имало веднъж миомен възел е много възможно пак да се повтори.Преди 3 години се лекувах от ЧПВ, може ли тази миома да е последствие от него.Също така ви моля, които е преживял подобно нещо да сподели в какво се състои манипулацията по отстраняването му и дали е болезнена.Искам да знам какво да очаквам.Има и още нещо което ме интересува, какво значи - аднекси двустранно ПЦО от периферен тип.
« Последна редакция: Май 08, 2012, 20:09:27 pm от Златен дъжд »