0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,
Предлагам ви да поговорим за съдебната процедура на осиновявяне-срокове, изискавания, възможност за отлагане и т.н. Много са неясните неща, а темата може да се разшири и допълни.Вярвам, че всеки ще намери отговор на измъчващите го въпроси.
Благодаря ви.
*
Re: Съдебната процедура по осиновявяне
« Отговор #1 -: Март 26, 2009, 20:41:54 pm »
Тъй като няма конкретен въпрос ще отговоря общо

Според СК:
Чл. 58. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г., бр. 63 от 2003 г.) Молбата за осиновяване се разглежда от окръжния съд по местонахождението на регионалната дирекция за социално подпомагане, в чийто регистър е вписано детето, в 14-дневен срок от постъпването й.
Решение по искането за осиновяване
Чл. 59. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Окръжният съд разглежда молбата за осиновяване в съдебно заседание при закрити врати и се произнася с решение, след като изслуша заключението на прокурора. Решението се обявява в съдебно заседание и след влизането му в сила се изпраща служебно на общината по постоянния адрес на осиновителите, а когато са чужденци - на Столична община.

(2) Осиновяването се допуска само ако е в интерес на осиновявания.

Обжалване на решението
Чл. 60. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) (1) Решението по чл. 59, ал. 1 може да се обжалва от прокурора и от лицата по чл. 54, ал. 1, т. 1, 2 и 4 пред апелативния съд в 7-дневен срок от обявяване на решението в съдебно заседание.

(2) В 14-дневен срок от постъпване на жалбата съдът в съдебно заседание при закрити врати се произнася с решение, което е окончателно.

В мамата беше описан случай, в който охранителното осиновителско производство се беше водило по правилата на исковото производство, вероятно заради новия ГПК.
Затова, задължително добавям:

Осиновяването е охранително производство.Това следва от  характера на самото производство и не е необходимо изрично да е записано някъде в нормативен текст.
Новият ГПК създава проблем ,защото чл. 540  казва ,че за охранителните производства освен общите правила на кодекса се прилагат съответно и правилата на исковото  производство с изключение на  определени членове ,посочени в текста.

Правилата на новия исков процес изискват да се разменят  становищата на страните ,да се чака 1 месечен срок за отговор и т.н. Повечето съдии считат ,че тези правила са неприложими за осиновяването ,тъй като  има инструктивен срок от 14 дни за насрочване на делото .

Делата  за осиновяване би следвало да се насрочат в 14-дн. срок и не е необходимо да се разменят книжа и да се чака  писмен отговор в 1-месечен срок от заинтересуваните страни по делото.
В очакване ....
*
Re: Съдебната процедура по осиновявяне
« Отговор #2 -: Март 26, 2009, 20:50:23 pm »
изчезвам защото бързам и ще имам възможност да пиша чаааак в понеделник
В очакване ....
Re: Съдебната процедура по осиновявяне
« Отговор #3 -: Март 26, 2009, 22:01:05 pm »
Ето го и конкретния случай:
Получихме писмо- покана от РДСП, че сме определени за осиновители, което е прекрасно. Но проблема е във времето, с което разполагаме...Ние живеем в Англия, съпругът ми подготвя защита на дисертация, под голямо напрежение е и ще закъснеем за срещата със социалните и детето с около няколко дни.Правим всичко възможно, за да стигнем до желания край. Не съм сигурна, дали социалните сте ни разберат и се споразумеем за някакво закъснение...Моля, споделете мнението и опита си... наистина е спешно...
*
Re: Съдебната процедура по осиновявяне
« Отговор #4 -: Март 27, 2009, 12:44:46 pm »
Пиша телеграфно защото виждам че е спешно
утре ще ти пусна пълномощно на лични да взимаш всички решения, свързани с осиновяването сама
трябва да е заверено нотариално - значи в посолството
в бг можеш да дойдеш само ти. пълномощното би трябвало да ти свърши работа
в момента съм избягала от конференция затова така на тагадък
В очакване ....
*
Re: Съдебната процедура по осиновявяне
« Отговор #5 -: Март 27, 2009, 12:55:59 pm »
Друг път пишете направо бре хора... :P Можеш още вчера да ти свърша работа... а сега..
Айде до утре
В очакване ....