0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Aubergine

Моля бременните момичета с назначени вливания да се включат и да ме осветлят - докрая на бременността ли продължават контролите и вливките?
Имам неопределено чувство, че съм манипулирана, защото гък не можеш да кажеш, като ти кажат, че не са наред стойностите на НК клетките, нито можеш да си направиш изследването другаде, за сравнение.
Т.е. можеш, но изисква още средства и време, не е една обикновена ПКК - да идеш до съседната лаборатория и да си я пуснеш.
Просто ми идва свръх нанагорно на всеки три седмици да се изтупвам с 600 -700 лв, наистина.
Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #1 -: Март 03, 2009, 14:16:36 pm »
Вместо да се притесняваш и да се чувстваш манипулирана, защо следващия път не седнеш и обсъдиш всичко, което не ти е ясно с лекуващия те лекар. На всеки случая е различен и няма една рецепта за всички. А доверието лекар-пациент, както и диалога са много важни. Имаш право на въпроси и на отговори, затова следващия път се възползвай от него.
*

    Aubergine

Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #2 -: Март 03, 2009, 14:46:15 pm »
Лекарят ми казва, че имунолозите знаят какво се прави, доверието ми към него няма общо.
Имунолозите от своя страна ми казват - "амиии, добре е да се направи, но все пак всеки сам си решава..."
Последният път ми пуснаха допълнителни изследвания на АФА и още нещо, не помня какво, които са  изследвани веднъж преди забременяването и веднъж след това, и винаги са били в норма, но за всеки случай и в еди коя си г.с. да ги направим.
Сигурно така се процедира, не знам, не споря.
Затова питам тук. Може някой да ми каже нещо различно.
Пари се изкарват, не ми се свидят, нека не бъда разбрана погрешно.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #3 -: Март 03, 2009, 14:49:06 pm »
Бери, няма как да получиш еднозначен отговор за нещо, на което медицината не знае отговора. Значението на NK клетките и изобщо на имунологичните фактори за бременността силно се преувеличава у нас. И да ги изследваш в друга лаборатория, няма какво да докажеш. Дори и при многократни вливания при част от жените нивата остават високи и въпреки това износват бременността си без проблеми. Така че когато един проблем е преекспониран, защото е научно неясен, не остава нищо друго, освен да се предприемат действия, макар и да не е доказано, че има полза от тях. Като контрата, нали знаеш, винаги е у пациента.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Aubergine

Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #4 -: Март 03, 2009, 15:03:13 pm »
Е именно -  вливаш, щото после ако недай боже нещо се случи, ще се прокълнеш за цял живот.
При мен дори не са тъпите НК клетки проблем, а НКТ и някакво съотношение, което така и не си поставих за цел да разбера, тъй като бях психически прекалено изтощена да се ровя и се оставих на течението.
И не се повлияват от вливанията, като си гледам дозите.
Ми ще вливам, какво да правя, страх лозе пази.
*
Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #5 -: Март 03, 2009, 15:27:08 pm »
Aubergine, вливанията не са ли до третия месец само. Питай имунолозите, какво казват те. Аз също вливам на всяка процедура въпреки че не съм сигурна колко ефект има. При първото вливане само едни нк клетки ми бяха на горна граница 12%. А след няколко месеца даже се покачиха на 14% и така си и останаха въпреки терапията, която ми назначиха със селен, омега 3 форте и вливане на интралипид. А в същото време на едната контрола имаше една жена, която беше вече в 4-ти месец с много високи нк около 40%, но не съм сигурна дали имаше ефект при нея от вливането.
Май се оказва, че трябва да го правим както казваш, за да не се обвиняваме после, че не сме направили каквото е зависило от нас.
*
Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #6 -: Март 03, 2009, 15:35:02 pm »
Ами при мен вливките бяха 4бр. до 20г.с също бях със завищени НК клетки и завишен ТАТ контрола сме правили само на ТАТ който влезе в норма едва през деветият месец на бременноста, НК клетките ми бяха на горна гранница и котрола не сме правили.Вливките прекратих по усмотрение на имунологът.
Аз също имах подобно чувство на налагане на мнение но вече имах няколко спонтанни аборта поради тази причина и не посмях да се противопоставя.
Знам че това са доста пари за всеки три седмици но все пак ако това е цената за да се сдобиете с бебче то тя не е толкова висока.
Пожелавам ти успех.
Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #7 -: Март 03, 2009, 15:39:19 pm »
Напълно съм съгласна с Мели, медицината не е точна наука и чувството, че сме "опитни зайчета", често може да ни спохожда. В твоя случай, успокоение може да е факта, че вливанията се налагат за определено време и след това дай Боже да  отпаднат. Има хора с автоимунни заболявания, като мен, за които вливанията са за доста по-дълъг период от една бременност. Успех ти желая!
Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #8 -: Март 03, 2009, 15:42:49 pm »
Aubergine копирам това от бг-мама,момичето пише колко и до кога е вливала:

И аз имам проблем с нк-клетките.Моите нк-клетки бяха 14%.Месец преди инвитрото ми вливаха интралипид.По време на инвитрото ми вляха 64 ампули имуновинин.След теста за бременност  ми вливаха-60ампули имуновенин-нк -клетките бяха15%.Във третия месец от бременността нк-клетките ми бяха -14% и си вливах още 50ампули имуновенин.В четвъртия месец хк0клетките ми бяха-16%.В първите дни на петия месец и началото на 19 г.с. си влях още 40ампули имуновенин.И това е.Имуноложката в Малинов ми каза че е това.И вече приключих.Дано всичко е наред докрая .По принцип знам че е риск до петия месец.


А сега и за мен :)
Също ми назначиха вливане на Имуновенин-44 ампули в Надежда  за другата седмица,тогава ще ми се пада 6 г.с някъде,и аз честно казано хич не ми е понятно защо толкова много ампули,като всичко ми е в норма с изключение само на НКТ клетки,които са 14%,и ми казаха след вливането като минат 4 седмици контролни изследвания и евентуално пак.А за тези НКТ съм вливала два пъти интралипид есента,назначен ми от д-р Катя Тодорова,бяха 22% в началото и очевидно има някакъв резултат.А разликата в цените е огромна,интралипида ми струваше 20 лева,а сега иуновенина някъде към 600 лв.ще излезе и честно  казано съм объркана,какво да правя.

« Последна редакция: Март 03, 2009, 15:44:53 pm от ninkata1 »

*

    Aubergine

Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #9 -: Март 03, 2009, 15:52:31 pm »
Благодаря ви за мненията.
Знам как звуча - тази пък не стига, че забременяла, ми се пазари..
То е ясно, че ще направя всичко възможно, за да оцелее детето ми.


Нинката, мерси. Аз не съм правила вливания преди иксито, защото всичко беше наред. После имах цялостно отлепване на единият плоден сак, направих ново изследване и тогава се откриха проблеми. Ще се поинтересувам  по-основно.
Деси, аз правя контрола на всеки 3 седмици и не смея да да не правя.
Фауна, сега в четвъртък ще говоря с тях и ще си изясня окончателно нещата. Не ги обвинявам в нищо, хората си вършат работата. Просто след последното вливане изрично попитах ще има ли контрола във 21 г.с. и те каза "да". Значи и след 4-ти месец продължават, или пък аз съм единичен случай.
Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #10 -: Март 03, 2009, 19:07:20 pm »
Не, не звучиш така, по-скоро търсиш уверение, че това което правиш си заслужава средствата и усилията, но щом има желания резултат, значи си на прав път.
Според информацията на този сайт http://www.sharedjourney.com/articles/ivig.html вливанията по време на бременност, продължават най-много до 28-ма седмица.
*
Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #11 -: Март 03, 2009, 19:30:36 pm »
Не не звучиш така.Малко вероятно е да продължат до края на бременноста най много до 5 месец.Аз също въпреки вливките имах отлепване на плодният сак и кървене до 18г.с. бях плътно на легло.Успех ти желая.
*

    Aubergine

Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #12 -: Март 03, 2009, 19:35:42 pm »
Благодаря за статията, blueocean .
Деси, благодаря и на теб.
Ще пиша отново след контролата в четвъртък.
*
Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #13 -: Март 03, 2009, 20:52:10 pm »
Здравейте на всички.Аз също правих вливания в Малинов всеки месец като последното беше в 27г.с.Д-р Сигридов даже ми каза че до 20 седмица е достатъчно и повече няма никаква нужда но аз от страх правих и в 27.Спрях без да правя повече контроли и без да питам имуноложките просто повярвах на лекаря си.
*
Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #14 -: Март 04, 2009, 15:07:20 pm »
При мен проблемът беше АФА. Вливах 3 пъти - веднъж преди трансфер и два пъти през около месец след това. На последната контрола имах леко завишение на нивата, но доц. Конова прецени, че не е необходимо още имуновенин. Нейното мнение беше, че три вливания са достатъчни по време на бременност.
Нямам опит с НК клетките обаче.
Стискай кълки и погали тумбака. :D


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

    Aubergine

Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #15 -: Март 05, 2009, 12:18:51 pm »
Пуснах контрола днес и разпитах.
До края на бременността ще правя контроли и съотвено вливания.

rila , аз също съм при д-р Сигридов и безкрайно ценя неговото мнение, на мен ми каза да слушам имунолозите. И да не беше - щях. В крайна сметка всеки си има специалност.


White , и аз нямам опит с НК клетките, при мен проблем са НКТ и Т лимфоцити. Не, че много им разбирам на тях :) Всичко сочи, че имам някакъв вирус, който дава тези резултати, но засега не сме открили какъв е. Не бил проблем, след като нямам  външни проявления, но мен ме гризе и ще обсъдя въпроса с доктора.
*

    Aubergine

Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #16 -: Март 06, 2009, 18:58:20 pm »
Резултатите са ми почти добри, с изключение на Т клетките - Suppressor/cytotoxic T cells (CD3+CD8+) 39%   /норма 19-36%/.
Назначени са ми 20 ампули имуновенин.
Хубавото е, че няма да ходя два поредни дни на вливане както досега, а ще ги направя наведнъж :)
Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #17 -: Март 06, 2009, 21:47:22 pm »
Браво Aubergine, радвам се за теб, дано няма нужда от повече вливания, след като мине това. Приятно бременеене!
Re: Бременност и вливания на имуновенин
« Отговор #18 -: Март 17, 2009, 16:14:48 pm »
Имам полож.кръвен тест за бременност и понеже съм  с високи НК-клетки,тромбоцитно-левкоцитни агрегати и високи ТАТ и МАТ и имам 2 спонтанни аборта вчера бях на вливане с имуновенин в Плевен.Попитах доц.Конова колко пъти още ще вливам и тя каза още 2 пъти.Не знам много се чудя дали има някакъв смисъл,но е по-добре да не рискувам,а и като си помисля колко мн.момичета са се сдобили с бебчета именно чрез тази терапия трябва да опитам!