0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    minikky

астенозооспермия
« -: Март 11, 2006, 10:37:49 am »
Здравейти мили хора,

на този сайт открих малко за астенозооспермията. Прочетох какво представлява тя, но никъде не открих метод за лечение и шанс за излекуване.
Астенозооспермия е заключението / диагнозата на д-р Тачева в резултата от спермограмата на мъжа ми.
Моля, насочете ме към някаква информация. Въпреки че ни престои консултация със специалист, бих искала да прочета повече, също и от чуждестранни сайтове.
Благодаря ви предварително!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
астенозооспермия
« Отговор #1 -: Март 11, 2006, 11:52:35 am »
астенозооспермия означава че подвижността на сперматозоидите в еякулата е под границата на нормата.
това е много разтеглива диагноза, защото нормата според Световната здравна организация е следната: над 50% от сперматозоидите в еякулата трябва да са с нормална подвижност.

сама прецени, че ако един пациент е с 49% нормалноподвижни сперматозоиди, а друг е с 2% нормалноподвижни сперматозоиди, и двамата ще се сдобият с диагноза "астенозооспермия", нали така?
затова казвам, че диагнозата е силно разтеглива и трябва всеки случай да се гледа сам за себе си.

по принцип, подвижността на сперматозоидите е най-променливият показател в една спермограма. той се влияе от много фактори - брой дни въздържание, прекарани заболявания, прием на алкохол, цигари и наркотици, прекомерно загряване и др-подобни.

ако е налице умерено влошаване на този показател, се препоръчва лечение с антиоксиданти, спиране на алкохола и пушенето, носене на широки и свободни панталони, спиране на горещите вани и душове, и т.н.
ако е силно изразено влошаването - наред с горните мерки се търси консултация със специалист уролог-андролог, който да потърси причините за това влошаване и съответно да предпише лечение.

писано е толкова много по темата и в сайта, и във форумите - просто трябва да се чете...

и нещо друго - именно понеже е най-променливият показател в спермограмата, той трябва да се изследва двукратно поне, за да се постави окончателно диагнозата. също така, шансовете за подобрение са и най-големи...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    minikky

астенозооспермия
« Отговор #2 -: Март 11, 2006, 12:11:44 pm »
Благодаря JAM,

почитание за това, че откликвате така бързо и адекватно на задаваните от мен въпроси. Предположих, че темата вече е разисквана и съответно пуснах "астенозооспермия" за търсене. Имаше много съответствия - препратки съм теми и отговори, но в нито едно от тях думата "астенозооспермия" не беше маркирана, така че да бъде лесно забележима. Вероятно греша в търсенето??. За съжаление не разполагам с много време за преглеждане на всякакви материали. Исках да попадна директно на неща по темата. Така че, благодаря повторно за ангажираността от ваша страна. Помагате страхотно.

Поздрави?