0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Момичета в Германия-имам нужда от съвет
« -: Февруари 07, 2009, 10:55:40 am »
  Здравейте, интересува ме следното-Кои документи са необходими за сключване на граждански брак в Германия (с германец) ?
   Мед. застраховка, която би следвало да си направя и която да покрива -бременност, раждане, зъболекар и т.н. ?  Възможно ли е първоначално да ползвам тази на мъжа ми (който в момента не ми е такъв) ?? 
   Възможно ли е моите мед. осигуровки от тук да покрият тези неща ?
   И още нещо, преди 9год. отидох за първи път в Германия и тогава от моя приятелка, германка с 2 деца, разбрах, че там жената не може да избере секцио, ако всичко протича, нормално и няма реална опасност нито за плода нито за нея . В смисъл, няма такава опция като "секцио по желание". Сега е 2009 , още ли е така?
 

   
You can't report your own post to the moderator, that doesn't make sense!


*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Момичета в Германия-имам нужда от съвет
« Отговор #1 -: Февруари 08, 2009, 13:46:40 pm »
На всички тези въпроси ще ти отговорят на място. Зависи къде ще сключвате брак. Ако е в Германия, от там ще ти кажат какво им е необходимо, като всички документи които трябва да подготвиш от България, трябва да са легално преведени и с апостил. Това обаче беше така преди България да влезе в ЕС. Сега може би е по-различно, не знам.
За мед. застарховка, може да поемаш на съпруга си, но след като не ти е още такъв би следвало да питате в здравната каса на мъжа ти.
За секциото, не мога да ти отговоря, не съм стигнала още до там и не съм се интересувала. Всъщност, след като всичко е нормално, за какво ти е "секцио по желание"???
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
Re: Момичета в Германия-имам нужда от съвет
« Отговор #2 -: Февруари 08, 2009, 14:05:24 pm »
Аз мисля, че секцио по желание в Германия няма (без да съм 100 % сигурна, но към 99,99 %).
За застраховката мисля, че можеш да ползваш тази на мъжа ти, когато ти стане такъв, но най-добре, както е казала Осиана, се информирайте по-точно в самата здравна каса. Много често задължителната застраховка не покрива достатъчно и има хора, които сключват и допълнителни (доброволни). Осведомете се и в тази насока! Чела съм, че при бременност се полагат само 3 ултразвука по здравна каса (ако бременността не се смята за рискова).
А за документите за граждански брак съм чувала, че зависи от всяка провинция (Bundesland), но мисля, че ето тук ще можеш да намериш повече инфо: http://zaedno.de/forums/viewtopic.php?f=32&t=6870&p=70598&hilit=%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA&sid=65583af9862c493acfa14a829ad19ba3#p70598

Успех!

Re: Момичета в Германия-имам нужда от съвет
« Отговор #3 -: Февруари 08, 2009, 22:52:08 pm »
blue_sky , Osiana ,огромно БЛАГОДАРЯ  за отговорите !
Аз в момента съм си в България за малко,иначе живея в NRW , доколкото разбрах всеки бундесланд си има собствени изисквания, дано мога още докато съм тук да оправя , някои от нещата. Всичко ми дойде ,толкова изведнъж,все едно съм в Боливудски филм, но това е тема на друг разговор..После ще ви разкажа
   Osiana, аз съм още далеч от раждането (живот и здраве да стигна първо до там) ,не съм взела никакви решения, но намирам,че това е доста лично и всяка жена би трябвало да има, лично право на избор.
Благодаря Ви още веднъж !
   
   
You can't report your own post to the moderator, that doesn't make sense!


*
Re: Момичета в Германия-имам нужда от съвет
« Отговор #4 -: Февруари 09, 2009, 10:55:05 am »
Анита, права си, че всяка жена трябва да има право на собствен избор, но съм сигурна за поне 3 страни в Западна Европа (а вероятно са и повече, но просто за тях нямам информация), в които секциото не е по желание. Просто защото е операция и се прави, ако лекарят прецени и ако има медицински показания за това.


Успех от мен!


*
Re: Момичета в Германия-имам нужда от съвет
« Отговор #5 -: Февруари 22, 2009, 22:46:48 pm »
Анита, при секцио по желание, т.е. когато няма медицински покаzания отговорност носи zавеждаЩ отделението. Неzависимо дали той оперира или не. Значи ако оплеска някой от лекарите неЩо или се получат усложнения няма zначени дали ти си подписала или zа въzможни проблеми. Т.е. може и да намериШ болница, която да ти направи секцио, но Ще е трудно. Това го прочетох в един немски форум. БеШе отговорил гинеколог, така че предполагам, че е достоверна информация.

http://www.medizin-forum.de/phpbb/viewforum.php?f=27&sid=b2f41fc6c6ebe5ea6c6cbc1a3d4f5092
Re: Момичета в Германия-имам нужда от съвет
« Отговор #6 -: Февруари 27, 2009, 00:25:46 am »
mile07 ,благодаря и на теб за отговора!
  Знаете ли, какво рабзрах ?! Че,с тази Европейска здравна карта, мога да ходя на ЖК и прегледи в Германия (и в ЕС). Тази информация, я имам директно от "извора",а именно обадих се на нашата З-каса и ги попитах. Разбира се първо ми казаха,че освен,спешни случаи, нищо не покрива, но в последствие се оказа,че бременност се брои като един вид "спешен случаи" , съответно всички, необходими изследвания и т.н. се поемат от здравната каса,след представяне на тази европеиска зд.карта ! Общо взето докато се омъжа ,мога спокоино да си ходя на ЖК там.
Отдъхнах си, тъкмо се бях отказала да се връщам в Германия  :x :x :lol:
You can't report your own post to the moderator, that doesn't make sense!