0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

критични месеци с тризнаци
« -: Февруари 01, 2009, 19:28:41 pm »
Здравейте мили момичета!Влизам и чета форума от много време,но днес вече реших да пропиша и аз.На 36год.съм и след 8год.неустановен стерилитет след първо ин витро съм бременна с тризнаци.За съжеление обаче тревогата ми е по силна от радостта ,относно развитието им и евентуални проблеми с износването.Вече съм почти в 11г.с и засега се развиват много добре и равномерно,но аз продължавам да се притеснявам...Висока съм 166см. и тежа около 57 кг.и за сега нямам сериозни оплаквания или болки,но...някак не мога да се успокоя,може би защото до скоро обмисляхме редукция,за която още се колебая,знам големия риск от усложнения при нея...Очаквам мнения от други момичета в подобна ситуация,или други които искат да споделят ,кога са най-критичните месеци при многоплодна бременност и кога може да има неприятни изненади?Извинете ме,стана дълго и малко объркано,но...нали съм новак тук...Сърдечно благодаря на всички вас,страхотни сте!!!!!!!!
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #1 -: Февруари 01, 2009, 19:45:12 pm »
Етичка, рядко влизам тук, а веднага попаднах на твоята тема. Може и да не е случайно. Аз забременях миналия февруари. На 1 Април 2008 разбрахме, че бебетата са три. Не съм сигурна, че първото чувство, което изпитах, беше чувството на радост. Знаех, че ще ми е много трудно, но не се замислих как ще ги износя. За това се притесни наблюдаващият ме лекар. Обсъдихме стратегията и лекарят ми ми препоръча да не правя редукция. Щяхме да направим серклаж и да ме наблюдават усилено (на 40г.съм). Двете бебета бяха еднояйчни близнаци, нямаха никаква преграда помежду си. Третото бебе беше в отделен сак, а по-късно плацента. Благодарна съм, че не ми позволиха и да си помисля за редукция. В 14 г.с, в деня на серклажа, двете бебета загубиха пулс. Нямаше някаква причина, освен ако това може да се случи от тревоги. Лекарят каза, че щом единият от еднояйчните близнаци си отиде, загива и другия. Останахме само с едното бебе. Сега тя е прекрасно детенце (днес прави 3 месеца), а двете бебета ги извадиха при секциото. Те се бяха мумифицирали и не попречиха на развитието на живото бебе.
Каквото и да решиш, каквито и тревоги да имаш, от сърце ти желая много късмет и да имаш щастието да гушнеш всичките си рожби живи, здрави и достатъчно големи, за да живеят от самото начало самостоятелно.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #2 -: Февруари 01, 2009, 19:58:06 pm »
С тризнаци положението винаги би могло да стане критично.
Редукцията би следвало да се предложи съобразно индивидуалния статус на бремеността. Не бих се ангажирала със съвет.
Кой е лекаря, който те следи ? Ако е д-р Владимиров или д-р Стаменов /или някой друг лекар от клиниките им/ бих ти препоръчала да следваш съветите им.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #3 -: Февруари 01, 2009, 22:01:18 pm »
Бубе, радвам се че прегръщаш рожбата си сега! Бъдете здрави!
eti4ka, Лейдито е права.
Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #4 -: Февруари 01, 2009, 23:04:51 pm »
Първо-честито, eti4ka и много щастие ти желая!
По време на бремеността всеки ти казва - пази се много. Но от какво да се пазиш? От падащи предмети ли, да не пресичаш на червено, да не настинеш?

Ще напиша няколко неща, които очерта д-р Сигридов и за които беше много прав. Ще те уплашат можеби, но е по-добре да ги знаеш и да ги мислиш, заедно с останалите задължителни прегледи за която и да е бременност.

По в началото се следи шийката на матката и в 90% от случаите(според д-р Сигридов) се прави превантивен серклаж, до колкото помня до 18та седмица,може и да бъркам, който не е страшен, самото лежане в отделение "патология на бременността" е малко подтискащо,но серклажа върши страхотна работа за триплодна бременност.

Аз бих посъветвала: всеки месец или на три седмици: ПКК, СТЕРИЛНА урина и влагалищен секрет за изследване - за да се хване навреме евентуална инфекция, която да повреди околоплодния мехур на някой от тризнаците и да се родят преждевременно (както стана при мен). Триплодната бременност изглежда изтощава доста повече от едноплодна-не знам така ли се казва. Другия враг е грипа с температура.

Както ме посъветва неонатоложката в чийто ръце са сега децата ми: стриктно следене от опитен с триплодни бременности специалист и при някакво съмнение за препятствие в бременността- подготовка с кортико стероиди в болница.

И колкото и да не ми се иска да си призная - спокойствие, лежане и стига с тази работа и тези пари. Психичното и емоционално здраве е равно и на биологично здраве.

Сигурно съм нетактична, пиша набързо,прощавай! Не се тревожи, напоследък се родиха няколко тройки дечица в 35-36 седмица с чудесно тегло и здраве, и ти ще си от тях :) На добър час и много късмет в това прекрасно изживяване   :bighug:!
« Последна редакция: Февруари 01, 2009, 23:15:24 pm от hope »

Косето е на небето.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #5 -: Февруари 02, 2009, 09:04:15 am »
Трудо решение е какво да правиш. И аз бях в същата ситуация - триплодна бременност след инвитро. Всички лекари бяха за редукция и най-важното - лекарят, на който имам най-голямо доверие и който създаде слънчицата ми. Приятели и роднини пък бяха на 2 вълни - от каква голяма радост е и как всички ще помагат, до колко е опасно и трудно. Не посмях да направя редукция - достраша ме  :oops: Някъде в към 11 седмица при преглед с УЗ установихме, че едното сърчице беше спряло да бие. Не знаех дали да плача за това бебче или да се радвам, че то е дало шанс на другите две да се развият по-добре. Дори си мислех, че с нещо аз съм му навредила... Сега съм в 17 седмица с двама мъже - дай Боже да ги износя големи и силни бебчета и да и ги гушна на лято.
Никога няма да си сигурна дали си направила верния избор докато не видиш децата си живи и здрави. За съжаление, целият ни живот е изпълнен с избори, които трябва да правим. Вслушай се в интуицията си и в доктора, които ти е помогнал да стигнеш до желаната бременност. Силно ти стискам палци и ти пожелавам щастлива и успешна бременност!


*
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #6 -: Февруари 02, 2009, 10:12:08 am »
мила,със съвет аз не мога да ти помогна,включвам се само да ти кажа,бъди силна и вярвай,че каквото и да решиш аз те подкрепям и съм с теб.никак не е лесно ,осъзнавам го.съгласна съм с всяко от момичетата по-горе.слушай сърцето си и късмет ти желая,и най -важното, здрави бебчета на финала.
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #7 -: Февруари 02, 2009, 12:30:12 pm »
Здравей,

аз да ти споделя моя опит. Аз също след ИКСИ забременях с тризнаци. Д-р Стаменов беше категоричен за редукция. Кървях на няколко пъти и даже си помислихме че 3 плод сам се е изхвърлил, но не, беше си там и сърчицето тупкаше...Но в 9-10г.с. направих редикция, която мина перфектно.
Както е казала Хоуп, следях се за ПКК и урина на 2-3 седмици, сама си правих излседванията, всичко вървеше като по учебник. Докато не се разболях и не направих бронхит. Отслабна ми имунната система и стана инфекция и единия сак се пукна, така след 14 дни за задържане родих 2 си бебки. Никой не повярва, че раждам и не дадоха шанас за бебетата и не ми биха стероиди, за това сега малката се мъчи с дишането, но им показва какво е борба за живот. Подписа ми ще ти подскаже какво стана.

Докторът каза че може и да е от реукцията, може и да не е. Тук в БГ няма специалисти по многоплодна бременност за съжаление.

Кураж каквото и да решиш. Но наистина ще трябва мого да се пазиш, да лежиш повече и да си много позитивна и спокойна.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #8 -: Февруари 02, 2009, 13:08:52 pm »
Николинка, четох малко за теб в "недоносени бебчета". Съжалявам, че сте загубили едното бебче. Но вярвам, че малката ти принцеса Алекс е силна и ще си я приберете у дома здрава и силна. А това дали е виновна редукцията или не, дали бронхитът... Божа работа. Лекарите ни са много добри, моят даже пред себе си го наричам "вълшебник", но не са Господ. Правим всичко, което зависи от нас и се молим. Целувки на Алекс :balk_21:


Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #9 -: Февруари 02, 2009, 20:04:49 pm »
Здравейте пак от мен момичета!Много благодаря на всички които ми писаха,успокоиха и подкрепиха с думите и опита си,наистина е хубаво да откриеш сродни души...Ин витрото ми бе направено във Варна при д-р Александров и никой от нас не очакваше наистина такъв резултат,защото имах известни проблеми при двете предни инсеминации с тънка лигавица....която този път подсилихме с глобули виагра(наистина помагат много,дори повече от Естрофема),но резултатта е факт,от 3 върнати ембриона,пак 3 на финала...Много мислих и сега продължавам всеки божи ден къде е правилното решение и някак не мога да се насладя на бременността си,да се зарадвам и това дори ме плаши на моменти....Нещо така чакано и желано се превърна в проблем.Поговорихме с Александров,бях и на преглед при д-р Сигридов,но никой не ме насочи по категорично какво да предприема,за което ги разбирам лекарите...и трите човечета са добре(засега) еднакви,а и това е дълбоко лично решение на семейството...Решение,което се оказа непосилно трудно,поне до днес е така...А иначе засега не се оплаквам,добре се чувствам,дори не съм повърнала нито веднъж,но ме мъчи тотално безапетитие,вероятно от ниския хемоглобин.Сигурно станах малко досадна,извинете ме..Целувки,очаквам ви!
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #10 -: Май 12, 2009, 10:16:03 am »
Здравейте на всички...както се вижда аз съм съвсем нова тук и проблема на ети4ка ме провокира да се включа, не само защото много добре разбирам как се чувства - аз сега съм в същото положение и наистина незнам какво да правя. Моля всички които са мнали през това да споделят своя опит. Ети4ка ще се радвам да пишеш как си и как се развиват нещата при теб.
*

    assya_g

  • ***
  • 168
  • мама на нинджи
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #11 -: Май 12, 2009, 15:05:09 pm »
Здравей engy11, да споделя и моя опит. След първия ми и успешен опит от 4-те ембриона, на първия преглед се видяха 3 сака. С д-р Персенска решихме да изчакаме няколко дни, за да видим дали единя ще се саморедуцира тъй като беше по-малък и сплескан от останалите два. Дълго мислих след прегледа какво да правя, ако сака не се саморедуцира и реших да направя редукция - така ме посъветва и лекарката, но на следващия преглед се видя и 4-ти сак със сърдечен пулс и вече наистина нямах избор. Честно казано, аз изобщо не се притеснявах нито от процедурата, нито от последствия след това - не знам, такава ми беше нагласата, че всичко ще е наред. Близнаците се родиха с планово секцио в 37 седмица и 3 дни - изкарах една чудесна и безпроблемна бременност. Пожелавам същото и на теб.
*
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #12 -: Май 12, 2009, 17:38:49 pm »
engy11 бременна съм с тризнаци в 26г.с бях пред дилема но не се реших да прибягна до редукция,като ги гледах на снимката и мислех за това се 4увствах убиец-кое от трите да махна  нееее сърце не ми даде макар 4е водих воина с мажа ми и с целия рот аз казах НЕ Господ така е решил!и до днес сме добре растат си нормално-верно малко пове4ко тежат но нямам право да се оплаквам!УСПЕХ  ти желая и здрави бебоци на финала! ако имаш някакви вапроси пиши!
:)
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #13 -: Май 22, 2009, 11:42:37 am »
Не съм и предполагала, че ще пиша в тема за тризнаци но...:)
Нефертити, добре съм те пипала да знаеш:))))))

Вчера бях на преглед и се видя, че съм бременна с тризнаци. Бяха ми върнати 3 ембриона при ИКСИ-то, от които са се хванали 2 и единия се е разделил на 2 и са станали еднояйчни близнаци. Другият си е в съвсем отделен сак. И трите имат сърдечна дейност и са с еднакви размери засега. Все още съм едва в 7 седмица но съм объркана като мисля какво решение да вземем- с доктора, със съпруга ми.
Доктора ми е доста притеснен заради еднояйчните близнаци и си говорихме вчера, че ако до 2-3 седмици не се саморедуцира някой от ембрионите, може би ще се наложи редукция:(
Ако зависи от мен съм съгласна да останат и трите, стига риска да не е много голям за тях и за мен. Разбира се ще се съобразя с мнението на доктора си, но ми се иска да разбера малко повече доколко опасно е това, че едните бебета са еднояйчни.
Моля ако е имало жени в същата ситуация да споделят какво са предприели и как е протекла бременноста им.
Знам, че е твърде рано и, че нещата може да се развият от самосебе си, но на следващия преглед ще съм твърде притеснена и няма да имам много време и сили да търся информация.
Благодаря ви предварително:)
*
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #14 -: Май 22, 2009, 14:56:01 pm »
Лисанке, да не сам 4ула за редукция! Господ си знае работата!Силна жена си не се давай храни ги топли ги и вси4ко ще е ОК,А НЕ ПОСЛЕ ДА СЕ 4УВСТВАш ГУЗНА ПРЕД СЪВЕСТА  СИ!Прегръщам те силно и  пази се и ако имаш вапроси винаги съм на линия за теб! цункам те!
:)
*
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #15 -: Май 22, 2009, 19:28:03 pm »
Лиско, току що Джина ми каза, че си бременна с тризнаци и много се радвам, но ит еразбирам напълно. Току що и аз разбрах, че съм бременнна с тризнаци, всички са почти еднакви. Току шо влизам с 7 седмица, да разбирам, че ти си няколко дни напред. И мен док ми каза за редукция, но многоооооо се чудя, ако знам, че ще мога да ги износя и да родя здрави бебета, няма да се колебая нито за миг, но знае ли човек. Според док имам шанс, понеже съм висока и едра, но все пак каза, че е много рискова. така че имам 3 седмици мах да мисля, чета, премислям и събирам мнения и за двете неща. Стискам ти палци каквото и да решиш да е правилния избор и към края на годината здрави и щастливи бебета.
 
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #16 -: Май 22, 2009, 21:07:12 pm »
Меги:), много се радвам и даже незнам дали това е правилния поздрав:)))))
Но за мен си е радост повече от притеснение:)
Аз мисля, че няма да се съглася на редукция освен ако категорично не ми забрани доктора да останат 3. Аз също не съм дребна и знам, че каквото зависи от мен ще го направя. Притеснителното в случая са еднояйчните но толкова години съм се борила и винаги насякъде съм споделяла, че искам да имаме 3 деца. Ами...не съм и мислила, че ще са наведнъж но така е трябвало да стане:)
А и наистина от редукцията ме е страх повече, не като манипулация а като последствия след нея.
Меги , пожелавам спокойствие и на теб и каквото и да решите успех:) :bighug: :bighug:
*
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #17 -: Май 22, 2009, 21:47:22 pm »
Меги:), много се радвам и даже незнам дали това е правилния поздрав:)))))
Но за мен си е радост повече от притеснение:)
Аз мисля, че няма да се съглася на редукция освен ако категорично не ми забрани доктора да останат 3. Аз също не съм дребна и знам, че каквото зависи от мен ще го направя. Притеснителното в случая са еднояйчните но толкова години съм се борила и винаги насякъде съм споделяла, че искам да имаме 3 деца. Ами...не съм и мислила, че ще са наведнъж но така е трябвало да стане:)
А и наистина от редукцията ме е страх повече, не като манипулация а като последствия след нея.
Меги , пожелавам спокойствие и на теб и каквото и да решите успех:) :bighug: :bighug:

Това все едно аз съм го писала. И ние винаги сме искали 3 деца, а може и повече :-), е вярно, че и винаги съм искала близнаци, но сега се оакзах с тризнаци. Определено повече се притеснявам от редукцията. Засега и двамата с мъжа ми повече клоним към това да ги оставим всичките, пък каквото зависи от нас ще го направим, а господ си знае работата. ОПределено съм много щастлива, но има и едно но. Мисля да отида при още някой лекар, да чуя поне още едно мнение и ако всичко се развива добре, тогава да решаваме.
 
*
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #18 -: Май 22, 2009, 22:55:10 pm »
Момичета, мойта приятелка е в същата ситуациа! Два ембриона - единият се е раздели, но са в самостоятелни сакчета и трите. днес е на преглед - 10 г.с. Късмет на всички ви желая - много трудно решение. Дано всяка от вас взема правилното. Господ да ви пази, да ви помага и закриля. Целувки и стискам палци
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
*

    *слонче*

  • *****
  • 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
Re: критични месеци с тризнаци
« Отговор #19 -: Май 23, 2009, 00:25:54 am »
за първи път срещам толкова бременни с тризнаци. пожелавам ви леки 9 месеца и здрави бебчета на финала.
никога не отстъпвай на принципите си!