0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Надарените деца
« Отговор #20 -: Март 22, 2010, 21:56:45 pm »
моля, придържайте се към добрия тон, умишлено търсене на конфликт няма да се толерира.
Re: Надарените деца
« Отговор #21 -: Март 23, 2010, 12:11:45 pm »
Ето нещо интересно,вече по темата,няма да правя коментар...

Според проучванията в последните 20 години надарените деца се делят на 4 основни категории:
1.Интелектуално надарени деца-такива с висок коефициент на интелигентност(130 и повече) и с изключителна способност да разбира символите и значенията им,да открива причинно-следствените връзки.
2.Творчески надарени деца-онези с творчески способности за съчиняване и оригинална мисъл в приложните изкуства,в изследователската дейност.
3.Психокинетични  надарени деца-с изключително развита физическа активност ,интензивност в упражнения,в различни спортове и т.н
4.Психосоциални надарени деца-с изявени лидерски способности.

Всички надарени деца не са с еднакви отличителни черти и особености.Като цяло обаче,когато говорим за едно надарено дете,имаме впредвид дете,което:
-Има необичайно развит за възрастта си речник(лекота при изказване,богат набор от думи,вярно предаване на смисъла)
-Научава бързо и възприема с показателна леснота информацията.
-Има много и разнообразни енциклопедични познания.
-Схваща лесно и бързо причинно-следствените връзки в предметите и явленията.
-Има изявено любопитство и задава много въпроси.
-Чете много и предпочита многосъставни части,които да анализира систематично и с логическа последователност.
-Дава отговор и решения на сложни въпроси и проблеми.Формулира оригинални идеи.
-Спонтанно е в изразяването на мнението си и във възраженията си.Взима често инициативата и като цяло е смело и дръзко в мислите,решенията и действията си.
-Притежава голяма чувствителност.Лесно различава и разпознава естетичните детайли в околната среда.
-Духовито е и проявява чувство за хумор.
-Опитва се да промени положението около себе си.Не се примирява лесно да прави компромиси и не се колебае да постъпи различно,да следва своята си цел.
*
Re: Надарените деца
« Отговор #22 -: Юни 27, 2011, 10:44:41 am »
"Има нещо сбъркано във възпитанието на детето. Нещо не правим както трябва. "
Това бяха думите на съпруга ми, които окончателно ме накараха да потърся помощ от психолог. И тъй като живеем в малък град и психолозите се ограничават до тези в училище помолих сестра ми за помощ. След консултация са препоръчали да прочета "Психология на детското развитие", Ганка Илиева.
Обясних си много неща защо се случват и най-вече каква е причината за агресията на детето.

Мислех да прескоча раздела "Ранни прояви на надареност", но не го направих. Останах изумена от прочетеното. Оказа се, че синът ми има признаци за надареност в областта на математиката и занимания с интелектуална дейност. До сега съм си мислила, че всички деца са с такова ниво на развитие. Възприемала съм го за нещо нормално.

Още през зимата, когато бяхме на 2,5г. се интересуваше много от геометрични фигури. Виждаше ми се прекалено рано, но щом детето пита - аз отговарям. Знае какво е кръг, квадрат, правоъгълник, ромб, куб, цилиндър. В продължение на 5-6 месеца си играеше единствено и само с маниста с различни цветове и форми. Ниже ги на конец. Разделя ги по геометрични форми, размери, цветове. Познава почти всички цветове с изключение на петролен и резидав. Все-още не съм му обяснила разликата между лилав и виолетов. Цветовете ги разделя и на нюанси.
Научи се още по Нова година сам да събира и изважда до 5. Обяснявах си го с това че тъй като не му разрешаваме да яде много бонбони той ги държеше под контрол да не би някой да му ги изяде.Както казвам научи се да смята от зор  :lol:.

Два часа след като прочетох раздела за проявите на надареност синът ми започна да ми задава въпроси, от рода на "Защо се раждат хората? Защо умират хората? Къде отиват след като умрат?". Като че ли беше с мене чел какви въпроси задават децата!?!

Сега търся помощ. Как да развием тази дарба без да я задушим още в зародиш? Имам чувството, че ще стъпваме по много тънък лед. Не сме родители с болни амбиции, но искаме да дадем шанс на детето си да развива дадената му заложба.
Иначе Гошето е дете със силен характер. Отстоява на мнението си, защитава го и обяснява защо е така. Много е буен, любопитен и контактен. И упорит, ама много, много упорит.

Давайте съвети и най-вече каква литература да чета.


  
« Последна редакция: Юни 27, 2011, 10:47:59 am от Abloy »

Re: Надарените деца
« Отговор #23 -: Юли 01, 2011, 20:27:12 pm »
Съвет за книги не мога да дам.
Знам какво правиха в малкия град, в който растях. Записваха ни на различни "школи", аз бях в Малка Пластика и Керамика, заедно с много надарени деца, които в 4-5 клас си изкарваха пари със свои пластики, а сега някои от тях са архитекти. Съседния курс беше нещо от рода на "Корабостроене" и излязаха доста бъдещи инжинери.
Имате ли подобни центрове за работа с деца във вашия град? Аз ходих с удоволствие 4 пъти седмично 6 години. Със сигурност ми помогна да се развия, най-малкото попиваш и от другите деца.
[/url][/url]
*
Re: Надарените деца
« Отговор #24 -: Юли 02, 2011, 23:32:02 pm »
Жаси, имаме такива центрове, но те са за по-големи деца. За ученици. За деца от детската градина нищо няма.

*
Re: Надарените деца
« Отговор #25 -: Юли 06, 2011, 10:44:44 am »
Боян се научи да чете сам на 3г и малко, аз не го възприемам като надарено дете и изобщо не го насърчавам. Въпреки това детето продължава.
Може пък аз да греша, ще потърся да почета нещо по този въпрос  :?
Re: Надарените деца
« Отговор #26 -: Юли 06, 2011, 14:21:19 pm »
Аз също бях от тези надарените ;), които четат и пишат на 4 години :) Никога не съм ходила на ДГ, сама настоявах майка ми да ме учи. Имах голямо желание да ходя на училище, всеки ден се молех да ме запишат :) На 5 бях в предучилищна и на 6, въпреки опасенията на родителите ми, ме записаха на училище.
Да ви кажа ли какво стана :) Всичко което учеха децата в 1-ви клас ми беше безинтересно, тъй като вече го знаех. Във втори клас беше почти същата история и тъй като нямаше какво да правя в час, "развалях дисциплината" като говорех със най-близко стоящите ми съученици, а на родителски срещи се оплакваха винаги, че съм много разсеяна :) В трети и четвърти клас, почти я бях закъсала, защото нали си знаех, че аз всичко знам :) Добре, че нашите реагираха по някакъв начин, та не ме "изтърваха" съвсем :)


*
Re: Надарените деца
« Отговор #27 -: Юли 06, 2011, 15:09:57 pm »
Джиджи, и аз съм била така и за това изобщо не го насърчавам.
Не го и смятам за надарен  :wink: даже напротив, той не умее да прави повечето от нещата, които правят връстниците му. Направо си изостава в някои области  :?
*
Re: Надарените деца
« Отговор #28 -: Юли 06, 2011, 15:12:58 pm »
Коки, спокойно, ще си навакса детето, а и всестранно развити като нас рядко се срещат  :lol: :lol: :lol:
Re: Надарените деца
« Отговор #29 -: Юли 06, 2011, 17:30:09 pm »
Важното е да са щастливи децата, пък ако ще багеристи да станат :) ако това е тяхното желание, какво по-хубаво- тъкмо ще спестим пари за колеж  :lol:


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Надарените деца
« Отговор #30 -: Юли 15, 2011, 12:44:39 pm »
Джиджи и при мен се получи същото. Понеже можех да чета от 4 годишна и като тръгнах на училищше  умирах от скука. Така и не си създадох добри навици за учене. Не закъсах, но и до ден днешен не съм  дисциплинирана достатъчно като има да се учи и все отлагам и ми се трупа накуп.
« Последна редакция: Юли 15, 2011, 12:48:52 pm от Bobbie »


  
*
Re: Надарените деца
« Отговор #31 -: Август 08, 2011, 13:47:58 pm »
На моя приятелка племенничките учат във Валдорфско училище и градина, в Германия. Тези момиченца не са ваксинирани, вегетариянки са, играят само с дървени играчки, захранени са педагогически, кърмени са дълго. Според приятелката ми, такива са и съучениците им.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Надарените деца
« Отговор #32 -: Август 10, 2011, 21:00:52 pm »
Да не се ваксинират децата е опасна практика!
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Надарените деца
« Отговор #33 -: Август 10, 2011, 23:21:32 pm »
Благодаря Ви, докторе!

Смарайди, немската държава е твърде демократи4на в някои отношения. Много неща са на доброволен принцип, а както се установява по-късно, това невинаги е добре. Ваксинациите и здравеопазването, особено това на децата, са жив пример.  

Ина4е и моят син играе предимно с дървени игра4ки, но няма особени дарби (освен в насоката на хранително-вкусовата промишленост, както твърди една приятелка.  :lol:)
« Последна редакция: Август 10, 2011, 23:48:06 pm от blue_sky »

*
Re: Надарените деца
« Отговор #34 -: Август 10, 2011, 23:28:38 pm »
А това, че са вегетарианци, неваксинирани и т.н., прави ли ги по-надарени и развити от другите?
Понякога амбициите и схващанията на родителите играят много лоша роля в развитието на децата.... Като ваксините например.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Надарените деца
« Отговор #35 -: Август 11, 2011, 02:35:53 am »
Ама това не беше ли иронично, в смисъл какви ги има? Поне на мен така ми се стори, а не че ги дава за пример. Едва ли някой смята, че липсата на ваксинации и играенето с дървени играчки правят някого по-интелигентен.

Б.


  
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Надарените деца
« Отговор #36 -: Август 11, 2011, 12:24:25 pm »
Благодаря Ви, докторе!

Смарайди, немската държава е твърде демократи4на в някои отношения. Много неща са на доброволен принцип, а както се установява по-късно, това невинаги е добре. Ваксинациите и здравеопазването, особено това на децата, са жив пример.  

Ина4е и моят син играе предимно с дървени игра4ки, но няма особени дарби (освен в насоката на хранително-вкусовата промишленост, както твърди една приятелка.  :lol:)
В Норвегия нямаТБЦ. От много години. За това те там не ваксинират рутинно с БЦЖ.
За Бг същите неща са валидни?
В Германия ваксинират срещу кърлежов енцефалит в някои южни провинции.
В Бг - изобщо не ваксинират.

Зависи.

Правото на свобода е запазено за държави, знаещи да не злоупотребяват с него.
За Бг този подход не работи. Ние ще измрем от най-честите инфекциозни болести, имайки пред вид хала, на който сме.
Така че- не препоръчвайте на босото циганче да си купува обувки "Саламандер"- нито му стоят, нито му и трябват. А е и много скъпо. Първо го убедете да носи обикновени китайски кецове за по 10Е. Пък после останалото.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Надарените деца
« Отговор #37 -: Август 11, 2011, 12:27:51 pm »
А това, че са вегетарианци, неваксинирани и т.н., прави ли ги по-надарени и развити от другите?
Понякога амбициите и схващанията на родителите играят много лоша роля в развитието на децата.... Като ваксините например.
В Германия има много малък процент неваксинирани.
Това е вид "бунт" срещу системата. Нещо като - "напивам се, защото Бойко е министър-председател".

Да, тези неща в Германия "вървят"- там няма съществени проблеми за решаване, и пенсионерите не получават по 100Е пенсии. Когато можеш да си позволиш черен хайвер, можеш от време на време и да хапваш вюрст.

За Бг тези неща "не  работят".
« Последна редакция: Август 11, 2011, 14:21:13 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Надарените деца
« Отговор #38 -: Август 11, 2011, 12:52:13 pm »
Въпреки всичко, за мен е неприемливо да налагаме на децата си нашия избор, в случая да бъдат вегетарианци. Нека сами да изберат когато са готови за това.

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Надарените деца
« Отговор #39 -: Август 11, 2011, 12:57:44 pm »
детегледачката ми е живяла известно време в Германия, много хвали Валдорфската школа, но аз съм й дала да разбере, че не приемам намеса в мисленето ми по отношение на децата
не зная, дали знаете, но има такива клубове и тук- в България
бях поканена даже на семинар от гост преподавател, но не успях да отида, а и някак нямах особен интерес
положителното от тази школа е, че от време на време ги учи да свирят на флейта, при това съвсем безплатно  :D
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит