0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« -: Декември 29, 2008, 22:42:44 pm »
Здравейте момичета, отскоро съм във форума и това ми е първата тема.Съжалявам ако повтарям въпроси, на които вече сте отговаряли, но в цялата тема не намерих това, което ме интересува :oops:.Ето я моята история:Казвам се Златина, 26 годишна, от Бургас.След година и нещо неуспешни опити за забременяване реших да потърся помощ от специалист.Преди това ходех при обикновен гинеколог/2 пъти годишно от 6-7 години/.Преди да започнем бебеправенето около 3 години пиех противозачатъчни по препоръка на гинеколог.При един от прегледите ми намериха киста, но тъй като бях 2-3 дни преди МЦ, гинеколожката ме извика отново по време на МЦ, за да види как е кистата.Беше още там, при което тя се обади за консултация на лекаря в София, при когото щях да ходя/познават се/.Направих СА 125 - резултат 4.37 /долна граница 35/.Той ме извика по спешност - това става април 2008г.Отивам аз, гледа ме той на УЗ и ми вика имаш поликистозни яйчници и за това не можеш да забременееш 8O .Препоръча ми лапароскопия, която аз направих в края на юни 2008.След лапарото се оказа, че 2-те ми тръби са запушени от множество сраствания, причинени от хламидия, каквато в момента нямах, но имах IGg - положителен.Такаа, каза, че не посмял да пипа нищо, заради хламидиите и ми каза като ги излекувам да правя операция за отпушване на тръбите. За ендометриоза нищо не спомена. Даже ми каза да избирам между операция, ин витро и осиновяване 8O .Прибрах се аз шокирана от новините и почнах да лекувам наличните антитела от хламидии, които някога съм имала.Прочетох си протокола няколко пъти, но почти нищо не разбирах.Лечението ми се проточи, но аз бях спокойна, че ще се оперирам и ще се оправя.Имах му доверие/защо ли?/.
Извинявайте за подробностите, но мисля че са важни за да ви стане ясна картинката и да разберете въпросите, които ще задам.
Започнах да чета по форумите и се натъкнах на ендометриозата.Беше ми познато името на тази болест и нещо ме бутна да си погледна протокола и епикризата.И какво да видя - Endometriozis peritonei.Направо се втрещих. Лекарят ми въобще не ми бе казал за нея, да не говорим да ми назначава лечение.Не пише да имам киста, но имам огнища около 2-3 мм.Да уточня, че лапарото ми беше само диагностично и нищо не е пипано.А док ми каза, че операцията може и да не я правя, а направо ин витро :(.
Направо не знам какво да правя.Страх ме е, че много съм чакала, ама като не знаех!
Записах си час за Александров във Варна, но е чак за 23.03.2009.После си записах и за Владимиров - за 16.02.2009. Но се страхувам да не стане късно.Дори не знам каква степен е ендометриозата - не пише в протокола.Моля помагайте!Какво да правя? Възможно ли е да нямам ендометриоза, щом док не ми е казал, ама защо ще го пише в епикризата?Ако имам, защо не ми е казал, защо не ми назначи лечение?Ще се побъркам!
П.П. Извинявайте, че е толкова дълъг поста ми, но мислите ми са хаотични и ми е трудно да ги систематизирам, много съм притеснена :oops:
Благодаря ви предварително!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #1 -: Януари 01, 2009, 18:07:30 pm »
Здравей мила, според мен не си губи времето във Варна ами ела в София в някой от частните центрове по репродуктивна медицина. Бих ти препоръчала клиниката на Щерев или клиника Надежда.
Извинявай но кой е този който ти е правил операцията? И защо тя не е преминала в оперативна лапароскопия след като е видян проблем? И как той на операционната маса е разбрал че срастването е от хламидия ? Има ли резултати от хистологично изследване? При Щерев преглеждат и с направление, така че можеш да си вземеш от личният лекар и направо идвай в София.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #2 -: Януари 01, 2009, 18:36:44 pm »
sixsens, съжалявам за обстоятелствата при теб.
Според мен е твърде вероятно наличието на ендометриоза да е причина за увреждането на тръбите при теб. Така и не мога да разбера едно, след като пациента е диагностициран, защо от диагностична лапароскопията не преминава в оперативна?! И се налага втора такава процедура.
Ендометриозата е непредсказуемо заболяване и моя съвет е преди ин витро процедура да се провери отново за наличие или липса на такава.
Има няколко тенденции в лечението на ЕМ, съотвенто след изгарянето може да се продължи 3-6 месеца с блокажи или директно да се прибегне до ин витро оплождане (както направихме ние). Не се "побърквай", решения има!
А поведението на лекуващия ти (тогава) не е за коментиране!
Екипите на които си се спряла са отличен избор и ти желая успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #3 -: Януари 01, 2009, 20:31:12 pm »
Здравей мила, според мен не си губи времето във Варна ами ела в София в някой от частните центрове по репродуктивна медицина. Бих ти препоръчала клиниката на Щерев или клиника Надежда.
Извинявай но кой е този който ти е правил операцията? И защо тя не е преминала в оперативна лапароскопия след като е видян проблем? И как той на операционната маса е разбрал че срастването е от хламидия ? Има ли резултати от хистологично изследване? При Щерев преглеждат и с направление, така че можеш да си вземеш от личният лекар и направо идвай в София.

Защо мислиш, че би си изгубила времето във Варна?
И дали всички успели момичета тук са изгубили времето си? Или тези които се лекуваме?
Хайде да престанем с тези недомислени съвети и то в неподходящите теми.

Екипите на които си се спряла са отличен избор и ти желая успех!
Подкрепям напълно и ти пожелавам добър развой на нещата.


« Последна редакция: Януари 01, 2009, 20:39:55 pm от Lisko »
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #4 -: Януари 01, 2009, 20:49:45 pm »
Смятам, че би си изгубила времето заради това което до момента и се е случило там.И затова че тамошните специалисти при всеки труден или "оплескан" от тях случай вдигат ръце и казват ние нищо не сме виновни и се отказват от теб като пациент. Това го казвам от опит !!!
И защо е необходимо да чака 2 месеца за преглед и изясняване на случаят ? За 2 месеца до прегледа могат да се случат толкова много лоши неща... а понякога се случва и така чаканото хубаво нещо. Но човек винаги трябва да мисли и по двата начина.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #5 -: Януари 01, 2009, 21:04:51 pm »
В такива случаи аз обикновено казвам - а защо ще си губите времето в София, заминавайте направо за Белгия. Не е против тебе, sapfira, но така не помагаш на момичето. Не може всички лекари във Варна да са маскари, както и не всички в София са отлични.

На конкретните въпроси, sixsens, малко е объркан разказът ти. Хламидии си имала, щом имаш антитела. Много е вероятно големината и локализацията на ендометриозните огнища да са такива, че да не налагат лечение. Попитай лекарят, който ти е правил лапароскопията (доколкото разбирам, лекар от София) какво мисли. Вземи си запис от операцията, ако все още се пази.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #6 -: Януари 01, 2009, 21:20:34 pm »
Sapirа, лапарото на Златина е правено в София, чети внимателно! Както е писала Мели навсякъде има и добри и недотам добри специалисти.
Записала си е час за Варна и според мен на правилното място!
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #7 -: Януари 01, 2009, 21:37:33 pm »
Здравейте, момичета!Първо Честита Нова Година на всички и дано тя ни донесе много здраве, щастие, радост и разбира се така желаното бебе!
Благодаря ви за бързите отговори.За да отговоря на въпросите ви, ще кажа, че лапароскопията ми бе правена в София, Майчин дом от д-р Емил Филипов, който ми бе препоръчан от моя позната, която ме свърза с него.Дори си платих 450 лв за избор на екип, но както и да е. Той казал на мъжа ми и на майка ми, че като са ме отворили са видяли че има хламидии и не са посмяли да пипат, даже се консултирал с колеги и решили да не рискуват.Всъщност за 4-те дни, които бях там, го дебнех пред кабинета, който бе до моята стая, но все беше зает.В крайна сметка успях да говоря с него като ме изписваха, при това за около 5 мин., през които не успях да взема думата, а той разбира се пак бързаше.Аз тогава сглупих, като му се доверих сляпо и сега осъзнавам грешката си, ама не мога да върна времето.
И аз не знам как точно е "видял" хламидиите".Хистология нямам.Но така или иначе той каза, че заради хламидиите не е преминал към оперативно лапаро.А за хламидии имах положителен резултат за стара инфекция - IGg - 1.24, при горна граница 1.1. И аз преди лапарото му се обадих и му казах за резултата/при Днк тест - отрицателен/.Но той каза, че никой вече не го смятал 1.1, а 11, така че вика няма проблем нищо няма, идвай за лапаро.Интересното е, че като ме приемаха ми поискаха всички други изследвания, освен това.Вече след лапарото му го показах и той каза, че е положително, даже ме упрекна, че не съм му казала. 8O .Кво да ви кажа.Потресена съм.А няколко пъти му се обаждах по телефона, да го питам какво да правя, защото след 2 курса на лечение с доста силни антибиотици, резултата бе намалял, но все още над горната граница. Той обаче все ме отсвирваше и ми повтаряше, че не можело да бъде след Сумамед да не се оправя.И на мен тогава ми светна лампата, че този лекар няма да ми свърши работа.И чак тогава взех да чета по-подробно из форумите и да разбирам някои неща.Но не мога да разбера кои са тези случаи когато ендометриозата не налага лечение.Как се определя това?Дори моя случай да е бил такъв, това не значи, че не трябва да бъда уведомена, нали?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #8 -: Януари 01, 2009, 21:45:21 pm »
Забравих да кажа, че от лапарото имам само 2 снимки.Пише къде са огнищата,при обясненията за лява маточна тръба е, има пояснение, но не мога да го разчета много добре - цитирам: "по заден мит на плика лата вляво под маточната тръба" - ендометриозни огнища около 1-2 мм.Може и да съм написала пълна глупост, за което се извинявам, ама това успявам да разчета :oops:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #9 -: Януари 01, 2009, 21:48:35 pm »
Златина, ние тук само можем да гадаем. Но и ти малко преекспонираш (не те упреквам, знам как човек се обърква от много четене на специализирана литература). Хистология не може да има, нали лапароскопията е била диагностична. Срастванията в резултат на хламидия са наистина "видими" и наличието й се потвърждава от нивото на специфичните IgG. Ендометриозата е степенно заболяване, не във всички степени налага лечение. И накрая, много често пациентите не подписват предварителното съгласие да се премине към оперативна интервенция и лекарят няма право да направи каквото и да било при диагностичната процедура. Но, пак казвам, това са само догадки, който е направил лапароскопията, той може да каже какво е открил, защо е направил или не е направил нещо и т.н.

P.S. по заден лист на плика лата.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #10 -: Януари 01, 2009, 21:57:04 pm »
Благодаря, Мели. Напълно си права, но аз поясних, че лекаря първоначално ми откри поликистозни яйчници и всъщност лапарото беше за това - той каза, че ще ми "надупчи" яйчниците, което по-късно тук прочетох, че се нарича фенестрация.А относно съгласие, не ми бе поискано такова.То идеята на лапарото бе да е оперативно.Всъщност и аз не знам, наистина се обърках.Но както вече казах, много трудно успявам да се добера до него, а когато го направя, набързо ме отрязва.Като го питам нещо, той ми казва, не се притеснявай, каквото трябва ще направим, ще дам всичко от себе си, останалото божа работа.То хубаво, ама аз искам инфо, а той не ми го дава. Извода - сменям лекаря.Само едно не разбрах, наистина ли не може да премине към оперативна лапароскопия, при наличие на антитела на хламидии?Всъщност, той може ли на място да определи дали е стара или моментна инфекция?
« Последна редакция: Януари 01, 2009, 21:59:29 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #11 -: Януари 01, 2009, 22:00:35 pm »
Малко черен хумор, но се надявам да не ми се сърдиш - всяко зло за добро! Радвай се, че не ти е фенестрирал яйчниците, това е отречена от съвременната репродуктивна медицина процедура.  :)
Гледай с оптимизъм напред, желая ти 2009-та да е твоята година!
« Последна редакция: Февруари 18, 2009, 14:23:18 pm от Мели »


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #12 -: Януари 01, 2009, 22:03:42 pm »
Малко черен хумор, но се надявам да не ми се сърдиш - всяко зло за добро! Радвай се, че не ти е фенестрирал яйчниците, това е отречена от съвременната репродуктивна медицина процедура.  :)
Гледай с оптимизъм напред, жаля ти 2009-та да е твоята година!
Ни най-малко не ти се сърдя, права си. И аз до този извод стигнах, след като се поразрових малко.Благодаря за пожеланията.
Момичета благодаря ви, остава ми да чакам докато ми дойде часа.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #13 -: Февруари 18, 2009, 14:22:09 pm »
Възможно ли е след лапароскопията без лечение с инжекции да се отиде на ин витро?
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #14 -: Февруари 18, 2009, 14:23:56 pm »
Да, при мен доктора реши така да процедираме и успяхме! :D

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #15 -: Февруари 18, 2009, 14:34:20 pm »
Интересно,а на мен ми каза че първо ще се лекуваме и после :?Аз съм с ендометриоза втора степен и сега си бия Золадекс
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #16 -: Февруари 18, 2009, 15:42:50 pm »
Здравейте, момичета!Мина и моя час при Владимиров.За ендометриозата ми каза, че е първа степен и не се налага активно лечение.Проблема при мен са множеството сраствания в малкия таз и запушените ми тръби.Док каза, че трябва да правим ин витро.Много се надявам да е успешно.Дано не ми излязат и други проблеми.На всички ви пожелавам успех!!!!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #17 -: Февруари 19, 2009, 11:14:10 am »
Успех и на теб....стискам ти палци :wink:
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #18 -: Февруари 19, 2009, 22:21:23 pm »
Успех и на теб....стискам ти палци :wink:
Благодаря ти много!Добре че сте вие, момичета, да давате кураж, съвети и подкрепа.Без вас още щях да се лутам и да се чудя кой път да хвана.Благодаря ви, че ви има! :bighug:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Имам ендометриоза, но не ме лекуват!??
« Отговор #19 -: Март 22, 2009, 20:11:41 pm »
Привет, момичета!
Аз също имам ендометриоза и поликистозни яичници, които оперирах. Сега след всичко прочетено си извадих папката с многото изследвания и се чудя.... Къде я пише тази степен на ендометриозата. Попрочетох, че след лапарото после трябвало да се бият инжекции, които имали най-добро действие. Аз обаче пих DANAZOL или DANATROL (едно и също било). При операцията са били разделени органите, които са се били сраснали, имало огромни огнища, но при операцията те буквално се били отлюпили. По думете на лекаря ми всичко сега трябвало да бъде ОК. Лекаря ми твърдеше, че при ендометриозата ми е безсмислено да се прави опит за ин витро, трябвало лапаро да се направи задължително, с ин витро нямало да успеем. А лекаря ми е собственик на един от най-големите ин витро центрове. От операцията ми мина една година.
Сега отидох за второ мнение. Отново имам киста, сравнително голяма.Сега съм в дилема какво да правя и къде да ида. Трябвало пак да се оперирам, според второто мнение.
Много ми е болно за всички момичета, които с надежда в очите на всеки празник си пожелават винаги да имат детенце, а нямат.
Аз също все още нямам. На 27 години съм. От четири години правим опити със съпруга ми. Понякога, дори си казвам, че може би не трябва толкова много да се надявам, за да ми бъде после по - лесно да понеса болката и разочарованието. Когато погледна съпруга си в очите си казвам - Господи, ако знаех само, че ще ти причиня това.... никога нямаше да се омъжа.
Много ми е болно и не знам как успявате дяа сте толкова силни, аз повоче мисля, че не мога.  :balk_145:
Успех на всички в борбата и дано има поводи за усмивки.
« Последна редакция: Март 22, 2009, 20:19:20 pm от margolina »