0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Vickson

  • *****
  • 1201
  • "Е, нема начин да нема начин!"
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #20 -: Декември 17, 2008, 15:19:04 pm »
Проектът  ЗИДЗЗ -  № 854-01-148” е е съгласуван с отдел „Правен”, на Министерството на здравеопазването, с омбудсмана на Република България, а така също също така се подкрепя и от организациите сдружение „Зачатие”, фондация  „Искам бебе” и  Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. , и  от гледна точка на необходимостта от прозрачност и при въвеждане на процедури, които да дадат максимална информация за създаване на регистър на хората с репродуктивни проблеми в България, както и за съответно прозрачни процедури при определяне на тези от тях, които евентуално биха имали нужда от асистирана репродукция, в този конкретен случай – Ин-витро.” много дълго изречение губи се смисъла
Това е цитат от стенограмата, за това е толкова дълго изречението.
Моето лично мнение е, че малко емоционалност няма да е излишна в този текст, защото веднъж пусната петицията ще обиколи (надявам се) много хора и нали целта е да докоснем душите им и да ги накараме искренно да повярват в смисъла на тази кауза, за да ни подкрепят... (пак казвам това си е мое мнение)
Но така или иначе, аз съм ЗА какъвто и текст да остане в крайна сметка!
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #21 -: Декември 17, 2008, 15:19:49 pm »
Fussii, този вариант е по-добър.
Но е добре и повече да се пише за Фонда, с 2-3 изречения да се изложат целите му; какво се печели от създаването му; защо не сте съгласни с предлаганото от Комисията и Министерството. Т.е. съвсем накратко и информативно да се изложи проблемът, така че човек, който не следи скандала и няма време или възможност да чете стенограмата, да се подпише.
*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #22 -: Декември 17, 2008, 15:28:15 pm »
И аз също ще се подпиша,
подписах се и в старата и после прочетах ,че е стара,
но нищо подписвам и тази.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #23 -: Декември 17, 2008, 15:31:13 pm »
И аз ще се разпиша, разбира се!
Тъкмо щях да кажа, че има грешка в годината - 2006 и видях, че вече съм подписала петицията...

Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #24 -: Декември 17, 2008, 15:45:33 pm »
Фуси ,емоционалната част е чудесна , мисля ,че тя трябва да присъства задължително , за да грабне повече подкрепа.
Още едно допълнение , за хората внесли поправките по заканопроекта , там , където пише-група депутати , не е ли по добре да им изпишем имената. Нека се знае че има и свестни политици.
Сетих се и още нещо , за старата петиция имаше нападки , че имало правописни грешки .
Трябва да сме много внимателни там .
« Последна редакция: Декември 17, 2008, 15:48:49 pm от Eфирче »
*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #25 -: Декември 17, 2008, 15:51:20 pm »
Не бързайте да я публикувате - може да има още нещо да се коригира, но в момента съм зарината от работа. По-късно пак ще я прегледам.
Иначе емоционалната част е чудесна.


ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
г-н ГЕОРГИ ПИРИНСКИ

КОПИЯ ДО
ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ г-н ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ,
ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В БЪЛГАРИЯ,
МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ,
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО


Подписка За създаване на Фонд „Асистирана Репродукция”


Относно: ПРОЕКТОЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО –
№ 854-01-148


Уважаеми г-н Пирински, госпожи и господа управляващи,


Обръщаме се към Вас, с молба да подкрепите инициативата на Сдружение Зачатие, Фондация Искам бебе и група народни представители, за създаване на Фонд Асистирана Репродукция.

През изминалата седмица всички станахме свидетели на това как една дълго таена болка на половин милион българи, може да обедини пациенти, лекари, журналисти и просто съпричастни, обикновени граждани в борбата с управленската безотговорност, некомпетентност и безхаберие.

На 04 Декември 2008, на заседание на комисията по здравеопазването към парламента, бяха обсъдени четири законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето (ЗИДЗЗ). Във внесения законопроект от депутатите Антония Първанова и Ива Станкова - ЗИДЗЗ - 
№ 854-01-148, се предвиждаше създаване на специален фонд за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми в България.  Тази идея е изцяло подкрепяна от неправителствените организации, работещи по проблема. За съжаление, идеята беше категоричното отхвърлена от членовете на комисията по здравеопазването в парламента.

Стенограмата на цитираното заседание показва(http://www.parliament.bg/page=ns&lng=bg&nsid=5&action=show&Type=cmSteno&SType=show&gid=164&id=1132 ), че обсъждания ЗИДЗЗ -  № 854-01-148, дори не е бил прочетен от повечето членове на комисията. Отправени са напълно необосновани упреци от председателя  г-н Китов, че този Законопроект „противоречи с основните закони на държавата” както и на Наредба №16 от 21 април 2007 година. Проектът  ЗИДЗЗ -  № 854-01-148” е съгласуван с отдел Правен на Министерството на здравеопазването, с омбудсмана на Република България и е подкрепен от организациите Сдружение Зачатие, фондация Искам бебе и  Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. Проектът изцяло отговаря на необходимостта от прозрачност на разходването на средствата от фонда, дава сигурност, че набраните средства ще отидат директно за заплащане на процедури на хората с репродуктивни проблеми, а няма да бъдат употребени за рекламни брошури, семинари и други дейности, уж свързани с репродуктивното здраве.   

Обръщаме се към всички Вас и Ви призоваваме, да подкрепите идеята за създаване на Фонд „Асистирана Репродукция, както е предложен в  ЗИДЗЗ -  № 854-01-148! Може да сме загубили битката, но не се отказваме от борбата! За толкова години ние, тъй наречените "стерилни":

- Свикнахме с думите "ялови", "бездетни".
- Свикнахме с това всеки наш неуспех да се обяснява с факта, че нямаме деца затова сме комплексирани, а пък успехите ни, с факта, че имаме много свободно време, защото нямаме деца.
- Свикнахме да получаваме груби непотърсени съвети и арогантни предложения за помощ от всякакъв род оплодители.
- Свикнахме с това да плащаме от джоба си АБСОЛЮТНО ВСЯКА ЕДНА процедура, медикамент, макар да сме до глупост съвестни данъкоплатци.
- Свикнахме хора като нас да са публично обиждани.
Преди няколко години, отново в народното събрание, по време на дебата за безплатно лечение за стерилитет, поредния "образован" депутат каза, че му било последна грижа да се занимава хора, които заради многобройните си венерически болести не могат да имат деца.
- В т.нар. антиаборт кампания, провеждана от голяма фармацевтична компания, се казва, че има 270 хиляди стерилни двойки, които заради аборти в ранна възраст сега не могат да имат деца.
- В едно уви известно, телевизионно шоу, стерилен мъж беше накаран да се прави на умствено изостанал, в продължение на седмици, за да му платят една ин витро процедура, защото семейните пари вече приключили след поредния неуспех...
- Настоящия обществен, и в частност парламентарния дебат също изобилстват от невероятни умопостроения по наш адрес.

Никой не може да ни отнеме право да мечтаем и да се борим да имаме деца! Нито обидите, нито безочливите и нагли подмятанията на избраните от нас народни представители!

Подкрепете ни, за да напълним празните детски колички и да дарим на света повече българчета, повече детски смях и усмивки!

Сдружение Зачатие


« Последна редакция: Декември 17, 2008, 15:53:01 pm от misi »
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #26 -: Декември 17, 2008, 16:01:42 pm »
Вижте всички, има последни новини http://www.dnes.bg/article.php?id=62789
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #27 -: Декември 17, 2008, 16:49:18 pm »
misi, забелязах само това:
"Обръщаме се към Вас, (излишна запетая, не се въвежда подчинено изречение) с молба да подкрепите инициативата на Сдружение "Зачатие", Фондация "Искам бебе" и група народни представители, (излишна запетая)за създаване на Фонд "Асистирана Репродукция".
"През изминалата седмица всички станахме свидетели на това как една дълго таена болка на половин милион българи,(излишна запетая) може да обедини пациенти, лекари, журналисти и просто съпричастниобикновени(да се махне?) граждани в борбата с управленската безотговорност, некомпетентност и безхаберие."
"Стенограмата на цитираното заседание показва(http://www.parliament.bg/page=ns&lng=bg&nsid=5&action=show&Type=cmSteno&SType=show&gid=164&id=1132 ), че обсъжданият ЗИДЗЗ -  № 854-01-148 дори не е бил прочетен от повечето членове на комисията."
*
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #28 -: Декември 17, 2008, 20:30:21 pm »
Дълбок поклон пред Радина и Ани ,които саможертвено и в името на общата кауза спомогнаха за постигане на този забележителен резултат за толкова кратко време.БЛАГОДАРЯ ВИ и се радвам че сте до нас рамо до рамо
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #29 -: Декември 17, 2008, 21:13:54 pm »
 И аз подписвам с двете ръце! Трябва да се преборим!
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #30 -: Декември 17, 2008, 22:15:29 pm »
Момичета,вече има петиция http://www.bgpetition.com/asistirana-reproduktsia/index.html,не знам дали трябва да се пуска друга и да се разводняват подписите.Въпреки,че и 5 да са петициите ,ще ги подпишем всичките. :wink:
*

    *слонче*

  • *****
  • 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #31 -: Декември 17, 2008, 22:25:08 pm »
подписах в другата тема петицията, а тук не ми даде, но я подписах от името на мъжа ми.
никога не отстъпвай на принципите си!
*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #32 -: Декември 17, 2008, 22:32:40 pm »
До:
Председателя на Народното Събрание на Република България г-н Георги Пирински

Копия до:
Президента на Република България г-н Георги Първанов,
Омбудсмасна на Република България г-н Гиньо Ганев,
Представителство на Европейската комисия в България,
Министерски Съвет,
Министерство на Здравеопазването


        Подписка за създаване на Фонд „Асистирана Репродукция”
Относно: Законопроект за допълнение на Закона за здравето № 854-01-148


            Уважаеми г-н Пирински, госпожи и господа управляващи,

            Обръщаме се към Вас с молба да подкрепите инициативата на Сдружение Зачатие, Фондация Искам бебе, водещи специалисти в областа на репродуктивното здраве и народните представители д-р Антония Първанова и д-р Ива Станкова за създаване на Фонд “Асистирана Репродукция”.

            През изминалата седмица всички станахме свидетели на това, как една дълго таена болка на близо половин милион българи, може да обедини пациенти, лекари, журналисти и съпричастни граждани в борбата с управленската безотговорност, некомпетентност и безхаберие.
            На 04 декември 2008г. на заседание на Комисията по здравеопазването към Народното Събрание беше обсъден законопроект за допълнение на Закона за здравето (ЗИДЗЗ, № 854-01-148), в който се предвижда създаване на Фонд „Асистирана репродукция”. Този фонд има за цел да управлява отпуснатите от държавата средства  и да следи стриктно за тяхното целесъобразно изразходване. Във фонда следва да влязат представители на широк кръг държавни институции, медицински специалисти и неправителствени организации с цел да се осигури максимална прозрачност. Законопроекта е съгласуван с отдел Правен на Министерството на здравеопазването, омбудсмана на Република България и е подкрепен от организациите Сдружение Зачатие, фондация Искам бебе и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.
            За съжаление идеята беше категоричното отхвърлена от членовете на Комисията по здравеопазването в парламента. Стенограмата на цитираното заседаниe показва, че обсъжданият текст дори не е бил прочетен от повечето членове на комисията. Отправени са напълно необосновани упреци от председателя  г-н Китов, че законопроекта „противоречи с основните закони на държавата” както и на Наредба №16 от 21 април 2007 година. Проектът дава сигурност, че набраните средства ще бъдат изразходвани за заплащане на ин витро процедури на хората с репродуктивни проблеми, а няма да бъдат употребени за рекламни брошури, семинари и други дейности, уж свързани с репродуктивното здраве.   
            Обръщаме се към всички Вас и Ви призоваваме да подкрепите идеята за създаване на Фонд „Асистирана Репродукция". Може да сме загубили битката, но не се отказваме от борбата! За толкова години ние, хората борещи са да имаме дете:
            - Свикнахме с думите "ялови", "бездетни","стерилни".
            - Свикнахме с това всеки наш неуспех да се обяснява с факта, че нямаме деца затова сме комплексирани, а пък успехите ни с факта, че имаме много свободно време, защото нямаме деца.
            - Свикнахме да получаваме груби, непотърсени съвети и арогантни предложения за помощ от всякакъв род оплодители.
            - Свикнахме с това да плащаме от джоба си ВСЯКА ЕДНА процедура, медикамент, излседване... макар да сме до глупост съвестни данъкоплатци.
            - Свикнахме хора като нас да са публично обиждани.
Преди няколко години, отново в Народното събрание, по време на дебата за безплатно лечение за стерилитет, поредния "образован" депутат каза, че му било последна грижа да се занимава с хора, които заради многобройните си венерически болести не могат да имат деца.
            - В т.нар. антиаборт кампания, провеждана от голяма фармацевтична компания се казва, че има 270 хиляди стерилни двойки, които заради аборти в ранна възраст сега не могат да имат деца.
            - В едно уви известно, телевизионно шоу, стерилен мъж беше накаран да се прави на умствено изостанал, в продължение на седмици, за да му платят една ин витро процедура.
            - В настоящия обществен и в частност парламентарния дебат също изобилстват от невероятни умопостроения по наш адрес.

            Никой не може да ни отнеме правото да мечтаем и да се борим да имаме деца! Нито обидите, нито безочливите и нагли подмятанията на избраните от нас народни представители!

            Подкрепете ни, за да напълним празните детски колички и да дарим на света повече българчета, повече детски смях и усмивки!

            Сдружение Зачатие
« Последна редакция: Декември 17, 2008, 23:04:46 pm от misi »
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #33 -: Декември 17, 2008, 22:36:12 pm »
Пуснете Шоуто на Слави
иозвинявам се че тук го пиша но нета ми е ужасен и не ми се зареждат страниците
« Последна редакция: Декември 17, 2008, 22:41:12 pm от Lisko »
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #34 -: Декември 17, 2008, 22:36:47 pm »
Миси, това ли е последната промяна на текста и съгласувана ли е със Зачатие? Къде ще я качите за подписване и кога ?
« Последна редакция: Декември 17, 2008, 23:18:33 pm от marinex »
*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #35 -: Декември 17, 2008, 23:09:02 pm »
От сдружение Зачатие и фондация Искам бебе ще прочетат петицията и ще я качат. Междувременно я прегледайте пак за грешки, че блокирах...
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #36 -: Декември 17, 2008, 23:12:25 pm »
Нека я погледне днес някой друг .Очите ми са страшно уморени и непрекъснато увеличавам буквите , за да мога да чета.Нека се знае , че има още една петиция с кратки искания ето тук http://www.bgpetition.com/asistirana-reproduktsia/page-1.html
и вече са се събрали около 450 подписа.
*
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #37 -: Декември 17, 2008, 23:13:56 pm »
Пращам я на Ани  и Ради.
*
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #38 -: Декември 17, 2008, 23:19:06 pm »
И ние подписахме
Вчерашния ден е история!
Утрешния е мистерия!
Днешният е дар от Бога!

*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: Да кажем ДА на нашия фонд
« Отговор #39 -: Декември 17, 2008, 23:21:26 pm »
Аз коригирах правописни и пунктоационни грешки и добавих по-подробна информация за фонда, но като цяло петицията остана в първонначалния си вид.
Сега като я чета се чудя, защо се обръщаме към управляващите, след като те вече гласуваха, а и по-надолу в текста говорим за безхаберието и незаинтересованоста им.
Не е ли по-добре да се обърнем към президента и да го молим за налагане на вето.