0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Кистозни и поликистозни яйчници?
« -: Август 14, 2008, 11:50:49 am »
Извинявайте за (много) тъпия въпрос но кистозни и поликистозни яйчници едно и също ли са? :oops: В понеделник ми казаха, че моите са кистозни. В нета няма много информация за кистозни, а за поликистозни и се понаплаших от прочетеното - че 50% от жените с поликистозни яйчници са стерилни, а също така 50% към 40 годишна възраст почват да страдат от диабет. Вярно ли е?
*
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #1 -: Август 14, 2008, 11:59:00 am »
мила,не съм много сигурна ,но мисля че има разлика.Но не се притеснявай,поликистозните яйчници се лекуват.На мен преди 3 години ми направиха операция ,за да ги изчистят,но в последствие разбрах,че имало и друг начин,който не е оперативен,Така че каквото и да е е лечимо
*
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #2 -: Август 14, 2008, 12:08:34 pm »
всъщност сега си прочетох епикризата от операцията и там пише "кистозни "Не искам да те подвеждам
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #3 -: Август 14, 2008, 12:37:37 pm »
Благодаря за отговорите.
На мен ми предписаха противозачатъчни. Аз лично съм с малко по-остарели разбирания и не виждам смисъла да се тъпча с разни такива химии (патила съм от противозачатъчни - Диане-35 - вечно ме болеше главата) и ми се искаше да разбера толкова ли е лошо положението.
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #4 -: Август 14, 2008, 14:48:34 pm »
Мила, трябваше лекарят ти да ти обясни подробностите около доиагнозата и назначеното лечение. Така е трудно да гадаем какво е имал предвид. Ако е видял кисти е възможно да е предписал противозачатъчни, за да се изчистят евентуално. Ако е преценил, че яйчниците са поликистозни, най-вероятно е предписал противозачатъчните, за да коригира друго твое оплакване, вероятно нередовен цикъл.
Кажи защо си пила преди Диане и какви са сегашните ти оплаквания, за да получиш по-конкретен отговор :wink:


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #5 -: Август 14, 2008, 14:55:46 pm »
Ultra, тя каза "Яйчниците ти са леко кистозни".
На снимката се виждаше, че на всеки яйчник има по 4-5 кистички. Обясни ми, че това си било генетично заложено, но все пак трябва да предприемем лечение с противозачатъчни.
А Диане-35 пих заради нередовен цикъл. Идваше ми (и след като спрях пак ми идва) на почти месец и половина и продължава по 7-8-9 дена. Но така ми е било винаги - още от първия път.
« Последна редакция: Август 14, 2008, 14:58:40 pm от Milla^R »
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #6 -: Август 14, 2008, 15:11:22 pm »
На кой ден от цикъла е това изследване? Хормони пускала ли си?
Ако правите опити за бебе, контрацептивите не са решение и няма да помогнат много ако имаш ПКЯ.
Ако не правите опити, ти си преценяваш дали ще вземаш таблетките. Аз съм ги пила над 13 години (включително и Диане), поликистозата не се повлия :?

Виж тази статия:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=397&Itemid=17


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #7 -: Август 14, 2008, 15:26:42 pm »
Да... Благодаря за линка.
Ами, на няколко пъти правих изследвания и в общи линии от 3 седмици си се мъкна по гинеколози. За всичко възможно.За това питам просто има ли разлика между "кистозни" и "поликистозни"... Защото щом е генетично, би трябвало да са поликистозни, нали? Освен това, каза, че матката ми била "леко двурога", което също ме притеснява.
Правим опити от над 6 месеца и не се получава. Не знам... Всичко е голям хаос. Ако започна противозачатъчните ще трябва да отложим правенето на бебета, но пък от друга страна ако помогне...
*
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #8 -: Август 14, 2008, 15:55:13 pm »
Аз също пих Диане-35,после и операция ми направиха,но от ПКЯ не се оттървах.И сега и сега в годината по 1-2 месеца пия Регулон,но изчезват за известно време и после пак се появяват тези кисти :x

*
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #9 -: Август 14, 2008, 16:09:39 pm »
аз не съм чувала за лечение на ПКЯ с противозачатъчни,така че може и да са просто обикновени кистички.Но нередовния цикъл е един от симптомите за ПКЯ.Не искам да те плаша,но искай точна диагноза,за да знаеш поне какво лекуваш в момента
*
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #10 -: Август 14, 2008, 16:22:07 pm »
Ми не знам,но като погладна към ехографа все едно яйчника ми е луната а кистите са колкото всички звезди,но рядко са ми били над 5мм.До сега всички док са ме лекували с противозачатъчни

Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #11 -: Август 14, 2008, 16:27:19 pm »
Уф... Ами няма как, май ще трябва да отида отново на гинеколог скоро, за да си изясня всичко.
Ех, как мразя да не ми се обяснява подробно какво ми е :x
Самите ми яйчници били такива...
Много е гадно, когато гинеколозите са мълчаливи. Май ще искам съвет от друг специалист :) Въпреки, че тази много ми я препоръчваха.

P.S. Хриска, в момента гледам снимката и при мен се виждат на единия яйчник 4 малки кистички и една по-голяма, а на другия - 3 малки, които почти са се слели в една голяма, от страни още 2 малки и една голяма. Поне така изглежда.
« Последна редакция: Август 14, 2008, 16:28:55 pm от Milla^R »
*
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #12 -: Август 14, 2008, 16:35:18 pm »
Milla,дано при теб да е нещо друго,да не е ПКЯ,че когато решите да си имате бебче те се оказват проблем при някои по-лесно решим,но при други не толкова :?.Успех

*
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #13 -: Август 14, 2008, 18:00:42 pm »
да,мисля че идеята да се посъветваш и с дръг специалист не е лоша.Дано да не е ПКЯ
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #14 -: Август 15, 2008, 12:14:58 pm »
Милла, след като при теб си има история с кисти на яйчниците явно тези кистички не са нещо случайно, появило се този месец и другия да изчезне. Преди са ти предписали Диане, защото са се опитали да спасят яйчниците ти. Високите нива на тостестерон могат да одебелят обвивката и в следствие на това да не могат да се пукат фоликулите, а да си остават като кистички.
Така че самоволното спиране на лекарствата може да ти е изиграло лоша шега. Но далече не е задължително.
Има много писано по това как могат да се спукат тези фоликули, за да се получи бременност. Но преди това трябва да се направят доста изследвания, за да се изключат други усложнения.
За тебе сега е най-добре да се уточни точно каква е диагнозата, за да се предприеме адекватно лечение и да се стигне до бременност, а диабетът след 20 години е малко рано да те притеснява. Никой не е застрахован. Но ако си знаеш състояниетоще реагираш по-адекватно.

А що се отнася до това, което ти е написала sulza аз нещо нищо не разбирам. Явно мненията ни нещо много сериозо се разминават. Хормони... какво да ги правиш
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #15 -: Август 15, 2008, 12:52:11 pm »
тамара,явно аз не съм се изказала ясно,но в общи линии аз съм на твоето мнение.Незнам какво точно не си разбрала от моя отговор.
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #16 -: Август 15, 2008, 16:03:53 pm »
Тамара, много благодаря за подробното обяснение. Бях прочела, че кистите се получават в следствие на липсата на овулация, но не знаех как точно става. Благодаря :)
В интерес на истината, като бях на 19 бях ходила за пръв път на гинеколог и още тогава имах кисти (сега съм на 23), но въпросния д-р каза, че е по-добре да се изчака 8O
Преди година и половина ми предписаха противозачатъчните но се чувствах сякаш ме удрят с чук по главата - не минаваше и ден без да ме боли :( И след 2 месеца ги спрях. Не знам дали ми е изиграло лоша шега. Надявам се, че не.
За вторник си записах час за друг лекар, към който ме отправиха 3-4 различни момичета :) Дано само не се наложи да правя всички изследвания отново.
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #17 -: Август 15, 2008, 16:29:31 pm »
Няма да се наложи Мила. Ако изследванията са направени като хората се вижда, че има хормонален проблем. Много често хормоналните проблеми могат да се открият и по странични признаци...
Но ако нямаш тест за проходимост на тръби и спермограма, задължително ще трябва да ги направиш.
Лекаря, към който са те насочили 3-4 момичета не се съмнявам, че е добър. Дано да е поне толкова добър, че ако не си за него да те насочи към точния човек. На теб не ти трябва добър хирург или такъв, който много добре се справя в родилна зала. Ако избереш добър лекар прблемът може да се изясни до месец и бързо бързо да дойде бебето.
Късмет!
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #18 -: Август 17, 2008, 00:03:40 am »
Ами, типичните симптоми на поликистозата ги нямам. Менструални разстройства - да, но например наднормено тегло - не, даже обратното. Нито имам окосмяване на необичайни места, нито високо кръвно, нито болки в таза. Акне - понякога.
Е, както и да е. Във вторник ще стане ясно. Благодаря на всички вас за отговорите :)
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Кистозни и поликистозни яйчници?
« Отговор #19 -: Август 18, 2008, 11:26:54 am »
Имаш други много типични симптоми
- нередовен цикъл или цикъл над 30 дни
- кистички
По-типични от тези няма :)
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.