0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #380 -: Август 05, 2010, 14:02:05 pm »
 Моята ендокриноложка е абсолютно категорична относно влиянието на захарта върху фертилността на жената - Възползвам се от мнението на твоята еднокриноложка именно захарта , а не инсулина.
 Разбира се, че последната дума има доктора и аз многократно се опитах да го обясня. Но това не са просто някакви цитати, а са си съвсем медицински факти. И аз нарочно съм ги търсила, за да ги сложа тук и всеки, за който иска да ги прочете. Можеш да ги копираш, принтираш и да ги занесеш на всеки ендокринолог и ако той каже, че това не е вярно, тогава ще си говорим пак, готова съм лично да отида и да си поговоря с него.
 Аз никъде не съм прочела, че има някаква горна граница при повишаването на инсулина, това точно за тия 5 пъти специално съм питала доктора и той каза че това не е от значение, ако всичко друго си е нормално. Намери го някъде това и го цитирай тук, но наистина от надежден източник.
 Трябва да имаш голяма част точно от тия симптоми, за да имаш ИР.
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #381 -: Август 05, 2010, 14:38:16 pm »
Мила, не може инсулина да няма значение, защото именно той е регулатора на глюкозата.  :) Високите нива на инсулин корелират с високи нива на глюкозата. Нещата просто за взаимосвързани. Аз имам всички симптоми, изключая депресията /в крайния и вид/, но не съм съгласна, че БОЛЕСТ има, когато СИМПТОМАТИКАТА е "изпълнена". Категорично не! Както и сикс сенс каза, всичко е резултат от наблюдение, диагностика ,анамнеза. Според  резултати на 3 проверени лично от мен лаборатории-реферетната стойност на глюкозата е м/у 5-6. Същата за инсулина варира между 17-24,4. В този смисъл, поддържам мнението, че не може да се прави кардинално заключение, единствено на база- резултати. И още нещо, което намирам за важно! ПРЕВАНТИВНОТО и НАВРЕМЕННО лечение е в пъти по-препоръчително и с по-големи шансове за успех, от колкото това, при което нещата се отлагат до последния момент. В предвид незаинтересоваността на повечето лекари, ако самите ние не вземем своевременни мерки, няма кой да го направи.
Не е нужно да развиеш диабет, за да лекуваш проблеми със захарта!
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #382 -: Август 05, 2010, 18:07:14 pm »
Привет и от мен, от направеното изследване - обременяване с глюкоза излезна, че имам инсулинова резистентност,имах вече консултация с д-р Тодорова и тя ми изписа Метфогамма 500мг, 3Х1/2т. на ден след хранене.
Резултатите ми от ОГТТ теста са сдледните:
глюкоза 0 мин.-  5,3 mmol/l  /Реф.гр. 2,8-6,1/
глюкоза 60 мин.- 8,3 mmol/l
глюкоза 120 мин. -5,8 mmol/l /Реф.гр. 3,5-7,8/

инсулин 0 мин. - 10,42 µIU/ml /Реф.гр. 2,6-24,9/
инсулин 60 мин. - 89,18 µIU/ml
инсулин 120 мин. -61,30 µIU/ml /Реф.гр. 2,6-24,9/

Интересува ме дали трябва постепенно да приемам дозата от лекарството или мога от първия ден да започна приема на таблетките 3х1/2 на ден? Също така трябва ли да се спазва строга диета ? Благодаря ви!
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #383 -: Август 05, 2010, 18:27:25 pm »
нещо не те разбрах относно приема на лекарството  :? какво точно питаш? Според д-р Тодорова, трябва да започнеш с 3пъти дневно х половин таблетка. Поне аз така го разчитам. Сутрин, наобед, вечер...Привърженик съм на идеята за комбинирането с диета. Аз спазвам ограничение спрямо гликемичния индекс на храните. Не си позволявам десерти, торти и тн...Повече за този индекс има тук:
http://www.bb-team.org/values/glycemic_index#axzz0vkGFZDCc
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #384 -: Август 05, 2010, 18:52:54 pm »
 bubulina79 ,да правилно си разбрала, трябва да приемам лекарството три пъти на ден след хранене по 1/2 таблетка, някъде четох, че трябва постепенно да се приема това лекарство, докато стигнеш до предписаната доза, та затова беше и питането, защото тя не ми спомена такова нещо
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #385 -: Август 05, 2010, 19:12:32 pm »
Значи аз нищо не казвам, само подчертавам това, което твоята ендокриноложка е казала. Доколкото мога да чета, тя говори за кръвна захар, а не за инсулин. Ти оспорваш мнението на твоя ендокринолог. Именно защото инсулина е регулатор на кръвната захар. Пак ще го напиша - при обременяване нормално е да се повишава инсулина, защото в тялото на човек постъпва захар и тук инсулина започва да работи и запазва нормални нива на кръвната захар. Не е нормално, когато има висок инсулин и висока кръвна захар. Не знам кой какво разбира под висока кръвна захар, ако за някой стойности до 6 са високи, за мен не са. За мен проблемът с кръвната захар започва, когато е над 6 и то е постоянно явление.
Моята мисъл е да се пишат неща, които са верни, не да се пишат глупости, защото така объркваме всички.  
"Аз имам всички симптоми, изключая депресията /в крайния и вид/, но не съм съгласна, че БОЛЕСТ има, когато СИМПТОМАТИКАТА е "изпълнена"." - това мнение е крайно и аз няма да го оспорвам, защото нямам необходимото образование. Много ми е интересно как ли ни лекуват лекарите. Явно като врачките - хвърлят боб?
Да и аз не съм съгласна с много неща в този живот и аз не искам да ги приема, но те си съществуват.
dianach, трябва да питаш задължително д-р Тодорава, как точно да приемаш лекарството.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #386 -: Август 05, 2010, 19:14:43 pm »
Когато на мен ми изписаха метформин, ендокриноложката ми направи схема, по която да пия лекарствата, докато достигна предписаната доза. Доколкото знам, започва се и се спира постепенно. Но задължително се консултирай с докторката си по този въпрос. Може би в твоя слуай не е наложително. Според мен, а и според моята лекарка, диетата е задължителна. Нисковъглехидратна, избягвай тортички, десертчета и т.н. Информацията, която ти е дала Буболина е доста полезна. Борбата с килограмите е част от лечението. Именно мастните натрупвания в клетките запушват рецепторите за инсулина и той не може да стигне до предназначението си.

Теодор, нито оспорвам истинността на цитатите ти, нито имам намерение. Друго имах предвид, но мисля, че все пак някои успяха да ме разберат. Много правилно призоваваш всеки да слуша лекаря си. Би било добре да последваш съвета си. В поста ти с цитатите ми се стори, че се опитваш да обориш диагнозата, поставена на Буболина. Колкото и да си чела и да си се интересувала, мисля, че това не е в компетенциите ти! Ако съм разбрала погрешно, моля за извинение!

П.С. Писали сме едновременно. Би ли цитирала написаните глупости, моля?
« Последна редакция: Август 05, 2010, 19:16:23 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #387 -: Август 05, 2010, 19:52:06 pm »
 sixsens, не сме се разбрали правилно. Така - диагноза аз няма да оспорвам. Исках да ги цитирам всички тези неща, за да може всеки, които реши да чете тази тема, да се ориентира. Това не съм си го измислила аз, това си е така написано, то си е така и наистина, то на мен точно така ми беше обяснено и от няколко ендокринолога.
Нека всеки да отиде при своя ендокринолог и да пита за всяка стойност на обременяването. Моят ендокринолог точно така ми обясни - кръвната ти захар на гладно е еди какво си, инсулина пък е еди какво си, на 60 минута кръвна захар покзава това, инсулина онова, на 120 минута кръвна захар - показва нещо си там, инсулин пък друго, общо обременяването показва, пък нещо друго - най-грубо го обяснявам. Именно, защото много го слушам и за това съм на различно мнение от много хора.
Обичам да се казват точни неща и да се работи с факти, ако аз нещо съм написала грешно и невярно, нямам нищо напротив показваш ми факти и аз ще си кажа, че не съм права или че съм сгрешила. Сега отделен е въпроса кой как иска да си разбира нещата.
Да явно сме писали едновременно. Това за глупостите подчертавам принципно да си пишат верни неща, а не глупости.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #388 -: Август 05, 2010, 20:18:34 pm »
Напълно съм съгласна с теб! :D
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #389 -: Август 05, 2010, 22:02:02 pm »
нека не се караме, момичета  :) мисля, всички ни обединява едно нещо, почти като мисия  :bighug:
и на мен какато и на сикс сенс ми се стори, че се опитваш да обориш диагнозата, teodor  :) може би е просто грешка в превода. инак цитатите са ти точни и ясни, но просто трябва да излезем от стериотипа на оеднаквяването на случаите. Има мила, доста научни резултати, които уви доказват, че не винаги диабета се хваща навреме. Които въпреки ниския глюкозен резултат, доказват наличието на страховитата болест. Учени твърдят, че именно граничните резултати са най-опасни...Както например, оная прословута температура от 37С, която помниш от детството си.
Тъй, че очевидно, всички сме прави:
понякога, нещатата се пренебрегват. друг път се пресилват.
В крайна сметка единственото важно е, да се грижим по добре за тялото и здравето си... :)
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #390 -: Август 05, 2010, 22:17:45 pm »
Продължавам с въпросите.
Момичета инсулиновата резистентност лекували се напълно или си остава за цял живот, има ли такова нещо като излекуване , когато стойностите на кръвната захар и инсулина станат в норма?
Аз съм с ПКЯ, нямам наднормено тегло , не съм натрупвала никога килограми в талиятаи ханша никога. Да и се водя с инсуинова резистентност!
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #391 -: Август 06, 2010, 08:20:13 am »
Лекува се фанта :) , но си е доста индивидуално. Един може да се оправи но друг да получи Диабет 1

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #392 -: Август 06, 2010, 11:27:51 am »
Момичета, не сте ме разбрали правилно. Чудя се и аз вече как да го обясня. Само на базата на едно обременяване не може да се постави диагноза. Поне напишете какви са ви и другите симптоми, за да се знае.
Пример с fanta_25 , сега се чуди защо пие метформин, пък няма наднормено тегло и други симптоми. Да всички, които имат ПКЯ, трябва да приемат метформин.
Сега разбирате ли?
Това да се излекуваш от ИР, го чувам за първи път.
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #393 -: Август 06, 2010, 12:54:32 pm »
Момичета, не сте ме разбрали правилно. Чудя се и аз вече как да го обясня. Само на базата на едно обременяване не може да се постави диагноза. Поне напишете какви са ви и другите симптоми, за да се знае.
Пример с fanta_25 , сега се чуди защо пие метформин, пък няма наднормено тегло и други симптоми. Да всички, които имат ПКЯ, трябва да приемат метформин.
Сега разбирате ли?
Това да се излекуваш от ИР, го чувам за първи път.
Дай логична причина да НЕ можеш да се излекуваш?
Моите симптоми са: хипогликемични кризи, потене, високо кръвно, много ускорено сърцебиене, наднормено тегло, отичане на краката...
Видя ли какво имах предвид, като казах, че едва когато е изпълнена СИМПТОМАТИКАТА има болест....Аз нямам СПКЯ, тя пък наднормено тегло...но болестта ни е една и съща...
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #394 -: Август 06, 2010, 14:01:36 pm »
   За мен една диагноза не винаги е окончателна.Възприемам я като моментно състояние,което може да се променя.Темата следя с интерес,заради завишено ниво на кръвната захар при съпруга ми и нашата убеденост,че това може да се коригира и без лекарства на този етап.Но изисква категорична промяна в стереотипа на хранене.
   Ето и резултатите при нас.За около две седмици 4 килограма надолу,а мъжете знаете,не обичат да гладуват :wink:.Някои от  характерните симптоми за ИР се тушираха,други изчезнаха напълно(не е с наднормено тегло,но примерно задържане на течности,и т.н.).Когато след месец-два направим контролни изследвания,ще мога да подкрепя мислите си по-конкретно,но и на този етап резултатът е добър.Смята се,че медикаментозното лечение е задължително,тъй като човек не може да махне въглехидратите до минимум,но моето убеждение и опит показват,че не винаги е така.Трябва,обаче категорично да се изключат храните с висок гликемичен индекс(сладки неща,тестени продукти,всичко,което съдържа глутен),включително храни с високо съдържание на животински мазнини и разбира се,всякакъв алкохол.В първия месец на по-строга диета ние използваме основно елда,овесени ядки,лющено просо,бобови,нахут,нетлъсто месо,зеленчуци,ядки,умерено млечни.Естествено,да не се прекалява с количеството.
   За мен лечението е в това да се облекчи организма,да се даде шанс на метаболита да се пренастрои за пълноценно усвояване на по-простичката натурална непреработена и нерафинирана храна.Проблемът е най-вече в промяната на вкусовите и хранителни навици.Като втора стъпка,след около месец,допускам,че могат да се прибавят някои от забранените продукти,но последователно и със строго самонаблюдение,за да се усети възможно ли е и в какво количество.Но не връщане към предишния стереотип на хранене.Това разбирам под лечение.Диагнозата като повод за размисъл и промяна.Разбира се говоря за началните състояния,какъвто е нашият случай,а не за тежка форма на Диабет.Макар,че и там диетата би била основното,наред с дозирано от специалист медикаментозно лечение.
   Скоро попаднах на една книга(споменавала съм за нея в предишна моя публикация в тази тема,да не се повтарям)-полезен наръчник в опита за такава една промяна.Извинете ме,дълго стана.Хубав ден! :)
« Последна редакция: Август 06, 2010, 14:05:47 pm от marsi »

*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #395 -: Август 06, 2010, 15:14:47 pm »
по отношение на алкохола...тъй като знам, че спартанската диета трудно може да бъде понесена за много дълъг период, въпреки, че здравето е ценно и си готов на всичко, мисля, че малки количества джин или водка могат да бъдат употребявани /в тях няма захар/, но бира и ракия трябва да се избягват напълно.
Иначе поста ти е много хубав, marsi , адмирации  :D
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #396 -: Август 06, 2010, 19:32:37 pm »
... мисля, че малки количества джин или водка могат да бъдат употребявани /в тях няма захар/, но бира и ракия трябва да се избягват напълно.

Какво е положението с уиски и червено вино?

Темата ме интересува заради мъжа ми, основно поради семейна обремененост с диабет от двете страни и наднормено тегло от една.

Дано тази информация е от полза - източникът е добър:
http://diabetes.niddk.nih.gov/dm/pubs/insulinresistance/

Can insulin resistance and pre-diabetes be reversed?
Yes. Physical activity and weight loss help the body respond better to insulin. By losing weight and being more physically active, people with insulin resistance or pre-diabetes may avoid developing type 2 diabetes.
... can help their body use insulin normally by being physically active, making wise food choices, and reaching and maintaining a healthy weight. Physical activity helps muscle cells use blood glucose for energy by making the cells more sensitive to insulin.

Обратима ли е инсулиновата резистентност?
Да, физическата активност и намаляването на телесното тегло помагат на тялото да реагира по-добре към инсулина. Посредством намаляване на теглото и физическа активност хора с инсулинова резистеност или в пред-диабетично състояние могат да избегнат развитието на диабет от 2ри тип... помагайки на тялото си да използва инсулина нормално... чрез разумен избор на храните, и постигайки и поддържайки здравословно тегло. Физическата активност помага на мускулните клетки да използват глюкозата в кръвта като енергия, правейки клетките по-чувствителни към инсулина.

« Последна редакция: Август 06, 2010, 19:42:44 pm от цигу »
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #397 -: Август 06, 2010, 22:26:32 pm »
Съжелявам че предизвиках смут заради последното си мнеие. Ясно ми е напълно защо пия Метформин както и всичко останало за инсулиновата резистнетност :wink:
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #398 -: Август 06, 2010, 23:41:34 pm »
 чрез разумен избор на храните и физическа активност - това ли означава обратим процес на ИР? Значи ти си постоянно на диета, за да не ти се качват инсулина и захарта - това ли е обратимостта? 
Знаете ли и аз живях с подобна мисъл и един ден реших под влияние на един ендокринолог, да спра Метформина. Така отидох при ендокринолог в моя град и казах спирам хапчетата, край стига толкова, минавам на диета. Докторът ми се усмихна и каза без хапчета няма да стане и ми обясни, че не съм първия, нито последния пациент, който е решил да спре хапчетата и това става в рамките на определено време и после пак се връщат и си казват без хапчета не става. Но аз твърдо не стигат ми хапчета, той доктора да си говори. Тогава си спомням как ми каза следното - в началото ще се почувстваш добре, но след това нещата ще си тръгнат пак в същата посока и ще се върнеш пак. И аз щастлива вече хапчета - няма. И какво се случи точно това, което каза той - първият месец радост аз в страхотна форма, втори месец започна едно постепенно качване на килограми и нещата усещам, че не вървят на добре и на третия месец вече осъзнах, че нещата без хапчета няма да станат. Айде в болница, нови изследвания и така се оказа, че положението е станало много по-лошо от първия път. Това е моят личен опит в обратимостта на ИР.

Пожелавам на всички да успеят да обърнат процеса, аз явно се оказа, че не мога, а и от думите на доктора разбрах, че той май всъщност не е срещал случай на обратим процес.
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #399 -: Август 07, 2010, 06:51:35 am »
Аз какво попитах, ти какво ми рече...

Цитирах надежден източник и конкретен параграф относно повдигнатия въпрос лекува ли се инсулиновата резистентност. Каквито и примери да даваш със себе си, продължаваш да си единичен случай.

Ако някой ми отговори какъв е ефектът на уискито и червеното вино ще съм благодарна.