0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Всъщност, Оливия, е точно обратно. Когато има резистентност, кр. захар остава в норма/ниска/, а само инсулина се повишава при обременяването. Кръвната захар се завишава при нормално състояние, т.е., когато няма резистентност и процесите в тялото протичат както трябва. Т.е. инсулинът си върши работата и пренася захарта до кръвта.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Благодаря ви момичета.
Утре ще направим изследване на кръвната захар и на следващия ден обременяване с глюкоза.
Невероятни сте  :bighug:
 

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Няма защо, Оливия :D Човек не може да знае всичко, а и тази инс. резистенстност не е проста работа. Тази тема съм я чела няколко пъти, докато схвана картинката, а после и с ендокриноложката доизяснявахме неяснотите :D Обаче за едно си права - че след първото боцване, веднага става ясно дали има проблем със кр. захар по принцип.
Така че Денис, вие си се подгответе за обременяване, не е нужно два пъти да ходите и напразно да я бодат дъщеря ти. Ако има проблем, още с първото взимане на кръв, преди обременяването, ще стане ясно дали има проблеми с кр.захар. Ако има, просто няма да й дадат глюкоза и с това ще се приключи изследването. Но ако няма, ще си изпие глюкозата и ще продължите с боцванията.
Един съвет от мен - ако се стигне до обременяване, след приема на глюкоза да не се движи много-много. Седнете в някое кафенце наблизо или изчакайте в лабораторията, като може да се консумира само вода, но не прекалено. Успех и дано всичко е наред!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Благодаря много за съветите sixsens
:)

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
.....вие си се подгответе за обременяване, не е нужно два пъти да ходите и напразно да я бодат дъщеря ти. Ако има проблем, още с първото взимане на кръв, преди обременяването, ще стане ясно дали има проблеми с кр.захар. Ако има, просто няма да й дадат глюкоза и с това ще се приключи изследването. Но ако няма, ще си изпие глюкозата и ще продължите с боцванията.
sixsens, какво имаш предвид ,че веднага ще стане ясно - че веднага анализират взетата кръв ли?

 В лабораторията ,където изследвах преди  доста време, такова нещо нямаше- след първото  боцване , веднага ми казаха да изпивам глюкозата.И никой не ме попита за предишно изследване на кръвна захар .Макар ,че естествено имам правено профилактично по други поводи  и е в норма.В допълнение  -д-р Тодорова   беше преценила ,че е нужно и ми  бе  предписала Метформин , без да съм правила   тест за инс.резистентност. Но аз все пак  го направих .
« Последна редакция: Юли 21, 2010, 12:10:52 pm от nimika »


*
Ще споделя моят опит. :D
Преди 2 месеца , в края на май , нправих именно обременяване с глюкоза. Преди това обаче никога не бях пускала кръвна захар само ,без обременяване. Изпих глюкозата още след първото бодене почти веднага , без преди това да сме гледали резултата на кръвната захар.  Вярно пусках двукратно изследване, но не съм мърдала никъде от лабораторията за около 2 часа. Дори не ми даваха да пия вода... 
Здравейте, тук в нашия град само една лаборатория изследва за Инсулиновата резинстентност. Казаха ми да си купя от аптеката глюкоза. Някой може ли да ми обясни за каква глюкоза да питам в аптеката? Благодаря предварително!
 
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Нимика, права си за забележката. Не знам защо не съм се изразила както трябва, бляла съм някъде :oops: Имах предвид, че може да се попита дали няма начин да се види по-бързо резултата от първото взимане на кръв, ама защо не го написах идея нямам.....Голяма съм блейка...Денис, извинявай :oops:
В интерес на истината, и на мен не са ми искали предварително изследване на кр.захар. Но предполагам, че щом има подозрения за инс. резистентност, опасението е за проблем с инсулина, не със захарта.

П.С. Тина, поискай глюкоза на прах, те си знаят, стандартни пакетчета са, струва около левче. В краен случай обясни за какво ти трябва, ако случааайно имат някакви различни разфасовки.
Успех!
« Последна редакция: Юли 22, 2010, 03:30:09 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Резултатите излязоха моля за коментар.

Гликиран Хемоглобин (HbA1c) 3,9%    3 - 6.2
 
Глюкозотолерантен 3кр. тест *
 
Глюкоза-0ва мин 3,49вен.кръв mmol/l веноз. от 3.8 до 6.1,
 
Глюкоза-60та мин 6,44вен.кръв mmol/l < 8.9 за мъже и небременни жени
 
Глюкоза-120 та мин 5,21вен.кръв mmol/l < 7.8за мъже и небременни жени
 
 
 Серумен Инсулин 14.09 0 мин.    mU/l 3.0 - 25.0 на гладно
 
 Серумен Инсулин 58.57 60 мин.   mU/l 3.0 - 25.0 на гладно
 
 Серумен Инсулин 28.12 120 мин.  mU/l    3.0 - 25.0 на гладно
 
 C-пептид 1.36 nmol/L        0.26-1.39

При това положение какво  препоръчват вашите лекари?
Ще съм благодарна на всеки който се включи.
 


Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Денис,дано да успея да помогна. Тук открих една статия за С-пептида:
http://www.doctorbg.com/page.php?id=12358

Надявам се по знапознати да се включат, самата аз се плаша като се сетя за моя резултат, а имайки предвид високият инсулин при второто и третото измерване, на мен това си ми говори чисто и просто за инсулинова резистентност.  :?
Поради това в момента пия вече незнам кой месец Сиофор 850-2 пъти на ден.
Най-добре се консулитарйте с ендокринолог   :wink:
*
За какво служи инсулина в кръвта? - да преработи и вкара глюкозата в кръвта
Какво се получава при прием на сладки неща или глюкоза - в организма постъпва повече от необходимото захар и тук се намесва инсулина. И нормално е да има повишение на нивата на инсулин, защото организма започва да го произвежда, за да успее да преработи кръвната захар. Нормално е след това нивото на инсулин да пада.
Какво се получава при инсулинова резистентност - при приема на глюкоза нивото на инсулин се повишава, за да може организма да се справи, но въпреки високото ниво на инсулин, кръвната захар остава висока.
В норма се счита следното нещо -
1. нормална нива на кръвна захар и инсулин на гладно, като се ориентираш по лабораторните стойности, но обикновено е до 5.5
2. нормалното ниво на кръвна захар трябва да е под 7 след обременяване с глюкоза, като пак се гледа стойностите на лабораторията
3. и нормално ниво на кръвна захар на 2 час, пак се ориентираме по стойности на лабораторията.
Инсулинова резистентност
1. леко завишени нива на кръвната захар на гладно обикновено около 6, 6.1, 6.2 и обикновено нормален инсулин.
2. след обременяване с глюкоза, тоест на 60 мин стойности на глюкозата са над 7 до 11, ако стойностите надвишават 11 тогава евентуално може да се говори за диабет тип 2 и обикновено високи нива на инсулин.
3. на втория час или 120 мин е контрола - тоест резултата може да е и висока кръвна захар или ниска кръвна захар.
За да бъде още по - реален теста обикновено се прави до 180 мин.
И на последно място това не си го измислям, има доста информация по темата и точно това ми беше обяснено на мен от четирима ендокринолози.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Глюкоза - 0 мин. - 5,2 mmol/l - реф. гр. 3,5 - 6,1
Глюкоза - 60 мин. - 6,5 mmol/l
Глюкоза - 120 мин. - 5,4 mmol/l - реф. гр. - 3,5 - 7,8

Инсулин - 0 мин. - 21,65 mIU/ml - реф. гр. - 3,0 - 17,00
Инсулин - 60 мин. - 172,8 mIU/ml
Инсулин - 120 мин. -  66,17 mIU/ml - реф. гр. - 3,0 - 17,0
Позволявам си да се самоцитирам. Това са моите резултати - имам ясно изразена инс. резистентност и пия по 1500 мг Сиофор дневно.
Теодор, съгласна съм с теб, но освен нивата на кр. захар се отчитат и тези на инсулина. Важно е как той се повишава и спада. Обърни внимание в моите резултати колко много е скочил на 60 минута/той моя си е висок и на 0-ва, но това е дрга тема/, а кр, захар си е в норма. От това, което аз съм чела по темата, останах с впечатление, че след обременяване кр. захар трябва да се повиши, ако инсулина си е свършил работата. В противен случай, мозъкът не отчита захарта и "нарежда" на панкреаса да продължи да отделя инсулин и отново и отново и затова той скача няколко пъти спрямо първата проба преди обременяването. След години, ако това не се лекува, панкреаса може да се "изчерпа" и така се стига до диабета. Може и аз да съм в грешка, но това разбрах от всичко изчетено и ендокриноложката ми го потвърди.
Денис, това, което аз виждам е, че кр.захар на 0 мин. е под долна граница. Не знам какво значи, но най-добре е да се консултирате с ендокринолог.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Момичета не се карайте :)
sixsens имаме час за ендокринолог
 

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Първо да уточня, че с никой не спорим, написала съм това, което съм чела и това, което ми е обяснено.

"Основното негативно последствие на инсулиновата резистентност е развитието на диабет тип ІІ, който е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми. Сами по себе си симптомите на ИР представляват и голяма част от негативните ефекти, които ще изпитате. Ето ги и тях:

1. Висока кръвна захар

2. Високи инсулинови нива

3. Намалена физическа и умствена дееспособност – дължи се на факта, че в клетките не постъпва достатъчно глюкоза.

4. Сънливост и депресия.

5. Натрупване на мазнини основно в поясна област – обиколка на талията над 94 см за мъже и над 80 см за жени.

6. Трудно редуциране на мазнините.

7. Високи триглицериди и LDL в кръвта.

8. Високо кръвно налягане.

9. Атеросклеротични промени в кръвоносните съдове (натрупване на холестеролови плаки)."
sixsens, това, което си написала е много вярно. Аз също много съм се занимавала с темата за инсулиновата резистентност, понеже имаме в семейството диабетици. Именно важното е как инсулина се повишава и спада. След обременяване, нормално е инсулина да се повиши и нормално на 120 мин е след това да спадне, не е нормално на 120 мин. инсулина да е висок. Обяснено по друг начин - ако инсулина спада на 120 мин. това означава, че организма се е справил със захарта и спира да произвежда инсулин и нивото му започва да пада. Когато обаче на 120 мин. инсулина си остане висок - това означава, че организма не може да се справи. За това се прави теста до 180 мин., тогава става по - реален. Аз не казвам, че имаш или нямаш инсулинова резистентност. Най-доброто както и казах преди първо се ходи на еднокринолог и след това - каквото каже доктора и коментарите трябва да бъдат от него. 
Искам да бъда разбрана правилно. Не коментирам резултати, това са ми обяснили на мен ендокринолозите.   
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Няма тука караници :D Всеки споделя информацията, с която разполага.
Teodor, съгласна съм с теб. Неслучайно винаги призовавам към консултация с ендокринолог. Ние тук не сме лекари и не можем да поставяме диагнози.
Моята също е поставена от лекар, както и лечението ми е назначено от ендокринолог. Резултатите си постнах с цел да онагледя картинката, не да търся диагноза, защото си я знам :D
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
  Момичета,следя темата с интерес,при съпруга ми се установи завишаване стойностите на глюкоза в кръвта 7 при реф.(4.2-6.4).Мислите ли,че това може да е причина за лошата му спермограма при положение, че при консултацията с лекар друг проблем не беше установен.

Момичета, бихте ли ми казали след поставена диагноза инсулинова резистентност и лечение,аз съм на метформин,прави ли се контрола пак с обременяване с глюкоза?
Моите резултати са

глюкоза-0мин. -4.59    от3.8 до6.1
глюкоза-60мин.-3.26    <8,9
глюкоза-120мин-4.89    <7.8

серумен инсулин  0мин  - 7.85  - 3.0-25.0
                 60мин -13.61  - 3.0-25.0
                 120мин-54.74  - 3.0-25.0
Благодаря ви.
*
Sixsens и аз така мисля. Споделяме инфо. Колкото повече мнения и резултати, толкова по-добре.

marsi, глюкозата на гладно ли е 7? Колко е инсулина на гладно? Ако е на гладно, на-доброто е да се направи консултация с ендокринолог. По принцип ендокринологията има отношения към репродукцията на жената, но как стои въпросът при мъжа не знам, не съм се ровила из нета.

Radosst, отиди пак на еднокринолог и го накарай да ти обясни точно какво означават тези стойности. Мога да ти кажа, че ендокринологът, на когото имам голямо доверие, почти всеки път стоя при него по цял час и той ми обяснява подробно всяка една стойност на глюкозата, на инсулина дори и другите хормони. Даже и ми казва - лабораторията не е допуснала грешка. Ако си близо до Пловдив мога да ти пратя координатите на моя доктор, даже мога да те заведа.
Този тест в надежна лаборатория ли си го правила?
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Не знам в каква степен, но доколкото знам инс. резистентност влияе и на репродуктивната система при мъжа. Поне според моята ендокриноложка. Ние по принцип сме с тубарен фактор, спермограмите на мъжа ми бяха в норма. Но и при двата опита ин витро докторът ни сподели, че нещата не са били толкова добри, както при предишните изследвания преди процедурите. Направихме нова спермограма с SDI тест и резултатите бяха ужасни. Морфологията от 10,5% беше паднала на 3,5% 8O, намалена подвижност, намалена оплодителна способност..изобщо доста голямо влошаване за по-малко от година....На мъжа ми назначиха Фертил Аид за 3 месеца и изследване за инсулинова резистентност/той е с наднормено тегло/. За информация - съпругът ми не пуши и много рядко пие алкохол. Оказа се, че има резистентност и му се назначи лечение, както и на мен - 1500 мг Сиофор дневно. Ендокриноложката каза, че високият инсулин оказва влияние на сперматозоидите, не знам как точно. След 2 месеца аз не издържах и реших да направим контролна спермограма, да видим дали се повлиява от лечението. С невероятно изумление установихме, че има огромно подобрение 8O Морфологията отново беше скочила на 10,5%, броят на сперматозоидите се беше увеличил двойно 8O, оплодителната способност беше повишена, изобщо - спермограмата беше супер. Не знам на какво се дължи и едва ли някой може да каже със сигурност. Но аз съм убедена, че Сиофора изигра огромна роля в това. Вероятно и Фертила е помогнал, но все пак това е просто хранителна добавка и ми се струва малко вероятно да подобри показателите толкова много само за 2 месеца. Но знае ли човек.
Споделих това, защото мисля, че е полезна информация в тази посока. Отново подчертавам, че това са само мои догадки, но фактите са си факти. Явно инсулина има някаква връзка с проблема при мъжа ми. Може би ще се запитате защо преди година не е имало проблем в спермограмаата и чак сега се е влошила. Ами преди две години и двамата бяхме на Дюкан, като мъжът ми свали 35 кг, а аз 17. Тъй като Дюкан е диета, която позволява консумирането само на белтъчини и изключва всички въглехидрати, твърде вероятно е това да е повлияло на инсулина. Известно време след диетата ефекта се е задържал, но след това отново започнахме да качваме килограми /аз си ги върнах всичките/ и явно проблема отново се е проявил. Всъщност основно напълняванет оми и някои други симптоми ме подтикна да се изследвам. След като споделих тези факти с ендокриноложката си, тя потвърди, че вероятно диетата е повлияла добре, но след спирането й пак сме се влошили. Според нея, ако тогава сме знаели за резистентността и сме пиели лекарства, вероятно нямаше да напълнеем отново и щяхме да се отървем от проблема. Предполагам знаете, че освен метформин, се прилага и нисковъглехидратна диета за лечение.
Извинявам се за дългия пост. Но ми се стори, че историята е интересна и поставя въпроси, които и други си задават. Но, подчертавам, че не искам да подвеждам някого с тази информация. Всеки случай е различен и само лекар може да изрази компетентно мнение.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Да sixsens, информацията ти е много интересна и полезна. :P
Сега се замислям защо и на моя мъж изведнъж се влоши спермограмата.
Ами от окло 6 месеца той не престава да се тъпче със сладкиши в огромно количиство.
От около 2 седмици едвам го накарах да започне да пие Метформин, дано да му се отрази добре. Той не се е изследвал за инсулинова резистентност, но има наднормено тегло и постоянно качва килограми, а има и Хашимото и пие Еутирокс, което ме наведе на мисълта за евентуално съществуваща такава резистентност. Преди време беше ходил и той при д-р Катя Тодорова и тя му беше назначила Метформин, но той го пи 1 месец и го заряза-много е опък човек...
Сега от няколко дни казва, че явно Метформина му убива апетита и не му се яде толкова. Дано да има подобрение от него.
Мисля, че наблюденията ти са напълно верни и ако и при нас настъпи това подобрение, направо ще се потвърдят. :wink: 
Иначе и той пи Фертилайд, но ефект нямаше, дори още повече се влоши спермограмата, но това при положение, че не пиеше Метформин.